ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
colegi
17 AD. + 5 COPII -- v: 5-12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, primul jubileu: 1993-2018

TIPĂREȘTE URM de aici

În a doua zi, 29 aprilie 2018, am plecat de dimineață spre Sighetul Marmației, să începem vizitarea obiectivelor planificate pentru acea zi.

Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței, a fost primul obiectiv turistic planificat a fi vizitat, pentru că am citit că durează foarte mult parcurgerea acestuia, urmând reconfigurarea întregului program în funcție de timpul necesar parcurgerii lui.

Vă spun din start, că după ce am vizitat Memorialul, orice altceva părea lipsit de importanță, fără sens. Dacă veți face ca noi, să programați la începutul zilei vizitarea acestui obiectiv, restul obiectivelor vor păli, sub emoția și suferința generată de empatia cu victimele comunismului.

Noi toți am intrat într-o stare de supărare profundă, un șoc emoțional dureros, care a durat întreaga zi.

Mi-a fost greu, foarte greu, să încep să scriu acest articol. Ieri am vizionat fotografiile făcute acolo, am citit despre victime... și m-am ridicat de la birou... nu puteam să mai continui.

Azi mi-am spus că voi fi tare și am să vă povestesc câte ceva, nu intru în amănunte, pentru că Memorialul trebuie văzut cu proprii ochi, simțit cu sufletul și să empatizati cu fiecare victimă în parte, care a sperat și s-a sacrificat pentru ceea ce trăim noi azi, libertate. Este istoria reală a poporului nostru, extrem de dureroasă, dar cu care, cred eu, că ar trebui să avem un scurt contact, atât cât durează vizitarea Memorialului, ca să înțelegem trecutul, falsificat în timpul dictaturii comuniste, dar și prezentul.

"Cea mai mare victorie a comunismului - o victorie relevată dramatic abia dupa 1989 - a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să își amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective. "

Citatul apartine scriitoarei Ana Blandiana (Otilia Valeria Coman numele la naștere), fiică a unui deținut politic (tatăl ei a fost preot, considerat dușman al poporului), ea este cea care a inițiat și predat în ianuarie 1993, proiectul Memorialului la Consiliul Europei.

În anul 1998 Consiliul Europei a așezat Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

Memorialul de la Sighet are și menirea de păstrare a "Memoriei continentului" - pentru că în interiorul Memorialului, între cele 87 de încăperi sunt câteva dedicate: Revoltei din Berlinul estic sovietizat, în iunie 1953, în sala 81; mișcărilor de rezistență din Cehoslovacia, în sala 82; Revoluția din Ungaria cu lista nesfârșită de victime ale luptei anticomuniste, în sala 83.

Noi am ajuns la ora 9:30, chiar la deschiderea activității muzeului.

Programul afișat este de

- luni - duminică, între orele 9:30-18:30, cu ultima intrare la ora 18:00, în perioada 15 aprilie- 15 octombrie;

- marți- duminică, între orele 9:30-16:30, cu ultima intrare la ora 16:00, în perioada 16 octombrie-14 aprilie, cu ziua de luni: închis.

Localizarea

Muzeul Memorialul Sighet activează într-o fostă închisoare politică situat pe str. Corneliu Coposu, nr. 4, Sighetu Marmației

Parcarea

Pe str. Gheorghe Sincai, perpendiculara pe str. Corneliu Coposu, chiar în spatele muzeului, există o parcare gratuită pentru vizitatorii Memorialului Sighet.

Taxele de vizitare

Adulți: 10 lei; Pensionari: 5 lei; Elevi, studenți:4 lei.

Taxa de fotografiere: 5 lei. Dacă folosești telefonul mobil pentru fotografiere, nu se percepe taxă, am întrebat eu pentru că vroiam să plătesc.

Taxa de filmare: 15 lei.

Intrarea este gratuită pentru: foștii deținuți politici, persoanele cu handicap și jurnaliști.

Vizitarea

După ce am achiziționat biletele, am intrat în prima încăpere, Auditorium, unde mai mulți oameni așteptau să pornească înregistrarea audio ghid despre Memorial.

Am ascultat și ochii mi s-au umput de lacrimi. Mă străduiam să nu plâng, banda continua înșirând atrocități, victime, numere, orori, pe mine mă strângea ceva de gât tot mai tare, lacrimile au început să curgă... și cel mai horror film a inceput să ruleze în fața ochilor mei înecați de lacrimi.

De aici am intrat pe un hol lung, unde se află Galeria foștilor deținuți și deportați politici, capitonat cu fotografiile acestora, 2000 de portrete care te privesc în timpul vizitei celulelor de detenție.

În fiecare celulă este amplasat un audio book. Informațiile scrise sunt traduse în limba engleză și germană. Am văzut și turiști străini, un grup din Germania care au primit audio book, cred că în limba lor.

Am privit în jur, surprinsă de reacția mea de supărare profundă, care a pus stăpânire pe mine, și am văzut alte zeci de fețe triste, chipuri apăsate de durere ieșind și intrând dintr-o încăpere în alta a muzeului. Era o stare generală de priveghi. Dar tristețea era cu mult mai apăsătoare pentru că vicimele nu erau doar bătrâni sau bolnavi care își așteptau un sfârșit firesc, natural.

Am trecut pe lângă sala numărul 7, sala de proiecție filme documentare. Nu am intrat, din ușă am urmărit câteva minute documentarul programat a rula toată ziua. Era despre femeile decedate în acea epoca de aur, ca urmare a avorturilor provocate clandestin, din cauza sărăciei.

În starea acesata am stat mai mult de o oră, până când a trebuit să măresc viteza de vizitare, nu mai puteam nici să fotografiez, nu mai aveam puterea să mai văd atâta cruzime, trebuia să ies în curtea interioară... am crezut că acolo la aer, o să-mi mai treacă din durere.

Greșit! Și în curte este tot închisoare!

Un zid negru, imens, cu plăci de andezit pe care sunt trecute numele a aproape opt mii de morți din închisorile, lagărele și locurile de deportare din România îmbracă peretele opus ieșirii în curte.

În partea stângă este Cortegiul Sacrificatilor, un grup statutar de 18 oameni conduși de un om fără cap, care se îndreaptă spre un zid care le închide orizontul.

Acest grup statutar a devenit imaginea simbol a Memorialului.

În curtea interioară 2, se găsește Spațiul de Reculegere și Rugăciune, loc în care se pot aprinde lumânări și medita după parcurgerea ororilor represiunii comuniste din muzeu. Aici veți vedea pe pereții culoarului de acces la Altar, inscripționate alte mii de nume ale victimelor.

Eu am rămas profund marcată de ceea ce am văzut. Amintiri despre viața în dictatura comunistă mai am, revoluția m-a prins la vârsta de 13 ani și jumătate, în clasa a opta. Am defilat cu ocazia vizitelor președintelui prin orașul nostru, venea la Castelul regal (ulterior, de vânătoare) de la Lăpușna, am participat la dansurile tematice de pe stadion cu ocazia zilei de 23 august, am acultat radio Europa Liberă care scotea niște baraituri și acute și nu înțelegeam de ce ascultă părinții mei programul acela care nu se recepționează bine. Totul era secret și nu trebuia să vorbim cu nimeni nimic.

Activitati

Pe lângă activitatea de muzeu, la Memorialul din Sighet se desfășoară activități de învățare a memoriei cu ocazia zilei porților deschise și a școlii de vară.

Ziua porților deschise

În fiecare an, de Ziua Eroilor, care se suprapune cu Înălțarea Domnului, la Muzeul Memorial din Sighet, cu ocazia Zilei Porților Deschise, vin în pelerinaj, foști deținuți politici, familiile și urmașii lor din toată țara. Este o impresionantă zi de sărbătoare a memoriei, când se organizează multe activități.

Școala de vară

Începând cu anul 1998, Fundația Academică Civică, organizează în prima săptămâna dupa bacalaureat, o săptămână de conferințe dedicată elevilor de 15-18 ani.

Școala de vară a Memorialului Sighet este locul în care tinerii învață memoria pe care nici școala, nici părinții nu au reușit să o transmită. Este o instituție a memoriei care transmite noilor generații adevărurile istorice fără de care nu se poate înainta, prin care se încearcă înțelegerea istoriei reale prin vizionarea de filme, de dezbateri, de documente, de analize, fotografii, vizualizarea obiectelor personale ale deținuților etc.

La final, am să închei articolul cu recomandarea de a vizita Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței, chiar dacă nu este confortabil emotional, să observați ororile făcute în numele doctrinei comuniste: "Și veti cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi" (versetul 32 din cap. 8, Evanghelia după Ioan), tablou grafic expus si tradus în 33 de limbi în sala de la parter.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 08.05.18 21:31:10
Validat / Publicat: 09.05.18 08:15:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.

VIZUALIZĂRI: 2045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, aleea de la intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [09.05.18 10:18:06] »

@Dana2008: Un muzeu dureros... Toți cei care au vizitat acest loc au fost impresionați și au suferit emoțional. Un obiectiv care nu ne lasă să uităm...

La 1 martie 2018 Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a fost inclus pe Lista Patrimoniului European - este primul sit din România inclus în această listă (patrimoniu.gov.ro/noutati ... niului-european).

Dana2008 [09.05.18 18:54:37] »

@tata123 a, ai dreptate, Memorialul de la Sighet Marmației nu ne lasă și nici nu trebuie să uităm niciodată ororile comunismului.

Încă generațiile născute înainte de 1990 avem bine implementată în comportament și în subconștient, gândirea și acțiunea rigidă de sorginte comunistă. Așa am crescut și așa am fost educați și la școală și în familie.

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Completarea ta este foarte bună ca de obicei. Mulțumesc frumos!

Călătorii plăcute si spor la scris și citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [09.05.18 19:38:28] »

@Dana2008: DA, Am Fost Acolo!

La revoluție tu aveai 13 ani eu 33 ani, cum trece timpul...

Am fost cu soțul și doar cu băiatul meu atunci în vârstă de 14 ani, acum 17 ani, la Sighet. Eram la Vatra Dornei în concediu. Am avut o discuție de curând cu Radu, băiatul meu care mi-a spus că nu a uitat niciodată acea vizită și chiar mi-a mulțumit pentru acest lucru pentru că a înțeles trecutul și speră ca el să nu mai reînvie niciodată...

Mulțumesc pentru aducere aminte!

mihaelavoicu [09.05.18 20:18:22] »

Noi, cei care am trecut pin perioada comunistă, știm din auzite, foarte puține despre ce a fost Sighet. Din cei tineri, majoritatea habar nu au. Din politicieni... chiar dacă știu ei câte ceva, preferă să omită subiectul.

Au fost emisiuni cutremurătoare, precum ”Memorialul durerii”, care au deschis niște uși tocmai pentru a lua la cunoștință, în special cei tineri, despre tragediile prin care unii au trecut și s-au sacrificat pentru libertate și democrație. Ca și tinerii din Decembrie 89... Și unde s-a ajuns? O mizerie!

Dragă Dana, te admir pentru tema acestui review, pentru deschiderea ta sufletească la cât te-a impresionat suferințele îndurate de cei deportați. Te admir pentru faptul că ai vrut și ai aflat adevărul și-l înțelegi.

Recunosc, eu nu am putut privi pozele. Am avut caz în familie și noi copiii, nu știam nimic.

Te îmbrățișez și te admir!

Pușcașu Marin [09.05.18 20:58:02] »

@Dana2008: De exceptie articolul. Stiu c-am mai citit aici, pe AFA articole despre aceasta locatie, insa voi citi despre Sighet intotdeauna cand cineva va posta impresii aici. Astea-s lucruri care nu trebuie uitate.

Din pacate, la cum se misca lucrurile in Romania mi-e teama ca peste timp va mai apare un Memorial in care se vor lipi 19 milioane de poze cu romanii care suporta tortura psihologica ce se practica cu mare maiestrie in zilele noastre.

Dana2008 [09.05.18 22:26:45] »

@mihaelavoicu: ????????☹ Îmi pare rău!

M-ai lasat fără cuvinte!

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Bunicul meu a fost deportat în Siberia, deținut de război și mi-a povestit când eram mică câteva orori, nu multe, pentru că erau groaznice și mă speriam.

Dana2008 [09.05.18 22:41:13] »

@ghisor: Da, ai dreptate.

Tortura psihică, instabilitatea politică și economică sunt fabricate tot de cei educați în epoca de aur, care încă mai folosesc aceleași mijloace comuniste de obediență pentru popor, tehnici pe care și le-au asimilat perfect.

Așa cum am scris într-un ecou mai sus, trebuie să ne curățăm toți cei atinși de acele vremuri, pentru ca o nouă eră să se deschidă, cu o altă mentalitate sănătoasă, tinerii care nu au avut nici o legătură cu acele vremuri, cei născuți după revoluție. Eu sper ca ei să clădească ceva frumos.

19 milioane??? Rămânem din ce în ce mai puțini în țară!!! Vin străinii și ne cumpăra pământul...

Dana2008 [09.05.18 22:53:43] »

@mprofeanu: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Poate că își explică mai ușor prezentul, realitatea cu valorile răsturnate ale societății românești, cei spălați pe creier încă mai sunt în funcții importante.

Călătorii plăcute!

RoxanaGRS [10.05.18 09:09:20] »

Extraordinar de impresionant acest muzeu. Și extrem, extrem de bine realizat. În fiecare celulă sunt povești, povești ale celor care au fost închiși și au suferit acolo. Noi ne programasem cam 2 ore pt. această vizită. Am intrat pe la 1 și ne-au scos muzeografii la 18 că se închidea.

Nu cred că aș avea puterea de merge a doua oară, dar o dată în viață eu cred că fiecare dintre noi ar trebui să vadă acest muzeu. Ca să nu uităm și ca să vedem ce înaintași am avut: oameni care erau în stare să sufere profund și să moară pentru o idee. Și acei oameni nu erau bogați, ba chiar erau săraci. Azi am ajuns că unii ar vinde-o și pe maică-sa pentru un kilogram de zahăr sau de ulei.

Felicitări pentru articol! Îmi imaginez cât de greu ți-a fost să-l scrii.

Dana2008 [10.05.18 09:23:50] »

@RoxanaGRS: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mihaelavoicu, mprofeanu, Pușcașu Marin, RoxanaGRS, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096162080764771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1