BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A venit toamna, care nu-i ca vara, ploua, dimineata e frig, gata cu balaceala, zilele sunt scurte, se-ntuneca repede, of, m-am saturat, iau primul avion si plec in Africa! Sau nu! , mai bine stau aici, cuminte, caci pana la vara viitoare, nu mai e mult, decat (aproape) un an (si vreo voua pandemii ????). Vara din acest an, a fost scurta si fierbinte. Toamna are insa si ea frumusetile ei. Una dintre ele este paleta coloristica a frunzelor care stau sa cada. Intreaga natura devine un muzeu in aer liber cu interminabile tablouri impresioniste, unul mai frumos decat celalalt.
Parcul dendrologic de la Gurghiu
Parcul castelului din Gurghiu a fost transformat in gradina botanica, datorita initiativei imparatesei Sissi a Imperiului Austro-ungar (numit si "Auto-strungar", de Vlad Musatescu), o mare iubitoare a naturii si inzestratata cu un dezvoltat simt la frumosului, dar, care suferea teribil in urma disparitiei a doi dintre copiii sai. Frumoasa Sissi, satula de viata cazona de la palat, cauta refugiu in natura, cu care adeseori, se identifica. La Gurghiu, in gradina castelului Rakoczi-Bornemisza, care "nu era mai deloc amenajata", Sissi a pus pe picioare cateva sere si a reusit sa aduca din toata lumea, o sumedenie de seminte de arbusti, arbori si plante si sa le aclimatizeze. In perioada de "glorie" a parcului, erau peste 300 de arbori si arbusti cu flori minunate, autohtone sau aduse de pe toate continentele lumii (mai putin din Antarctica, unde nu cresc decat "flori de gheata" pe la ferestrele statiunilor de cercetare sau prin barbile exploratorilor polari).
Printre altele, imparateasa a fost cea care a avut ideea constructiei domeniului Achilion din insula Corfu, (vezi impresii) indragostita fiind de eroul grec Ahile, inca inainte de aparitia lui Brad Pitt pe aceasta lume si mai ales pe ecrane, (care se pare ca a facut in filmul "Achilles", rolul vietii lui). Cred ca daca Sissi ar fi avut Digi sau Netflix la palat, ar fi dat dispozitii sa se construiasca cate un domeniu "Brad Pitt", pardon, "Achilion", in fiecare insula greceasca. Dar, gata cu gluma sa revenim in prezent.
In parcul dendrologic din Gurghiu, am mai fost de cateva ori, in anul 2009 si in 2011, an in care am scris si un review critic "gen uxii12345 (amfostacolo.ro/impresii9. ... ghiu--reghin-ms). In acest review, am facut o trecere in revista a istoricului imperial al castelului si parcului care nici azi nu sunt exploatate turistic, la adevarata lor valoare fito-istorica. M-am dus in acea oaza de ozon si verdeata, mai ales pentru ca, odata evadat de pe aglomerata si galagioasa sosea Tg. Mures-Reghin-Toplita, (chiar la intrarea in Reghin, e-un sens giratoriu, care te salveaza, luati-o spre dreapta), si pornind-o spre Gurghiu (si eventual, mai departe, spe Lapusna), apare linistea si relaxarea. In drum spre Gurghiu, dealurile verzi se apropie tot mai mult de soseaua cenusie si simti cum ramurile codrilor seculari te cheama si parca ar vrea sa-ti "mangaie" capota masinii, in semn de bun venit. Asa se intampla in codrul Mociar, spre exemplu, unde stejarii, plantati aici, langa sosea, inca inainte ca America sa fie descoperita de Columb, te invita sa faci un popas si sa-i admiri. Acolo, in padure, te simti mic si neinsemnat in fata acestor giganti care parca sprijina cu ramurile lor masive, intreg cerul. Ai senzatia ca, daca ei n-ar exista, acesta ne-ar cadea in cap. Alti stejari, mai tineri, care n-au decat vreo 5-600 de ani, ar vrea sa te opreasca si sa-ti depene intreaga poveste a vietii lor, pentru ca ei au vazut si cunosc multe lucruri interesante ce s-au petrecut in aceasta vale.
Ajungem in parc
La intrare ne intampina un paznic simpatic si vorbaret, intrarea e libera. Ar vrea el sa ne spuna mai multe noutati despre parc dar nu prea are ce, caci nu s-a mai investit mai nimic pe-aici. Totul imi pare la fel ca si anul trecut, ca si acum 5 sau 10 ani. Ne arata totusi cel mai inalt arbore din parc si drumul spre pavilion sau capela. La ruinele cetatii si capela lui Rakoczi nu mai urcam, stim ca e mereu inchisa si... am auzit de ursi. Mergem la lacul lebedelor. Lacul e unul artificial, format printr-o aductiune de vreo 2 Km a apei raului Gurghiu. Aflam ca pe vremuri, pe lac puteai sa te plimbi cu barca iar iarna, se practica patinajul. Acum, de cand au aparut simpaticele lebede, care mananca tot ce le arunci (biscuiti, paine, pufuleti), ele sunt vedetele parcului.
Parcul are 14 hectare, te pierzi plimbandu-te prin el, daca esti cunoscator al botanicii, intalnesti pana si vestita Ginkgo Biloba, ale carei seminte au fost aduse de peste mari si tari.
In final ne aciuim in foisorul cel mare al parcului, (exista si unul mai mic), care, si acestea au povestea lor. Aici, in parc, Rudolf, printul mostenitor al tronului marelui imperiu de la Viena, dupa cate o partida de vanatoare transilvana (sa nu uitam ca-n muntii Gurghiului se afla unii dintre cei mai mari cerbi sau ursi din Europa), se intalnea, nu cu consoarta lui (Stefania de Belgia) ci cu o frumoasa cehoaica, Maria Vetsera, departe de curiosii ochi imperiali.
Dupa cateva ore de plimbare prin jungla transilvaneana de la Gurghiu, printre pavilioane, carari care nu stii unde te poarta, lebede si arbori seculari, te loveste o foame cumplita si cauti un loc unde sa ti-o potolesti. Noi am ales restaurantul "Grand Lion", aflat pe drumul de intoarcere, in localitatea Gornesti, un restaurant simpatic, cu parcare mare si mancare buna.
Concluzie
Asadar, pentru noi, cei din Targu Mures, cand e s-alegem un loc de evadare in natura, n-o luam nici pe drumul serpentinos ce duce spre Sighisoara-Brasov, nici pe cel spre Cluj, ci spre Reghin, pe drumul ce ne poarta spre Baile Sangeorgiu de Mures, spre Sovata (prin Eremitu), sau, odata ajunsi in Reghin, avem 3 alternative: spre Gurghiu, spre Baile Sarate Ideciu sau spre Toplita, unde putem admira Valea Muresului cu rezervatia sa naturala "Deda-Toplita", sau ajunge chiar la Complexul de agrement Banffy din Toplita.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Castelul si parcul dendrologic au nevoie de restaurare, cadrul natural e relaxant, tocmai bun pentru cateva ore de plimbare prin natura.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
O plimbare de 2-3 ore prin parc, eventual un drum si pana la capela Rakoczi, sunt o adevarata terapie anti-stres.
Trimis de dorgo in 02.09.21 09:34:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS]. A mai fost în/la: In Reghin am mai fost la Padurea Rotunda
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@all... Judetul Mures este bogat in ape dulci (rauri), ape sarate si castele. E judetul cu cele mai multe castele, aflate, mai ales de-a lungul acestor ape. Sunt 28 de castele, multe in paragina. Castelul de la Gurghiu sau de la Lapusna, sunt doar doua, aflate de-a lungul raului Gurghiu. Celelalte au fost construite de-a lungul raului Mures. Raul Mures, este o adevarata "vale a Loarei" autohtona. Ar fi intersant ca cineva sa le ia la rand si sa scrie cate doua vorbe despre fiecare, dar... cum muresenii @Biancuta s-a retras si @ Dana Florina si-a facut blog, cred ca sarcina asta va cadea pe umerii mei. ???? Despre apele sarate, cred ca ati aflat deja... Baile sarate Sangeorgiu de Mures, Baile sarate Ideciu, lacurile din Sovata si Baile sarate Jabenita. ????
@dorgo:
Colectionarii sunt ciudati dar interesanti. Unii aduna cutii de chibrite, altii dopuri de PET-uri sau colace de toaleta, altii lingurite sau suluri de hartie higienica șutite de prin hoteluri, altii tablouri sau obiecte rare. Fiecare cu pasiunea lui. Eu, spre exemplu adun scoici si pietre frumoase de pe plajele Europei, mai ales din insulele grecesti. Am o lito-scoicoteca destul de mare. Unii insa, cu dare de mana, au adunat lucruri mai importante. Ce anume? Castele. In judetul Mures, la capitolul de colectionari de castele, conduce detasat domnul Bethlen, cu 5 castele, urmat de domnul Haller, cu 3 castele. Restul, cei cu doar 1-2 castele? Erau niste sarantoci, cred ca jucau poker pe bani si pierdeau tot timpul! Oare cum se decurcau sarmanii? Exista ajutor social in acele vremuri?
Iata lista cu cele 28 de castele din judetul Mures:
Castelul Apor din Abuș
Castelul Banffy din Gheja
Castelul Bethlen din Bahnea
Castelul Bethlen din Boiu
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Mădăraș
Castelul Bethlen din Țopa
Castelul Bornemisza din Gurghiu
Castelul Degenfeld din Cuci
Castelul Dózsa-Barátosi din Trei Sate
Castelul Eremitu
Castelul Haller din Mihai Viteazu
Castelul Haller din Ogra
Castelul Haller din Sânpaul
Castelul Huszar din Apalina
Castelul Kendy-Kemény din Brâncovenești
Castelul Kornis-Rákoczi-Bethlen din Iernut
Castelul Regal de Vânătoare din Lăpușna
Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureș
Castelul Pănet
Castelul Pekri din Ozd
Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure
Castelul Rhédey-Rothenthal din Seuca
Castelul Somsics din Chendu
Castelul Teleki din Dumbrăvioara
Castelul Teleki din Gornești
Castelul Tholdalagi din Corunca
Castelul Ugron din Zau de Câmpie
@dorgo: Nu e același Bethlen în cazul tuturor castelelor. E o familie, întinsă pe multe generații, care a dat principi / guvernatori ai Transilvaniei (și care au râvnit, la un moment dat, coroana Ungariei). Cel mai cunoscut e Gabriel Bethlen (1580-1629), cel care a construit la Hunedoara sau la Deva, dar sunt mulți alții.
Nu știu maghiară, dar am găsit doar acest arbore genealogic:
hu.wikipedia.org/wiki/Bet ... len_csal%C3%A1d
Citeam undeva că în Transilvania nu există județ cu mai puțin de două castele (de fapt, mai potrivit ar fi conace) care să poarte acest nume. Iată, la dvs sunt cinci.
Mai mult, în multe cazuri se pare că aceste castele nici măcar nu au fost construite de un Bethlen. Eventual, au fost pentru scurt timp locuite de unul. Dar numele s-a păstrat așa pentru că aducea un plus de stălucire. Era șmecherie să fii proprietarul unui castel Bethlen. Marketing.
@gpopa: Stiu toata povestea cu guvernatorii si grofii Ardealului ce aveau in stapanire si proprietate mai multe castele, paduri si zeci de sate cu locuitorii lor cu tot. Ziceai ca "Dar numele (de Bethlen) s-a păstrat așa pentru că aducea un plus de stălucire. "... Pai o sa vad eu daca e smecherie sau nu. De maine, o sa le zic scoicilor mele elene, ca-s scoici Bethleene, sa vad dac-o sa straluceasca mai tare sau nu. Doar le ofer un brand celebru. ????
@dorgo: Exista ajutor social in acele vremuri?
Dacă ar fi existat, probabil că nu mai existau castelele... Fiecare timp cu avantajele lui.
Foarte frumoase pozele și de asemenea, utile informațiile, ca de obicei!
@Rofri: Lasand la o parte marxismul pe care l-am invatat in scoala, exploatarea celor umili in sec. XVII-XVIII a fost crunta. Exista marturii, documente, totul e destul de bine cunoscut de catre istorici si nu exista divergente intre ei pe tema asta. (Intamplator, chiar acum citesc D. Prodan - Supplex Libellus Valachorum. Brrrrrr...)
Iar cu perceptia timpului stiti cum e: depinde de care parte a usii de la baie te afli.
@Rofri: Ba eu cred ca exista ajutor social. Pai din ce bani crezi ca si-au costruit sarmanii grofi castelele? Au pus la ciorap zi de zi, luna de luna, generatie de generatie. ????. O info de ultima ora de la TV. Pe data de 19 septembrie are loc Targul de toamna de la Gurghiu, exact in spatiul Parcului Dendrologic. Urmaresc evenimentul, sa nu fie cumva "fake news"
@gpopa: Exploatarea omului de către om a fost cruntă în toată istoria umanității. E incontestabil. Eu spuneam că aceste sisteme sociale au făcut posibile construcțiile grandioase pe care le admirăm azi ca turiști, de la piramide până la catedrale, castele, conace...
@Rofri: Eu m-am legat de
” Fiecare timp cu avantajele lui.
Inteleg de aici ca avantajele respective sunt evidente pentru oamenii care au trait in acel timp - mai precis, pentru o majoritate dintre ei. Or, nu mi se pare a fi deloc asa.
A, ca ne bucuram noi, in alt timp, privirea. Avantaj primire: noi cu ajutoare sociale, tot noi cu satisfactii turistice. Dar cineva a suferit la serviciu, nu putin.
In alta ordine: niciodata nu s-a construit atat de mult ca in prezent - si cu mult mai putina suferinta, si cu mult mai multi beneficiari.
Si... chiar frumos. Bine, nu pe la noi. Dar New York, Dubai, Singapore, Tokyo, Frankfurt arata intr-un mare fel. Chiar Moscova sau Shanghai, construite de comunisti.
@Rofri: N-a fost exploatare peste tot, mai exista si unele exceptii... spre exemplu piramidele egipetene... nu departe de ele, s-au descoperit sate intregi in care "muncitorii de rand" locuiau, unde aveau si cantine, si, basca mai primeau si un salariu de la Mr. Faraonu' si oamenii lui de incredere. Era "bataie" pe locurile de munca ramase vacante de pe santier... Sau spre exemplu in "comunismul nostru" dictatorial, 60% din constructiile ce le folosim noi azi, (scoli, facultati, cartiere de locuinte, hoteluri pe litoral si-n statiunile balneare, Transfagaranul, Casa Poporului, etc, etc, sunt din vremea lui Nicolae (vorba lui @AlexMacedo) si au fost ridicate fara o exploatare evidenta.
@gpopa:
” Eu m-am legat de Fiecare timp cu avantajele lui... ” , da, aveți dreptate, nu m-am exprimat bine. Poate era mai corect să spun” dezavantajele” , pentru că eu mă gândeam la faptul că ce s-a construit atunci, chiar cu prețul unor sacrificii, nu poate fi egalat azi.
” niciodata nu s-a construit atat de mult ca in prezent - si cu mult mai putina suferinta, si cu mult mai multi beneficiari” - și aici vă dau dreptate. Și totuși... în privința esteticii și măiestriei artitectonice, a rafinamentului, echilibrului și armoniei, rămân la convingerea fermă că prezentul nu poate concura cu trecutul.
@Rofri: spuneti:
” Și totuși... în privința esteticii și măiestriei artitectonice, a rafinamentului, echilibrului și armoniei, rămân la convingerea fermă că prezentul nu poate concura cu trecutul.
Cred ca asta trebuie sa decida cei din viitor. ????
Ei ne vor face dreptate. Sau nu. Ca in bancul ala: cum ne-o fi norocul!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 Parcul Dendrologic Gurghiu, amenajat de familia Bornemisza în anul 1740, Reghin, jud. Mureș — scris în 21.05.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Parcul dendrologic Gurghiu — scris în 05.06.12 de Sergiu Cioban din TARGU MURES - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Parcul dendrologic de la Gurghiu — scris în 01.11.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ