ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alba Iulia - in afara cetatii

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am povestit intr-un articol anterior, mi-am facut timp si pentru a vizita orasul in afara cetatii. Alba-Iulia nu inseamna doar cetate, sint obiective turistice de vazut si in afara.

Punctul de plecare (cetate sau alta parte al orasului) la mine personal este Biserica Franciscana de pe Bulevardul Ferdinand. Motivul este personal, anual vin in vizita aici, 15 august de Sf Maria data decesului unchiului, preot catolic la aceasta biserica intre 1990-2008.

Cateva lacase de cult (nu toate) pe care le-am vizitat in afara cetatii le voi descrie scurt.

Biserica Franciscana din Alba-Iulia este usor de gasit bulevardul Ferdinand fiind o artera principala al orasului. Locuri de parcare sint suficiente. Istoria bisericii incepe in anul 1750, atunci au reusit calugarii franciscani care au venit in 1711 in Alba-Iulia sa cladeasca un lacas de cult propriu. Pana la aceasta data calugarii tineau slujbele in alt loc si anume o casa de locuit. Intre timp au mai avut loc renovari. Deasupra intrarii vedem o placa cu o inscriptie in latina : Episcopi Nicolai Kovats de Tusit E Cineribus Restauratum Anno 1843. In timpul revolutiei din 1849 a fost incendiata, dar calugarii au reusit sa o refaca asa cum o vedem astazi. Dupa al doilea razboi mondial comunistii au reusit sa indeparteze calugarii si sa desfiinteze manastirea (1951). Dupa aceasta data biserica totusi a functionat mai departe. Dupa revolutie a ajuns unchiul meu acolo prin repartizarea de catre Episcopia Alba Iulia. Imediat dupa repartizare am facut o vizita dar locul era intr-o stare deplorabila. Biserica in stare avansata de degradare, iar casa parohiala partial din lemn si zidarie statea sa cada. Am dormit si eu o data aici dar se pare ca soarecii au pus deja stapanire pe casa parohiala. A urmat marea demolare (doar casa parohiala) Dupa cativa ani s-a reusit prin fonduri europene sa se renoveze biserica, sa se construiasca o manastire, scoli, gradinite si casa de batrani. Din pacate manastirea sta goala (nimeni nu este atrasa de viata si munca intr-o manastire) Biserica este inchinata Sfantului Ioan de Capistran. Inca ceva din punct de vedere personal : emblema franciscanilor care se vede in nava centrala inainte de altar deasupra altarului a fost ideea mea (mana lui Isus cu mana unui calugar franciscan cu inscriptia Deus Meus Et Omnia) -se vede in P6). Slujbele se tin duminica ora 10.00 si ora 18.00 in lb romana de catre preotii Dotig Franz Josef si Strinsko Patrick (amândoi din Germania stabiliti aici si au invatat lb.romana-asta dupa decesul unchiului 15 august 2008 chiar in incinta bisericii)

Biserica Sf Treime de confesiune ortodoxa se gaseste pe str Iasilor nu departe de bulevardul Ferdinand. A fost construita in 1715. Ctitorul acestei biserici a fost protopopul Nicolae Ratiu. In 1730-40 au mai avut loc adaugiri, turnul clopotnita a fost ridicata tot in aceasta perioada. Din pacate din picturile originale facute de catre Iosif Ieromonahul au ramas doar fragmente.

Biserica Buna Vestire Maieri (denumire dupa cartierul Maieri) se afla la mica distanta de biserica Sf Treime. Este de confesiune ortodoxa si se afla pe strada Moldovei.

Biserica evanghelica din Alba Iulia o gasim mergând pe bulevardul Ferdinand cu intrarea chiar din strada. In cladirea de peste 100 ani se tin sujbele celor de confesiune evanghelica.

Biserica reformata nu trebuie ratata nici ea, este o cladire istorica de pe str. I. C. Bratianu.

Biserica Buna Vestire ortodoxa de pe str Calarasilor este construita in 1794. Ca si la biserica Sf Treime nici aici iconostasul (opera Simion Silaghi) nu este intreg.

Alte obiective de vazut/vizitat:

Statuia Lupoaicei din Alba Iulia : Este o statuie primita din Italia (Alessandria) in 1933 si este o copie a statuii Lupa Capitolina din Roma. Piata in care este amplasata statuia se numeste tot Alessandria si este accesibila din bulevardul Ferdinand.

Curtea de Apel Alba-Iulia este o cladire istorica de peste 100 de ani (începutul sec 20) Pana in 1968 a fost Curte de Apel, dupa aceasta data Sfat Popular, dupa revolutie primarie, consiliu judetean si prefectura. In prezent este din nou Curtea de Apel Cladirea frumoasa se poate vedea de pe bulevardul Ferdinand.

Colegiul Horea Closca si Crisan se afla aproape de cetate si Parcul Unirii. Cladirea istorica a fost construita in 1919. Si din nou am o amintire personala de aici : Am participat la Olimpiada nationala din 1985 in aceste sali de clasa, iar cazat am fost in cladirile din spatele colegiului (probabil internat). Cladirea nu a avut in decursul anilor doar destinatie in invatamant. De exemplu in 1944 a fost spital militar sovietic. A avut si denumiri diferite si multe. de la Mihai Viteazul, pe urma Scoala medie, si intr-un final colegiul susnumit.

Facultatea de teologie ortodoxa 1 decembrie 1918 este o cladire interesanta situata langa colegiu. interesanta deoarece este o cladire moderna dar detine o turla cu cruce in partea dreapta (foto)

Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia este o constructie finalizata in 1976 si a servit nevoilor cultural-educative a celor 15000 salariati din întreprinderile din oras. Din nou am amintiri de aici tot cu ocazia olimpiadei din 1985. In prezent asigura diferite servicii culutrale, de inchiriere, organizare de evenimente, sortive, etc.

Parcul Unirii este cel mai mare parc din Alba Iulia. Este situat intre cetatea Alba-Iulia si Bulevardul 1 Decembrie 1918. Frumos amenajat cu o fantana arteziana in partea centrala este o zona de recreere atat pentru turisti cat si pentru localnici.

Ar mai fi multe de povestit despre locuri de vizitat in Alba Iulia, in 2016 le-am vazut doar acestea enumerate mai sus, dar va exista o continuare cândva. Recomand vizita celor care mai au timp dupa vizitarea cetatii.


[fb]
---
Trimis de AZE in 30.08.16 23:41:29
Validat / Publicat: 31.08.16 07:56:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 3113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Statuia Lupoaicei din Piata Alessandria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Safta Radu
[31.08.16 08:05:19]
»

Primul vot, acordat unui review frumos şi util. Spun util pentru că marea majoritate a turiştilor vin în acest frumos oraş din Ardeal doar pentru vizitarea cetăţii, deşi mai sunt şi alte locuri frumoase de văzut, cum bine le-ai punctat în acest review. Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[31.08.16 08:43:19]
»

@AZE: Sunt de accord cu cele spuse de tine precum si cu cele spuse de @Safta_Radu. Cand ai putin timp la dispozitie vezi Cetatea, si spun asta din propria experienta. In drum spre Cluj am facut doar o mica oprire in Alba Iulia pentru a gasirea unor elemente din geocaching ascunse in zona cetatii (erau vreo 3 ascunse in diverse locuri).

Asa am zabovit prin cetate si am putut sa o admiram.

Felicitari, votat cu placere, este un loc in care as reveni cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bogumil
[24.09.16 20:09:03]
»

Eu aș mai recomanda, în afara excelentei cetăți, a obiectivelor din cetate (muzeul, Sala Unirii, Catedralele, Obeliscul lui Horea, Celula lui Horea) și a obiectivelor prezentate de tine și Parcul Dendrologic și Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul.

Mulțumesc pentru review-ul din orașul atât de drag sufletului meu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, mishu, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063446998596191 sec
    ecranul dvs: 1 x 1