GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La copcă în Balta Verde am prins... ciolanul!
Acest articol vine în continuarea celui precedent (vezi impresii), unde v-am propus câteva dintre obiectivele turistice ale Sibiului -Hermannstadt, la o temperatură ce transforma totul într-un peisaj ce amintea de regatul de gheaţă.
Brusca răcire a vremii a făcut din capitală un oraş de unde nu puteai ieşi. Cu toate acestea, exonerat de a conduce un autovehicul, un bun amic m-a invitat la o mică escapadă.
E posibil să fi fost vinovat şi frigul care îmi îngheţase scoarţa cerebrală. Nu mai ştiu!
Cert este că rasiştii au adus iarna în Europa ca să-i sperie pe imigranţii arabi. Deci, într-un fel, încălzirea globală se datorează lor, clar!
Ştiindu-mă un împătimit gurmand al unor bucate tradiţionale de ziua naţională, amicul meu mi-a făcut surpriza să degust o fasole cu ciolan după o reţetă atemporală.
Localitatea Cainenii Mari - Motel Balta Verde - vezi pagină web :baltaverde.ro
Locaţia este situată pe Valea Oltului DN 7/E81, la 40 kilometri de Sibiu şi 60 Kilometri de Râmnicu Vâlcea.
Parcarea este generoasă şi monitorizată cu echipamente de supraveghere. Peste drum se află parcarea pentru tir-uri sau autocamioane de mare tonaj care dispune de o altă monitorizare - folcloriste care nu mai prezintă garanţie.
Indignat îmi întreb amicul : ,,Ce faci măi, mă duci să mănânc unde opresc toţi tir-iştii? / ,,Hai, nu te mai da virgină! Aici se mănâncă cel mai delicios ciolan cu fasole şi cei mai apetisanţi papanaşi. ´´ Ştia el ce ştia.
Dragii mei, nu mă interesează legile actuale cu fumatul în public, dar aici musai trebuie obligatoriu să se amenajeze spaţii speciale care să-i delimiteze pe carnivori de vegetarieni!
Oricum, din ce mai citim şi noi, consumul de carne procesată este la fel de cancerigen ca şi fumatul. Aşa că, eu nu concep să-mi beau cafeaua de dimineţă fără un pleşcoi alături! :)
Nu pot să mă las şi de multe ori mă prefac vegetarian, ... de-mi vine câteodată să mângîi o varză murată şi... aşa mi se face o poftă de afumătură!...
Mă rog, într-un moment sau altul al vieţii veţi ajunge aici.
Imediat ce ne-am aşezat, au apărut două ospătăriţe înarmate cu două meniuri : una de-abia ieşită de pe băncile şcolii, iar cealaltă nemulţumită de renumeraţia pensiei.
Evident că la mine s-a nimerit cea mai cu frică de Dumnezeu. ,,Aş dori un ciolan cu... ´´ / ,,Avem ciolan cu : cartofi prăjiţi, mazăre, piure de cartofi, cartofi natur cu rozmarin, cu sos de hrean şi smântână... ´´ / ,,Vai, cu fructe de mare nu aveţi? ´´, i-am mai retezat din expozeu. ,,Glumesc, aş dori un ciolan cu fasole! ´´ / ,,Sigur, avem cu fasole măruntă, cu fasole verde, cu fasole pinto, cu fasole pătată (probabil se referea la fasolea Cranberry!), cu fasole... ´´ / ,,Cu fasole clasică, vă rog! ´´
Plină de un entuziasm alarmant, femeia dă să plece când, o văd că se răsuceşte brusc şi-mi şopteşte : ,,Da´ nişte murături nu vă tentează?! Avem murături... ´´ Turuii interminabil până am făcut un semn de time-out, lăsând la aprecierea ei cu ce să-mi împart ciolanul.
Savurând o cafea simplă (orice tip de cafea costă 4 lei), am băgat un ochi printre paginile din meniu ale căror delicatese nu se regăsesc în link-ul prezentat de mine.
Am să inserez articolului câteva fotografii cu preţurile acestora cu rugămintea să-mi acordaţi bunăvoinţa necesară calităţii acestora.
Timp de 10 minute, cât am aşteptat comanda, am inspectat salonul, observând curăţenia impecabilă şi aranjamentul meselor. Atribuţiile acestui amfitrion nu se opresc doar la gătit sau în supravegherea bucatelor, pentru ca felurile de mâncare servite să fie aspectuoase. În îndatoririle sale de gazdă, intra şi întreţinerea unei conversaţii - acolo unde era cazul - sau avea ca responsabilitate să treacă pe la fiecare masă şi să-ntrebe discret dacă mai avem nevoie de ceva. Mi-a plăcut!
De asemenea, am fost plăcut surprins să constat importanţa aparte pe care o are aranjamentul mesei. Faţa de masă de un alb impecabil, fiind în armonie cu tonalităţile serviciului de farfurii arcopal.
În acord cromatic se plasează paharele simple, şerveţelele frumos împăturite şi oliviera pregătită pentru a-ţi ostoi gusturile.
În fine, cât am fotografiat ciolanele (nu-mi stă la origine acest fapt, dar în minte îmi încolţise un vrej... de articol!), toată lumea ofta în jurul nostru, inclusiv vreo trei-patru organe ale legii, cum le place poliţiştilor obedienţi să-şi spună.
Măi oameni buni, păi nu vă spui că toţi mesenii şi-au comandat acest festin, de ziceai că-i 1 Decembrie, zău!
Numai intru în amănunte despre cât de incredibil de moale era carnea şi ce consistenţă fină avea şoriciul.
Fiind un apărător al intestinelor, m-am lăsat învins de porţia megalomană şi din priviri am chemat birtaşul. ,,Nu mai serviţi? Nu-i bai, v-o punem într-o caserolă ´´ / ,,Nu, mulţumesc! , doar am curiozitatea să ştiu care-i secretul bucătarului. ´´ / ,,Berea! ´´, îmi răspunde metalic. / ,,Păi, n-am comandat nicio bere! ´´ / ,,Aaa, nu! Ciolanele sunt ţinute la cuptor aproape două ore la foc mic până când carnea este atât de fragedă, încât poate fi străpunsă cu o scobitoare. În tot acest interval de timp se stropesc cu bere, iar în ultimele minute se ridică temperatura cuptorului până apare pe suprafaţa şoriciului băşicuţe fine. ´´
Ei, bine! După ce mi-am asumat reţeta, mi-am propus ca la întoarcere să trecem tot pe aici şi să încercăm un desert cu parfum românesc - papanaşi.
Parcă o şi văd : minionă, cu păr grizonat tuns scurt şi cu o energie de invidiat pentru vârsta ei. Respect! ,,Stimată doamnă, nu vă întreb câte feluri de ciorbiţe aveţi, că nu mai ajungem în noaptea asta acasă! Dar, ca desert, ce ne recomandaţi? ´´ Mare greşeală! A urmat acelaşi ritual ce recita după o mantră : ,,Avem salată de fructe, clătite cu umplutură de brânză, dulceaţă, ciocolată... ´´
Mrghhh, arghhh! Frână verbală!
Ce gust aveau papanaşii decimaţi? Să nu mă credeţi mercantil, dar doresc să păstrez acele momente pentru mine! (vezi foto)
Instinctiv cer o caserolă pentru cei de acasă, pasionaţi ai acestui preparat culinar...
... Ajung în propriul habitat după orele 22 şi intru tiptil cu caserola vulnerabilă într-o mână. Mă întâmpină cel mic uitându-se la mine cu compasiune. Îi flutur pe la nas papanaşii cu dulceaţă de afine, iar el îmi răspunde cu un aer doct : ,,Ce-ţi rânjeşti fasolea la mine? ´´
Hmm, din când în când este vital să te mişti prin lume, să simţi nevoia de a pleca de acasă şi să trăieşti din când în când bucuria întoarcerii acasă. :)
Trimis de Marian Preda in 05.02.16 19:18:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Marian Preda - Off, tot incerc sa ti-o dau pe-aia cu "tichia de margaritar", dar mi'i lene sa caut contextu'. Perfecta locatia pentru o oprire in drum spre Cincis, sa dea Zao o fasolica
PS: Cat ti-era de frig si cat iti trenurau mainile, de mi-ai pozat doar gramajele, nu si preturile? Pai aia e poza la meniu??? O sa te zic lu' tanti, desi sper s-o prind la servire pe a mai juna
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valea Oltului, #LA PAS PRIN OLTENIA" (deja existentă pe sait)
Doamne ce vorbesc papilele gustative singure! Adica intre ele!
Deci, Cainenii Mari, pe unde am trecut de atatea ori!
Vorba lui @papone in drum spre Cincis... mai ales ca s-a mai lungit drumul cu -5 km si + 30 minute din cauza renumitei autostrazi. Hai ca ma duc la masa sa bag o fasole asa de dimineata!
@Marian Preda - Impresiile tale culinare = motiv de inspirație pentru meniul de azi, tot mă gândeam azi-noapte cu ce să asociez afumătura din frigider... Mulțumim că ne-ai împărtășit și pontul de a frăgezi ciolanul cu spray de bere. Mi-a plăcut cum te-a întâmpinat fiul - văd că-ți calcă pe urme... normal... Am mărit la maxim farfuria ta cu ciolan...
Vai, o adevărată plăcere să citesc dar totodată am o "baltă" mare lângă mine de zici că s-a spart țeava de apă . Eu nu sunt o împătimită a fasolei dar descrierea m-a făcut să vreau să gust (și n-am de unde) acest fel de mâncare dar... cu papanașii este alt ceva, îmi plac enorm (aoleu chiar și când scriu salivez). Minunat, abia aștept să mai citesc și alte articole. Week-end plăcut
A am găsit la cine mă duc să gust ciolanul cu fasole , la Alina 53 că a spus că gătește Poftă bună
@papone, @Dan&Ema -
Bravos! Măi, da´ce feeling aveţi!
Perfecta locatia pentru o oprire in drum spre Cincis
Păi, da! M-am grăbit să vă împărtăşesc această locaţie în drum spre cei care trec pe Valea Oltului spre Cinciş.
Locaţia este arhicunoscută pentru acest ciolan cu... orice. Depinde de gustul şi preferinţele fiecăruia. Eu am ales fasolea, deoarece în familie doar eu consum această formă de mâncare sub formă de boabe sau păstaie.
Ce pot să fac? O fi o mâncare de popotă, dar sunt înnebunit după ea!
@papi, pe lângă ciolan îţi recomand pastrama de oaie la grătar (37 de lei) şi o ciorbă de burtă (9 lei).
@Dan, încearcă ciorba ardelenească (7 lei) şi un păstrăv la grătar cu mămăliguţă (22 lei).
Poftă bună!... şi aştept impresii!
Fasole clasica! Romantica n-aveau?
Pt. fasole nu dar pentru papanasi, daca eram sigura ca ma intelege sefu', chiar faceam cerere sa votez de doua ori la foarte bun.
@Alina53 -
Iartă-mă dragă prietenă!, îţi răspund acu´ fiindcă am fost la cumpărături. Aseară când scriam articolul mi s-a făcut o poftă...
Uite cum procedez io :fierb ciolanele într-o oală cu apă şi adaug un pumn de sare. Apoi îmi deschid o cutie de bere.
După 45 de minute (timpul se adaptează în funcţie de mărimea ciolanelor) le scot şi le las să se ,,odihnească´´ (între timp mai poţi să bei o bere!), apoi le crestez şoriciul cu multă grijă, să nu se ajungă cu taietura în carne (îţi trebuie un cuţit ascuţit). Printre crestături adaug rozmarin, sare şi piper şi le aşez într-o tavă cu apă la cuptor. Chestia cu berea am învăţat-o acu´, în această deplasare. Se pare că frăgezeşte carnea, iar şoriciul prinde o crustă interesantă. Cu cât laşi mai mult ciolanul, cu atât devine şoriciul mai crocant.
În vasul în care ai fiert ciolanele, atât cât a rămas din apă, se pune fasolea (prefiartă) cu toate igredientele necesare.
Poftă bună!
@diana2015 -
De multe ori bolta palatină deschide glandele salivare!
Fiind un pofticios am parte de multe astfel de exemple, de această inundaţie, încât de multe ori nu pot să deschid gura!
Fasolea ca fasolea, dar în familia mea nu refuză nimeni o porţie de papanaşi acoperiţi cu smântână şi o dulceaţă dulce -acrişoară.
Week-end plăcut, alături de cei dragi!
@elviramvio -
O fasole romantică?! Aşadar, există şi aşa ceva?
Nici nu vreau să mă gândesc la o asemenea combinaţie!
@Marian Preda, am păndit în baltă votulețu' 50... fiindcă mi-ai vizitat județu'...
@Marian Preda - E dimineață, încă nu am luat micul dejun, dar… parcă nu mai vreau nimic din cele ce am prin frigider. Vreau ciolanul tău cu fasole (ăla din fotografie) și apoi papanașii aceia inundați de sosuri dulci, ademenitoare.
Da’ chiar așa! Ce aveți toți, dragii mei, că puneți una-două papanașii pe ecranele monitoarelor noastre? Ori ați realizat că ei sunt preferații multora (și mai sunt și fotogenici), ori papanașii s-au răspândit prin restaurantele românești căpătând popularitate și în AFA.
@mireille -
Zuper-mulţumesc, stimată colegă!
O duminică frumoasă, alături de cei dragi!
Eu ce sa mai spun, cred ca ar trebui sa faca un salon special pentru prietenii AFA care cred ca vor opri acolo d acum incolo, eu sigur o s-o fac cu prima ocazie cand voi merge la Sibiu, iar prietenului autor ar trebui sa-i tina la dispozitie un separeu pentru felul in care le-a facut reclama.
Inghit in sec de cand a povestit, cand am vazut si pozele ce sa mai, imi venea sa inghit tableta cu tot cu husa. Ma duc sa iau o lingurita de dulceata ca doar atat am din papanasi.
Votat cu foame si pofta mare.
@Marian Preda: aoleu, da' văd că-ți place să bagi cuțitul cât mai adânc în rană...
@iulianic -
Mă onorează vizita dumneavoastră! Mulţumesc!
Cred că papanaşii reprezintă desertul ideal pentru oricine şi pot fi consumaţi în orice anotimp.
Totuşi, curiozitatea mă îndeamnă să aflu care ar fi etimologia acestui cuvânt şi provenienţa sa: o fi PAPA pentru NAŞI?!
Toate cele bune, alături de cei dragi!
@mishu -
Stimată colegă şi prietenă, vă mulţumesc că aţi trecut şi prin ograda mea!
Ce-i drept, restaurantul este împărţit în două saloane, aşa cum foarte bine aţi intuit. Chiar n-am nici un interes să-i fac reclamă, dar din ce am observat, aceste săli pot găzdui diferite evenimente din viaţă (nunţi, botezuri, revelioane). - vezi web : baltaverde.ro/sala-de-nunti
O zi frumoasă!
P. S. Dulceaţa era dulce-acrişoară?
@diana2015 -
Lady Di, se pare că ai vizualizat postările de pe reţeau de socializare!
Ce să fac? Scriam articolul şi înghiţeam în sec, aşa că la sfârşitul acestuia aveam în jurul meu un vagon de şerveţele.
Nu , a fost prea dureros , iar a doua zi am dat o fugă la piaţă şi am lămurit şi drama asta!
O săptămână minunată !
Mutat în rubrica "Unde mâncăm pe Valea Oltului? , #LA PAS PRIN OLTENIA" (nou-creată, între timp, pe sait)
@Marian Preda: ai uitat să spui la final că mai bei o bere, două cât timp se "odihnește" ciolanul la cuptor, asta așaaaaa... pentru a-i ține companie
Foarte fain povestesti si ai (aveai) un succes foarte mare pe aici. Pacat ca nu ai mai scris. Speram ca esti bine!
Zi frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 [Restaurant Popas KM 247 [Boița, SB]] O experienta... nerecomandabila — scris în 16.08.20 de ux116926 din DAMBOVITA
- Oct.2019 [Restaurant Motel Balta Verde [Câinenii Mari, VL]] Restaurant Balta Verde, com. Caineni, jud. Valcea — scris în 17.10.19 de mihairete din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 [Restaurant motel Lotru] Unde mâncăm pe Valea Oltului — scris în 01.09.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2017 [Restaurant pensiunii Alex [Tuţuleşti, Racoviţa]] Restaurantul pensiunii Alex - o bună opţiune de a lua masa pe Valea Oltului — scris în 07.12.17 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 [Restaurant Popas KM 247 [Boița, SB]] Popas km. 247 Boita: un bufet de gara, pe E81 — scris în 08.09.17 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 [Restaurant Popas KM 247 [Boița, SB]] Popas Km 247 – nu e un restaurant, nici măcar o cârciumă: e o „necesitate” — scris în 05.04.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 [Restaurant Popas Casa Dacilor [Boița, SB]] Popas la Casa Dacilor — scris în 07.07.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ