ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 02.08.10
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

'Noroc bun! ' pe plaiuri valcene - Salina Ocnele Mari

TIPĂREȘTE

Fiind nascuta in Rm Valcea si copilarind la Calimanesti-Caciulata, sufletul meu este valcean 100%, chiar daca nu mai locuiesc acolo. Ani la rand, dupa '89, am suferit enorm cand am vazut ca turismul valcean este in cadere libera. In fiecare vara am revenit acasa cu speranta ca voi gasi mai bine, dar cu exceptia aparitiei unor noi pensiuni si hoteluri in statiunile din zona, nu am simtit ca s-a miscat nimic.

De aceea, cand am auzit ca s-a inaugurat Salina Ocnele Mari mi-am propus sa o vad, in speranta ca voi regasi macar o particica din animatia turistica in care am copilarit. Si nu m-am inselat...

Am facut acesta introducere, pentru a detalia oarecum titlul review-ului...

Revin la subiectul propiu-zis: plecarea catre salina am facut-o din Calimanesti pe DN7, am traversat Rm. Valcea de la nord la sud pe Calea lui Traian, iar la iesirea din oras am virat dreapta spre Tg. Jiu si apoi iarasi dreapta spre Ocnele Mari. Drumul este bine semnalizat cu indicatoare si nu poate fi ratat.

Am ajuns la salina si am constatat cu bucurie ca este amenajata o parcare pentru turistii vizitatori, foarte aproape de casa de bilete si locul de imbarcare in microbuzul care asigura transportul in galerii. Avand experienta vizitei la salina de la Praid, nu mi s-a parut nimic special in drumul pana la salina, parcurs

in 5-10 minute. In schimb, mi s-a parut extrem de nefiresc, faptul ca nu exista amenajata o anticamera, care sa fie un fel de "stop" pentru gazele de esapament de la locul unde se opreste autobuzul. Cum cobori din masina, se deschide o usa si intri direct in salina. Acest minus, in opinia mea, sper sa fie remediat cat de curand, mai ales ca salina are, in principal, scopuri terapeutice, iar gazele de esapament nu au ce cauta acolo. solutia ideala ar fi masinile

electrice, dar ne mai trebuie cateva zeci de ani pana sa vedem asa ceva la noi.

Am trecut peste acest moment mai putin placut, in momentul in care am inceput sa privesc ceea ce era in jurul meu: tavanul, podeaua si peretii sunt satirati in nuante de gri, iar din loc in loc cristalele de sare sclipesc ca niste pietre pretioase. Mina nu este foarte inalta, iar decorurile formate din casute, de lemn sau baloti de paie, cat si minibarurile sub forma de umbrela de stuf iti dadeau senzatia ca esti intr-un satuc, noaptea. Atmosfera mi s-a parut primitoare... am servit un ceai cald si m-am lasat leganta de un balansoar de lemn extrem de comod. Se puteau servi si cafea, ciocalata cald sau vin fiert.

In schimb, copiilor mei, le straluceau ochii de bucurie cand au ajuns locul de joaca, gen "plaja cu nisip", unde locul locul nisipului este luat de sare. Lopatelele, masinile de carat sarea, saniile si alte jucarii de plastic erau din dotarea salinei.

In afara locului de joaca mai sus mentionat, exista si un alt spatiu imprejmuit cu plasa si cu mocheta pe jos, unde copiii pot intra, contra cost (5 lei/15 min) - descaltandu-se si purtand opincute puse la dispozitie acolo- sa se joace in jucarii gonflabile si sa sara pe platforme elastice.

De asemenea, exista un mini traseu pentru triciclete, mese de biliard, fussball, tenis de masa, dar nu stiu cat costa fiecare. Salina are mai multe galerii, intr-unele dintre ele, fiind amenajate terenuri de baschet, de tenis si de fotbal.

Pentru a nu uita niciun punct interesant de vizitat voi incarca o poza cu harta salinei.

Am gasit deschis si restaurantul cu autoservire, in care se putea servi mancare calda (ce-i drept erau doar trei sau patru feluri de mancare) si prajituri. Chiar langa restaurant este amenajata crama, intr-un decor realizat cu mult bun gust, si cu un separeu interesant, pe care nu mi-as fi imaginat sa il gasesc intr-o salina.

Scopul vizitei noastre a fost pur turistica, fara indicatii medicale, si de aceea noi ne-am bucurat cel mai mult de frumusetea vizuala oferita cu darnicie de acesta salina. Mina are mai multe galerii delimitate de coloane de sare din tavan pan a in podea, cu diametrul lung de cativa metri, in jurul carora te poti invarti.

In drum spre iesire ne-am delectat cu "Pisicile aristocrate" proiectate in mini-cinematograful amplasat acolo, in asteptarea microbuzului care sa ne duca la suprafata.

Cele doua ore petrecute acolo m-au facut sa ma simt foarte bine si sa ma bucur ca, in sfarsit, am vazut ca un lucru minunat este amenajat si intretinut,

dar mai ales pretuit asa cum trebuie. Nu am vazut in nici o alta salina din tara, atat de mult personal care sa supravegheze si sa contribuie la intretinerea unei ambiante placute si confortabile. Poate ca salina este mica si nu-i nevoie de prea multi oameni, dar la capitolul prestari servicii mi s-a parut ca totul este bine pus la punct.

Ma bucur ca am ajuns acolo si sper sa revin si anul viitor sa vad cum evolueaza /involueza lucrurile.

Voi atasa poze cu panourile cu detalii tehnice expuse in salina pentru a va putea intregi imaginea de ansamblu.


[fb]
---
Trimis de inelma in 05.09.10 07:25:09
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (inelma); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 O moara in miniatura, care reda o secventa din viata rurala de alta data.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1600 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

recul*
[05.09.10 09:51:38]
»

un review foarte bun!

impresiile despre cum se face turism in Valcea mi se par nedrepte, in comparatie cu alte zone din tara noastra zona este in plina crestere. un singur exemplu: pana in Horezu, pe sensul de mers dinspre Rm. Valcea, se afla un indicator care ne spune ca in stanga este drumul care duce la biserica dintrun lemn, desi aceasta se afla la peste 20 de kilometri. fara acel indicator sigur as fi ratat-o.

revenind la salina despre care vorbesti, da, ai dreptate! trebuie un transport electric, nu numai pentru a se evita emisiile de gaze de esapament, dar si pentru a se conserva microclimatul de acolo, caldura degajata de motoarele cu ardere interna nu fac tocmai bine peretilor din sare. la fel de surprins am fost cand am citit ca exista restaurante care servesc mancaruri si bauturi calde, ale caror aburi corodeaza iremediabil stratul de sare. pentru mine este o dovada in plus ca la noi turismul se face doar pentru inavutire rapida, prin orice mijloace.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aida.alecu*
[05.09.10 13:09:44]
»

Felicitari pt rw si pt aducerea in lumina a acestei zone care intr-adevar pare a se afla in picaj turistic!

zapacitu
[24.11.10 06:09:52]
»

Ar mai fi de zis mai multe, poate si minusurile trebuiesc atinse, dar sa nu fiu prea carcotas...

De vreo trei-patru ori am fost la salina din Ocne, cand vreau sa evadez din cotidian, intru la "intunerec"... Facand abstractie de "accesorile" create strict din ratiuni comerciale, salina imi trezeste amintiri din "Epoca de Aur". Drumul de la suprafata pana la intrarea in orizontul satirat e desprins din filmele muncitoresti, peisajul atat cat poate fi surprins, in semiobscuritate, ascunde "deceniile de impliniri marete". Ici colo se desprinde cate o galerie, ce comunica cu orizonturi aflate inca in exploatare, se vad cablajele ce asigura curentul electric. Ceva care nu poate fi ignorat este mirosul foarte ascutit, deranjant pentru cei cu nasuri fine, de capitala sau mai stiu eu ce metropole...

Primul contact cu "parfumul" salinei l-am avut in autobuzul care ne-a coborat in mina. Aparent am avut impresia ca soferul este sensibil la apa si sapun. M-am uitat daca nu cumva era descult... ei bine, nu era... Am cautat nelinistit cu privirea vreo sursa de "parfum" gen olita, pampers, "decarteuri regurgitate" ceva... Ioc.

E asta e... lasa ca ma dau jos din autobuzul asta, intru in salina si uit de duhoare... Surpriza, la cobararea din autobuz, la intrarea prin portile acelea mari, mirosul era mai accentuat. Acesta este mirosul pur de sare gema... Acomodarea cu mirosul nu dureaza mult, privind la curiozitatile din mina. Atentie, salina nu e pentru toata lumea... Sunt anumite restrictii pentru gravide, cei cu afectiuni cardiace si mai multe, nu m-a prea interesat.

Am stat vreo patru ore, timp in care ma mutam de la o locatie la alta... Bineinteles ca dupa atata timp in care am consumat tot felul de lichide, am simtit nevoi de exprimare hidraulice... Toaleta era undeva spre capatul galeriei, fiind formata dintr-un furgon bi-compartimentat. Pacat de atata efort facut de autoritati, de la intrare pana aici... WC-urile duhneau ca niste latrine cazone, spoite bestial... Am iesit ca slujnicuta dupa un avort problematic... semi-incostient, cu picioarele tremurande si dornic de putoarea din autobuz... Pacat ca civilizatia n-a ajuns si la buda din galeria Ocneana... Corijenta asta va fi trecuta odata cu disparitia degeneratilor, care de cele mai multe ori sunt dintre cei cu dare de mana...

Era in fata wc-ului un tip in uniforma exploatarii miniere care avea doar o singura grija, nu care cumva vreunul dintre vizitatorii latrinelor sa fumeze. Si nu pentru ca fumatul este nociv, ci pentru ca fumul nu iese fara foc, iar focul n-are ce cata in salina.

In caz ca cineva ar fi fumat, respectivul paznic avea sarcina sa intre peste contravenient, sa-l ia de guler si sa-i aplice o corectie materiala, dupa una fizica...

Din discutiile purtate cu nenea paznicu', au fost cateva cazuri de indrazneti care sub influente bahice, si-au permis sa "aprinza tigari si sa traga la tiutiun"... Bineinteles ca imediat au fost "felicitati" si expulzati din mina...

Tot de la acelasi "ghid" am aflat ca atat sub cat si deasupra orizontului in care ne delectam noi ca turisti, sunt deschise si alte orizonturi aflate in plin proces de extragere a sarii. Imediat m-am uitat mai atent la coloanele imense care sustin tavanele galeriei si cu oarecare teama m-am gandit daca sunt destul de trainice. Reactia faciala a lu' nenea a la " ia uite ma si pe puiul asta de aprozar, ce fricos e" m-au mai linistit intrucatva, grabindu-ma sa ajung la autobuz sa ies la lumina zilei si la aer curat...

Cu stima...

P. S. Ramane de apreciat efortul de a deschide acest obiectiv turistic din Ocnele Mari, dupa toate evenimentele neplacute create de revarsarile de saramura mediatizate uneori in mod exagerat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[29.07.13 23:03:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Salina Ocnele Mari" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, recul*, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Ocnele Mari:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03927206993103 sec
    ecranul dvs: 1 x 1