ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala romano-catolică din Alba-Iulia contemporană cu Notre-Dame şi domurile din Koln şi Milano

TIPĂREȘTE

˝Un edificiu magnific˝, N. Iorga 1928

Încă de când am scris review-ul despre Alba Carolina mi-am propus să spun separat câteva cuvinte despre catedrala romano- catolică Sf. Mihail. Nu sunt adepta fragmentării locaţiilor vizitate dar în cazul de faţă deşi pe afa s-au 24 scris review-uri despre Alba Iulia, despre Catedrală este unul singur din 2010.

De-ar fi numai să amintesc că acest locaş construit în jurul anului 1250 este contemporan cu marile catedrale ale Europei şi anume Notre Dame de Paris (1163), catedrala din Koln (1248) şi domul din Milano (1386) şi ar fi suficient să ne reţină atenţia. Actuala catedrală din Alba Iulia a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, cunoscută numai din săpături arheologice şi care ar fi existat în jurul anului 1000. Această datare coincide cu înfiinţarea arhidiocezei de Ardeal de primul rege al Ungariei Sfântul Ştefan în 1009 cu reşedinţa la Alba Iulia. Revenind la catedrala din Alba Iulia şi comparaţia cu marile şi strălucitele lăcaşuri ale Europei, acelea nu au suportat vicisitudinile vremurilor şi artele şi cultura au înflorit nestingherit în lungile perioade de pace. La noi, abia se ridicaseră navele transversale ale catedralei şi întregul edificiu prinsese contur că a fost trecut prin foc şi sabie la marea invazie a tătarilor din 1241. N-avem de unde ştii cum ar fi fost decorată la exterior dacă nu ar fi fost jaful şi distrugerile năvălitorilor. Construcţia pe care o vedem astăzi a fost desăvârşită între 1246 şi 1291. O a doua etapă de construcţii a avut loc între 1320-1356. Ulterior, Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei de origine română, a restaurat-o şi a transformat-o în necropola familiei. Forma catedralei este o bazilică cu trei nave în stilul bisericilor romano- catolice. Pentru că eu nu cunoşteam terminologia, o redau din DEX: Nava în arhitectură este un termen ce desemnează zona centrală a bisericii, unei abații sau a unei catedrale construite în stil arhitectural romanic sau gotic, care se întinde între intrarea și altarul acesteia. Transeptul ( naos transversal care taie în unghi drept naosul principal, alcătuind cu acesta un plan în formă de cruce) are trei abside circulare (nişe semicirculare). În sec. XVI s-a mai construit capela Lazo în 1512, pe latura nordică pe a cărei bolte s-au pictat blazoanele familiilor nobile. Această capelă este decorată cu fresce şi basoreliefuri renascentiste reprezentând scene mitologice după modelul quattrocentoului din nordul Italiei şi este considerată o capodoperă medievală.

Pe partea exterioară a transeptului nordic sunt basoreliefurile Sfinţilor Petru şi Pavel. În nava laterală de sud se află sarcofagul lui Ioan Corvin (Iancu de Hunedoara 1407-1456), al fiului său Ladislau şi fratelui, lucrate în stil gotic. Este de remarcat că pe sarcofagul lui Iancu de Hunedoara sunt flori proaspete şi steagul maghiar. Dealtfel acest steag îmbracă şi alte morminte. În apropierea acestor monumente funerare, într-o nişă se află un basorelief de mare valoare ˝Maiestas Domini˝ datând din sec. XII. În nava nordică este sarcofagul Isabelei şi al fiului ei principele Ioan Sigismund, rege al Ungariei. Au fost cioplite în jurul anului 1570. În sec. XVIII, între 171-1737 s-a construit bolta de la intrarea vestică în care sunt patru statui de sfinţi şi basoreliefuri. Într-o criptă se află sarcofagele episcopilor romano- catolici din ultimii 200 de ani şi pe un tablou sunt trecute numele clericilor începând cu anul 1307. Catedrala are o orgă imensă cu 2209 tuburi, achiziţionată în 1877. Întreaga catedrală impresionează prin dimensiunile ei, lumina răspândită prin vitralii, coloanele înalte şi puternice cât şi decoraţiunile interioare cu basoreliefuri şi statui. Arhitectura exterioară este gotică și este caracterizată prin contraforturi solide. Intrarea principală se face prin partea de nord printr-o uşă flancată de coloane. Construită de-a lungul a 100 de ani, restaurată, dezvoltată, catedrala romano- catolică din Alba Iulia îmbină armonios stilurile arhitectonice care au traversat istoria: romanic târziu, gotic, baroc şi renascentist.

Lângă catedrală au fost găsite ruinele primei biserici creştine din Transilvania şi multe morminte medievale. Dintre catedralele ctitorite de regele Sfântul Ştefan al Ungariei, este singura rămasă în picioare în forma sa originală. Catedrala romano- catolică este cel mai valoros monument din Transilvania. Turnul său de pe latura sudică de 62 m este cea mai înaltă construcţie din Alba Iulia. Lungimea catedralei de 82 m este depăşită numai de cea a Bisericii Negre din Braşov.

Chiar dacă acest review este arid, vă recomand ca atunci când veţi vizita Alba Carolina să nu evitaţi vizitarea acestei catedrale unice în ţara noastră pentru că numai văzând cu ochii voștri veţi fi impresionaţi de măreţia ei.


[fb]
---
Trimis de Michi in 27.09.14 11:10:29
Validat / Publicat: 27.09.14 13:27:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2225 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala romano catolică Sf. Mihail
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055788040161133 sec
    ecranul dvs: 1 x 1