GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Popas Km 247 – nu e un restaurant, nici măcar o cârciumă: e o „necesitate”
Vacanțele, serviciul sau problemele ne poartă pe drumurile României pe distanțe lungi și într-un timp, de cele mai multe ori, la fel de lung. Lipsa autostrăzilor și a drumurilor express se face simțită atunci când trebuie să traversăm țara dintr-un punct cardinal în altul, dar mai ales atunci când suntem nevoiți să traversăm munții Carpați. Aceste drumuri lungi ne obligă să căutăm locuri de popas și de savurat o mâncare caldă.
Zilele trecute purtam o discuție privind produse pur românești, autentice, consumate cu sute de ani în urmă în popor. Părerile sunt împărțite, unii susțin existența unei bucătării românești tradiționale, alții vorbesc doar de preluări din bucătăriile popoarelor cu care am avut contact. Exact mâncărurile la care ne gândim prima dată (sarmale, mămăligă, mici, cozonac etc.) sunt adoptate. Să ne gândim doar că porumbul, cartoful, roșiile, ardeiul, dovleacul și alte vegetale au fost aduse în Europa în urma așa-numitului „Schimb Columbian” din secolul al XV-lea și următoarele (debarcarea lui Cristofor Columb pe țărmul american). Până atunci cerealele (meiul, grâu, secară, ovăz) și produsele animale (vacile, oile și caprele, ulterior porcul) constituiau baza alimentară a populației, idei susținute de descoperiri arheologice. Totuși având o vechime de câteva sute de ani anumite rețete sunt considerate acum „produse tradiționale românești”.
Dar să revenim la subiectul articolului: voi prezenta pe scurt un loc de popas pe Valea Oltului unde fasolea cu ciolan reprezintă o „necesitate” (mai ales ciolanul). Ei bine, fasolea a sosit și ea de peste ocean, până în acel moment populația locală utilizând lintea. Revista „Natura” din 1910-1911 ne vorbește despre originea fasolei: De curând însă deschizându-se mormintele peruviene dela Chorrillos Aneon Rinconada lângă Lima, s-a găsit semințe de multe feluri printre care și boabe de fasole. Aceste morminte sunt mai vechi de cât descoperirea Americei și dovedesc astfel că și boabele de fasole erau de baștină din Peru.
Amplasare. Parcurgând DN 7 (E 81) care străbate frumoasa Vale a Oltului, după atâtea curbe, benzi unice pe sens, depășiri și tiruri ni se face foame. Vom opri la doar circa 2,5 km distanță de ieșirea din defileu spre Sibiu la Popas Km 247, cunoscut și sub numele de Popasul Boița sau Popas Lupescu. De cele mai multe ori parcarea (suficient de mare pe ambele sensuri de mers) este destul de plină, mulți tiriști fiind atrași de cunoscutul ciolan cu fasole.
Servicii. Clădirea restaurantului are două săli, din care una mai mare; pe timpul verii se deschide și o mică terasă exterioară. Comanda ne-a fost preluată cu rapiditate de fiecare dată, celebrul ciolan sosind de fiecare dată în câteva minute, fierbinte. Am oprit de mai multe ori la Popas Km 247 în ultimii ani, așa că de vreo două ori am combinat ciolanul nu doar cu fasole ci și cu cartofi prăjiți (se poate încerca și varianta cu varză călită). De fiecare dată ciolanul a fost delicios abia reușind să facem față porției fără a mai comanda alte feluri de mâncare. Prețul unei porții de ciolan cu fasole a fost de 22 lei; am mai plătit pâinea (1 leu) și o sticlă de suc carbo la 0,5 l (4 lei). Șoferii grăbiți se perindă cu rapiditate la mese, chelnerii servesc cât pot ei de repede, mai ales la orele prânzului.
Recomandări. Eu am fost mulțumit de serviciile rapide și de gustul/cantitatea ciolanului așa încât m-am gândit să vă recomand acest popas, mai ales că urmează minivacanțele de Paști și 1 Mai și poate foamea vă va da târcoale chiar pe Valea Oltului. Nu este un restaurant pentru cei pretențioși, ci un loc unde se mânâncă bine, rapid și la prețuri rezonabile. Atenție la traversarea drumului național, popasul fiind situat în preajma unor curbe care nu îți oferă vizibilitate mare.
Poftă bună și alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 05.04.17 14:51:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123: Cum am fost mai iute de ciolan... pardon, de picior, iata ca am prins primul vot .
Propunerea ta este cat se poate de imbietoare, insa nu variant cu suc, dar ce sa-i faci, soferii suporta consecintele carnetului de conducere.
De asemenea se pare ca este si un loc placut si cu un peisaj care te indeamna la relaxare.
Este un loc de retinut, iar tie, felicitari, votat cu placere.
Ah, ciolanul cu fasole, preferatul soțului meu... Chiar arată foarte apetisant, așa că am reținut recomandarea pentru viitoarele drumuri pe Valea Olatului, mai ales că locul este frecventat de șoferii de tir. Și cine cunoaște cel mai bine cârciumile ieftine și bune decât profesioniștii șoselelor?
@mishu: Mulțumesc, poapsul e ok pentru 30-40 de minute de relaxare, dezmorțire și potolire a foamei.
@Carmen Ion: Mulțumesc, uneori sunt și câte 10-15 tiruri oprite în ambele parcări.
@tata123: În desele noastre drumuri pe care le facem pe frumoasa Valea Oltului am trecut de multe ori pe lângă acest popas, dar o singură dată am oprit. Auzisem că au un ciolan cu fasole bun, dar culmea am comandat alceva, ceafă cu cartofi prăjiţi (nu prea am avut încredere în ciolan). Citind acest articol, (mi s-a făcut o poftă de ciolan de acum aş mânca), o să oprim încă odată aici şi o să comandăm ciolan.
Toate cele bune.
@ovidiu1688: Nu știu sigur, bănuiesc că se oferă și servicii de cazare în camerele aflate la mansardă. Dacă la înregistrarea firmei se scria și despre servicii hoteliere/cazare, e posibil ca acum să fi rămas doar cu restaurantul.
Pentru a nu vă induce în eroare vă sfătuiesc să căutați pe Internet un număr de telefon și să sunați pentru amănunte.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 [Restaurant Popas KM 247 [Boița, SB]] O experienta... nerecomandabila — scris în 16.08.20 de ux116926 din DAMBOVITA
- Oct.2019 [Restaurant Motel Balta Verde [Câinenii Mari, VL]] Restaurant Balta Verde, com. Caineni, jud. Valcea — scris în 17.10.19 de mihairete din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 [Restaurant motel Lotru] Unde mâncăm pe Valea Oltului — scris în 01.09.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2017 [Restaurant pensiunii Alex [Tuţuleşti, Racoviţa]] Restaurantul pensiunii Alex - o bună opţiune de a lua masa pe Valea Oltului — scris în 07.12.17 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 [Restaurant Popas KM 247 [Boița, SB]] Popas km. 247 Boita: un bufet de gara, pe E81 — scris în 08.09.17 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 [Restaurant Popas Casa Dacilor [Boița, SB]] Popas la Casa Dacilor — scris în 07.07.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2016 [Restaurant Motel Balta Verde [Câinenii Mari, VL]] La copcă în Balta Verde am prins... ciolanul! — scris în 05.02.16 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ