ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 5 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Baile Felix

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Baile Felix se afla in comuna Sânmartin din județul Bihor, la 10 km de Oradea. Este cea mai mare stațiune balneara cu regim permanent din tara noastra, iar ca numarul locurilor de cazare, se afla pe locul doi dupa litoralul Marii Negre. Baile Felix sunt vestite atat pentru virtutile terapeutice ale apei termale cat si pentru turismul de relaxare. Era exact ceea ce aveam eu nevoie dupa doua saptamani de plaja sub nemilosul soare egiptean care la 5 dimineata dadea desteptarea si alte doua saptamani sub cel canicular al statiunii Sovata.

Fake news

Pe internet, nu demult, s-a raspandit vestea ca toate apele termale sunt radioactive. Suficient motiv de ingrijorare pentru cei care aveau bilete de odihna sau tratament in numeroasele statiuni balneare termale aflate mai ales in Vestul tarii noastre, printre care si Felix. Ia sa vedem ce spune stiinta. Citez din "Biblia" balneologiei romanesti, manual editat de Ministerul Sanatatii si numit *CURA BALNEOCLIMATERICA din Romania":

"Fata de apele termale, saline, carbogazoase sau sulfuroase, apele radioactive din tara noastra sunt slab reprezentate. La Baile Herculane, exista o concentratie de 20milimicroCurie/litru, la Sangeorz-Bai, 135 milimicroCurie/litru si la Felix, 0,37 milimicroCurie/litru".

Deci cantitatile de substante radiactive din apa termala autohtona sunt infime, neglijabile...

La drum!

Nu mai fusesem la Felix de prin anul 2007, cand scriam o monografie despre apele minerale din tara noastra. Auzisem ca Felixul (dar si Baile 1 Mai) si-au schimbat infatisarea, au devenit statiuni moderne, mai mare dragul sa schimbi saramura de la Sovata cu caldura de le Felix.

Cazarea

Un bun amic mi-a recomandat pensiunea "Select", aflata chiar langa parcul si Strandul Apollo. De ajuns, am ajuns repede, caci mai nou, exista autostrazi spre granita de vest, care te duc la destinatie in timp record. Camera dubla cu pat matrimonial de la "Select" costa 200 lei/zi. Camera era confortabila, cu balcon, locuri de parcare in curtea proprie, suficiente, iar pensiunea e situata foarte aproape de parcul Apollo (parc de promenada), de unde in cateva minute ajungi la intrarea in Strandul Apollo.

Masa

Ne-am adus si de-acasa cate ceva de-ale gurii, ca sa nu fim nevoiti sa ne umplem stomacul la pranz cu bunatatile de la cele cateva terase, restaurante sau autoservirea gen"impinge tava" de la complexul termal "Apollo". Aveam astfel mai mult timp pentru baie. La pensiune stateam putin, atat cat sa servim un mic dejun si o cina consistente, "la camera". In rest, balaceala, "cat incape". Mancarea o gateam pe balcon, pe o plita electrica de voiaj (cu inductie). Ingredientele alimentare le cumparam de la un supermarket, care se afla destul de aproape de pensiunea noastra, aflata in drumul spre Oradea.

Complexul Apollo

E de nerecunoscut. E gigantic. Are numeroase bazine cu apa termala, si pentru copii si pentru adulti si pentru incepatori si pentru avansati, sistem de hidromasaj si sezlonguri... cate vrei. Puteai sa stai cu fundul intr-un sezlong si cu picioarele intr-altul. Erau si umbrelute, dar cel mai placut era sa te asezi la umbra frunzelor de lotusi termali. Si apropo de lotusi, aici la Felix, a rasarit, nu de mult un super-mega complex termal numit "Lotus Therm Spa&Luxury Resort".

Eu am folosit pentru balaceala, din intreg "Compexul Apollo", mai ales acel vechi bazin termal dreptunghiular aflat aproape de intrare, inconjurat de o sala tot dreptunghiulara in care se aflau vestiare, o cafenea, o "uscatorie", adica o sala unde ajungi direct din bazinul termal printr-un tunel si poti sa te usuci, tu, slipul si prosopul tau, in cateva minute si apoi poti sa iesi din nou la plaja sau la balaceala. Felixul, fiind o statiune cu flux permanent, (vara-iarna) nu m-a mirat faptul ca am vazut cafenele si restaurante incalzite, situata chiar langa bazinele termale si unde te puteai retrage la o cafea sau un suc sau ceva "de-ale gurii" dupa balaceala, chiar si iarna. Ce mai! Ferice de tara care pluteste pe o mare de apa termala aflata in tenebrele adancurilor!

Singurul lucru (de la Sovata) pe care-l regretam insa, aici la Felix, era dificultatea inotului in apa dulce, apa in care trebuia sa pedalezi zdravan si din maini si din picioare.

Apa termala avea 31-33 grade Celsius. In acele zile de inceput de septembrie, cand "afara" uneori mai batea si cate un vanticel, cel mai bine era sa ramai cat mai mult timp in "imersie", in apa calda.

Am ramas deosebit de incantat de tot ceea ce-am vazut.

Intr-o dupa amiaza, am facut o "excursie optionala", o plimbare in cetetea orasului si in centrul urbei, unde am admirat niste cladiri minunate, care au inceput sa atraga si turisti straini. Mi-a placut ca sinele tramvaiului din Oradea (lucru unic in tara) sunt montate nu pe asfalt ci pe un gazon. Se pare ca atunci cand ai o primarie de elita si orasul tau arata altfel.

Valoarea apei termale

Apele minerale termale si namolul sapropelic de la Băile Felix sunt indicate în special in tratarea unor afecțiuni reumatice ale articulatiilor aparatului locomotor (va sfatuiesc sa mergeti la Felix chiar si daca va doare-n cot) si a anumitor boli ginecologice, metabolice si endocrine. Dar nu uitati de aceasta statiune si cand vine vorba de relaxare, de surmenaj nervos. Chiar daca nu este situat la mare altitudine (peste 1000-1200 m), acolo unde se afla de obicei statiunile climaterice (de odihna), Felixul, cu tot ce iti ofera astazi, a devenit si o excelemta statiune "anti-stres"!

Tariful la Strandul Apollo de la Baile Felix e 50 de lei/zi pt. adult. Copiii sub 4 ani, au gratuitate.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 26.09.23 12:06:35
Validat / Publicat: 26.09.23 16:06:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE FELIX / '1 MAI'. A mai fost în/la: Am fost in trecere in urma cu multi ani, prin mai toate statiunile cu ape termale din vestul tarii (de la Satu Mare la Baile Herculane)

VIZUALIZĂRI: 2418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Televizor cu multe, multe canale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[26.09.23 12:50:53]
»

@Web X... poate c-ar merge un videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=pw--6zWYGQg

(daca nu, e bun si altul)... mersi!

webmasterX
[26.09.23 16:02:48]
»

De ce să „nu meargă” ? Muzica e chiar faină!

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[26.09.23 16:05:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Băile Felix, BĂILE FELIX / '1 MAI'" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Aquapark Felix-Apollo [Băile Felix]]

webmasterX
[26.09.23 16:08:27]
»

Un bun amic mi-a recomandat pensiunea "Select", aflata chiar langa parcul si Strandul Apollo. [... ] Camera dubla cu pat matrimonial de la "Select" costa 200 lei/zi. Camera era confortabila, cu balcon, locuri de parcare in curtea proprie, suficiente, iar pensiunea e situata foarte aproape de parcul Apollo [... ]

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

--

[adăugat ulterior] de fapt văd că nu avem încă niciun review de la această pensiune! -- Musai să scrii

Pușcașu Marin
[26.09.23 17:50:33]
»

@dorgo: Având în vedere că recomandările privind afecțiunile pentru care este recomandată stațiunea vin de la un specialist în domeniu, poate n-ar fi rău dacă acest articol ar fi citit și de către băieții și fetele care” locuiesc” , unii temporar, alții cam permanent in casa aia... care cic-ar fi a treia clădire din lume.

Stau și mă-ntreb cum de nu zbiară in continuu la ce dureri în cot au vis-a-vis de noi. Și daca apele de la Felix ar fi bune și pentru dureri in c..., pardon, în dos, tocmai bine, s-ar trata de două dureri odata.

Sau poate ca ma-nșel. S-ar putea nici in cot, nici în dos să nu-i doară de noi.

E adevărat ca Băile Felix si Hajduszoboszlo sunt pe aceeași” vână” de ape termale?

dorgoAUTOR REVIEW
[26.09.23 18:43:47]
»

@ghisor: Da, asa este... Vestul tarii noastre e plin de statiuni mai mari sau mai mici sau doar stranduri termale satesti, care se alimenteaza de la aceeasi mare fierbinte subterana care se afla si in Estul Ungariei.

doinafil
[26.09.23 19:15:21]
»

În primul rând spun: să vă fie de bine! ????

Scriu acest ecou din camera cu nr. 525 a hotelului „Poienița” , din balconul căreia vedem ștrandul „Felix” . Din păcate nu vedem vila „Select” , acoperită de ceea ce a fost, cândva, hotelul „Crișana” . Bănuim că „Select” se află pe undeva pe lângă biserica nouă ortodoxă.

Anul acesta n-am ajuns la ștrandul „Apollo” , mulțumindu-ne doar cu piscina hotelului. Au ăștia de aici niște „cervicale” care fac toți banii! Nu cred că există în altă parte. Noi pentru ele ne-am cazat aici, chiar dacă a costat „o căruță” de bani! (cu MD+cină.)

Am „pe țeavă” un articol despre „Poienița” .

Avem în program și noi un sejur la Sovata. Când apreciați că este cea mai bună perioadă pentru această stațiune?! Poate ne întâlnim acolo anul viitor, cine știe?!

Să aveți 0 săptămână bună! ????

dorgoAUTOR REVIEW
[26.09.23 19:44:14]
»

@doinafil: La Sovata se poate merge oricand, in orice anotimp, la cele cateva hoteluri moderne de cura, exista pachete de tratament (in care intra cazare, bonuri de masa si consultatie medicala cu 3 sau 4 proceduri) sau exista pachete numai pt. relaxare.

Cat despre "cervicale", daca este vorba de "elongatiile cervicale subacvale" (?), sunt f bune pt spondiloza cervicala, se efectueaza cu un fel de capastru fixat sub barbie (chinga Glisson), in apa calda, (noi ii spuneam "spanzuratoare"}, scopul procedurii e intinderea sustinuta a coloanei cervicale "cu probleme" si diminuarea durerilor iradiate in maini, ceafa, tample, frunte, etc. Prin elongatie, vertebrele (cervicale) se indeparteaza unele de altele si elibereaza nervii care produc atatea necazuri.

doinafil
[26.09.23 20:54:04]
»

Mulțumesc pentru sfatul (despre Sovata) și pentru completările prețioase privind „cervicalele” ! ????, dar...

Aici, „cervicalele” - conform definiției administrației hotelului - sunt realizate, la bazinele piscinelor exterioare, prin jeturi compacte, puternice, sub presiune care masează ceafa, omoplații, coloana vertebrală sau oricare zonă a spatelui. Există și o variantă de jet dispersat, mai puțin agreată de mine. Am pozat aceste „cervicale” în articolul meu despre hotel, pe care l-am scris anul trecut. Este, după părerea mea, un fel de hidromasaj mai accentuat decât cel de la „Apollo” .

Referitor la Sovata, noi ne gândeam și la o baie în lacul sărat, în exterior, de-aceea am întrebat de anotimp!

Noapte bună!

dorgoAUTOR REVIEW
[27.09.23 10:29:28]
»

@doinafil: Am adaugat inca 2 fotogrefii cu sistemul de elongatii cervicale umede (Internet). Pe data de 17 septembrie, dupa "Festivalul sarmalelor", am trecut si prin Sovata, Lacul Ursu era deschis dar... putina lume, semn ca apa nu era prea calda. Lacul Negru-inchis, cred ca acum s-a inchis si Lacul Ursu. Mai e deshis Lacul Mierlei (non-stop). In week-end voi posta un review cu lacurile din Sovata din vara aceasta. Plus o cazare buna!

doinafil
[27.09.23 11:24:39]
»

@dorgo: Am văzut și votat fotografiile „bonus” ! Instalațiile sunt interesante, n-am mai văzut până acum și - pe bună dreptate - se numesc „cervicale” .

Cu vertebrele cervicale nu am probleme, deocamdată! Mi-aș dori să știu dacă la Sovata sunt și instalații de elongație a coloanei vertebrale, ca să știu dacă să merg acolo ca turist sau cu trimitere de la medicul de familie, pentru această procedură!

Mulțumesc pentru răspuns și... aștept review-ul cu lacurile Sovatei + cazarea bună.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[28.09.23 18:16:41]
»

@doinafil: Instalatii de elongatii nu prea exista in statiuni balneare ci mai ales in unitati specializate urbane (spitale si centre de recuperare), la noi in Tg. Mures, exista in doua centre de recuperare (Nova Vita si Rheum Care)

doinafil
[28.09.23 18:32:53]
»

@dorgo: Mulțumesc pentru răspuns! ????

Nasshu
[28.09.23 20:14:45]
»

@dorgo: P17 - Da

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, dorgo, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Băile Felix:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093087911605835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1