ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
colegi
5 AD. + 2 COPII -- v: 9, 12

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Peri din Săpânța, Maramureș, cea mai înaltă biserică de lemn din lume

TIPĂREȘTE URM de aici

Din aglomerația de la Cimitirul Vesel (vezi impresii) coroborată cu căldura soarelui la prânz, am ajuns "în rai"! O bucurie și o liniște sufletească s-a așternut de la primii pași pe care i-am făcut din parcare, spre biserică. Era umbră, multă! Era liniște! Era minunat!

Mănăstirea se află la o distanță mică față de Cimitirul Vesel. Accesul este semnalizat cu un indicator chiar la ieșirea pe drumul de la Cimitirul Vesel. Drumul este asfaltat și în stare foarte bună, doar că este îngust, nu pot trece două mașini concomitent. Șoseaua continuă, purtându-vă șerpuit printr-un peisaj frumos, spre o destinație și mai frumoasă.

De ce este atâta umbra? Pentru că ne aflăm în Parcul Dendrologic Livada, cu o suprafață de cca. 22 hectare. Mănăstirea de maici cu hramul" Sfântul Arganghel Mihail", a fost construită în acest parc dendrologic.

Din parcarea mare, pornim pe sub o poartă sculptată din lemn, pe aleea care ne conduce la biserică. De o parte și de alta a aleilor, în verdele crud al ierbii, zeci de culori și forme sunt pregătite, cu trudă și pricepere, să întâmpine pelerinii. E o minunăție pe care cuvintele nu o pot descrie. Gardul de răchită împletită, băncile, foișorul din lemn sculptat, șindrilele realizate ca o dantelă, florile colorate care împodobesc fiecare arcada, te invită la liniște și pace sufletească. A fost exact locul de care aveam nevoie, după o zi plină de emoții sfâșietoare care m-au copleșit, la Memorialul de la Sighet. Da, în acest loc m-am detașat de tot, am sorbit liniștea... era atât de bine că nu mai vroiam să plec.

Nu intentionez să intru în amănunte tehnice, pentru că sunt deja articole foarte frumoase scrise de colegii mei, un minighid excepțional scris de @utube, impresiile redactate de @mishu, de @dixi220 și de asemenea, pe net puteți accesa informații despre această destinație.

Biserica de lemn a cărei turlă se zărește de la o distanță de 5 km, se spune că are cea mai înaltă turlă din lume, având o înălțime de 78 m. pe care este așezată o cruce de 7 m. învelită în patru kilograme de aur.

Actuala mănăstire a fost construită între anii 1998-2003, în memoria vechiului lăcaș construit în 1391 și distrus în totalitate în anul 1761, de către armata austriacă pentru că locuitoriii zonei se împotriveau să treacă la religia catolică.

La bază, biserica este construită din piatră. Interiorul acesteia este foarte interesant decorat cu forme de cărămizi pe care sunt așezate din loc în loc tablouri cu picturi pe lemn, cu scaune din lemn sculptat, iar pe jos este granit.

Aici se află și magazinul bisericesc.

După ce ieșiți din biserică, puteți urca pe treptele din lemn până la nivelul întâi. Până aici urcă majoritatea oamenilor. Pe lângă peisaj, găsim aici o ușă frumoasă, mare, din lemn sculptat și lăcuit, care nu știm unde duce, pentru că era închisă.

De aici, se mai poat urca niște scări abrupte la al doilea nivel, pentru o vedere mai bună a întregului așezământ monahal.

E un loc de belvedere, de unde am admirat clădirea mare cu chiliile, frumos aranjată cu flori, biserica în miniatură, în care se țin slujbele vara, pangărul mănăstirii, malte construcții și ornamente.

Trebuie să aveți mare grijă, mai ales la coborâre, pentru că treptele sunt înguste și puteți aluneca. De aici am captat câteva cadre cu superba așezare monahală.

Noi am mai urcat și pe o altă scară, poziționată la dreapta scării din dreapta. Această scară circulară este făcută din lemn, cu sculpturi în loc de balustradă, și se ajunge la o ușă din lemn superb sculptată, dar încuiată.

Cu toate că am pornit toți cu mașinile individuale, de la Cimitirul Vesel, am venit doar două mașini, la mănăstire, resul colegilor au plecat spre Șuior, la masă. Mie mi-a plăcut că nu a fost aglomerat, erau puțini oameni în Mănăstirea Peri.

Nu înțeleg de ce nu este un loc atât de frumos, unic în lume, nu este mediatizat, nu este promovat, sau poate e mai bine așa... decât o mănăstire aglomerată, gălăgioasă, care ar semăna mai degrabă cu un târg.

Eu vă recomand să nu ocoliți această destinație unică în lume.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 15.05.18 14:49:36
Validat / Publicat: 15.05.18 15:54:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 2719 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Peri din Săpânța, Maramureș

chiliile, vedere de la al doille nivel

EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

RoxanaGRS [15.05.18 16:17:46] »

Foarte frumoasă această mănăstire. Și an de an devine tot mai frumoasă. E destul de nouă și, cel puțin deocamdată, nu e deloc comercială. Sper să rămână așa! Așa ar trebui să fie o mănăstire: un loc liniștit și frumos unde să te regăsești.

La etajele superioare se va face tot mănăstire. Așa sunt mănăstirile în Maramureș, supraetajate. Deocamdată probabil nu sunt gata și de aceea era închis.

Dana2008 [16.05.18 22:33:08] »

@RoxanaGRS: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Nu-mi plac mănăstirile comerciale, ar fi frumos să rămână așa mănăstirea Peri.

Nu stiam de mănăstirile supraetajate din maramureș.

Dacă se va dezvolta și se va promova ulterior, mănăstirea Peri, s-ar putea transforma și ea, dintr-o oază de liniște și reculegere, într-o așezare cu multă forfotă... dacă transferăm toți vizitatorii și agitația de la Cimitirul Vesel la mănăstirea Peri, într-un circuit turustic. Să sperăm că nu se va distruge ceea ce este în prezent.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [20.05.18 16:20:26] »

@Dana2008: Si mie mi-a placut tare mult acolo si as mai merge. Ce m-a surprins insa (negativ si pozitiv in acelasi timp) a fost ca desi este destul de apropae de Cimitirul vesel, aici era lume cred ca de 10 ori mai putin (asta e aspectul negativ) insa astfel a fost mult mai multa lininste (asta e aspectul pozitiv).

Te simti atata de bine acolo stand si odihnindu-te pe banci la umbra, pur si simplu ascultand natura incat la final pleci cu o stare de bine.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mishu, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Peri-Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051259994506836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1