ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2023
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Prin subteranele județului Gorj – Peștera Muierilor

TIPĂREȘTE

În pregătirea drumului de întoarcere acasă, după scurta excursie pe Transalpina, eu vin cu o propunere ce încerca să rezolve o problemă ce o aveam de peste 20 de ani.

- Ce ar fi dacă, pe drum, ne-am abate puțin, să vizităm și „Peștera Polovragi” ?

Conducătorul auto acceptă imediat, dar plusează:

- De acord, dar întâi trecem și pe la „Peștera Muierilor” , care este în drum.

Toată lumea este de acord și, după micul dejun și check – out, pornim la drum. După ce coborâm cei circa 17 km de la Rânca la Novaci, aici o luăm la stânga, spre Baia de Fier. Mai avem numai circa 10 km până la Peștera Muierilor, însă, cu circa 800 m înainte de destinație, un panou mare ne semnalează „Parcare Peștera Muierilor” . După un scurt semn de întrebare, oprim, și pornim mai departe pe jos. Noroc că șoseaua este însoțită de un trotuar betonat, semn că autoritățile s-au gândit și la siguranța turiștilor.

La un moment dat, cineva din grup remarcă pe culmile munților din partea stângă niște obiecte ciudate. Zoomul aparatelor telefonice ne identifică un număr de hamace ancorate între două vârfuri. Nu ne rămâne decât să ne mirăm foarte tare. Cine are curajul la asemenea momente de aventură?

Câteva zile mai târziu, acasă, aveam să am norocul să prind la televizor un reportaj despre acestea. O firmă de turism a pus bazele unei afaceri cu câteva trasee de cățărare în sistem „via ferrata” și a instalat și hamacele respective. Acum vinde „sejururi” de câte 30 minute de adrenalină contra 50 lei. Traseele sunt cu grade de dificultate diferite, unele nu foarte grele, dar odată început urcușul, nu mai există cale de întoarcere, coborârea fiind pe celălalt versant. După alte câteva zile, am găsit pe internet o altă agenție, care vinde aceeași aventură la preț dublu. Atenție amatorilor!

După ce parcurgem cei 800 m până la destinație, traversăm Râul Galbenul (Râul Galben în alte surse) și ajungem în dreptul unei porți de lemn, presupun eu, de inspirație gorjeană, care ne urează „Bine ați venit” la Peștera Muierilor. Alături este și o hartă a zonei vizitabile a peșterii, care avea să-mi fie de folos la prezentul articol. Dar, alarma este falsă. Până la intrarea în peșteră mai avem de parcurs circa 170 m, pe o alee cu trepte de lemn ce urcă circa 40 m.

Ajungem la o construcție din lemn, podină cu acoperiș, unde este și o cabină pe post de casierie. Cerem 4 bilete pentru adulți, dar doamna de serviciu ne întreabă dacă nu dorim bilete de pensionari. Bineînțeles, nu putem să o refuzăm, și în loc de 20 lei, plătim 10 lei pe bilet.

Construcția respectivă pare a avea rol de „sală de așteptare” . Peștera se vizitează în tururi ghidare, cu plecare din oră în oră, la ore fixe. Noi am ajuns pe la 12 fără un sfert, așa că nu avem de așteptat prea mult. Cine dorește, poate intra în peșteră și pe cont propriu. Între timp, un panou ne pune la curent cu o serie de date despre obiectivul nostru. O parte din acestea vor fi reluate și de ghidă pe parcursul vizitei.

La 12 fix, doamna de la bilete se transformă în ghid și ne poftește în peșteră, spunându-ne să mergem până la semnul „Stop” și să o așteptăm acolo. Totul pare în regulă, doar că, dacă în „sala de așteptare” eram cam 10 – 12 turiști, grupul din peșteră este mult mai mare, estimez că mult peste 50 de persoane. Ca urmare, drumul pe poteca amenajată, betonată și delimitată de frânghii, este destul de anevoios, de lent. Într-un final, ajungem cu toții la semn, ajunge și ghida, și primim primele explicații.

Peștera a fost săpată de Râul Galbenul, cel care astăzi curge cu vreo 40 m mai jos, în urmă cu milioane de ani. Are o lungime totală de circa 8000 m și este dispusă pe 4 niveluri. Noi suntem pe nivelul cel mai de sus, singurul vizitabil. Lungimea vizitabilă este de 940 m, nivelul având câteva ramificații greu accesibile. Traseul vizitabil este aproape orizontal și are o direcție generală nord – sud, noi intrând în peșteră prin „Poarta Nordică” . Ieșirea va fi prin „Poarta Sudică” .

Nivelele inferioare sunt greu accesibile, nevizitabile și constituie rezervație speologică.

Prima menționare a peșterii datează din 1870 și aparține lui Al. Odobescu, cel pe care eu îl știam doar scriitor, dar a fost, după cum se vede, și arheolog și om politic. De atunci, peștera a constituit sursa multor descoperiri arheologice, paleontologice, geomorfice, biospeologice și mineralogice valoroase. Se evidențiază descoperirea unui schelet de femeie, cu o vechime de circa 35000 ani și a numeroase fosile de urs de peșteră, hiene, lupi, ce au populat regiunea în aceiași perioadă.

Electrificarea, începută în 1963, a transformat peștera în cel mai popular și mai vizitat obiectiv speologic din România. Galeria vizitabilă este cunoscută sub numele de Galeria Electrificată. Temperatura în interiorul peșterii este constantă, la 10ᵒ C. Umiditatea poate ajunge până la 100%.

La baza denumirii peșterii cu apelativul a Muierilor se află o legendă care spune că: în trecutul istoric, atunci când bărbații în putere plecau să apere țara de năvălitorii veniți de aiurea, femeile luau în grabă copiii și bătrânii și plecau spre peștera ce le devenea adăpost, pe atunci numai de ei știută, unde rămâneau ascunși până la trecerea urgiei.

Și o ultimă informație cu caracter general, galeria de vizitare are zone unde înălțimea nu depășește 1 m. Atenție! Loc de dat cu capul!

Oprirea a avut loc în Sala Altarului. Sala are o înălțime considerabilă, 17 m, și este foarte bogată în formațiuni speologice. Aici și în imediata vecinătate sunt „Bazinele Mici” , „Orga” (am ratat fotografia), „Bazinele Largi” (nu le-am remarcat), „Altarul” și „Domul Mic” . „Domul Mare” îl vom întâlni ceva mai încolo.

Continuăm drumul prin Galeria Electrificată. La un moment dat, remarc lângă poteca noastră niște stalactite într-un stadiu incipient. Ceva mai devreme, ghida ne spusese că o stalactită crește cam 3 mm în 10 ani. Înseamnă că astea de aici, de câțiva centimetri înălțime, sunt mult mai bătrâne decât mine.

Următoarea oprire este în Sala Urșilor. Aici ne așteaptă scheletul reconstituit al unui urs de peșteră, menționat în explicațiile anterioare. Urmează repriza de fotografii. Durează ceva timp până toți membrii grupului se imortalizează cu bătrânul animal.

După aceea ghida ne părăsește, nu înainte de a ne explica prin ce săli trebuie să mai trecem. De aici încolo, traseul are porțiuni mai înguste sau foarte puțin înalte și este dificil de menținut grupul cât de cât compact. Pentru a nu ne încurca de alții, nici să-i încurcăm noi pe ei, decidem să rămânem la urmă. Cu această ocazie remarcăm o persoană ce se menține constant în urma noastră. Avea să declare că este reprezentantul ghidei, responsabil cu siguranța grupului, cel care se asigură că toată lumea urmează traseul și părăsește în siguranță peștera. Bună treabă!

Continuând drumul, încep zonele mai dificile. Sunt porțiuni în care trebuie să mergem cocoșați accentuat. Pasajele respective au numai câțiva metri lungime, dar trecerea este destul de neplăcută. Mai ales, de la o anumită vârstă. Formațiunile clasice tip stalactite și stalagmite sunt destul de rare. În schimb, pereții și plafonul au forme extrem de neregulate. Acolo unde depunerile de calcar sunt mai evidente, formațiunile respective au și un nume. Trecem astfel pe lângă „Cascada Împietrită” .

După circa 250 m ajungem la o altă sală principală, „Sala Turcului” Este considerată „cel mai frumos log din peșteră, datorită numeroaselor formațiuni carstice, de forme care de care mai ciudate. Din nefericire, nu toate sunt etichetate. Identific „Turcul” și „Domul Mare” . Dar ar mai trebui să fie aici „Nevasta Turcului” , „Moș Crăciun” , „Dropia” , „Uliul Rănit” și multe altele. Petrecem totuși câteva minute aici, pentru că am prins din urmă grupul de turiști, toată lumea fiind încântată de aceste „exponate” .

Plecând mai departe, trebuie să trecem un nou pasaj de joasă înălțime pentru a intra în „Sala cu Guano” . Toată lumea știe că

Guano reprezintă acumulări de excremente (fecale și urină) produse de lilieci. Este un îngrășământ eficient și poate sta la baza realizării prafului de pușcă datorită nivelului ridicat în fosfor și azot. Solurile deficiente în materie organică pot fi făcute productive prin adăugare de guano.

Nu am informații privind perioada în care s-a format acest depozit și nici dacă este împrospătat în prezent. În momentul vizitei noastre nu am remarcat lilieci în peșteră. Dar, ghidul de la Peștera Polovragi, om al locului, ne-a spus că de aici s-au extras zeci de camioane de guano. Totuși, cu tot întunericul din peșteră se văd și acum cantități impresionante din acest material.

Ultima sală a peșterii este „Sala Bolților” , numită așa din cauza formei plafonului. Legenda cu numele peșterii consideră că aici era locul de refugiu al populației - predominant feminine - în vremuri de restriște.

Ieșirea din peșteră se vede de departe, precum „luminița de la capătul tunelului” . Reprezentantul ghidei ne părăsește, urându-ne o zi bună, și pornește înapoi, prin peșteră. Vizita a durat, exact conform informațiilor inițiale, 40 de minute. Rămân surprins că la ieșire nu există nimic care să împiedice accesul în peșteră pe aici. De la gura peșterii coborâm o scară, tot cu trepte de lemn, dar mult mai abruptă decât cea de la intrare. Jos, pe malul râului sunt câteva tonete cu suveniruri. Trecem podul peste Râul Galbenul și nu avem decât câțiva pași până la parcarea unde am lăsat mașina.

Nu ne rămâne decât să ne urcăm în aceasta și să pornim în direcția Polovragi.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de msnd in 17.09.23 13:12:34
Validat / Publicat: 17.09.23 14:26:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLOVRAGI / NOVACI

VIZUALIZĂRI: 927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 19. Continuăm drumul printre formațiuni sprctaculoase..
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

zapacituPHONE
[17.09.23 16:21:07]
»

@msnd: și liliecii plâng câteodată!... ai noștri, ca brazii, au cam dispărut. Ici-colo, câte unul de sămânță, mai brăzdează în amurg, cerul de deasupra satului. La P. Muierilor, dar mai ales la P. Cioclovina, exploatarea în exces a guano-ului, a deranjat coloniile de mamifere zburătoare. Drept urmare, și-au strâns calabalâcul și-au roit-o. Dacă austriecii azi, ne mulg zăcămintele de țiței, în trecut, înainte de 1900, ne mulgeau de guano -ul din Cioclovina. Tone de guano, luau calea Imperiului pe șinele de tren, unde era valorificat mai ceva ca aurul. Conținutul de NPK, ajuta recoltele fermierilor, fără nici un avantaj pentru producătorii propriu-ziși. După ce că nici nu vedeau, erau și jefuiți de producție! Azi e cam la fel, cu o diferență. În loc de guano e țițeiul, iar în loc de lilieci, e statul român.

Pozele reușite pe care le-ați atașat, mi-au reamintit de vizita pe care am făcut-o când timpul era plin.

msndAUTOR REVIEW
[17.09.23 19:03:10]
»

@zapacitu:

Mulțumesc de completări! Poate că ar trebui adăugat și lemnul și, dacă le iese „afacerea” , și gazul dn Marea Neagră. Dar, să nu facem (prea multă) politică.

Totuși, am văzut comentarii și filmulețe pe internet, din perioada 2020 - 2021, care prezentau liliecii la ei acasă, în Peștera Muierilor. Înțeleg că șanse mai mari de a te întâlni cu ei este în perioada de hibernare (noiembrie - martie). Dar noi, chiar dacă am fost în plină vară, am fost ziua în amiaza mare, când ar fi trebuit să doarmă.

Dar, poate că este de vină vederea mea slabă.

Despre fotografii, nu știu ce să zic. În toate peșterile în care am făcut poze în viața mea, și sunt vreo câteva la număr, toate au ieșit aproximativ alb - negru, în timp ce pozele de calendar, reviste, National Geografic, au toate culorile din lume. Oricum, mulțumesc pentru aprecieri!

Oricm, chestia asta mi-a adus aminte un banc de pe vremuri:

- Alb și negru sunt culori?

- Bineînțeles!

- Atunci de ce un televizor alb - negru nu este color?

O seară excelentă!

webmasterPHONE
[17.09.23 22:26:42]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

k-lator
[18.09.23 12:29:36]
»

@msnd: Prima (dar și ultima) dată am ajuns la peșteră la început de decembrie 2021 și cu toate că era în perioada de hibernare, cum ziceați, să știți că noi am văzut doar vreo 2-3 (lilieci) spânzurați de picioare. Nu știu dacă restul fugiseră din cauza vizitatorilor (din acea zi) sau pentru totdeauna... cert este că prea mulți n-au rămas.

În ceea ce privește repetarea vizitei, cred că nu se va mai întâmpla, soțul meu declarând că poate să fie peștera plină de mujeres... dar el culcat, târâș pe burtă sau mersul piticului - de bună-voie - prin zonele acelea înguste, n-o să mai experimenteze! ????

msndAUTOR REVIEW
[18.09.23 20:17:29]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult, de două ori!

O seară faină!

msndAUTOR REVIEW
[18.09.23 20:40:41]
»

@k-lator:

Sărut mâna!

Întru totul de acord co soțul dumneavoasrtă. Nici eu nu cred că sunt tentat la o a doua vizită. Dar, dacă nu o făceam pe prima, mi-ar fi părut rău. Și nu pentru că este, zice-se, cea mai vizitată peșteră din țară, nici pentru că este cea mai interesantă peșteră văzută de mine. Mult mai spectaculoase mi s-au părut Cuevas de Artá din Mallorca sau Peștera St. Michael din Gibraltar, ca să nu mai pomenesc și altele.

Însă orice obiectiv turistic merită o doză de atenție, pentru că nu știi niciodată de unde sare iepurele.

Peștera Muierilor merită și ea ceva atenție pentru că:

1. Este la noi în țară;

2. Ascunde câteva legende (@buterfly a mai prezentat una în urmă cu câțiva ani);

3. Nu știi niciodată dacă mai ajungi vreodată în zonă.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

O seară excelentă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, msnd, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Muierilor [Baia de Fier]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.03297996521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1