GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul Milenium Mădăras - un complex de Guinness World Records
Pagina web oficială : hotelmilenium.ro/restaurant.php;
Coordonatele GPS : N46.826347 x E21.690535.
După cum vă "ameninţam" încă din precedentul review, cel dedicat oraşului Salonta, am ajuns şi la review-ul dedicat unuia dintre restaurantele mele preferate din afara Oradiei.
Restaurantul Milenium de lângă Mădăras, este parte a unui complex amplu ce cuprinde pe E671, pe ruta Oradea - Arad (Timişoara), la 30 km. de Oradea şi 5 km. de Salonta, un restaurant, despre care o să vă vorbesc, un hotel (format din 2 corpuri de clădire cu 24 camere), o zonă de servicii cu staţie peco (Lukoil), parcare auto şi tiruri şi spălătorie pentru tiruri, precum şi o zonă de agrement (piscină şi loc de plajă - foto 5) destul de apreciate pe timpul verii.
Eu, merg destul de des acolo, dacă număr bine, în ultimele 5 luni am fost deja de trei ori, împins fiind de mâncarea foarte bună şi de specialităţile servite aici.
Dar, să revenim. Acest complex (foto 1), deţine deja din 2006 un loc în celebra Guinness World Records, pentru cel mai mare ceaun de gulas din lume (foto 2), drept îi că eu nu ştiu ca în acel ceaun să se fi făcut gulaş altădată, în afara momentului omologării recordului, dar ceaunul există, l-am văzut şi eu şi este... mare :)
Vara, complexul are o curte perfectă pentru familiile cu copii, pentru că dispune de loc de joacă pentru cei mici dotat cu de toate, pentru ca cei mici să-şi consume energia (foto 3), de mai multe foişoare rustice, construite integral din lemn şi acoperite cu stuf, de un lac artificial pe care se plimbă maiestuase câteva lebede (foto 6), o mini-grădină zoo (foto 7) şi de ce nu, un magazin pentru suveniruri (foto 8), că doar acolo opresc mulţi, mulţi străini...
Nu mai vorbesc de vegetaţia bine îngrijită şi de-a dreptul luxuriantă, de multitudinea de flori, astfel că, vara curtea complexului, în sine, este o adevărată atracţie...
Foarte tare mi-a plăcut indicatorul de lângă intrare de unde aflăm că ne aflăm la 489 km. de Viena, 1050 de Berlin, 249 de Budapesta, 7236 de New York şi 1910 km. de Londra...
Clădirea principală a restaurantului, cea unde se face servirea în sezonul rece, este construită din piatră, lăcuită la exterior şi mult lemn aparent, băiţuit spre dăinuire îndelungată.
La interior totul are un aer rustic, multă piatră lăcuită, lambriuri din lemn, lambriuri din scoarță de copac, corpurile de iluminat sunt montate pe roţi de car din lemn, prinse de tavan cu lanţuri (inclusiv suportul tv-ului este confecţionat dintr-o jumătate de roată prinsă-n perete), pe pereţi multe blide cu motiv tradiţional şi trofee de vânătoare.
Sala mare are vreo 100 locuri (după aproximarea mea), find împărţită în 2 (fumători şi nefumători) + un separeu cu 2 mese.
Băuturile sunt din gama coca-cola, iar cafeaua pellini top.
Şi, dacă tot am ajuns la capitolul mâncare, să vă spun ce mă face pe mine să tot merg acolo.
Bucătăria este una ungurească (de ex. bogracs-ul, servit doar în sezonul cald, deoarece este preparat în mod tradiţional, afară, la ceaun pe foc de lemn), italienească (felurite feluri de paste), românească (aici nu enumăr, că-s prea multe feluri), dar mai ales, servesc specialităţi slovăceşti (cunoscut fiind că în Salonta şi satele din jur există o mare comunitate de etnici slovaci, ţară care şi are la Salonta un consulat, consul fiind fostul proprietar al acestui complex, de la care l-a preluat familia Pop, cea ce cârmuieşte şi Continental Forum Hotel din Oradea).
În meniu mi s-a părut interesant să regăsesc şi un meniu al şoferului de tir, care la 25 lei conţine supă/ciorbă, fel de bază+salată+pâine+desert, ceea ce pare foarte ofertant pentru categoria de clienţi căreia i se adresează.
Sigur că, meniul este unul de-a dreptul îndestulător, nu cred că există pe lumea asta mofturos ce nu ar putea găsi ceva să savureze, bucatele sunt gătite din orice fel de carne (porc, vită, pui), 5-6 ciorbe/supe, 4-5 salate (din categoria mâncăruri de sine stătătoare, nu de servit alături de "cărneturi"), există şi o rubrică cu "specialitatea casei", iar deserturile sunt numeroase şi delicioase
Ca o notă de originalitate, trebuie să vă spun că ospătarii poartă costume populare slovace, ceea ce le dă un farmec aparte (apropo, eu am nimerit-o în toate ultimele mele vizite tot pe d-na Monica, o profesionistă, care m-a ajutat de fiecare dată să fac alegerera potrivită, chiar nu am ce-i reproşa).
Dar să vă spun ce am servit eu pe acolo.
Dintre ciorbe am mâncat bograsc (conţine rasol de vită, ciolan afumat, găluşte, legume şi multă paprika, la 15 lei - foto 9) - foarte bun, făcut pe foc de lemn, ceea ce se simte şi în farfurie (eu cel puţin fac diferenţa între cel gătit pe sobă, cu gaz şi cel gătit pe foc de lemne, cel din urmă căpătând o ţâră de gust de afumat... de fum).
Am mai mâncat (chiar ieri) o ciorbă de Bihor - cu pulpă de porc, ciuperci, conopidă, dreasă cu smântână (la 10 lei) - foto 10.
Din categoria mâncărurilor de bază, am servit odată o porţie de penne carbonara - nesperat de ok., la 18 lei (foto 11).
Sau un cotlet de porc cu şoric şi duet de piure (mazare şi cartofi) - la 27 lei (foto 12). Excelent, dar porţia a fost o lecuţă cam mică... :)
Ieri, din specialităţile slovăceşti am servit o porţie de cotlet la grătar pe garnitură de găluşte. Adică 3 bucăţi de cotlet la grătar servite pe un pat format din găluşte din făină de grâu preparate cu un sos cu kaizer, caşcaval şi smântână. Delicios (şi numai găluştele, fără cotlet şi erau suficiente şi foarte gustoase). Totul la 26 lei (foto 13).
Altădată, am servit ceva ce nu găseşti peste tot, ceva ce ştiu că nu-mi face bine, dar la cât de gustos este, mi-am permis o aroganţă. Am mâncat o porţie de oase cu măduvă, pâine prăjită şi usturoi.
Ioi! Bun o fost să trec usturoiul peste pâinea prăjită şi să întind mai apoi măduvă de vită fiartă iniţial în supă şi dată mai apoi la cuptor... La 15 lei cât a costat... io' unu' m-am ridicat satisfăcut. Vedeţi şi voi dacă a meritat în foto 14,15 şi 16 :))
La capitolul deserturi am gustat clătite milenium - cu umplutură din brânză dulce de vacă, stafide şi cremă de vanilie, servite cu frişcă, şi ornate cu frunze de mentă, felii de măr şi sirop de ciocolată - la 15 lei (vezi foto 17).
Altădată am gustat celebrele găluşte şomloi - la 15 lei (vezi foto 18) sau gomboţi cu prune - la 13 lei (vezi foto 19).
Ieri am încercat un excelent desert milenium la 15 lei, desert format din 2 găluşte şomloi, o cupă de îngheţată de ciocolată şi o salată de fructe - foto 20.
În concluzie, AmFostAcolo, am să mai merg când am să am posibilitatea şi vă recomand şi vouă restaurantul cu drag!
Trimis de bogumil in 29.11.15 22:08:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SALONTA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@bogumil;
Nu mai pot deschide gura! E plină cu apă!
Într-adevăr o locaţie de neocolit!
S-o iau cronologic : cand am vazut bogracs, m-am ridicat s-o iau spre gara...
cand am vazut "duet" m-am asezat, prada sistemului nervos care, de o saptamana, facea greu fata ofertelor meniu revelion 2016 : duet de..., menuet de..., trilogie de..., evantai de... pana mea, nu mai stie omu' ce baga-n gura dar scoate din buzunar...
Si o precizare gastronomica, in P14 avem galuscute de faina, exista un instrument special prin care dai aluatul, dar buna (bunica) mea din Bihor le zicea "boti rupti cu lingura".
Gen de articol care nu se citeste la orice ora si in orice conditii
Draga mea, fiind bihorean (doar) prin adopţie, eu am crescut cu "răzălăii" făcuţi de mama (aluat dat pe partea cea mai mare a răzuitoarei şi fiert mai apoi, până se transformă în găluşcuţe). Şi de bunica înaintea ei, lângă Alba Iulia.
Vă mulţumesc tuturor celor ce aţi trecut pe aici.
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Salonta și împrejurimi ?, SALONTA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)