ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Plimbare de voie in Cetatea Mediasului

TIPĂREȘTE

Medias – date informative

Ca si introducere dati-mi voie sa va redau cateva informatii despre Medias pe care le-am citit in documentarea mea pe wiki.

Situat la 55 km distanta de Sibiu, la 40 km de Sighisoara si Blaj, Medias este un oras important in Ardeal, cu rang de municipiu, dezvoltat pe malul Tarnavei Mari, administrativ face parte din judetul Sibiu si are o populatie de circa 47.000 locuitori. Este un oras unde intalnesti mai multe etnii care convietuiesc foarte bine de secole, cele mai numeroase fiind cele de sasi si de maghiari.

Istoria ne spune ca pe aceste meleaguri a fost mai intai un castru roman. Prima mentiune documentara este din anul 1267 unde apare denumirea Mediesy. In sec XII – XIIII regii Ungariei au colonizat zona cu sasi.

Sa cunoastem Cetatea Mediasului la pas

Pe DN14, pe strada Closca vis-à-vis de Biserica Ortodoxa Sf. Arh. Mihail si Gavriil este Piata Andrei Saguna in care intram putin trecem pe sub zidul cetatii si parcam. Aici se poate plati parcarea trimitand SMS la un numar indicat pe panourile informative.

Ies la pas pe poarta pe care am intrat ca sa o fotografiez pe ea si zidul cetatii si gazonul din fata acestuia in care sta scris Medias. Zidul cetatii este restaurat si are un acoperis cu tigla caramizie. Reintru in cetate.

Incepem plimbarea pe care v-o propun in cetate. Langa mine remarc Turnul Forkesch in care urca niste scari, imbracate in lemn, o pasarela sa ii spunem etajata de acces catre turn. Turnul este inchis insa vizitarii. La baza turnului, sub superba scara, o cafenea cu carti, un loc unde puteai alege o carte asezata in ferestrele zidului de cetate spre lecturare si unde erai indemnat sa iei o carte si sa aduci alta daca doresti. Am urmat strada Ghetii pe partea interioara a zidului cetatii. Strada este pavata cu piatra cubica si, fiind situata oarecum in partea mai inalta a cetatii, ofera o perspectiva asupra zonei de case cu acoperisuri vechi din tigla in care lucarnele asigura aerisirea podurilor. Undeva mai jos intre case se vede turla bisericii evanghelice, care prin inaltimea ei domina peisajul si este cel mai bun reper general de orientare din cetate.

Aleea m-a condus ca si indicatorul urmat la Turnul Fierarilor (sec. XV – XVII) , la baza caruia era deschisa o terasa, dar si o alta poarta de acces in cetate, situata vis-à-vis de Spitalul Municipal. Si aici se poate parca si plati prin acelasi sistem.

Langa turn, am intalnit multa informatie despre cetate, cu detalierea tuturor obiectivelor si reperelor din incinta Cetatii Medias. Am continuat sa ma ghidez dupa indicatoare si am ales strada I. G. Duca, perpendiculara pe cea pe care am ajuns aici si orientata catre interiorul cetatii. Pe dreapta imi sare in ochi o alee strict pietonala, numita strada bisericii, o posibilitate de a ajunge la biserica ce domina de departe locul. Nu aleg aceasta alee. Doar o retin si continui pe strada principala, care inainteaza inca putin pana intr-un parc unde este Piata Regele Ferdinand I sau Piata Centrala, un mic loc verde cu fantana in mijloc. Pe partea stanga a pietii cum am venit este fosta cladire a magistratului si Primaria. Pe coltul pe care am acces eu in piata, se gaseste Casa Schuller (sec XV – XVI) , in dreapta acesteia Casa Rosenauer si intre ele Scara Acoperita.

Eu am continuat dreapta si din nou dreapta pe strada numita Piata George Enescu incercuind astfel ca orientare trupul inalt al bisericii evanghelice. Da, pe dreapta am ajuns la intrarea principala ce duce catre Biserica Evaghelica Sf. Margareta. Biserica Sf. Maragreta a fost ridicata in anii 1436-1438 pe locul unor biserici mai mici.

Ea este flancata intr-o parte de doua turnuri: Turnul Croitorilor si Turnul Mariei, iar locul in care ma aflu si dau roata bisericii se numeste Piata Castelului, in care da si Scara Acoperita, mai devreme amintita. In Piata Castelului se gaseste si casa in care s-a nascut Stephan Ludwig Roth (1796 – 1849) militant pentru egalitatea intre nationalitatile conlocuitoare din Ardeal. Si tot aici, integrata in Biserica Evaghelica este si scoala germana din Medias, care ar mai trebui renovata.

Iesim pe aceeasi alee de la biserica, intrucat in vecinatatea acesteia este alt reper de vizitat Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth. In fata liceului este bustul importantului militant sas. Cladirea liceului este una impozanta cu 3 etaje, din care doua foarte inalte, asa cum divulga ferestrele constructiei.

Daca se continua inainte se ajunge la Turnul Steingasser si la Fostul Azil, o alta poarta de acces in cetate situata intr-un sens giratoriu la drumul principal DN14A. Turnul Portii Steingasser a fost ridicat in anii 1494-1534 in scop de aparare. Steingasse inseamna in limba germana ulita pietruita.

De la turn, urmez strada Azilului, apoi Gheorghe Doja si Petru Rares, si care iese in DN14A in dreptul Parcului Mihai Viteazul, un spatiu verde de forma trapezoidala. In mijlocul parculetului este bustul lui Mihai Eminescu. Parcurg latura scurta dintre paralele trapezului, adica nu cea circulata de masini care se inchide in strada Card. I. Hossu unde se gaseste o scoala si Biserica Inaltarea Domnului (1826), aceasta fiind prima biserica romaneasca zidita din interiorul cetatii.

Pe strada Card. I. Hossu incep sa inchid la dreapta bucla de vizitare pe care mi-am propus-o. A urmat o oarecare imbarligatura de strazi din cetate pe care m-am orientat cu Google Maps. Astfel am parcurs strazile Ep. I. Suciu si apoi Victor Babes, care m-a scos in I. G. Duca, langa Turnul Fierarilor, pe unde mai trecusem.

Cetatea Mediasului ofera o suprafata de vizitare putin mai mare decat cea acoperita de mine in scurta mea plimbare. Daca de la locul de parcare as fi urmat directia opusa as fi ajuns la Biserica Reformata, la Sinagoga si din nou in Piata Regele Ferdinand I. Oricum principalele repere din Cetatea Mediasului au fost cuprinse in miscarea la pas de voie pe care v-am propus-o, insumand ca. 3 km.

Mi-a placut Cetatea Mediasului pentru ca este o cetate vie, populata, la fel ca si la Alba Iulia, aici traieste lumea si astazi, casele sunt populate, doar imbracamintea si comportamentul si obiceiurile oamenilor s-au schimbat din evul mediu pana in zilele noastre. Cetatea Mediasului - o cetate care arata bine, este renovata, intretinuta si ramai cu un feeling placut dupa vizitarea ei.

Despre bisericile fortificate din Ardeal

Castelul sau Biserica Sf. Margareta este o biserica fortificata, cum se intalnesc multe altele, aici, in Ardeal. Am citit ca ar fi fost 300 in vremea lor de glorie. Ele au fost construite pe teritoriul colonizat de sasi. Numarul mare al bisericilor fortificate se explica prin rolul acestora de aparare a teritoriului impotriva popoarelor migratoare. La inceput, pana la venirea sasilor pe aceste meleaguri, apararea se face prin santuri adanci. Sasii au construit in sec XIV – XVI mici cetati intarite si s-au organizat in acestea pe langa biserica, care au fost si adaposturi la nevoie. In cetati au aparut apoi turnurile construite de breslele mestesugarilor, care au preluat si rolul de aparare a cetatii. Astfel turnurile aveau guri de tragere si pasaje secrete.

La Medias s-a construit in sec XV cea mai mare si mai veche cetate fortificata oraseneasca din tara, de aceea si denumirea de castel. Cetatea are 5 turnuri de aparare, un sant cu apa si doua randuri de ziduri si bastioane. Dupa ce Medias a devenit oras, locuitorii sai au construit Turnul Trompetilor in anul 1550 cu o inaltime de 68,5 metri, acesta devenind simbolul urbei sasesti. In timp turnul s-a inclinat considerabil (2,20 metri), intrand intr-un program de consolidare in sec XX, prilej cu care s-au descoperit 100 mp de pictura murala veche datand din sec XIV si XV.

Va urez plimbari frumoase si numai de bine!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 25.02.20 21:42:32
Validat / Publicat: 26.02.20 06:22:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.

VIZUALIZĂRI: 4953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Scara din lemn care conduce catre Turnul Forkesch
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.02.20 08:34:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.02.20 08:37:46]
»

@webmaster: multumesc

tata123 🔱
[26.02.20 09:12:00]
»

@Dan&Ema: Zona veche a Mediașului, cetatea locuită, are farmecul său aparte prin elementele de fortificație, străzi înguste și case cu arhitectură interesantă. Promovată drept Cetatea Luminii urbea de pe Târnava Mare ascunde numeroase colțuri pitorești, relevă legende, promovează mistere.

Centrul de Informare Turistică de pe strada Nicolae Iorga, în apropierea Pieței Regele Ferdinand I, este înzestrat cu materiale turistice interesante. Am găsit acolo un personal bine pregătit și dornic de a oferi informații.

Mulțumim pentru plimbarea „medievală” și imaginile reușite!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.02.20 14:42:53]
»

@tata123:

Multumesc de lectura si completari.

Este de bine de stiut unde se gaseste Centrul de Informare Turistica, cu atat mai mult cu cat este deschis si dornic sa ofere informatii utile vizitatorilor sai si ai orasului.

Cetatea Mediasului mi-a depasit asteptarile prin felul cum se prezinta. Am un contra exemplu dintr-un orasel din Alba fara sa mai pun la socoteala niste obiective aproape parasite din Valcea, despre care voi povesti candva.

Multumesc si pentru aprecieri, numai de bine! Pe curand! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49
[26.02.20 15:26:30]
»

@Dan&Ema: Mediaș: unul dintre orașele ce mi-am propus să le vizitez. Citind articolul (inclusiv completarea colegului @Tata123) și văzând fotografiile, dorința și hotărârea de a-l vizita (Mediașul) a devenit mai clară. De ce? Pentru că este una dintre acele urbe ce mă atrag prin străzile lor înguste (și curate) și pline de mister (vezi pe cea din P11), prin clădiri vechi (dar bine întreținute), prin liniștea ce o degajă.

Felicitări pentru articol!

N. B. Pe scara acoperită n-ați urcat?

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.02.20 19:03:41]
»

@Mitica49:

Ma bucur daca articolul te influenteaza sa vizitezi Mediasul. Nu ai cum sa fii dezamagit.

De ce? Pentru că este una dintre acele urbe ce mă atrag prin străzile lor înguste (și curate) și pline de mister (vezi pe cea din P11), prin clădiri vechi (dar bine întreținute),

Va fi pe placul tau! ????

Nu am fost pe scara acoperita.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[27.02.20 12:51:29]
»

@Dan&Ema: Mi-a plăcut articolul tău și bineînțeles pozele!

Am fost acolo în vara trecută ca și tine și am rămas impresionată de zona istorică a orașului, de zidurile și turnurile refăcute cu fonduri europene... Am văzut multe case vechi cum au fost refăcute, măcar fațada dacă altceva nu...

Au început și la noi contrabalansarea la digitalizare prin promovarea cărților... un lucru bun.

În Asia pe unde am fost, toți erau cu telefonul în mână, altceva cred că nu mai vedeau, era prima dată în decembrie 2014, în Singapore mai precis, acum pricep mai multe văzând cum evoluează lumea și că fenomenul se propagă rapid.

Excursii frumoase îți doresc!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.02.20 13:25:07]
»

@mprofeanu:

Foarte multumesc pentru ecoul cald! ????

Mi-a placut indiscutabil cetatea renovata.

Dar coltul cu schimbul de carti avea o chemare frumoasa. Si era organizat de o cafenea micuta si sic. Erau carti expuse di pe mese si in ferestele zidului de cerate de la Forkesch.

Nu pot spune ce succes avea ca nu am stat sa evaluez fenomenul, dar e grozav. Cred ca functioneaza caci altfel nu ar fi vizibila oferta.

Multumesc de lectura si aprecieri. Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[18.04.20 22:56:54]
»

@Dan& Ema:  Din pacate orasul Medias a insemnat doar o scurta oprire in cautarea unei " comori" . Tatal partenerei de dans a flacaului mare era inscris intr-un club de geocatching si veneam de la un concurs de dans si am oprit in fata unui muzeu avand coordonatele trebuia doar sa identificam locul comorii. Ne-a luat ceva vreme (deja si noi chibitii ne antrenasem in aceasta cautare) dar am gasit comoara ascunsa. Ceea ce face acest club de geocatching este ca te duce in locuri interesante, si tot cautand noi comoara, a iesit cineva din casa si ne-a intrebat daca tot suntem acolo daca nu vrem sa vizitam si muzeul, ne aflam in fata casei memoriale Hermann Oberth, poate numele nu spune nimic multora dintre noi (si nici mie pana in acel moment) insa el este parintele zborurilor spatiale. De ce exista retineri in privinta lui? poate pentru faptul ca a lucrat o vreme pentru Germania nazista (rachetele V2) dar mai apoi a lucrat si pentru NASA, iar mai tarziu din cate stiu meritele i-au fost recunoscute si de catre Academia Romana.

Cred ca ti-ar fi placut muzeul, si daca vei mai ajunge pe acolo probabil ca ai sa il vizitezi.

Mia placut tot ce ai prezentat despre Medias si mi-ar placea sa il vizitez, felicitar, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.04.20 08:48:57]
»

@mishu:  

Foarte tari cautarile astea de comori. Nu am participat in adevaratul sens la ele, dar am auzit de ele.

Bine, la scara " home made" aseara i-am ascuns Denisei oua si iepurasi de ciocolata prin casa, sa ii caute si sa ii gaseasca.

Despre Hermann Oberth, eu am invatat la Liceul German (numit la un moment dat Hermann Oberth), si exista mai multe edificii (in special scoli) si mounumente care ii poarta numele sau ii sunt dedicate.

​Este un pionier, un deschizator de drumuri in stiinta pentru zborurile cosmice.

Ar fi interesant sa vizitez muzeul cu alta ocazie.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, Mitica49, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Mediaș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.6010880470276 sec
    ecranul dvs: 1 x 1