GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant Șuior Cota 1000, Complex Turist Șuior ***, Maramureș
(Continuare)
După o zi obositoare, în care am vizitat trei obiective turistice: Memorialul de la Sighet (vezi impresii), Cimitirul Vesel de la Săpânța (vezi impresii) și Mănăstirea Peri (vezi impresii), ne-am îndreptat spre Complexul Turist Șuior, la recomandarea patroanei de la cazare, pentru a servi prânzul.
Accesul
Drumul spre Compexul Șuior se face pe DN 18, pe traseul Baia Mare – Baia Sprie – Sighetul Marmatiei, pe un drum plin de viraje ‘ac de par’.
Locatia: Baia Sprie, str. George Coşbuc, nr. 121, Maramureş, România
Latitudine: 47.6768003 Longitudine: 23.7811675
 
Pentru a ajunge la restaurantul Șuior Cota 1000, a trebuit să luăm telescaunul. Telescaunul circulă din oră în oră.
Orarul telescaunului (afișat la casierie)
Telescaunul funcționează zilnic, din oră în oră, la ora fixă.
Prima urcare este la ora 10:00
Ultima urcare este la ora 21:00
Între orele 23:00- 7:00, telescaunul nu funcționează.
Atenționare: telescaunul pornește pentru minim 10 persoane.
Tarifele
Tarifele sunt pentru oaspeții care nu schiază, așa este afișat, în sezonul de schi sunt mai multe tarife pe care nu are rost să le expun acum, deși încă mai sunt afișate, pentru că în sezonul următor, acestea probabil vor fi modificate.
Adulții plătesc pentru dus - întors 10 lei.
Copiii cu vârsta peste 3 ani plătesc 10 lei pentru dus - întors. La fel ca adulții!
Pe bilet este imprimat faptul că, pe baza biletului beneficiezi de: o bere din oferta zilei sau de un suc din gama Pepsi la 200 ml. Este adevărat. După ce ajungeți la restaurant Cota 1000, predați biletul și primiți în schimb băutura.
Pe bilet scrie că programul telescaunului este cuprins între orele 8:00-21:00 și al restaurantului Cota 1000 Șuior între orele 8:00-22:00.
Complex Turist Șuior 3*
Șuiorul este o stațiune destinată în principal sporturilor de iarnă. Aici există patru pârtii de schi cu dificultăți diferite, amplasate pe versantul nordic al munților Gutâi, care coboară din vârful Mogoșa de 1246 m.
În acest Complex sunt două restaurante, unul la Șuior Bază și altul Cota 1000, la care se ajunge cu telescaunul.
După ce am parcat mașinile în parcarea mare și pietruita, fără taxă, am intrat pe sub o poartă maramureșeană din lemn frumos sculptat și început să urcăm scările amenajate, spre telescaun.
Aici, la bază, puteți observa Păstrăvăria Șuior, o construcție din piatră și lemn, unde puteți servi un păstrăv proaspăt. Noi am vrut să urcăm cu telescaunul, așa ca am spus pass păstrăvăriei.
Pentru că am fost mulți, instalația de cablu a fost pornită special pentru noi, ca să nu mai așteptăm o jumătate de oră până la fix, când e programată funcționarea acesteia.
Urcarea este extrem de plăcută, de relaxantă, te umple de bucurie și energie pozitivă, pentru că peisajele care te însoțesc până la debarcare sunt uluitoare. Urcam pe deasupra pârtiilor, una este foarte abruptă, chiar am căutat și am văzut că este încadrată la categoria de pârtie neagră, și admiram munții Gutai în toată splendoarea lor, de la înălțimea telescaunului. Chiar dacă nu doriți să serviți masa la restaurant, plimbarea cu telescaunul merită din plin efortul, iar la destinație frumusețile naturii îmbinate cu decorul maramureșean vă vor merge direct la suflet. Odată ajunși sus veți observa lacul artificial Bodi, în jurul căruia puteți face o plimbare.
Cum spuneam și în alt articol, era duminică, deci aglomerația era la locul ei și aici la înălțime. Am intrat în restaurant, am trecut pe lângă mese să observăm dacă avem șanse să ne așezăm. Era ocupat tot, câte două, trei locuri ici colo se mai găseau. Pe terasă situația era identică. La terasa de pe ponton nici nu am îndrăznit a cugeta. Așa că ne-am așezat fiecare pe unde am reușit. Să vă descriu un pic restaurantul.
Este o clădire mare, din lemn, decorat traditional, cu o capacitate de peste 120 de locuri în interiorul cu un etaj, cu 40 de locuri pe terasa acoperită și cu 60 de locuri pe pontonul construit deasupra lacului. Vă puteți imagina câtă lume era acolo, dacă la așa o capacitate mare nu se găseau locuri la mese.
Meniul zilei
Pe lângă restaurant, era un rând consistent, vis-a-vis de terasă, pentru a servi meniul zilei. Acolo se preparau la grătar mici, cotlete, iar într-un ceaun gulașul își aștepta gurmanzii. Câteva persoane din grup au optat pentru meniul zilei. Cred că era 55 de lei, daca imi amintesc bine. Eu am întrebat dacă pot să îmi cumpăr doar gulaș, fără grătare și răspunsul a fost negativ. Deci, ori cumperi oferta completă, ori nu. Aceasta includea doi mici, ceafă, cartofi aurii, gulaș și chifla. Am fotografiat ca să vedeți cum arăta. Am considerat că nu pot să mănânc atat de mult, așa ca am abandonat ideea cu meniul zilei, pentru că vroiam neapărat să mănânc și papanași.
Restaurantul este decorat tradițional, cu prosoape maramureșene și farfurii din ceramică pictate, cu multe sculpturi în lemn, cu flori multicolore, cu fier forjat la candelabre și pe balustradele de la etaj.
Chiar și la baie decorul tradițional maramureșean se regăsește din plin.
Prețurile sunt destul de mari, dar mâncarea este bună.
Erau persoane care stăteau pe pătură ca la picnic. Altele se jucau badminton, fotbal. Muzica mergea la maxim, grătarele sfârâiau.
Noi ceilalți care ne-am găsit un loc în care să ne așezăm la masă, a trebuit să așteptăm o oră și jumătate până să primim comanda. Chelnerii fugeau încontinuu, erau amabili, noi întrebam cât mai durează de fiecare dată când ieșeau cu platourile, credeam că vin la noi.
Noi am mâncat la masa noastră un platou foarte bun: Ospățul Drumețiilor (190 lei), un platou pentru 4 persoane care era compus din cartofi aurii foarte gustoși, coaste caramelizate cu multă carne pe ele, grătar din carne de pui și de porc, ciuperci, toate așezate pe un platou cu salată verde și decorat cu felii de portocală și lămâie; papanași cu dulceață, aici porția este de o singură bucată la prețul de 10 lei; ciorba radauteana la 12 lei, supă de pasăre cu găluște (10 lei).
Între timp am avut parte și de muzică live pe terasă, am făcut fotografii, ne-am plimbat, eu am încercat să surprind cât mai multe cadre, fără personaje, ca să pot să vă arăt atmosfera de acolo. Cum am fost cam cei din urmă serviți, am reușit la plecare să surprind restaurantul gol!
În spatele restaurantului sunt trei cabane turistice, fiecare cu câte 5 camere și toate utilitățile necesare, dacă doriți să vă cazați acolo la înălțime, unde peisajul este de vis.
În final, vă recomand să vizitați acest restaurant Șuior Cota 1000, unde tradiția maramureșeană se îmbină cu frumusețea naturii și gastronomia delicioasă.
Trimis de Dana2008 in 18.05.18 13:24:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘUIOR/MOGOȘA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
m-tii Gutai
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Șuior-Mogoșa?, ȘUIOR/MOGOȘA" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Foarte util articol, ma bucur ca am aflat de acest restaurant si la o viitoare incursiune prin acele zone chiar merita sa te opresti putin si acolo mai ales ca locurile unde vezi ca se munceste pentru a multumi turistul merita vizitate si intretinute...
@Dana2008: Nici la tine nu indraznesc sa ma uit la poze, doar am tras cu coada ochiului si mi-au placut.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Dana2008: Păi la ce înălțime e situat restaurantul, e normal să aibă prețurile așa mari! Deși nici n-ar fi așa mari dacă ne gândim ce gustoase-s mâncărurile în zona aia!
Tare frumos este pe-acolo, iar opzele tale-s de revistă!
Să vă fie de bine!
@iulian68: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Da, sunt interesați de reacția vizitatorilor la serviciile oferite. Spun asta pentru că la coborâre, în timp ce te așezi pe telescaun, persoana care te ajută, a întrebat pe toată lumea:cum a fost? Dacă le-a plăcut?
Sunt ospitalieri și își dau interesul să fie totul bine.
Și eu aș reveni dar nu în weekend, cu toate că doar atunci este muzică live și gulas la ceaun.
Călătorii plăcute si spor la scris!
@elviramvio: Multumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Este splendid! Natura combinată cu tradiția maramuresana sunt demne de luat ca amintire de la Suior.
Călătorii plăcute!
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Te poți uita la fotografii pentru că, cu mâncare nu am numai vreo trei poze... papanasii i-am așteptat atât de mult, că pe când au sosit nu mai la poze nu m-am gândit. Am făcut o fotografie cu papanasul meu pe jumătate mâncat... Nu am postat-o deoarece nu se mai vede mare lucru.
Călătorii plăcute si spor la scris si citit!
Te pup!
@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Spuneam de prețuri mari pentru că eu sunt obișnuită cu doi papanasi la 10 lei.
Da, ai dreptate, mâncarea pe care am consumat-o în locuri diferite din maramureș a fost gustoasă.
Peisajele văzute din telescaun sunt de vis. Lacul Bodo de asemenea se încadrează foarte bine acolo sus cu restaurantul și cu decorul tradițional.
Călătorii plăcute si spor la scris si citit! Te pup!
@Dana2008: M-am dus la poze să văd când am fost la Mogoșa și la Șuior. În august 2010. Cred că am scris ecouri la toată lumea care a scris despre zona aceea pentru că de câte ori citesc îmi vine în minte imaginea lacului Mogoșa, care ne-a apărut în față brusc, venind din parcare, și nu știu de ce mi s-a părut atunci cel mai frumos peisaj pe care îl văzusem eu vreodată în România, dar nu numai. La fel, când am luat telescaunul până la Șuior, am crezut că peisajele alea nu sunt din țara noastră. De câte ori am citit am visat să mai ajung dar ia uite câți ani au trecut de atunci!!!
Foarte frumos scris și exemplificat!
@Aurici: Multumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Da, este minunat! Si eu mai vreau acolo!
CĂLĂTORII PLĂCUTE!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 [Restaurant Complex Turist Șuior Cota 1000] Rădăuțeana Șuiorului — scris în 21.10.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ