GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Se mănâncă bine și ieftin la Taverna Stejaru din Oveselu!

Pe la începutul lunii august, în timp ce mâncam o felie de pizza la Taverna Stejarul, la adăpost de canicula care ne-a chinuit vara aceasta, mi-a trecut prin minte un gând... N-am scris niciodată despre acest restaurant, cu toate că este locul în care am mâncat de cele mai multe ori în ultimii ani (în afara bucătăriei proprii, desigur). Dacă mă gândesc bine, cred că am fost la Taverna Stejarul de cel puţin 25 de ori, dacă mă refer doar la mine şi la soţul meu, însoţiţi de fiul nostru, de bunici, de prietenii noştri vâlceni, în diverse "combinaţii". Fiul nostru a mai mâncat acolo şi fără noi, cu prietenii sau cu bunicii.
Întrebarea firească este, de ce am mâncat de atâtea ori la Taverna Stejarul? Pentru că este aproape, cam la 15 km. de casa în care locuiesc părinţii mei în lungile veri toride, casa bunicilor mei din Lădeşti, pe Valea Cernei vâlcene. Pentru că mâncarea este proaspătă şi bună, fără prezentare de fiţe dar cu gust autentic, de crâşmă românească, în cel mai bun sens al cuvântului...
Pentru că Măciuca-i comună mare şi frumoasă, probabil cea mai prosperă din sudul judeţului Vâlcea, şi are de toate, inclusiv un complex turistic renumit, Forest Retreat&Spa, la care mergem şi noi de câteva ori în fiecare vară, pentru relaxare la piscină, saune, salină. Am povestit despre Forest Retreat&Spa cu mulţi ani în urmă, ar trebui să revin cu completări... Între timp a crescut, s-a făcut mai mare şi mai frumos, e drept că şi preţurile au crescut, ca peste tot! Desigur, există restaurant la Forest Retreat&Spa, am mâncat de câteva ori acolo, priveliştea este minunată, dar mâncarea este mult mai scumpă şi mai prost gătită decât la Taverna Stejarul! De altfel, mulţi turişti cazaţi la Forest Retreat&Spa, coboară dealul până în centrul comunei pentru a mânca, bine şi ieftin, la Tavernă.
Adreasa Tavernei este strada Principală nr. 73, sat Oveselu, comuna Măciuca. Mai exact, chiar în centrul comunei, lângă Primărie, în linie cu suprmarketurile EUROMARKET şi Anabella, bine aprovizionate cu de toate. Sunt destule locuri de parcare gratuite în faţa restaurantului şi a magazinelor. Tot în această zonă puteţi găsi o agenţie CEC BANK cu bancomatul aferent, spălătorie şi service auto, farmacie, deci ne aflăm departe de agitaţia marilor oraşe, beneficiind în acelaşi timp de linişte, aer curat şi de confortul lumii moderne.
Reperul este statuia din piatră, măciuca devenită motiv de glume pentru trecători, dar şi de mândrie pentru localnici. O veche legendă, transmisă din generaţie-n generaţie, spune că ţăranii din zonă (cărora li se spune şi astăzi măciuceni) au luptat în oastea lui Mihai Viteazu, înarmaţi cu măciuci (buzdugane) care au îngrozit vrăjmaşii. Chiar lângă celebra statuie se află Taverna Stejarul despre care vreau să vă povestesc astăzi.
Dacă vă gândiţi că vă plimb pe la un vechi restaurant sătesc, un pic vopsit la exterior... ei bine, nu e deloc aşa! Taverna Stejarul poate întrece, la toate capitolele, multe restaurante din staţiuni turistice cunoscute sau din marile oraşe. Singurul cusur ar fi, din punctul meu de vedere, terasa exterioară acoperită care arată bine, nimic de zis, este gătită cu muşcate, dotată cu mobilier arătos şi televizor cu ecran mare, dar dă direct în şosea. Nu te poţi bucura de peisajul reconfortant al zonei, mai te afumă şi toate maşinile... Am mâncat pe terasă doar de nevoie, în vremea pandemiei, pe care vrem cu toţii să o uităm cât mai repede.
Intrăm în salonul spaţios, cu ferestre mari spre terasă, un spaţiu plăcut şi confortabil, perfect pentru evenimente de tot felul. Aproape în fiecare seară de vineri, la Taverna Stejarul se ţin chefuri cu lăutari, cărora li s-a dus vestea până la Craiova, Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea. N-am fost niciodată, nu sunt amatoare de distracţii de acest fel, dar nu se ştie ce-mi rezervă viitorul. Dacă neamurile sau prietenii vâlceni vor organiza vreo petrecere, ne-om duce şi noi cu siguranţă. Până acum nu s-a ivit ocazia, deci n-am ce povesti de lăutarii de la Tavernă...
Restaurantul este mare, sunt mese pătrate, de patru persoane, intercalate între mesele mari, de şase sau opt oameni. Simplu decorat, lemnul de mesteacăn, folosit din plin, fiind principalul element de decor (prezent chiar şi la toaletele moderne, impecabil întreţinute).
Îmi place spaţiul larg, nu te simţi înghesuit la masă, nu asculţi poveştile vecinilor, nu-ţi trece ospătarul cu farfuriile pe deasupra capului, aşa cum mi s-a întâmplat la restaurante bune din Bucureşti. Noi am fost la Taverna Stejarul doar vara, de multe ori în zile caniculare, şi în interior a fost răcoare, au un sistem de climatizare foarte bun. Nu miroase a mâncare, poate doar o uşoară aromă ispititoare de pizza şi de pâine caldă, coaptă in cuptorul cu lemne, amplasat la vedere, în restaurant, chiar alături de barul care etalează multe sortimente de vinuri de Drăgăşani.
Meniul Tavernei Stejarul este variat, cu de toate: aperitive, supe şi ciorbe, salate, fripturi şi şniţele, peşte, garnituri diverse, tochitură şi mămăliguţă cu brânză, paste şi pizza, deserturi. Chiflele sunt mereu proaspete, coapte în cuptorul cu lemne, alături de pizza, lipii şi focaccia. Doamnele de la cuptor au multă experienţă, le ştiu de ani de zile, de când s-a deschis Taverna. Au lucrat în Italia, dar au revenit acasă, lângă familiile lor, chiar dacă salariile sunt mai mici.
De-a lungul anilor, am încercat multe preparate din meniul Tavernei. N-am fost niciodată dezamăgiţi, recomand în special ciorba de burtă, puiul crispy, păstrăvul la grătar şi pizza. Porţiile sunt generoase, servirea cât se poate de rapidă, preţurile cât se poate de mici, nu cred să fie pe undeva mai mici (excludem autoservirile), deşi au crescut mult în ultimii doi ani şi la Taverna Stejarul. Aici, încă poţi bea o cafea foarte bună cu doar 8 lei, un cafe frappe cu 17 lei, un cocktail cu 20-25 lei.
Vara aceasta am mâncat de trei ori la Tavernă. De două ori, după multe ore de bălăceală la Forest Retreat&Spa; a treia oară, în seara zilei de Obrejenie, după ce am mers la o mănăstire mică de maici, care priveşte spre Valea Cernei din vârful celui mai înalt deal din zonă.
La prima noastră ieşire din acest an la restaurantul din Oveselu, soţul meu a comandat o ciorbă de burtă cu smântână şi ardei iute (25 lei) şi trei mici cu muştar (8 lei bucata), eu am ales din meniu Pizza Casei (38 lei), fiul nostru a poftit la crispy de pui cu cartofi (42 lei) şi clătite cu dulceaţă de vişine (20 lei porţia). De băut, un cappuccino (10 lei), un pepsi light (10 lei), o limonadă (15 lei). Nota de plată a totalizat 246 lei, cuprinzând şi o pizza Quatro Stagioni (38 lei) pe care am luat-o la pachet pentru Bunica, şi trei lipii calde pe care le-au mâncat repejor băieţii (am rupt şi eu o bucată pe care am mâncat-o cu smântână de la ciorba de burtă).
În seara zilei de Obrejenie (Schimbarea la Faţă), singura zi cu dezlegare la peşte din postul Sfintei Maria, am mâncat la Taverna Stejarul, împreună cu fiul nostru, Bunica şi un văr cu care ne vedem doar vara, când stăm mai mult timp la casa bunicilor. Firesc, am comandat patru porţii de păstrăv prăjit cu mămăligă şi mujdei de usturoi (45 lei porţia), fiul nostru a repetat puiul crispy cu cartofi şi o lipie caldă (8 lei). Foarte bun păstrăvul, măricel, proaspăt şi gustos! Cu doar câteva zile înainte, fiul meu mâncase păstrăv la grătar la restaurantul pensiunii Cheile Olteţului din Polovragi... mic, sfrijit, şi mai scump ca la Taverna Stejarul. Cu câteva chifle proaspete (mămăliga a fost prea puţină pentru bărbaţi), un sos, un pepsi light, două limonade cu zmeură şi trei sucuri de cătină, am plătit 307 lei. Rezonabil, zic eu!
Am revenit într-o zi de sâmbătă, pe la ora 15, înfometaţi desigur... De data aceasta, tânărul a comandat ciorbă de burtă cu nelipsita lipie şi pizza Prosciutto Funghi, eu am ales din meniu pizza Quattro Formaggi, soţul meu a mâncat de post, ciorbă de legume cu ardei iute şi chifle calde, cartofi prăjiţi cu murături. De băut, două sucuri de cătină presată la rece şi o limonadă cu zmeură, producţie oltenească, marca Din Eden de la Polovragi. Nota de plată a totalizat fix 200 lei, am plătit ca întotdeauna cu cardul, fără să uităm bacşişul în numerar pentru tinerele ospătăriţe, atente şi politicoase. Ne-au rămas câteva felii de pizza pentru care am primit o cutie de carton, să o ducem în condiţii bune acasă.
Mâncarea a fost întotdeauna gustoasă, proaspătă, porţiile îndestulătoare. Singura nemulţumire, peste care am trecut desigur, a fost legată de limonada cu zmeură. La pensiunea Cheile Olteţului din Polovragi mi-au atras atenţia recipientele cu sucuri naturale, produse chiar la Polovragi, sub marca Din Eden. Am citit prezentarea detaliată din meniu, şi am hotărât că e musai să le încercăm şi noi. Pe terasa de la Cheile Olteţului, la umbră de brad, am băut două pahare mari cu limonadă de zmeură... a fost minunată, rece, gustoasă, se vedea şi se simţea zmeura în pahar! Cu atât mai mult m-am bucurat când am văzut băuturile răcoritoare Din Eden la Taverna Stejarul. Sucul de cătină se apropia de cel de la Polovragi, dar limonada cu zmeură era lungită cu muuultă apă... Am crezut că prima oară a fost o întâmplare, dar şi a doua oară a fost la fel. Nu mai comand!
În fiecare zi lucrătoare din săptămână, la Taverna Stejarul se poate mânca ieftin şi bine, alegând meniul zilei. O ciorbă bună cu chiflă proaspătă, şi felul doi, gustos şi săţios, la 30 lei (poate câţiva lei în plus, nu mai ştiu bine). A mâncat Bunicu vara aceasta, ciorbă de perişoare şi tochitură cu mămăliguţă. A fost mulţumit, şi Bunicu e pretenţios când merge la restaurant! Meniul zilei este disponibil începând de la ora 12, până se termină mâncarea... Am întrebat noi pe la 3 după amiaza, şi nu mai aveau. Ciorba cu afumătură şi carnea la garniţă la doar 30 lei, tentaseră mulţi muşterii!
Noi suntem clienţi fideli ai Tavernei Stejarul din satul Oveselu, comuna Măciuca. Recomand restaurantul dacă sunteţi în trecere prin această zonă frumoasă din sudul judeţului Vâlcea, mai puţin cunoscută turiştilor, perfectă pentru toţi oamenii care iubesc liniştea şi natura. Complexul turistic Forest Retreat&Spa din localitate oferă condiţii excelente de odihnă şi relaxare, la preţuri destul de mari. Sunt şi alte posibilităţi de cazare în zonă, recomand casele care se pot închiria de o familie sau un grup de prieteni.
În afară de odihnă, aer curat şi răsfăţ la Spa, se pot face plimbări scurte în apropiere, la Conacul Otetelişanu din Beneşti, locul de naştere al savantului Petrache Poenaru (inventatorul primului stilou din istoria omenirii), la cele două mici mănăstiri de pe Valea Cernei (mănăstirea Sf. Gheorghe din Suieşti, construită în satul natal al patriarhului Iustinian Marina, şi mănăstirea Sf. Nicolae din Fârtăţesti), precum şi la cramele din zona viticolă Drăgăşani.
Sănătate şi vacanţe frumoase să aveţi!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult
Trimis de Floria in 07.09.25 17:11:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în DRĂGĂȘANI [VL].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 [Restaurant hotel Dalex] Restaurant Dalex Drăgăşani - acceptabil — scris în 17.12.19 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ