ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Brateiu

TIPĂREȘTE

Brateiu se află pe valea raului Tarnava Mare, pe șoseaua Mediaș-Sighisoara, la 5 Km de Medias. Prima atestare documentara a localitatii apare in anul 1283. Numele german “Pretai” și cel romanesc “Bratei” provin din cuvantul latinesc "protodiaconus", (Satul calugarului) si numele maghiar al localității, Barathely. O cetate frumoasa, vizitabila, se inalta in mijlocul localitatii. Brateiu nu are mai mult de 2300 de locuitori, dar ori de cate ori merg spre Sibiu, pe ruta Sighisoara-Medias-Sibiu, gasesc acelasi lucru interesant. Toti locuitorii ei sunt preocupati de cate ceva. N-au timp de povesti. Ei muncesc. Putini am vazut stand pe bancutele din fata vechilor lor case sasesti si privind asa, aiurea, masinile ce trec prin fata lor. Unii taie si incarca iarba in carute, altii planteaza cate un rondou de flori in fata casei, altii cara busteni sau isi expun fructele gospodariei la sosea. Pana si romii din Brateiu muncesc. Ei fabrica frumoase ibrice din arama pe care si le agata de garduri in vazul masinilor ce trec de la Brasov la Sibiu. Coordonatele localitatii Brateiu, aflata in jud. Sibiu, sunt : 6°10′20″N 24°25′49″E46°10′20″N 24°25′49″E. E ora 11 dimineata cand strabat eu comuna si lumea munceste, munceste. Pana si in fata castelului din Brateiu si prin parcul din fata lui, (loc intens circulat de turisti) vezi oameniu ce vand maturi, cosuri de nuiele sau alte obiecte fabricate de ei. Soseaua Brasov-Sighisoara-Medias-Sibiu si soseaua Brasov-Sibiu, sunt doua sosele excelente, e-o placere in sine sa sofezi pe ele, sunt niste constructii trainice, facute parca "in stil german", nu neaparat pentru ca leaga 4 localitati sasesti. Sau poate tocmai de aceea?.

Un alt fel de ”11 dimineata”

Aceasta ora, de ”11 dimineata”, ma duce cu gandul la orasul in care am lucrat si eu vreo 4 ani, inainte de ’89, in nordul Moldovei, cand, pe la ora 10 dimineata, sala de asteptare se golea subit, pe nimeni (femeie sau barbat) nu-l mai durea nimic, nici spatele, nici ceafa, sau mai degraba “”il durea-n cot”’ de tot ce se-ntampla-n jur, si dadeau cu totii buzna spe ”alimentarele” care se deschideau si “bagau alcool la raft”. Coniac Miorita si Vaslui, mult mai bune decat tuica de sfecla fabricata in gospodariile proprii si destul de ieftine vis-a-vis de salariile ce se primeau pe santierul de care raspundeau eu. Intr-o ora, rafturile erau goale. Adica nu, mai gaseai conserve rusesti de peste, borcane cu gem si compoturi sau macaroane. (Azi, colegii ramasi pe-acolo, ma anunta, ca situatia nu s-a schimbat prea mult). Pe la 11,30, toata lumea, se-ntorcea cuminte in sala de asteptare, mult mai vesela si bine dispusa decat inainte, foarte volubila si cu ochii stralucitori si zambitori, iar de dureri, ah!... Nici ca le mai pasa! Parca Miorita si Vaslui-ul le-o luasera cu totul. Ma-ntrebam uneori daca n-ar fi mai bine sa le prescriu pe retete aceste doua licori. La 11 dimineata, micul dejun al multor pacienti de pe santier, consta intr-un sfert de litru de coniac, uneori chiar si o jumatate, baute pe nerasuflate. Ei, de-abia atunci, dupa ora 10 incepea corvoada medicala. Cand era iarna, pana la sfarsitul zilei, trebuie sa adunam, impreuna cu higienistul si asistentele mai vanjoase, oamenii prabusiti printre nameti si sa-i transportam sau la dispensar unde le administram un cocteil “de trezire” sau, in cazurile mai garve, chemam salvarea.

Pe la pranz, aveam o ora si jumatate “liber” pentru masa. Cei care ajungeau acolo, serveau o ciorba calda si aproape zilnic carne. Mancarea era buna, caloriile erau repectate pe santier. Abonamentul la cantina nu era scump. Apoi, inapoi la munca! Orasul trebuia ridicat cat mai repede din temelii - locuinte, fabrici, combinate, scoli, dispensare, supermarketuri, spitale, etc. Dar credeti ca se dadeau pedepse drastice pentru cei care nu mai puteau lucra din cauza licorilor bahice, cand vedeai chiar si maistrii si inginerii de santrier, sprijiniti de cate doi muncitori, aparand ”prastie” in usa dispensarului? Muncitorii erau rezistenti si aveau mare incredere in acel cocteil de la dispensar, care ii tinea treji pana seara. Atunci, fiecare om al muncii (navetist de obicei) primea, pe langa un loc de munca si cate o locuinta din partea statului. Gratis. Calificarea si-o face pe santier, la locul de munca, iar locuinta era fara mari utilitati dar ei o ”puneau la punct” si le convenea acest lucru de minune caci invatau o meserie sau mai multe si in concediu sau in week-end, baietii, (de data asta treji), lucrau prin satele lor la diferite constructii, pe bani grei.

Cum? Ce-aud? Cica azi in 2016, pentru tineri, chiar si cei cu diploma, nu mai e garantat nimic, nici locul de munca nici locuinta gratis? Vai, dar nu se poate, mie zau, nu-mi vine sa cred! (omoticon-trist)

Si uite-asa, taras-grapis, in acei ani pre-revolutionari s-au ridicat majoritatea cladirilor in care lucram noi astazi.

Filozofia de final

Se zice ca-n dragoste, razboi si biznis, e permis orice. Pai atunci de ce sa mergem noi la Roma, citind primul afis de la o agentie de turism din buricul targului platind o anumita suma, cand putem sa ma asteptam sau sa mai batem cateva agentii sau sa consultam cu rabdare chiar si acest sait (care mie mi se pare a fi destul de sincer in descrierile turistice) si sa vedem o varianta mai accesibila. Eu chiar as propune o (sub) rubrica filozofica noua... ”Cum m-am descurcat eu cu bani putini prin Europa”, caci cu bani multi, poate oricine! . Sa nu credeti ca situatia financiara a tarii noastre, in urmatorul deceniu, si dupa, va fi mai roza. Dimpotriva. Pe langa marile datrorii ce le avem la troica finaciara, ne mai pleaca si creierele din tara si, la un moment dat, pensiile de azi, vor valora mai putin. Atunci, pentru pensionari, adio turism!

Citeam deunazi ceva despre regulamentul nostru. Eu zic ca e destul de bun asa cum e, din moment ce de 6 ani, saitul functioneaza cu motoarele din plin, si vechea generatie a fost inlocuita cu alta, noua, treptat, lin, fara spasme si secuse, cu oameni care calatoresc chiar si prin destinatii exotice. Citeam de unele inadvertente ale celor ce scriu putin, 2-3 reviuri extrem de bine punctate datorita prietenilor si obtin premiul cel mare saptamanal, in dauna celor care scriu poate mai bine, dar nu stiu cum si in care zi a saptamanii sa plaseze reviurile. E si acesta un talent dar in primul rand, e munca. Nu e usor sa te prezinti la toate intalnirile saitului, sa corespondezi in permanenta cu cat mai multi uzeri, sa iti formezi prieteni noi, sa fii zilnic “acolo” pe sait si sa punctezi pe cei ce te-au punctat. Acest lucru o poate face fiecare. Cu conditia sa fi un ”fan” al turismului. Eu cred ca daca orice incepator, isi pune in cap, intr-o saptamana sa castige marele premiu si s-a prins de modalitatea de a actiona, poate s-o faca. Si asta de fapt e spre binele tuturor. Orice noua informatie, conteaza. De aceea au ramas multi uzeri pe acest sait, pentru ca au in ei un oarecare spirit de altruism si “fair play”. Fii sigur, ca ceea ce oferi, ti se va intoarce inapoi. Nu cred ca a fost vreodata vreun user care sa nu profite macar o data, cand si-a ales cate o informatie utila si sincera despre o destinatie turistica, citind ce-au scris altii despre acel loc si nu urmand indicatiile unor agenti de voiaj, care te epateaza cu preturi cat vitrina sau ecranul computerului, gen “Oferta speciala, locuri limitate, zbor la Bruxelles sau Dublin, pret doar ”de la” 35 de euro". Te tenteaza acle 35 de euro dar te si fenteaza acel “de la”. Exista desigur oferte, poate un 10% dintre biletele de zbor, cu pret mic dar majoritatea au preturi normale. Depinde de noroc. Sau invers, mai raman cateva locuri libere intr-un avion, si ca el sa porneasca plin, ultimele 4-5 locuri se vand foarte ieftin. Atentie si la zborurile de linie. Exista un pret accesibil afisat dar undeva, cu litere microscopice, mai scrie ceva-taxe de aeroport-90 sau 95 de euro (care se adaoga la pret). Singurele companii ce nu percep taxe de aeroport sunt cele “”Low-cost” - Wizzair, Bluair, Ryanair. Uneori, prin luna decembrie, ianuarie, chiar si companiile de linie, au cateva saptamani de oferta ”low-cost”, asa am prins eu un zbor "Otopeni-Santorini” cu Aegeean Air, in decembrie, pentru Iunie, cu doar 225 euro (fara nici o taxa de aeroport), dar trebuie sa te-nvarti mereu pe langa agentii sau sa-ti faci cate o relatie sincera sau mai multe pe-acolo, relatie, care sa te-anunte de oferta bomba.

Final

Eu cred ca cel mai important lucru, pentru AFA, este ca el exista si merge mai departe, fara sa se-mpiedice de oprelisti precum lipsa de interes, suprasaturatie, etc, si astfel, noi fiecare, sa ne putem informam mai sincer, ”mai altfel decat de la un agent turistic”, al carui scop este adeseori, sa incerce sa-ti vanda, mai intai si-ntai, excursia cea mai scumpa. Preturile difera, in functie de agentie, oras, cartier, etc si vei afla cel mai des, cand vei ajunge la destinatie, ca exact in hotelul sau vila ta, cineva a cumparat un sejur mai ieftin.

Eu va doresc pentru vara ce rasare la orizont sa fiti insotiti, in excursie, de cele 4 lucruri obligatorii ce-ncep toate cu litera litere B (pe care nu e bine sa le uitati acasa) … Bilet, Buletin, Bani si Bafta!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.05.16 07:24:26
Validat / Publicat: 14.05.16 09:52:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 3011 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea din Brateiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.05.16 10:25:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Mediaș și împrejurimi, MEDIAȘ - BAZNA" (deja existentă pe sait)

mprofeanu
[14.05.16 15:30:06]
»

@dorgo - Simpatică paralela de la ora 11, în zone diferite și timpi diferiți și simpatice poze, mai ales poza cu numărul 15. Îmi permit să o numesc: "Așa da".

ANILU
[14.05.16 16:37:06]
»

@dorgo - Articolul tău a venit la fix. La sfârșitul saptămânii viitoare voi merge din nou la Mediaș - a treia oară. Am scris un articol după prima mea vizită la Mediaș, cum soțul lucrează acolo, profit și mai merg și eu să mă plimb prin zonă.

Recunosc din pozele atașate locurile, dar n-am intrat în sat și nu am văzut biserica de aici. Un motiv în plus de a vedea și Brateiu.

Mi-a placut paralela pe care ai făcut-o referitor la articole scrise, useri, etc.

Nu am să uit de cei 4 B în excursiile mele.

Toate cele bune.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Mediaș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064636945724487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1