ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 24 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 7 MIN

Palatul de vară Brukenthal și grădina lui frumoasă!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

„Frumusețea acestei grădini, care din o sută de motive este îndreptățită să poarte denumirea de Eden transilvănean, bunăvoința nelimitată pe care mi-a dovedit-o prealuminatul său stăpân, precum și amuzamentele neîncetate, care se țin lanț, mă poartă legănându-mă de la o desfătare la alta” .

Theodor Hermann, secretarul baronului Samuel von Brukenthal, 1779

Astăzi voi face un salt imaginar de la Deva către Sibiu. Întrerup seria de articole din zona Deva din... pricină de știri. Tocmai ce am văzut la tv că au înflorit copacii-tulipanii la Avrig, mai precis în grădina palatului Brukenthal. Ah, ce i-am ratat la mustață! ;)

Așadar, pe când ne întorceam din minivacanța de la Deva, ne-am gândit-adică stabilisem în planul de vacanță, să facem niște opriri pe drum. Prima trebuia să fie la Avrig, pentru acest palat.

Adresa:

Avrig, 555200. jud. Sibiu

str. Gheorghe Lazăr nr. 39

www.palatulbrukenthalavrig.ro

office@palatulbrukenthalavrig.ro

pentru rezervări:

rezervari@palatulbrukenthalavrig.ro

Prețul biletului este de 20 ron pentru adulți.

Biletul se cumpără de la automat la intrare în curte, ar fi bine să aveți bani cât mai mici. A! și să luați biletele individual pentru a avea codul de bare separat pe fiecare bilet. Am văzut că cei care au luat bilet multiplu au avut probleme la turnicheți. Și încă ceva, nu se poate folosi cardul.

La doar 30 km de Sibiu, venind spre Brașov pe E68, o cotiți la dreapta cca 1 km și ajungeți în centrul orașului Avrig, un orășel ce m-a surprins într-un mod foarte plăcut.

La câțiva metri de palat, există o parcare gratuită, amenajată chiar peste drum de Primăria Avrig și la câțiva pași de Biserica Evanghelică, situată pe strada-cum altfel-decât, Sașilor.

Câteva cuvinte despre Palatul de vară Brukenthal:

Palatul Brukenthal, cel despre care vorbim acum, este reședința de vară de la Avrig, a baronului Samuel von Brukenthal.

Terenul acestuia, a fost cadoul pe care l-a primit baronul, Samuel von Brukenthal, de la Împărăteasa Austro-Ungariei, Maria-Teresa. De fapt tot ea este și cea care l-a numit pe baron, guvernator al Transilvaniei, în 1777, funcție pe care a deținut-o vreme de 10 ani. Înainte de asta el fusese consilierul personal al împărătesei, iar titlul nobiliar, de baron l-a primit în 1762.

Pe lângă palatul pe care l-a construit la Sibiu în 1779, cel care astăzi găzduiește Muzeul de Artă, baronul von Brukenthal a dorit și construirea unei reședințe în stil baroc, la Avrig, pe modelul castelelor din Austria, dealtfel mare iubitor al Vienei. S-a dorit cumva ca palatul, dar în special grădinile să imite celebrul palat Schönbrunn, de aceea s-a și numit astfel atunci și acum „micul Schönbrunn” . Acesta i-a fost reședință între anii 1777-1787. Construcția a început în 1760 și a durat 4 ani, rezultând una din cele mai frumoase edificii ale Trasilvaniei în stilul barocului târziu.

Arhitectura barocă, precum și amenajările exterioare foarte luxuriante, sunt o demonstrație a puterii lui financiare dar și a ideilor iluministe și francmasone ale baronului Samuel von Brukenthal, pentru că putem spune că el a fost unul din cei mai bogați oameni ai vremii, din Transilvania.

Complexul de la Avrig, de cca 16 hectare, cuprinde palatul, grădinile și oranjeria, astăzi cea din urmă renovată complet și transformată în hotel și restaurant.

Grădinile palatului, „Edenul Transilvănean” cum a fost supranumit, sunt singurele de acest tip, baroc, din România. Baronul era mare iubitor de natură, vorba unui om ce a lucrat acolo mulți ani „Ce i-au plăcut lui cel mai mult în viață: florile, pomii fructiferi și femeile”

Ca iubitor de peisagistică și în egală măsură de grădinărit, grădina-parcul pe care l-a gândit baronul, dispunea atunci de trei porțiuni distincte: grădina englezească, olandeză și cea franceză. Pe lângă toate astea erau grădini cu zarzavaturi, plante aromatice, legume autohtone destinate unei diete sănătoase. El a avut grijă să aducă aici soiuri exotice de plante și fructe- curmali, ananași, lămâi, portocali, smochini, dafini, migdali, leandri, nucșori, aloe, ba chiar și plante de cafea. Se spune că existau 40 de soiuri de piersici, 95 de soiuri de peri, meri. În clădirea ce se cheamă Oranjerie, exista o seră imensă cu cca 1000 de portocali.

A mai adus soiuri speciale de copaci, arbori mari și frumoși, iar dintre acestea, unele au rezistat până astăzi- tulipanii, sau arborii lalea, o specie minunată, ce înflorește rar, la câțiva ani. Aceștia de aici au o vechime de 250 de ani și pot rezista cca 500. Florile au formă de lalea, sunt galbene, cu irizări portocalii, iar frunzele au formă de liră. Ce mi-ar fi plăcut să-i văd înfloriți.

Am admirat însă gazonul tuns proaspăt, tufele de arbuști decorativi, arborii uriași de lalea, tufele de weigela înflorite, tuia, pini, chiparoși mândri și alte soiuri, toate verzi și frumoase.

Aleile parcului sunt pietruite, iar din loc în loc sunt băncuțe, pentru odihnă.

Pe vremuri exista și o grădină cu fazani și o rețea de pârâuri care străbăteau grădinile și alimentau fântânile arteziene.

Un mic pârâu este și acum, Pârâul Morii, despre care se spune că are puteri tămăduitoare, am trecut și noi peste micul podeț și am admirat fântâna arteziană, loc potrivit pentru poze, pentru imortalizarea momentului la palat.

O serie de trepte traversează grădina și ne conduce la punctul cel mai înalt al zonei, acolo unde se află palatul. Sinceră să fiu mă așteptam să fie într-o stare mai bună, nu arată chiar rău, dar este maaare loc de renovare. De fapt tot domeniul a fost abandonat și grădina lăsată în paragină, imediat cum ultimii moștenitori ai baronului au vândut proprietatea, în 1872.

Până atunci palatul avea încăperi de locuit, birouri administrative, o galerie de artă și o sală fastuoasă de bal. Aici își primea baronul invitații de seamă, se dădeau petreceri importante, iar musafirii se puteau plimba în voie pe aleile parcului, să asculte muzică, să admire seara focurile de artificii.

De fapt palatul a fost construit ca inspirație după castelele vieneze Schönbrunn și Laxenburg. Clădirea principală este compusă din două nivele, cu două aripi laterale, are forma literei U și este deschisă spre parcul construit în terase.

După ce palatul a fost vândut și trecut prin mai mulți proprietari, a fost și spital de campanie în timpul războiului, apoi casă de odihnă, după care a fost naționalizat de comuniști, iar până de curând a fost sanatoriu de boli pulmonare. Cum spuneam, tot domeniul a fost lăsat în paragină, dar de câțiva ani, cu sprijinul fundației Brukenthal, au început să se miște lucrurile și asta se vede deja destul de bine cel puțin în legătură cu parcul.

În 2012 s-a renovat și Oranjeria, acum arată splendid, sunt sigură că mulți și-ar dori o cazare la palat, iar restaurantul arată minunat. Am intrat, am admirat, am făcut poze și am o concluzie: rafinament și eleganță!

Asemenea și spațiul din fața oranjeriei, grădina olandeză, mica grădină-terasă amenajată cu mese, foarte multe flori colorate, „râuri„de lavandă, trandafiri, garofițe, iriși violet, mici statuete de grădină, corturi pentru diferite evenimente.

Am fost și la toalete, totul este deosebit, curat și frumos.

Revenind la palat, sper din tot sufletul să fie restaurat cât mai curând, să ne putem bucura în continuare de aerul aristocrat al vremurilor de odinioară.

În zilele noastre, palatul găzduiește un muzeu, cu bunurile săsești din Trasilvania. Încăperile au mirosul impregnat al timpului trecut, iar obiectele de mare valoare sunt expuse frumos, ca într-un interior de casă săsească. Am văzut vase de ceramică pictate manual, perne, țesături, haine de epocă femeiești și de bărbați, cizme înalte de piele, paturi, lăzi de zestre pictate manual, lavițe și băncuțe colorate foarte frumos, tablouri și fotografii din vremurile apuse. Un mic pătuț-leagăn, mi-a atras atenția, atât de drăgălaș și de frumos!

Lateral, pe dreapta este încăperea cu haine medievale, unde ai ocazia, dacă vrei, să îmbraci ce ți se potrivește pentru o fotografie inedită, să-ți pui o coroniță și să fii prințesă pentru o clipă! sau un rege!

De aici am obținut și pliante informative, disponibile în două limbi: română și germană, de unde am aflat multe lucruri interesante.

Chiar înaintea de a ieși poți achiziționa un souvenir de la micul magazin, semn al trecerii tale pe acolo.

Concluzia mea este clară, recomand cu drag vizitarea locului, în special pentru parcul frumos, liniștea din jur, aerul aristocrat și dacă vreți pentru o masă reușită la restaurant.

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/DZzSMEYWgEI

mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de maryka in 13.06.21 21:16:34
Validat / Publicat: 13.06.21 22:55:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AVRIG

VIZUALIZĂRI: 2472 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Muzeul cu bunuri săsești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 24.30 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [13.06.21 22:54:37]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Palatul (reşedința) de vară Brukenthal, AVRIG" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: La pas prin Avrig şi împrejurimi]

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    marykaPHONEAUTOR REVIEW
    [13.06.21 22:56:02]
    »

    @webmasterX:

    Mulțumesc frumos!

    Da, acolo e!

    webmasterPHONE
    [13.06.21 23:16:30]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ a descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    marykaPHONEAUTOR REVIEW
    [13.06.21 23:51:37]
    »

    @webmaster:

    Mulțumesc mult!

    mprofeanu
    [14.06.21 10:48:00]
    »

    @maryka: Fain acest obiectiv din Avrig, aflat la circa 110 kilometri de Brașov!

    Acum am citit și eu despre ce poți să vezi acolo, despre domeniul Palatul de vară Brukenthal, știam despre arborele lalea dar nu știam că acum înflorește, trebuie să fie ceva deosebit!

    marykaAUTOR REVIEW
    [14.06.21 17:48:01]
    »

    @mprofeanu:

    Mulțumesc frumos!

    Da, interesant obiectivul, în deosebi parcul palatului și poate în viitor, se va restaura și clădirea palatului. Cât despre copacul lalea, nu am știut că va înflori la cca 2 săptămâni după vizita noastră. Tare mi-ar fi plăcut să îi văd și eu!

    Rodel
    [14.06.21 18:48:09]
    »

    Palatul este într-o stare deplorabilă, cel puțin așa arăta când am fost eu cu vreo trei ani în urmă. Totul necesită o reabilitare, nu numai palatul, ci și parcul. Inainte de pandemie se organizau acolo diferite evenimente, inclusiv nunți la cort, dar și concerte.

    Frumos periplul tău prin Transilvania!

    marykaAUTOR REVIEW
    [14.06.21 19:02:23]
    »

    @Rodel:

    Palatul într-adevăr necesită reparații, asta spuneam și eu! Ar fi mare păcat să se piardă clădirea! Mai ales stâlpii din față, erau chiar periculoși. Nu-mi venea să stau prea mult sub ei.

    În schimb, parcul arăta destul de bine, iarba era proaspăt cosită, mirosea frumos. Fiind primăvară târzie, după atâtea ploi, totul era foarte verde. Mai ales grădina olandeză din fața oranjeriei arăta minunat. O adevărată desfătare! Curățenie și ordine. Nouă ne-a plăcut!

    Mi-ar fi plăcut să văd etajul palatului, erau geamurile deschise larg, mă gândesc că acolo trebuie să fi fost sala de bal. Ar fi fost interesant!

    irinad
    [14.06.21 19:45:17]
    »

    Un obiectiv interesnt palatul acesta, deşi văd că s-a mai scris despre el în mai multe rânduri, eu abia acum îl reperez mai bine. Sincer, nu îmi pică prea bine să-l văd într-o aşa stare de degradare, eu sper într-o reparare care să-i fie făcută nu pre târziu fiindcă e păcat să se piardă asemenea clădiri notabile.

    Însă, grădina arată binişor, se pare că-i mai atent îngrijită.

    Aştept să văd pe unde v-au mai purtat paşii, ce aţi mai vizitat!

    O seară liniştită! Te îmbrăţişez cu drag!

    marykaAUTOR REVIEW
    [14.06.21 20:45:55]
    »

    @irinad:

    Mulțumesc pentru aprecieri! Palatul este interesant, chiar mă gândesc ce bine i-ar sta renovat, așa cum e și Oranjeria. Ce este bine că parcul arată frumos, noi l-am prins acum în deplin- verde- dacă pot spune așa. Biletul nu e chiar ieftin, sper ca sumele să fie folosite pentru ceva... vizitatori erau destui și la momentul prezenței noastre acolo.

    De acest palat eu știam de mult, doar că nu-i venise rândul... până acum!

    Te pup cu drag, o seară liniștită!

    Michi
    [15.06.21 00:18:34]
    »

    @maryka: Felicitări pentru toate amănuntele prezentate în review. În 2014 am fost cazaţi o noapte în Orangerie într-o cameră splendid renovată. A fost destul de scump dar eram prea obosiţi să mai căutăm altă cazare. Din ce ne-ai descris rezultă că s-a lucrat în aceşti şapte ani la refacerea parcului şi a aleilor care duc la palat. Pe atunci burienile invadaseră totul, havuzul cu fântâna arteziană nu avea apă, în parc nu erau bănci pe care să te odihneşti, nu exista muzeul cu obiecte săseşti dar în schimb un cort mare era amenajat pentru evenimente. Dimineaţa ne-am plimbat prin domeniu şi ne închipuiam cum arăta când era proprietatea baronului. Din reviewul pe care l-ai scris, văd că încet, încet, prin Fundaţia Brukenthal se reuşeşte renovarea lui.

    marykaAUTOR REVIEW
    [15.06.21 10:14:43]
    »

    @Michi:

    Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

    Mă bucur să aud că față de anii anteriori s-au făcut progrese în ceea ce privește reabilitarea parcului, care acum arată destul de bine. Mie mi-a plăcut mult. Era atâta liniște în jur, îmi închipui că cei cazați acolo, au parte de zile relaxante, super detașare de cotidian. Restaurantul și grădina olandeză din fața sa, sunt cele mai îngrijite, perfecte aș spune, dar cum mereu e loc de mai bine, îmi doresc nespus să se miște lucrurile și pentru palat. Ar fi mare păcat să se degradeze mai tare!

    Mulțumesc mult pentru vizită, vot și ecou! Vă îmbrățișez cu drag!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    irinad, maryka, Michi, mprofeanu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul (reşedința) de vară Brukenthal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080528020858765 sec
    ecranul dvs: 1 x 1