BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Minerva, un local de poveste din Craiova
Marți, 12 decembrie, dimineată, nu prea aveam ce face și îi spun soțului: „Mergem la Craiova?” Răspunsul a venit rapid: „De ce nu! ” . Eu am făcut bagajul, niște apă, câteva fructe și, nu în ultimul rând, aparatul de fotografiat, soțul a pregătit mașina, ne-am reunit, am urcat în mașină și la drum!!
De ce Craiova? De mult voiam să văd Muzeul de Artă cu operele lui Brâncuși, știam că acum sunt plecate la Timisoara, dar rămăseseră acolo picturile românești, multe și valoroase, în plus voiam să văd și Târgul de Crăciun, despre amândouă citisem numai impresii bune.
Am plecat din Pitești pe la ora 10:30, am mers destul de lejer pe Drumul Național/European DN65/E574, cu porțiuni și mai lejere pe Drumul Expres DEx12, ocolind Slatina și Balșul. Soțul a fost foarte încântat, a avut o perioadă când mergea săptămânal la Balș, apoi ceva mai rar, trecând prin Slatina și traversând jumătate din Balș.
Craiova, municipiu, reședința județului Dolj din regiunea istorică Oltenia, este cu peste 230.000 de locuitori unul din orașele mari ale țării, locuit încă din secolul 4 î. Hr., aici a fost Pelendava, capitala unui trib dacic, atestată în primul sfert al secolului 3 d. Hr... S-a dezvoltat permanent, pentru ca, în penultimul deceniu al secolului 16 să devină Marea Bănie de Craiova, cea de-a doua instituție politică a țării ca importanță, după Domnie.
Astăzi are mai multe obiective turistice ce merită văzute, biserici, fântâni, case și palate boierești, aș aminti aici Biserica Madona Dudu ridicată la jumătatea secolului 18, pictată de Gheorghe Tattarescu, Casa Băniei, cea mai veche clădire laică din oraș ce datează din anul 1699, Palatul Constantin Mihail și multe altele.
Am văzut câteva din obiectivele turistice craiovene, ne-am plimbat prin Târgul de Crăciun și pe la ora 14:30 eram la Hotel - Restaurantul Minerva, nu pentru a mânca sau a ne caza ci pentru a vedea și poza clădirea care a fost și este și azi un monument de excepție în Craiova, impresionând ca mărime și exuberanță arhitecturală. O construcție monumentală ridicată în stil maur în primii ani 1900 de epitropii Bisericii Madona Dudu din Craiova la parter erau un Magazin, o Cofetărie şi o Cafenea, la subsol Laboratoare, la etajul 1 un Club, restul etajului 1, etajul 2 și mansardele fiind Hotel cu camere și apartamente. Are o bogată decorație la exterior, o intrare monumentală și un „pasaj” , cum îi spuneau la inaugurare, ce duce din stradă în restaurant, unic prin decorațiile sale. Capodopera ansamblului este Salonul Maur cu un imens luminator vitrat, pe lateral cu oglinzi vieneze ce scot în relief fastul și măreția monumentului.
Valoarea clădirii este recunoscută și astăzi fiind declarată Monument istoric de valoare națională și universală.
Restaurantul Minerva
Citisem, vezi impresii, impresiile scrise de @Floria și voiam să văd această clădire. Am văzut, am pozat și mi-am continuat plimbarea prin Târg, dar pe la ora 16 am revenit, de data aceasta la Restaurant.
Este situat pe Strada Mihail Kogălniceanu, nr 1, are numerele de telefon +40 251 418 169 și +40 760 299 808. Este închis sâmbăta și duminica, în celelalte zile deschis între orele 10 și 17.
Erau ocupate 3,4 mese, cu o oră și jumătate în urmă erau libere cam jumătate din mese, în amândouă cazurile cei mai mulți consumatori erau doamne, majoritar senioare, o doamnă ne-a întâmpinat și pe noi.
Ne-a condus la o masă, de fapt am ales noi masa, ne-a adus Meniuri printate cu ceva detalii dar fără poze și a mers la treburile ei.
Mâncărurile Minervei sunt cele obișnuite, Meniuri cu „Ciorbe” de văcuță, de burtă sau „Supe” de găluște, de raci oltenești, eram curioasă cum sunt racii oltenești, și „Mâncăruri gătite” , sărmăluțe, friptură de porc la cuptor, ciolan cu fasole sau varză, șnițele, etc. și Griluri de pui sau porc și mici. Se mai prepară Pește, păstrav, crap, șalău, sunt oferite Garnituri pe bază de cartofi, legume sote și Salate de crudități, murături. Ca Deserturi sunt preparate clătite și papanași.
Băuturile nu m-au interesat, uitându-mă prin frumoasa sală am uitat de ele, nu am pozat, nici măcar nu m-am uitat pe oferta Minervei.
Decizia am luat-o repede, Supă de raci olteneşti, nu aveau și am luat Ciorbă de văcuță, am vrut Papanaș, nu mai aveau și am luat o Tochitură oltenească cu mămăliguță și un Şniţel de pui cu piure de cartofi. Am dat comanda și, inspirație de moment, întreb dacă se poate plăti cu cardul. Răspunsul m-a dezamăgit, puteam plăti doar cash și noi nu aveam suficienți bani cash, dar foarte aproape era un bancomat. A plecat soțul, s-a întors repede, bancomatul era vizavi.
Am mâncat cu plăcere „Ciorba” care a fost fierbinte și bună, eram puțin obosită, afară nu era prea cald.
Au sosit și felurile principale. „Tochitura oltenească cu mămăliguță” cu carne de porc, sos de roșii și un ou ochi, a fost plăcută și suficientă, „Șnițelul” a fost fraged și gustos, „Piureul” bun și păstos.
Pentru preţuri vedeţi pozele cu Meniul, pentru aspect vedeți pozele, nu arată chiar totul dar prezintă mai bine decât cuvintele, pentru atmosfera Salonului mergeți acolo.
A sosit și Nota de plată, 66 lei, pe care am achitat-o cash adăugând serviciile, doamna care ne-a servit a fost amabilă și binevoitoare.
Mâncarea a fost bună, cu prețuri rezonabile, dar frumusețea Salonului nu poate fi estimată. Aș mai fi stat acolo, era o muzică veche foarte plăcută ce amintea de marile cântărețe Mia Braia, Ioana Radu, Dorina Drăghici ce au cântat cândva pe „Scena Minerva” .
Chiar dacă a fost cam rece în sală, încălzirea nu era pornită, cred că întreaga instalație era nefuncțională, la grupul social nu era apă caldă, recomand acest restaurant pentru sala și atmosfera lui, pentru un bun raport preț calitate. Sper ca așteptările „înțeleptei și dreaptei” Minerva, continuarea consolidării și renovării pentru a redeveni atracția care să preia deviza de altă dată „Toată lumea bună la Minerva se adună” să se împlinească.
Se înserase așa că am plecat să vedem Târgul luminat de noapte fără să ne mai oprim la Cofetăria Minerva aproape la fel de frumoasă ca Sala Maură sau Magazinul Bravo cu produse grecești premium pe bază de măsline și ulei de măsline, aflate în aceeași clădire.
La Mulți Ani 2024!
Trimis de mprofeanu in 30.12.23 15:33:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Superb acest „Salon maur” de la Minerva, luminatorul e atât de frumos!
În perioada interbelică restaurantul a găzduit toate marile întruniri politice și congrese ce se desfășurau în Craiova. Toți politicienii veniți de la București luau masa aici s-au își întâlneau susținătorii la Minerva.
În timpul regimului comunist au continuat întâlnirile politice sau primirea delegațiilor străine în sala maură de la Minerva, dar și expoziții ori evenimente de tot felul.
La mulți ani cu sănătate și dorințe împlinite!
@monaca: La mulți ani frumoși și sănătoși! Excursii minunate!
@tata123 🔱: Mulțumesc frumos pentru completări valoroase!
La mulți ani și călătorii plăcute! 🥂
”Valoarea clădirii este recunoscută și astăzi fiind declarată Monument istoric de valoare națională și universală
Ar fi fost și păcat să nu fie astfel recunoscută! Clădirea este superbă, iar salonul maur întrece așteptările oricărui iubitor de arhitectură și decorație interioară!
Craiova are clădiri foarte frumoase, mai ales cele construite la începutyul sec. XX! Știam asta și din articolele postate aici de alți colegi! Mi-ar plăcea să văd și eu muzeul de artă din palatul Constantin Mihail, și nu numai! (eu știam că se chemă Palatul Jean Mihail, dar am citit într-un album - primit în dar - că inaugurarea a făcut-o feciorul lui Constantin Dinu Mihail, Jean) Poate că mi se va îndeplini dorința de-a vedea acest obiectiv, dar și restaurantul Minerva cu a lui cofetărie!
Felicitări pentru ce ai văzut în anul care tocmai se încheie și-ți urez să ai un an 2024 așa cum ți-l dorești! 🥳 Abia aștept să ne vedem la întâlnirea de la Păltiniș!
Până atunci...
@doinafil: Și eu am fost impresionată de acest salon maur, nu mi-l imaginam așa. Craiova are multe clădiri, biserici și parcuri. Articolul scris de Floria m-a făcut să ajung acolo după 23 de ani. Fata mea a făcut primul an la Facultatea de Drept de aici, apoi a dat iar admiterea și a ajuns la Facultatea de Drept de la București.
O să scriu un articol despre Muzeul de Artă, este deosebit.
Și eu aștept să ne vedem la întâlnirea AFA de la Păltiniș! Un Nou An cu sănătate și călătorii minunate! Cu drag,
@mprofeanu: La mulţi ani cu sănătate, că dacă o ai, le faci pe toate. În legătură cu Craiova regret că nu pot vedea târgul de Crăciun, cum nici pe cele din Buc. nu le-am vizitat. Toate la timpul lor. Profitaţi acum să vă umpleţi tolba cu amintiri, calculatorul cu poze ca să aveţi ce rumega mai târziu când vă va fi foame.
Incă odată La mulţi ani ţie, celor care te citesc, întregii familii AFA şi tuturor românilor!
@Michi: Mulțumesc frumos pentru urări și vi le transmit însutite! La mulți ani!
La multi ani! Anul Nou sa va aduca sanatate, liniste si multe, multe bucurii traite alaturi de cei dragi!
Ma bucur din suflet ca impresiile scrise de mine v-au indreptat spre Craiova, cu atmosfera sa vesela si luminoasa, de poveste de iarna. De Craciun, ati avut vreme mai frumoasa, mai insorita decat am avut noi in noiembrie.
Cat despre restaurantul hotelului Minerva, este splendid dar intreaga cladire merita o restaurare care sa-i readuca stralucirea de odinioara. Oricum, mare lucru ca e deschis si ofera preparate proaspete, la preturi accesibile tuturor clientilor. Meniul zilei este o idee buna care aduce multa lume la ora pranzului, in zilele lucratoare. Cofetaria este mult mai dichisita, prajiturile si torturile sunt foarte bune, cafeaua si ceaiurile de buna calitate, la preturi maricele.
Va doresc sa aveti parte de cele mai frumoase calatorii in anul care abia a inceput!
La multi ani fericiti!
Superbe poze!
Am fost si noi in Craiova si ne-am plimbat pe acele stradute. Hotel-Restaurant Minerva mi s-a parut si mie o cladire minunata, insa fiind cu cel mic dupa noi, n-am putut zabovi pentru poze, asa ca m-am delectat cu ale dumneavoastră.
Craiova e foarte ofertanta, noi am vazut cateva cladiri interesante pe strada opusa Hotelului Minerva, printre care un cerc al studenților, o cladire de pe la 1800 si ceva si o biserica superba.
De vizitat, am reusit doar Casa Băniei si Parcul Nicolae Romanescu, iar masa am servit-o la Casa Ghincea (dupa recomandarile de pe AFA) si la Casa Ardeleana.
La Casa Ghincea a fost superb, tot ce-si poate dori o persoana care merge la un restaurant: mancare foarte gustoasa, servire ireprosabila, muzica live, atmosfera faina.
Craiova a reprezentat ragazul pe care ni l-am luat pentru a putea pleca odihniti spre Cazanele Dunarii, dar merita sa-i acordam mai mult de o zi, pentru a o descoperi.
Calatorii minunate si insemnate!
@raluca banu: Ai punctat foarte bine, Craiova merită mai mult de o zi. Nu am vizitat Casa Băniei, doar am pozat-o, sigur voi reveni în sezon de primăvară târzie pentru Parcul Nicolae Romanescu și nu numai.
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! La mulți ani frumoși și plimbăcioși!
@Floria: Așa este, ai fost sursă de inspirație pentru mine și am plecat pentru o zi la Craiova. Am prins o zi frumoasă, mai liberă, pe 12 decembrie. Mi-a plăcut Târgul de Crăciun, cât de frumos l-ai prezentat! Mi-a plăcut Craiova, sigur voi mai reveni, voi ajunge și la cofetărie.
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Un An Nou cu sănătate, clipe minunate și excursii inspirate! Cu drag, !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 [Restaurant Hotel Ramada Plaza] Preparate mai de fițe, dar de calitate — scris în 10.12.23 de FrancescaClara din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 [Restaurant Galaxy] O surpriză foarte plăcută — scris în 18.08.23 de goldenfishy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 [Restaurant-cofetărie Minerva] Bijuteria uitata de timp a unor vremuri de glorie – Hotel – Restaurant – Cofetarie Minerva Craiova — scris în 25.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Clipe de rasfat si bucurie, trei restaurante bune in Craiova — scris în 21.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 [Restaurant The Temple Bar] Cel mai prost hummus din lume — scris în 06.02.22 de Asia1100 din CRAIOVA
- Sep.2021 [Restaurant Ardelenesc Oșanu / Lipscani] La Oşanu, mâncare ardelenească în Centrul Istoric al Craiovei — scris în 10.12.21 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 [Restaurant pensiunea Carul din Stele [Beharca]] Oribil — scris în 31.07.21 de AlexandruAnd din MOTRU [GJ] - nu recomandă