ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
colegi
17 AD. + 5 COPII -- v: 5-12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cimitirul vesel de la Săpânța

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu stiu cum să vă spun, dar mie nu mi s-a părut deloc vesel, acest lucru nu înseamnă că textele scrise pe crucile albastre din lemn de stejar, nu sunt pline de ironie.

Dau vina pe această stare, pe faptul că, noi veneam direct de la Memorialul victimelor comunismului și al rezistentei de la Sighetu Marmației (vezi impresii) situat la o distanta de 19 km. Eram cu toții triști și abătuti, numai de râs nu ne mai ardea.

Dar pentru că era în trecut programul de vizite prestabilit și pentru că nu l-am mai văzut, am trecut pe la Săpânța și am bifat și acest obiectiv turistic intens promovat, atât la nivel național cât și internațional.

Am ajuns în cea mai aglomerată zi a săptămânii, duminica, 29 aprilie 2018, în timpul slujbei. Ce mi-a plăcut foarte mult, au fost femeile si fetițele localnice, care asistau la slujbă în curtea bisericii, pe lângă cruci, îmbrăcate în frumosul port al maramureșenilor.

Crucile sunt realizate manual, din lemn de stejar vopsit cu albastru de Săpânța, decorate cu scene din viața decedatului și cu rime prin care este făcut public motivul morții acestuia, uneori într-un mod amuzant.

Costul unei cruci este cuprins între 1500-2500 lei, în funcție de complexitatea lucrării.

Subscriu și eu la recomandarea făcută de @Mishu în articolul ei, că duminica este foare aglomerat, găsiți locuri de parcare destul de greu.

Cu toate că este primăvară, soarele ne ardea, umbră printre cruci nu este, așa că cel mai răcoros loc din Cimitirul Vesel, este în biserică.

Nu am rezistat prea mult prin cimitir, din cauza căldurii, dar și din cauza dispoziției sufletești... cu toții am vrut să plecăm cât mai departe de morți. A fost prea multă tristețe pentru o zi de vacanță. Chiar dacă cimitirul se vrea a fi unul vesel, nu mi se pare firesc să ne hlizim în fața crucilor, chiar și a chipurilor persoanelor înhumate, imprimate pe acestea... sunt totuși decedați!

Inițial am crezut că Cimitirul Vesel este un fel de muzeu in aer liber care ne prezintă o cutmă de înhumare veche, cu cruci colorate și versuri vesele. Dar, când am ajuns în capătul cimitirului, am văzut morminte proaspete, cu pământul recent săpat, cu multe coroane și flori încă nevestejite. În acel moment, mi-a picat fisa. Aici este cimitirul în care au loc înhumari si in prezent. Am citit anul de pe crucile din ultimele rânduri și mi s-a confirmat. Până atunci m-am concentrat pe textele scrise pe cruci. Mie nu mi-a venit să râd la nici unul.

Am mai citit că în cimitir trebuie să urmărești crucile care au o bulină galbenă, cică ar fi mai haioase textele. Am fotografiat câteva cruci cu bulina galbenă ca să citiți și voi, ca să nu aveți așteptări false de umor negru. Epitafurile de pe cruci caracterizează ironic persoana decedată sau îi descriu faptele deosebite și în alte cazuri circumstanțele morții. Ocupațiile acestora sunt pictate pe cruci, am văzut vânătorul cu pușca, tăietorul de lemne, femeia care face pâine, moasa de copii, stegar la nunti etc.

Localizare

Biserica din Cimitirul Vesel din Săpanta este un punct de reper foarte bun. Biserica datează din anul 1886. Aceasta este acoperită cu un mozaic din țiglă colorată care strălucește foare tare, se observă de la mare distanță. Sunt de asemenea indicatoare spre Cimitirul Vesel.

Programul de vizitare

Cimitirul Vesel este deschis zilnic între orele 10:00 - 18:00

Prețurile

Am plătit bilete de intrare în Cimititul Vesel la următoarele tarife:

Adulți -10 lei, Copiii - 4 lei

Pe biletul de intrare este fotografiat cimitirul, iar în prim plan este crucea cu bulină galbenă nr. 22 a lui Stan Ioan Pătraș (fondatorul cimitirului vesel, cel care a lățit crucea pe lungime pentru a avea loc de epitaf).

Stan Ioan Pătraș, a fost un artist popular: sculptor, poet și pictor, care a lucrat la operele sale de artă mai mult de 50 de ani.

Primul epitaf din Cimitirul Vesel datează din anul 1935. Până în prezent s-au adunat cca. 800 de cruci decorate. Fiecare cruce este unică ca decor.

Vis-a-vis de cimitir avem o atmosferă de bâlci, cu gălăgie multa, tarabe cu mâncare și suveniruri.

Într-un top al monumentelor funerare din lume, Cimitirul Vesel ocupă locul al doilea și locul întâi în Europa în același top.

Ca o conluzie, voi hotărâți dacă merită să alocați timp pentru vizitarea unui cimitir unic în lume, promovat international de revista americană National Geografic, de britanicii de la The Guardian, de cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume Lonely Planet etc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 10.05.18 13:40:07
Validat / Publicat: 10.05.18 14:11:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 6362 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cimitirul vesel de la Săpânța
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [10.05.18 14:55:48] »

@Dana2008: Am auzit și am citit mult despre Cimitirul vesel de la Săpânța, dar nu am înțeles niște lucruri: Toți locuitorii satului, atunci când trec în lumea celor drepți, sunt înmormântați în acel cimitir? Toți locuitorii satului trebuie să se conformeze aceluiași șablon de mormânt și toți sunt obligați să dispună de cei 1500 – 2500 lei necesari doar pentru a li se confecționa acea cruce albastră cu text ironizator?

RoxanaGRS [10.05.18 15:21:10] »

Nu cred că are legătură cu faptul că ați vizitat mai înainte Memorialul durerii. Nici mie nu mi s-a părut vesel acest cimitir. Poate crucea cu soacra să poată fi considerată mai haioasă. În plus, versurile nu prea aveau rimă și prin unele locuri erau greșeli mari de gramatică. Majoritatea epitafurilor sunt triste.

Una peste alta însă probabil că este ceva unic acest gen de cimitir.

Zoazore [10.05.18 18:58:13] »

@Dana2008: Eram copil, vreo 12 ani să fi avut când am vizitat Cimitirul Vesel. Nu m-a impresionat, nu m-a distrat, dar se spune că nu epitafurile sunt cele vesele, ci faptul că sunt așa colorate crucile. Și-nflorate!

Din câte-mi amintesc, parcă nu toate crucile erau așa, parcă mai erau și simple, obișnuite!

Dan&Ema [10.05.18 20:25:44] »

@Dana2008:

Un superbonus haios! ????

Dana2008 [11.05.18 08:50:29] »

@Dan&Ema: Multumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri! ????

DOINITA [11.05.18 11:56:06] »

Am vazut cimitirul de doua ori, dar la fel, nu am simtit nevoie sa rad. Poate nici eu nu eram intr-o zi prea buna sau mai exact nu poti rade la capataiul unui decedat, indiferent de cauza.

E bine de vazut sa stii ca exista asa ceva, ca romanul face haz si din moarte si atat!

Dana2008 [11.05.18 13:49:19] »

@iulianic: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Nu pot să iti răspund dacă toți au bani pentru o asemenea cruce. Nu cred că este obligatoriu. Eu cred că numai cei care își permit vor avea onoarea să fie înhumați intr-un asemenea loc. Cred că si locul de ingropaciune este foarte scump, nu numai crucea.

Nu pot să îți dau mai multe detalii... poate vorbește careva cu părintele să îl întrebe detaliile legate de înmormântări.

Călătorii plăcute si spor la scris și citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008 [11.05.18 13:57:32] »

@Zoazore: MULȚUMESC frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Da, culoarea albastră a crucilor e primul element diferit și deosebit al cimitirului Vesel pe care îl remarci de la început.

Mă bucură faptul că mai sunt persoane care nu s-au "prăpădit" de ras in Cimitirul Vesel... credeam că am eu o problemă ????

Cruci simple, nedecorate, eu nu am văzut. Erau câteva mai vechi, care și-au pierdut din culori și pe care nu se mai putea citi epitafil.

Călătorii plăcute si spor la scris si citit! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008 [11.05.18 14:04:53] »

@DOINITA: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Am simțit la fel, deci nu suntem ciudate!

Totuși, Cimitirul Vesel de la Săpânța este foarte apreciat în străinătate...

. ai văzut ce multe premii a luat, să ocupe primul loc în Europa și al doilea în lume!

Am văzut că este pe lista "un must see" obiective de vizitat in Romania.

Da, o dată ajunge și poate că așa de curiozitate merită să treci pe la Cimitirul Vesel.

Călătorii plăcute si spor la scris și citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008 [11.05.18 14:13:56] »

@RoxanaGRS: MULȚUMESC frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Și mie mi s-a părut exprimarea arhaică mai degrabă greu de înțeles dacat haioasa. Am remarcat și eu greșeli de exprimare și gramaticale... dar cred că asa se vorbește în anumite zone.

Nu pot fi vesele epitafurile care îți povestesc în rime cauzele deceselor.

Chiar am citit un epitaf despre un copil card și-a luat permisul auto, nu și-a ascultat părinții si a condus cu viteză, a avut un accident și a murit. Nu e nimic haios... i-am arătat textul și fiului meu ca povata nu că să râdă.

Călătorii plăcute si spor la scris și citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [14.05.18 13:01:17] »

@Dana2008: Am vizitat și eu acest obiectiv din Săpânța, cu mulți ani în urmă. Pe atunci în schimbul sumei de acces (mult mai mică) am primit câteva vederi; biserica nu era pictată în exterior iar crucile nu erau „dotate” cu acea bulină galbenă de semnalizare.

Este un obiectiv oarecum interesant pentru mine prin culorile utilizate și motivele populare existente pe însemnele funerare. Unele sunt îngrijite, împrospătate culorile, altele sunt șterse și afectate de trecerea timpului. Am citit că vechile creații ale lui Stan Pătraș au ajuns obiectul traficului internațional.

Locul de veci al săpânțeanului de rând a devenit un muzeu, cunoscut acum și peste hotare. Vara trecută se pare că au fost peste 10.000 de vizitatori.

Dana2008 [14.05.18 20:46:10] »

@tata123: Multumesc frumos frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

mishu [20.05.18 12:51:48] »

@Dana2008: Adevarul este ca in orice stare am fi, este totusi un cimitir, dar cred ca este in firea noastra sa facem haz de necaz.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, DOINITA, iulianic, mishu, RoxanaGRS, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Vesel din Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074053049087524 sec
    ecranul dvs: 1 x 1