ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La plimbare prin Dumbrăveni jud. Sibiu

TIPĂREȘTE

Am ajuns din nou la Medias, am plecat din București cu trenul la 6 dimineața și am ajuns la 12,30, soțul m-a așteptat la gară și binențeles prima întrebare a fost unde mergem, la Dumbrăveni am zis eu, vreau să vedem orașul, știu unde mâncam.

Am mers la el la birou pentru a încheia săptămâna de lucru iar dupa aceea am plecat la drum.

Am plecat la Dumbrăveni, ieșirea din oraș spre Tîrnăveni, am făcut dreapta pe drumul județean Dârlos – Dumbrăveni, 25 de km de la Mediaș - Dumbrăveni.

Drumul este foarte bun, nu este foarte circulat, chiar a fost o plăcere plimbarea printre dealuri verzi, eram doar noi, însoțiți de pâlcuri de salcâm și soc înflorit iar acolo unde locul permitea erau apicultori cu stupii de albine.

Am mai fost odată în oraș la recomandarea colegilor, pentru masa de prânz și atunci am văzut câteva clădiri și biserici vechi, am zis atunci că vom reveni să vedem mai pe îndelete orașul.

Am intrat în oraș pe strada Ernea și am constatat că orașul era in plin proces de asfaltare, străzile din oraș fiind doar pietruite. Am mers direct la restaurant unde am luat masa de prânz – voi scrie un articol separat despre această locație – și am plecat să ne plimbăm prin oraș.

Am făcut abstracție de utilajele firmei care asfaltau străzile orașului și am plecat spre centrul orașului, acolo unde sunt cam toate obiectivele. Am ajuns foarte ușor în Piața Timotei Cipariu, trecănd pe lânga cladirea vechiului Tribunal unde acum este Centru de educație incluzivă pentru copii.

În piața Timotei Cipariu este un mic parc înconjurat numai de cladiri vechi, practic aici este un centru vechi al orașului.

Aici in piață este :

- Primăria – proaspăt renovată – aș putea spune dar aspectul ei este în contrast cu restul cladirilor din piață;

- Liceul teoretic;

- Castelul Apaffy – este deschis din 2010, o parte a clădirii e Muzeul Armenilor Transilvăneni, pe care nu am reușit să-l vizităm (era închis) – dar clădirea per ansamblu nu este renovată, chiar pare a fi în paragină.

- Cea care tronează în piată este Biserica Armeano-Catolică Sfânta Elisabeta. Cum ușa de la intrare e deschisă, am intrat, dar accesul în biserică e blocat de un grilaj metalic. Am văzut cât se putea vedea în interior prin acel grilaj și am reușit să fac câteva poze.

Este impunătoare văzută din piață, are două turnuri in partea din față, diferite arhitectural.

Biserica este monument istoric.

Am ieșit din piață pe strada Mihai Eminescu, o stradă foarte lată, partea carosabilă a drumului fiind marginită de castani, înfloriți la momentul când am trecut noi, iar pâna la casele de pe stânga și dreapta străzii mai era spațiu pentru trotuare, bănci și chiar locuri de joacă pentru copii.

În capătul străzii mai este o cladire impunătoare inconjurată tot de castani, am urcat aleea până la poarta de acces. Este un Centru de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap.

Prin fața centrului este o alee pietruită care duce la Biserica Luterană, închisă când am ajuns noi.

Acum puțină istorie a orașului:

Primul document care aminteşte despre Dumbrăveni datează din anul 1332.

În 1553 principele Grigore Apaffy a cumpărat toate domeniile de la Dumbrăveni şi şi-a construit un castel-cetate cu ziduri mari de piatră.

Primii armeni colonizaţi aici au sosit în anul 1671. Buni gospodari şi negustori pricepuţi aceştia au primit diverse privilegii din partea principelui Apaffy. În secolul XVIII au primit administrarea oraşului Dumbrăveni. A fost epoca marii dezvoltări a oraşului; s-au construit şcoli, un tribunal, un penitenciar şi bineînţeles o catedrală armenească.

Piatra de temelie a bisericii armene a fost pusă la 22 iulie 1766. Construcția ei a durat aproape 17 ani.

Interiorul bisericii împreună cu numeroasele altare a fost finalizat abia în 1791, cînd la 29 iunie, biserica a fost sfințită primid hramul Sfintei Elisabeta.

Monument impresionant construit în stil baroc din piatră şi cărămidă, biserica atrage privirea trecătorilor prin aspectul său neobişnuit: îi lipseşte cupola unui turn.

În 1927 o furtună puternică a dărâmat cupola turnului din dreapta clădirii (din stânga cum te uiți la biserică) și nu s-a mai reușit reconstrucția lui in forma inițială.

Lângă intrare pe afișul creat de cei de la Ministerul Culturii cu Monument istoric este un text care m-a impresionat:

Noi, cei ce l-am iubit pe Dumnezeu, am construit această biserică între anii 1766 și 1791 cu șapte altare, o capelă și trei vitralii pentru noi cei de astăzi și pentru voi cei de mâine.

Da, mi-a plăcut această plimbare într-un oraș incărcat de istorie și vă recomand și vouă cănd ajungeți în zona Mediaș – Sighișoara, din drumul național DN14, să vă abateți pentru câteva ore și să vizitați orașul.

Călătorii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 24.05.16 22:02:29
Validat / Publicat: 25.05.16 07:18:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DUMBRĂVENI [SB]. A mai fost în/la: Ardeal

VIZUALIZĂRI: 6674 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Armeană-Catolică văzută din Parcul Timotei Cipariu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.05.16 07:16:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Mediaș și împrejurimi, MEDIAȘ - BAZNA" (deja existentă pe sait)

anuca27
[25.05.16 09:09:18]
»

Aaaa, Anilu te plimbași, ca să vorbesc ca la Oltenia. frumoase poze într-un orășel atât de mic. Musai să luăm și România la vizitat, am hotărât că o vom face anul viitor. O să scotocim AFA și o să ne oprim să vedem toate minunățiile. cu harta în mână așa ca afară. Am făcut lucrul ăsta cu Sinaia acum 1 an, 4 zile mașina nu s-a mișcat din parcare, am bătut Sinaia la picior, la bocanc de fapt că era zăpadă. Mi-a fost drag să văd la televizor cum de Noaptea albă a muzeelor, la Iași spre exemplu, era o coadă imensă la vizitarea Palatului Culturii. Mă bucur că românii au stat cu orele, ca la Roma sau Paris ca să viziteze. La noi Muzeul este în reabilitare de vreo 4 ani. Salutări de la Drobeta! Votat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[25.05.16 09:28:46]
»

@anuca27 - Voi incerca să scriu despre locurile văzute zilele trecute.

Vremea ne-a permis să ne plimbăm pe drumuri mai puţin circulate.

Salutări şi mulţumesc pentru aprecieri şi vot.

Zoazore
[25.05.16 13:22:23]
»

@ANILU - Iar is pusa pe fapte mari: F. Util+SB de la mine! Yees!

ANILUAUTOR REVIEW
[25.05.16 13:28:35]
»

@Zoazore - Mulţumeeeeeeesc!!!

Iar acum te invit şi la masă in articolul următor, ce tocmai a fost validat.

tata123 🔱
[25.05.16 14:37:02]
»

@ANILU - Felicitări! O incursiune deosebită într-un orășel pe care eu îl știam din scrieri drept un fel de centru armenesc renumit încă de acum câteva secole.

Catedrala armenească din Dumbrăveni o știu din fotografii - ea atestă prosperitatea comunității locale armenești. Legat de aceeași comunitate armenească mi se pare interesant cazul picturii intitulată „Coborârea lui Iisus de pe Cruce” a lui Rubens, existentă în Catedrala armeano-catolică din Gherla (se pare că ea este realizată însă de ucenici ai marelui pictor în stilul Școlii Rubens).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[25.05.16 14:47:57]
»

@tata123 - Mulţumesc pentru aprecieri.

Pe mine m-a impresionat arhitectura şi istoria acestei biserici.

Mi-ar fi plăcut să avem acces şi în interior, nu să văd printre zăbrele, dar la ora când noi ne plimbam nu am avut cu cine vorbi pentru accesul in interior.

Toate cele bune.

Marius 72
[20.03.17 14:55:03]
»

@ANILU: Să ajungi în Mediaş şi să nu scrii un rând despre urbea care asigură "prinţului" tău o masă caldă, un pat comod - nu pliabil - şi un birou luminos... Parcă nici nu îmi mai pare aşa rău că ai apucat să vezi doar Bazna! Scrijeleşte un mesaj când mai faci haltă de minim două nopţi prin zonă şi o să ai ce scrie!

Te mai aşteaptă cu drag două persoane pe aici, în afara soţului tau!

ANILUAUTOR REVIEW
[20.03.17 15:17:27]
»

@Marius 72: Când voi ajunge iar prin Mediaş, sper cât de curând, sigur îţi voi da un semn.

Aşa este nu am apucat să scriu nimic despre Mediaş.

Toate cele bune.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, anuca27, Marius 72, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Dumbrăveni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08545184135437 sec
    ecranul dvs: 1 x 1