ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Oltenia de sub munte, Novaci, lucruri mai putin stiute

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nu pot spune ca Novaciul este al copilariei mele, eu l-am descoperit la maturitate si m-am indragostit iremediabil de el, da, da chiar a fost o iubire la prima vedere. Apartinatorul meu, nu m-a inteles multa vreme si pentru asta a trebuit sa umblu cu el pe toti coclauri novaceni pana sa recunoasca ca si lui ii place. Zilele trecute am fost la Novaci cu o treaba si m-am hotarat brusc in Primaria Novaci sa-i arat lui Bogdan care este treaba cu orasul. In primul si in primul rand mi-am chinuit varul cu intrebari iscoditoare despre tainele Novaciului pana ce mi-a cedat o micuta monografie a orasului alcatuita chiar de el si nepublicata oficial. Apoi mi-a oferit spre citire Monografia orasului Novaci scrisa de Domnul Constantin I. Dravareanu fostul director al biblioteci din Novaci. Dupa ce am rezolvat treburile in Primarie si am luat cateva sfaturi de o mai bine orientare in teren am inceput sa inventariez cateva locuri interesante ale Novaciului.

Cu ce sa incep? Cu ce sa incep? Tot eram in Primarie am inceput sa fac cateva poze, dar discret asa, doar oameni inca lucaru si nu aveau ei chef de pozele mele.

Cladirea in sine are o arhitectura specifica zonei vopsita in alb cu alura de conac oltenesc un pic mai inalta, iar acum o suta de ani a servit drept spital. Pe frontispiciul caladiri se poate citi sapat cu litere de o schioapa BREZULESCU-VALDOIANU, adica numele unor personalitati de care se leaga dezvoldatea orasului Novaci. Stand asa pe holurile institutiei si mirosind a fum de la centrala cu lemne a cladiri incercam sa-mi imaginesz cum se desfasura treaba intr-un spital acum o suta de ani. Oare or fi avand ecograf?!

In curtea primariei un domn, din auzite profesor universitar, cioplea de zor intr-un bolovan alb, parase o oaie (simbol al locului). Tot prin amabilitatea domnului in centrul pietei din Novaci exista o sculptura intitulata Mos Novac.

Tot in curtea institutiei gasim si Punctul de informare turistica al orasului Novaci iar din cate situ eu detin o baza mare de locuri de cazare , la hoteluri, pensiuni si particulari in toata zona.

Dumitru Brezulescu este cel care avea sa vina la conducerea banci Gilortul si prin iscusinta sa manageriala reuseste sa aduca novacenilor prosperitatea prin infintarea de gatere, gardini de zarzavat, tesatorie, de fapt el este omul care a gasit noi piete de desfacere pentru produsele provenite de la novaceni.

Teritoriul administrativ al orasului se intinde pe 24.250 ha (din care 6.608 ha este teren agricol, 10.133 ha sunt acoperite cu paduri, iar 960,82 ha reprezinta teren intravilan) si se intinde spre nord pana in creasta principala a Muntilor Parang. Are in componenta patru sate apartinatoare – Bercesti, Hirisesti, Pociovaliste si Sitesti, impreuna cu care totalizeaza 6.115 locuitori si are ca vecini comunele: Baia de Fier si Bumbesti Pitic spre est, Malaia si Voineasa (jud. Valcea) spre nord, Crasna spre vest, iar spre sud, Bengesti Ciocadia. De orasul Novaci apartine si Complexul turistic Ranca, situat la circa 1.600 m altitudine si pe muntele Ranca si pe muntele Cornesu.

Intre aceste limite, altitudinea variaza de la 360 m - in extremitatea sudica a teritoriului administrativ (satul Pociovalistea), la 2.337 m - in Vf. Mohoru sau 2.365 m in Vf. Setea Mare, situate pe creasta principala a Muntilor Parang. –Pozitia localitatii, in arealul Subcarpatilor Olteniei si pe versantii sudici ai Muntilor Parang, determina varietatea si structura reliefului, tipul de vegetatie si lipsa surselor de poluare, elemente determinante in constituirea cadrului natural al teritoriului administrativ ce apartiune orasului Novaci. Prin urmare, localitatea beneficiaza de locuri atractive, pitoresti, cu un climat favorabil recrearii si petrecerii timpului liber. - Nu va speriati nu am facut eu acesta incadrare administrativa a zonei, ci cei de la Primara Novaci, tot ei mi-au permis sa o pun in articolul meu pentru ca sa aveti o reprezentare a zonei cat mai exacte, spun asta pentru ca fiecare din unitatile administrative amintite mai sus are sa va dea dumneavoastra multe oferte din punct de vedere turistic.

Staiunea Ranca: cateva trasee montane, lacuri, cateva zone schiabile cu tot cu cablaje, patinoar, un parc de aventura, acces la cateva stane unde se prepara mancare specifica si de ce sa un recunoastem multi dintre noi mai aprindem focul la gratare pe unde ne taie capul.

Drumul Regelui sau Transalpina care ne aduce in fata ochilor peisaje de poveste (imi vine in minte Heidi)

Satele Ciocadia si Bengesti – locul pe unde trece Gilortul presarat in calea lui cu terase si lunci inverzite unde poti petrece timpul in aer liber.

Satul Pociovalistea cu praul Aninis, Pastravaria Pociovalistea, mmm ce bun a fost pastravul prajit in malai pe discul de tractor. Tot aici pe un drum paralel cu Aninisul si plin de vegetatie exista o biserica refacuta in ultimi ani de sateni si care are pereti interiori pictati intr-un albastru superb similar cu cel de la manstirea Voronet. Povestea bisericutei este si ea interesanta si spune ca in satul Huluba a existat o biserica pe Dealul Tutumei, puncul Glod dincolo de apa Aninisului, dupa anul 1900 locuitorii satului au mutat micuta bisericuta dupa deal in urma unei vijeli care a dus toaca vechii biserici tocmai pe amplasamentul de azi iar localnici au ridicat prezenta biserica in acest loc mirific. O vreme biserica un a mai functionat iar acum douazeci de ani locuitori au renovat-o de la temelie rezultand astfel o minunatie albastra pe o gura de Rai.

O alta minune a Novaciului este biserica din lemn, Din indicatiile luate de la Primarie, adica din centru, cum te uit la Parang din dreptul Punctului de informare turística nu prima, a doua la stanga pe langa scoala si liceu, dreapta pe langa statuie si cam cinci sute de metri intr -o usoara urcare din drum vezi biserica noua si in diagonala micuta bisericuta cocotata pe un deal inconjurata de un cimitir cu monumente funerare viu colorate. Pe din afara pare bine intretinta, vopsita complet in alb cu acoperis, inca. In acesta bisericuta nu se slujeste de foarte mult timp si totusi cineva se ingrijeste ca ea sa fie intr-o stare buna. Personal am dat ocolul si mi s-a parut in regula.

Interesant la bisericuta este pridvorul din lemn bine pastrat.

Oricum mai este loc de mai bine dar cam asa sta treaba.

Daca timpul imi va permite as vrea sa va invit intr.-un alt articol la o vizita fulger la o stana.

Rog web prin amabilitatea sa, sa atasezi Ansamblul Nedeia, Merg cu turma an de an, Joc ciobanesc, din arhiva TVR1,


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 15.05.17 15:57:51
Validat / Publicat: 15.05.17 20:59:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.

VIZUALIZĂRI: 3799 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Primaria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.05.17 16:10:10]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[15.05.17 20:59:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului! )

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[16.05.17 08:25:08]
»

Multumesc frumos pentru apreciere!

ANILU
[16.05.17 09:13:20]
»

@adrianbogdan: Olteancă ce fuseşi şi te făcuşi tu la Novaci.

Am simţit că ai scris din suflet.

Zona Olteniei de sub munte îmi place şi mie, mai puţin Rânca şi asta pentru că s-a construit haotic (asta este impresia mea când ajung acolo), după care Transalpina este punctul zero sau drumul cel mai frumos şi cel mai la înălţime.

Rămâne valabilă oferta cu grătarul la iarbă verde? cel puţin deocamdată.

Să auzim de bine şi să ne mai scrii despre zonă.

Toate cele bune.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[16.05.17 09:35:57]
»

@ANILU:Buna!

As putea spune ca sunt olteanca din olteni la a a treia generatie veniti in Bucuresti, dar nu am cum sa nu iubesc locurile astea asa frumoase. Ma simt binecuvantata de Dumnezeu dupa fiecare incursiune facuta cu ochii iscoditori pe sub munte.

Frumos este ca neamurile indepartate ma duc la biserica si la cimitir de cate ori ma prind pe acolo, spun asta ca sa vezi cat de bine stau la capitolul datini.

Ca turist vezi numai ce vrea oltenu sa-ti arate, dar locuri deosebite parca se lasa greu convinsi sa iti mai arate. VAarul meu imi spune mereu ca il ametim si ca in fiecare weekend se simte invadat de strainii care urca la Ranca.

Da, ramane valabila initiativa ta de a face un gratar la mine la Novaci oricand si oricati.

Cu bine!

tata123 🔱
[16.05.17 13:05:08]
»

@adrianbogdan: Mulțumesc pentru articol și pentru semnalările istorice din zona orașului Novaci. Câteva amănunte interesante am descoperit și eu atunci când m-am documentat în privința istoriei Transalpinei (vezi impresii).

Aproape toate localitățile au în spate o istorie locală bogată, uneori detașându-se evenimente/personaje care iradiază la nivel național. Sunt oameni (ingineri, profesori, preoți etc.) care și-au dedicat timpul și veniturile pentru ajutorarea comunității din care făceau parte. Satul Novaci a prosperat, economic și cultural, cu sprijinul nemijlocit al populației ardelene care traversa munții pe Drumul Regelui.

Referitor la Dumitru Brezulescu un număr din Arhivele Olteniei din 1936 dedică un articol activității acestuia. Născut în Novaci, fiu de învățător, urmează liceul la Turnu Severin și dreptul la Universitatea din București, după care se stabilește ca avocat la Novaci. În 1902 pune bazele Băncii Populare „Gilortul”, instituție care va contribui decisiv la dezvoltarea așezării.

Iată ce spunea Brezulescu în cadrul adunării populare de constituire a băncii populare: Fiți strânși la pungă! Căci dacă o muncă cu tâlc și neobosită și dacă cinstea și dreptatea în toate legăturile vieții îndreaptă belșugul și mulțumirea spre casa omului, apoi ceea ce dau cu o mână aceste dumnezeești daruri, risipa, fecioara cea iubită a lenei, ia cu amândouă.

După 8 ani de funcționare Banca Populară „Gilortul”, condusă de Dumitru Brezulescu, avea peste 2500 de membri din toate comunele învecinate. Banca a sprijinit construirea școlii, a spitalului (în casa aparținând lui Brezulescu), a unei biserici, a unui restaurant-hotel.

În perioada interbelică, Novaciul avea școală de meserii, pretură (sediu al unei unități administrativ-teritoriale), judecătorie, spital cu medic, medic veterinar, poștă, farmacie, ocol silvic, post de jandarmi, percepție fiscală, fierăstraie și o fabrică de ape gazoase.

O localitate mică, o istorie bogată...

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[16.05.17 15:21:08]
»

@tata123: buna!

Detin foarte multe informati istorice arhivate la Biblioteca orasului Novaci dar consider ca nu sunt de interes turistic de aceea nu am marjat pe lucru acesta in articol.

Domnul Dravareanu traieste si are o varsta respectabila si stie totul despre zona Novaci, tura urmatoare cand ajung la Novaci ma voi anunta din timp pentru o intrevedere cu dumnealui.

MUltumesc pentru completari si te astept si alta data cu comentari pertinente pentru ca sti ca imi plac.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[15.01.22 10:57:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Novaci» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Rânca-Novaci]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Novaci:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064450979232788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1