ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Oradea de la 50m inaltime

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu... nu am zburat cu nimic la 50m inaltime, am vizitat doar Turnul Primariei din Oradea.

Dar asa cum se observa din fotografii si cei 50 m sint suficienti pentru a vedea/localiza cele mai importante obiective turistice din centrul Oradea. Pentru un turist este foarte importanta localizarea obiectivelor turistice, mai ales pentru cei care vin pentru prima data in Oradea recomand prima data urcarea in turn cu o harta turistica in mana (sau hartile de pe telefon/tableta) si gata:s-a facut o idee ce/unde/la ce distanta se afla.

Palatul Primariei din Oradea impreuna cu Turnul Primariei s-a finalizat in anul 1903. Asa cum am descris in articolul anterior majoritatea cladirilor frumoase din centrul istoric au proiectate de arhitectul Rimanoczy Kalman. Cred ca a fost un fel de arhitect al orasului deoarece zeci de cladiri istorice au fost proiectate de dansul. Deci si cladirea primariei impreuna cu turnul de 50m tot el l-a proiectat stilul arhitectural fiind combinatia intre stil renascentist si ecletic. (Numeroase cladiri din Oradea au aceasta arhitectura)

Turnul care se ridica deasupra cladirii primariei este compus din mai multe nivele, cel putin eu am numarat mai mult de 4 (de unde se termina acoperisul si incepe turnul am vazut 6) dar 4 nivele sint foarte importante (incep cu nivelul unde se afla ceasul si se termina cu acoperisul, punctul de belvedere fiind al patrulea nivel. Nivelele intermediare sint la inaltimea de 33 respectiv 40m. Mecanismul ceasului construit in acelasi an cu constructia turnului este opera lui Mezei Dezso cesornicar din perioada respectiva. Mecanismul functiona cu ajutorul unor greutati dupa modelul multor ceasuri de pe vremea respectiva. In prezent functioneaza cu ajutorul energiei electrice mecanismul fiind schimbat in 1992. La ore fixe se aude Marsul lui Iancu.

clip pe youtube

Dupa constructie turnul pe langa punct de belvedere a devenit si punct de observatie a incendiilor neexsitand inca serviciul 112 pe vremea respectiva. Citind despre cum s-au organizat pompierii pe atunci mi-a placut foarte mult ca pentru fiecare incendiu izbucnit intr-un anumit cartier se batea intr-un clopot, numarul batailor fiind diferite in functie de cartier, pompierii putând sa se indrepte direct spre locul incediului localizarea exacta primind la fata locului de catre localnicii cartierului respectiv.

Cladirea primariei impreuna cu turnul primariei a avut de suferit in timpul razboaielor mondiale, incendiile din 1917 si 1944 distrugând partial acesta. In prezent este frumos renovat si asteapta vizitatorii.

Accesul in turn se face din Piata Unirii intrand pe strada Tudor Vladimirescu pe malul Crisului Repede. Intrarea se afla chiar sub turn dupa care o luam spre stanga si intram intr-o camera mai mare unde se afla un mic magazin de souveniruri cu Oradea, inclusiv harti, brosuri, preturile nefiind mai mari decat oriunde in centrul istoric.

Programul de vizitare este diferit vara (01.04-30.10 orele12.30-19.30) si iarna (01.11-30.03 orele12.30-16.30) In toate zilele de luni si sarbatorile legale este inchis pentru vizitatori.

Pretul de vizitare este unul simbolic de doar 5 ron/adult, 3 ron/elevi, studenti, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate, gratuit/copii sub 7 ani, 1 iunie si 12 octombrie (zilele orasului Oradea) Cine vrea sa-si faca poza de nunta sus/sau alte evenimente il costa 200 ron. Posibilitate de plata cu cardul exista.

Alte conditii:fara mancare, bautura, contraindicat persoanelor cu anumite afectiuni de ex fobie de inaltime, boli de inima (mai mult pentru efortul depus pe scari) Toate acestea sint descrise intr-un regulament care se gaseste in format PDF pe situl primariei sau la fata locului.

Angajatul primariei care vinde tichetele si alte obiecte/souveniruri poate ajuta si cu diferite informatii, la intrebarile mele privind un anumit obiectiv turistic a raspuns prompt si m-a ajutat cu diferite date care mi-au fost utile ulterior. In camera se vad pe ecran imaginile de la camerele video amplasate in zone diferite a turnului inclusiv de pe varf.

Urcusul este solicitant, nu am numarat scarile dar sint destule. Pe peretii turnului se gasesc inramate diferite fotografii istorice, sau fotografii insotite de textul aferent care s-au dovedit foarte pretioase pentru a mai invata cate ceva despre istoria Oradea.

Am admirat orologiul care actioneaza cele 4 cadrane de ceas. Am auzit o data Marsul lui Iancu sus si o data jos in piata Unirii. Daca pana aici scarile au fost de beton de aici sint din fier si tot mai inguste. Am vazut in regulament ca exista si o restrictie la numarul de persoane (5 persoane maxim mai multi nu incap sau este incomod) care urca la cel mai inalt nivel de asemenea este interzis pe vreme de ninsoare, ploi, vanturi foarte puternice. Accesul pe varf se face printr-o usa tip termopan cu rame de plastic doar ca usa este pe orizontala, trebuie impinsa ca sa putem iesi pe urma trebuie lasata imediat avand un maner. Sus mai gasim un binoclu panoramic cu fise care aduce orice obiectiv mai aproape. Drapelul Romaniei este de asemenea prezent. Panorama vazuta cu Oradea este interesanta, se pot vedea foarte multe, am recunoscut toate obiectivele turistice vizitate de mine si am descoperit unde se afla bazilica romana catolica pe care urma sa o vizitez fiind putin mai departe de centrul istoric. Coborarea a fost mai usoara, dupa parasirea cladirii eu bucuros pentru aceasta experienta. Recomand.

Rog acest video la inceput, multumesc. https://www.youtube.com/watch?v=VARKrqwvyPU

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 16.08.16 22:06:17
Validat / Publicat: 16.08.16 22:39:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA

VIZUALIZĂRI: 2616 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Podul Sf Ladislau in renovare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.08.16 22:25:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.08.16 22:59:48]
»

Votat cu plãcere articolul. Aveţi dreptate când aţi spus cã ar fi bine ca înainte de a vizita un oraș să se caute un turn de unde să se poată localiza obiectivele ce urmează a fi vizitate. Ajută foarte mult la orientare și scurtează plimbările inutile sau rătăcitul pe străzi.

Din păcate în multe situații m-am lovit de astfel de situații, pierzând timp aiurea.

Foarte bun articolul cu multe informaţii utile pentru cei ce doresc să viziteze Oradea.

Am fost de câteva ori în Oradea dar nu m-am gândit să vizitez Turnul Primăriei. Data viitoare nu-l mai ratez.

Felicitări pentru articol!

Gabise
[16.08.16 23:43:26]
»

Felicitari din nou! Mi-a facut placere sa citesc continuarea. Ca si o curiozitate legata de Turnul Primariei, este o ofertă lansata de Primaria Oradea, cu 10 lei se pot vizita 3 obiective turistice : Turnul Primariei, Sinagoga Sion (recent renovata- aproape de Primarie) si Casa Darvas - La Roche (Str. I. Vulcan) si se ofera tot in pretul biletului o cafea pe terasa Casei Darvas sau un glob de inghetata la gelateria de langa Sinagoga.

Vacante frumoase tuturor!

Zoazore
[17.08.16 08:30:03]
»

@AZE - Iar am "ciolit"! Am citit, am privit pozele si, cand a venit timpul, pac si eu cu SB-ul!

Interesante informatiile! La fel si ideea cu turnul!

mishu
[17.08.16 10:28:21]
»

@AZE - Continuarea la fel de interesanta ca si partea I si asa este un turn ar fi indicat pentru vizualizarea obiectivelor. La poze inca nu m-am uitat, decat la cele care se vad in dreapta deoarece voiam ca mai intai sa votez articolul.

Sunt convinsa ca pozele sunt mai mult decat minunate chiar si atat cat am putut privi.

Felicitari, votat cu mare placere.

PS - Am vazut si pozele, minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[17.08.16 13:07:13]
»

@AZE - Felicitări pentru articol și pentru poze pe care le-am votat cu plăcere!

Mă gândeam la reviewurile tale trecute și mai ales la pozele realizate din avion! Frumos se vede totul de sus și ce țară frumoasă avem!

AZEAUTOR REVIEW
[17.08.16 23:46:05]
»

@Utube - Multumesc pentru aprecierea articolului. Este corect:cand ajung intr-un loc strain sau nemaivazut de mine caut metoda Robinson Crusoe. Ce in seamna metoda robinson Crusoe? Cand a naufragiat pe o insula pustie Robinson Crusoe nu avea de unde sa stie unde se afla. Asa ca a cautat locul cel mai inalt de pe insula (nu stia ca este o insula dar avea sa afle) Asa sintem si noi turistii ca niste Robinson Crusoe din anii 2000, de si avem harti pe tablete, telefoane sau alte dispozitive electronice vrem sa aflam pe viu care este situatia si cea mai buna metoda (acolo unde se poate si exista) sa urcam in cel mai inalt punct de belvedere. Nu pot sa uit ca in a doua zi cand am ajuns in NYC (de si stiam de toate obiectivele turistice) am urcat in cel mai inalt varf din insula Manhattan care se numeste One World Observatory-vezi impresii (541m cu antena -urmasul gemenilor WTC distrusi de niste arabi pe care n-o sa-i inteleg niciodata) si am observat toate obiectivele turistice pe care doream sa le vizitez si partial am si reusit (diferenta de obiective nevizitate se va recupera in viitor avand inca 9 ani de viza SUA) Dar nu aici am vrut sa ajung, vizita in turnul Primariei din Oradea de si cu 10 ori mai mica decat WTC din NYC de astazi m-a ajutat foarte mult la descoperirea a numeroase obiective turistice din Oradea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[17.08.16 23:58:39]
»

@Gabise - Multumesc pentru aprecierea articolului, daca stiam de oferta poate beam o cafea sau mancam o inghetata (consumand si alte produse langa)

Super util ecoul Dvs, toata lumea este multumita:turistul pentru pretul mic pt 3 obiective + bonus (cafeaua sau inghetata) beneficiarul pentru vizita tuturor obiectivelor+reviewuri (banuiesc-pozitive) facute pe diferite siteuri turistice.

Oricum vizitarea Oradea este Superbonus pentru oricine o viziteaza indiferent daca primeste cafea/inghetata sau nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[18.08.16 00:06:25]
»

@Zoazore - multumesc pt SB, eu zic ca informatiile nu sint numai interesante ci si utile, mai ales ca poate se gasesc persoane ca mine (care nu au descoperit in 2013-penultima vizita in Oradea-ca se poate urca in turnul primariei) si afla in urma acestui articol ca exista un punct de belvedere din Oradea.

AZEAUTOR REVIEW
[18.08.16 00:11:07]
»

@mprofeanu - Multumesc pentru aprecierea articolului, aveti dreptate:avem o tara frumoasa si cu cat umblam si vizitam mai mult in afara patriei ne dam seama cat de multe sint de vizitat si in Romania si descoperim multe locuri de care nici nu stiam (prin intermediul colegilor de la AFA) Cat despre avion:in viitor mai rarut si mai dragut deoarece este o distractie costisitoare dar mai ales periculoasa(in vara acestui an pe aerodromul de unde am decolat cu avionul Cesna in 2 excursii a avut loc un accident-o ratare de decolare,s-a vazut la stiri pe toate canalele de televiziune din tara-din fericire nu a decedat nimeni,avionul cazand de la mica inaltime-totusi mi-am pus intrebareauteam fi si eu in situatie.Dar nu am renuntat doresc sa mai zbor deasupra muntilor Cindrel,panorama deosebita si de acolo pot recomanda deoarece avionul care a cazut nu a fost modelul Cesna(un model mai sigur cu care am zburat de obicei)

AZEAUTOR REVIEW
[18.08.16 00:16:31]
»

@mishu - Multumesc pentru aprecieri, chiar daca distanta este mare... Va invit totusi (incepand cu Sibiul care a fost capitala culturala europeana in 2007) sa vizitati tot ce este mai frumos din Transilvania, chiar merita (trebuie asa vreo 2-3 saptamani...)

Perioada descrisa de 2-3 saptamani este absolut necesara,altfel nu reusiti sa bifati majoritatea obiectivelor turistice(si chiar nu glumesc aici)Sint multe de vazut incepand cu orasele/satele,comunele+obiectivele/muzeele aferente,continuand cu alte obiective cum ar fi salinele,lacuri sarate,diferite zone montane,pesteri,chei,personal inca mai descopar obiective nemaivazute de mine pana acum in aceasta zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[23.09.17 11:05:52]
»

@AZE: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Turnul Primăriei, ORADEA" (nou-creată pe sait)

AZEAUTOR REVIEW
[23.09.17 14:06:49]
»

@webmaster26: Da, este ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Gabise, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTurnul Primăriei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063421964645386 sec
    ecranul dvs: 1 x 1