ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lăpuşna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Stati, unde plecati? , inca n-am terminat povestea festivalului vaii regilor, sunt de-abia la jumatate. Geografic, festivalul e situat la Km 21, pe drumul Reghin - Lapusna, care are 42 de Km. In fiecare an, la Ibanesti are loc acest festival popular, despre care v-am mai vorbit, e-o serbare campeneasca a tuturor locuitorilor satelor de pe valea Gurghiului. Daca pana la Km 21 a vaii Gurghiului, unde are loc pe o frumoasa pajiste fiesta "culinar-artistico-bahica" amintita, drumul e bun, asfaltat, de la Ibanesti si pana la Lapusna, unde se afla castelul prorpiu-zis al regilor, castel de vanatoare, drumul e un calvar. E comparabil poate cu “drumul rusinii nationale” dintre Hoghiz si Sercaia (vezi aici)

La “Festivalul vaii regilor”, la care am ras vreo doi litri de bere, trei carnaciori, un gratar si multi, multi cartofi prajiti, am hotarat sa revenim peste un timp ca sa vizitam si localitatea Lapusna. Mie-mi place acest drum, de la Ibanesti si pana la Lapusna, caci niciodata n-am intalnit pe-acolo control radar. Pe acest drum nici masina Politiei nu indrazneste sa patrunda. Poate doar tancurile armatei. Pe cei 21 de Km de drum oribil, nu poti merge decat in serpentine, cu 5 Km la ora, in viteza intaia, ca un sarpe, ocolind gropile si traversand crevasele care-l brazdeaza de la un capat la altul. Asadar poti sa bei chiar si o canistra cu tuica sau un butoi de bere, caci nimeni nu va stii cand mergi pe-acolo in zig-zag, daca esti beat la volan sau doar ocolesti gropile. E-un drum pustiu, rar mai intalnesti cate o caruta sau cate o Dacie in pana, ce-a intrat intr-o groapa si-ti face semn daca n-ai cumva o cheie de 12 sau de 14. Poti intalni insa un urs care traverseaza lenes soseaua sau cate un cerb sau o ciuta care aproape ca “sare “ speriata peste sosea. N-ai timp s-o fotografiezi, admir-o, si-atat. Acest drum e un drum forestier, apartine de ocolul silvic Lapusna, care n-a prea avut bani sa-l intretina, dupa cum ma informeaza oamenii locului.

Prin anii comunismului insa, Ceausescu astepta o vizita de “grad zero”, era vorba de presedinele Iugoslaviei, pe care s-a hotarat sa-l invite la o partida de vanatoare, aici la castelul sau de la Lapusna.

Am uitat sa va spun, ca aici prin muntii Gurghiului, exista cei mai valorosi ursi si cerbi din Europa iar “hobby”-ul principal al conducatorului nostru mult iubit, era vanatoarea de ursi, mistreti si capre negre. Aici, la Lapusna, Nicolae Ceausescu a obţinut cele mai mari succese din intreaga sa cariera cinegetica. Astfel, el dadu o directiva gen “Stejar extrema urgenta”, cu alte cuvinte, lucrand zi si noapte, in cateva luni, portiunea neasfaltata de drum forestier, Ibanesti-Lapusna, trebuia sa arate ca o sosea din Germania. Vanatoarea internationala a fost o reusita si se pare ca de atunci am ramas noi preieteni buni cu sarbii, pe care i-am ajuat cu benzina transdunareana, atunci cand aveau nevoie, iar ei ne-au ajutat ca sa ne dotam cu niscaiva vile si masini de lux pe la Orsova si prin alte localitati de pe malul celui mai mare fluviu european.

Cei ce administreaza astazi castelul din Lapusna, SC Turism Grand SA, au investit 100.000 de euro in renovarea lui. Eu va sfatuiesc sa-l vizitati, caci merita si nea’ Aurel, ghidul castelului va va spune o groaza de picanterii despre “regii si reginele” ce s-au perindat pe-acolo, Ferdinand, Carol al II-lea, Mme Lupescu si familia Ceausescu. Am retinut ca in anul 1984, cam atunci cand incepea foametea in tara, fostul dictator a obtinut cel mai mare si ravnit trofeu de vanatoare, un “Mos Martin” considerat astazi a fi „cel mai mare urs brun din lume”. Zona inconjuratoare este salbatica, virgina, te simti in preistorie, invaluit de codrii intunecosi, te astepti in orice moment, ca de peste brazii inalti si desi sa-si ridice capul un T-Rex sau un Brontozaur iar pe cer sa planeze un Pteranodon gigant sau macar un Archeopterix. Aici e bine sa-ti petreci Revelionul sau sarbatoarea Pastelui. Firma organizatoare asigura si transportul cu autoturisme speciale “off-road”.

Castelul a fost renovat si a recapatat aerul ante- si inter-belic. S-au pastrat vitraliile si sculpturile in lemn originale. S-a pastrat si camera dictatorului si a dictatoarei. Nicu Ceausescu venea si el uneori pe-aici, insotit de cativa body-guards, si se regala, nu cu licoarea lui Bachus ci mai ales cu wiskey pe care-l indoia cu apa plata adusa de la izvorului “Calin” ce se afla chiar la intrarea in Lapusna. Am cunoscut-o si pe dna Claudia Pascar, administratoarea castelului si a hotelului “Grand” din Tg. Mures, care, foarte amabila, ne-a spus ca in castel exista 16 camere de 3 stele cu pat dublu si 24 de locuri in regim de 2 stele. Camerele 1 şi 2 sunt cele mai luxoase, fiind camerele regale. Puteti dormi asadar in acelasi pat in care a dormit si Nicolae sau Elena Ceausescu. Turistii castelului sunt mai ales din strainatate, ei ajung aici cu Jeep-uri, cu motociclete sau cu carute inchiriate din sate, si vin doar ca sa doarma in patul unui dictator si-apoi sa aiba ce povesti acasa. Cazarea costa 15 euro de persoana, fara masa, iar cu pensiune completa, 40 de euro de persoana. Constructia castelului a fost inceputa de regele Ferdinand si finalizata de Carol al II-lea iar drumul pana la castel a fost opera lui Ceausescu. Poate de aceea valea Gurghiului se mai numeste si “valea regilor”. Nici printul Sturdza nu lipseste din “acest “careu regal de asi”, el a obtinut un alt frumos castel de vanatoare, tot pe valea Gurghiului, nu departe de localitatea Ibanesti.

Lapusna este o localitate de munte, mai bine zis un canton forestier, situat la 70 de Km de Tg. Mures si 42 de Km de Reghin, unde in trecut s-au organizat multe tabere scolare, astazi, mai rar. La Lapusna te simti rupt de lume, acolo e bine sa mergi in zilele insorite si mai ales cand e slujba la biserica, duminica. Noi am surprins o ceremonie religioasa de sfintire si intalnire inter-ecumenica, la biserica de lemn din Lapusna, care se afla langa castel. Ceremonia, inceputa timid, cu suc, tuica si paine, a continuat cu o masa pe cinste. Ritualul, chiar daca nu l-am inteles pe deplin, a fost interesant.

Manastirea Lapusna a fost infiintata in 1997. Biserica de lemn a manastirii Lapusna, dateaza din anul 1779 si este condiderata monument istoric. In interior se pastreaza aproape in totalitate picturi religioase originale, strane si candelabre vechi si o colectie de icoane pictate in secolului al XVIII-lea. Intreaga valea a Gurghiului e frumoasa, dar aici, in salbaticia acestul canton forestier, apa paraului e mai vijelioasa, galagioasa si plina de pastravi. E-o zona unde te poti relaxa excelent dar unde e bine sa mergi in grup, cu prietenii, caci vei epuiza repede atractiile locului. Intr-o vreme aici se practica “fotografiatul ursilor gunoieri”, care, la o ora stabilita, veneau sa-si ia portia de mancare de la tomberoane iar turistii filmau intreaga scena. Dar, a aparut concurenta. Acelasi biznis in stare sa-ti umple buzunarele, l-au descoperit si cativa proprietari de pensiuni de pe drumul Poienii Brasov, unde se ajunge mult mai usor decat aici la Lapusna.

In loc de final

Avem in tara noastra multe atractii turistice unice in Europa, dar ajungem greu la ele, nu avem inca drumuri moderne care sa ne duca pana acolo. Alte tari precum Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Grecia, Turcia, au facut din “infrastructura” lor, o prioritate nationala. Din pacate, si la acest capitol, detinem un loc codas iar tarile mai sus amintite, care nu au toate “atuu”-rile turistice ale tarii noastre, “ne fura”, sau mai bine zis “castiga” pe an ce trece, tot mai multi vizitatori.

Drumurile noastre toate, se vor asfalta vreodata?

@Web, te rog videoclipul, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=s387PpVjeW4


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.10.13 20:28:49
Validat / Publicat: 18.10.13 22:22:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPU CETĂȚII [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De aici, de la festivalul vaii regilor din Ibanesti si pana la Lapusna, nu mai sunt decat 21 de Km
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.10.13 22:24:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Punctajul fotografiilor (retras automat de program, pentru deppășirea /cu mult/ a numărului maxim de seturi de poze încărcat în aceeași destinație) a fost restaurat manual.

webmasterX
[09.09.17 19:07:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Lăpușna» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Lăpușna:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035243034362793 sec
    ecranul dvs: 1 x 1