REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hanul Haiducilor - Râmnicu Vâlcea
Când am plecat spre Râmnicu Vâlcea știam deja că vom lua masa la Hanul Haiducilor.
Fusesem puțin dezamăgită la Hanul Haiducilor - restaurantul din București care în pofida numelui ce-l poartă, nu mi-a amintit prin nimic de haiducie. Eram curioasă să văd dacă vâlcenii țin mai mult la astfel de amănunte prețioase totuși atunci când e vorba de știința și de arta organizării și conducerii unui local.
Haiducul face parte din peisajul, din folclorul și din poezia românească. Bineînţeles, are locul lui și în istorie. Haiducul - mai ales în forma sa romanțată - este un justiţiar care luptă pentru drepturile celor săraci, care jefuiește pe cel bogat pentru a-l milui pe cel sărac. Haiducii fac parte din miturile noastre şi ar trebui să le rezervăm şi să le păstrăm locul pe care şi l-au dobândit în memoria colectivă. De aceea, fără a mai căuta alte locații pentru servirea mesei în Râmnicu Vâlcea, ne-am îndreptat pașii spre Hanul Haiducilor. În plus, și recepționera de la Hotel Panoramic unde eram cazați ni l-a recomandat cu căldură.
Mai sus de Arhiepiscopia Râmnicului, pe Strada Carol I, acolo unde se virează la dreapta spre sensul giratoriu de la întâlnirea cu Calea lui Traian, se zărește de departe terasa mare, cu multe flori, de la Hanul Haiducilor.
Atât interiorul cât și exteriorul localului sunt din lemn de brad migălos traforat și sculptat. Mesele și banchetele de pe terasă, precum și mobilierul din interior sunt realizate tot din lemn de brad. Pardoseala din interior este din scândură băițuită și lăcuită. Peste tot sunt elemente de decor tradiționale (costume țărănești lucrate manual, ladă de zestre, fier de călcat cu cărbuni, oale de lut, străchini și alte obiecte din ceramică de Horezu, blănuri de animale…).
Am luat loc la una dintre mesele de pe terasă. Doar câteva mai erau libere atunci când am ajuns noi acolo. De îndată, a sosit ospătarul care ne-a oferit meniul. Prima surpriză! Pe coperta meniului, alături de câteva poze cu haiduci în acțiune, poate fi citit un fragment din "Istorii și legende cu haiduci celebri" - articol publicat de Dan Cârlea în Ziarul Lumina. Cu foarte multe detalii, autorul povestește celor interesați, momente din viața a doi dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți eroi populari - Iancu Jianu și Pintea Viteazul. O lectură plăcută în așteptarea bucatelor comandate.
despre SERVICII
Fiind o zi din timpul săptămânii, atunci când am fost noi acolo, terasa de la Hanul Haiducilor - Râmnicu Vâlcea era surprinzător de aglomerată. Aproape toate mesele erau ocupate. Unii veneau, alții plecau… Personalul, amabil și atent cu clienții, era foarte operativ.
Plata consumației se poate face cash sau cu cardul. La Hanul Haiducilor există Wi-Fi (cu parolă) care funcționează cu dificultate. Toaletele situate în interior, la capătul sălii mari de servire, sunt OK, curate și dotate cu tot ceea ce este necesar. Inclusiv cu dezinfectant pentru mâini. De altfel, recipiente cu dezinfectant sunt amplasate din loc în loc și pe terasă, precum și la poarta de intrare pe terasă.
Muzica ambientală este - bineînțeles - din folclorul românesc. Ca intensitate, pot spune că a fost foarte potrivită pentru a te înțelege în vorbă cu partenerul de discuție.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Hanul Haiducilor - Râmnicu Vâlcea este un restaurant care oferă bucate tradiționale românești. Meniul este foarte bogat. Nu știu însă dacă toate preparatele înscrise pe meniu există întotdeauna. Eu, de exemplu, am solicitat o ciorbă de fasole în pâine (îmi place mai mult cum arată), dar nu aveau.
Ce am comandat noi? Pentru început, băuturile - Pălincă de Ardeal pentru soțul meu și Bere Carsberg. A urmat o Tochitură cu mămăliguță (bucățele de carne și cârnăciori într-un sos de roșii cu mult usturoi, la care s-au adăugat mămăliguță și un ou cu brânză rasă), Pui țărănesc cu mămăliguță (bucățele de piept de pui într-un sos de roșii cu ardei, plus mămăliguță). Desert? Obișnuiții papanași cu smântână și dulceață de afine, aduși la două farfurii chiar la sugestia ospătarului. Se pare că ospătarii au început să înțeleagă faptul că o porție cu doi papanași este totuși prea mare pentru un om care a mai și mâncat ceva ca fel de bază.
Toate preparatele au fost proaspete și bine gătite. Vesela, ca și ulcica pentru pălincă, au fost - bineînțeles - ceramică în stil popular.
Prețuri? Pălincă de Ardeal - 9,50 lei/40 ml, Bere Carsberg - 9 lei/0,5 l, Tochitură cu mămăliguță - 36 lei/porția, Pui țărănesc cu mămăliguță - 33 lei/porția, Papanași cu smântână și dulceață de afine - 22 lei/porția.
În opinia noatră, prețurile sunt măricele. Cel puțin unele dintre ele. Pentru edificare, atașez câteva file din meniu. Plata se poate face cash sau cu cardul.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Despre locație și împrejurimi e suficient să spun că Hanul Haiducilor - Râmnicu Vâlcea se află lângă niște blocuri de locuit, în apropiere de intersecția Str. Carol I - Calea lui Traian. Nu prea ai ce admira în jur. Dacă după masă ai chef de o plimbare, de recomandat este să o iei în jos, spre centrul orașului. Distanța nu este mare. Doar vreun kilometru și jumătate.
Trimis de iulianic in 11.09.21 10:40:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 [Restaurant Levant] Arome orientale în centrul Râmnicului — scris în 11.12.22 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 [Restaurant Queen] O regină a gustului în inima orașului — scris în 06.02.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 [Taverna Zăvoi] Taverna Zavoi – sa impacam o masa si o plimbare — scris în 18.07.21 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 [Restaurant Hanul Haiducilor] Mancare romaneasca la Hanul Haiducilor — scris în 19.11.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Restaurant hotel Simfonia] Răsfăţ culinar pe acoperişul hotelului Simfonia — scris în 29.05.21 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 [Restaurant motel Casa Oltenească [Aldești]] Mâncare saraca — scris în 21.08.18 de veronica2000 din BAIA MARE - nu recomandă
- Jul.2018 [Restaurant motel Casa Oltenească [Aldești]] Si totusi... deocamdata, nu... — scris în 08.11.18 de iulian68 din BUCUREșTI - nu recomandă