ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Întâlnire cu americanii pe drumul bisericilor fortificate săsești: Cincșor-Agnita

TIPĂREȘTE

O vizită în Transilvania fără a trece și pe la o biserică fortificată nu poate fi concepută. Fie că te oprești 10 minute și înconjori zidurile seculare, fie că suni la numărul de telefon afișat pe poartă și vizitezi interiorul monumentului – bisericile fortificate săsești constituie un etalon turistic al regiunii transilvane. În centrul localităților, pe mici înălțimi sau lângă o sursă de apă observăm, chiar și de la distanță, în fiecare sat străbătut turla semeață (de multe ori găzduind un orologiu) a unei biserici înconjurată de ziduri de apărare. Vremurile apuse, de multe ori instabile politic, impuneau ridicarea unei centuri de ziduri de piatră pentru apărarea comunităților stabilite în jurul bisericii.

Una din zilele petrecute la Sâmbăta de Sus am hotărât să o dedicăm unei excursii la Agnita, unde doream să vizitez Muzeului de istorie „Valea Hârtibaciului” (pe care l-am găsit închis din păcate). Mă informasem asupra drumului de urmat și am băgat de seamă că toate satele înșirate de-a lungul DJ105 au în „dotare” câte o biserică fortificată, astfel că am decis să vizităm câteva astfel de obiective, în limita timpului și posibilității de acces. Am pornit de la pensiunea Belmonte din stațiunea balneoclimaterică Sâmbăta de Sus (vezi impresii) spre E68, iar în localitatea Voila am virat pe drumul județean 105 care merge spre Agnita, trecând din județul Brașov în Sibiu după traversarea comunei Cincu.

DJ105 este o șosea destul de ok din punct de vedere al covorului asfaltic, părerea mea; există destul de multe denivelări, valuri, tasări datorate alunecărilor de teren – dar pentru cine trece pe aici în vacanță (cazul nostru) și circulă cu o viteză moderată drumul s-a prezentat bine; ne-a plăcut peisajul străbătut, pitorescul pășunilor și cromatica satelor răspândite pe dealurile molcome.

Biserica evanghelică fortificată din Cincșor. După ce am trecut podul peste râul Olt am observat deja turla bisericii sătești din Cincșor. În centrul satului, acolo unde șoseaua face o curbă de 90 grade, lângă fosta școală transformată într-o cochetă casă de oaspeți, este amplasată fortificația bisericii cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel”. Intrăm în incintă undeva suntem preluați de un tânăr ghid, reprezentant al unei asociații care se ocupă acum de întreținerea, promovarea și valorificarea turistică a monumentului, plătim 5 lei/adult. Ghidul ne conduce prin curtea fortificată, în biserica ridicată la 1421 având hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, în turnul-clopotniță – de sus admirăm satul și împrejurimile.

La plecare am achiziționat o broșurică interesantă cuprinzând mai multe texte grupate sub titlul Legende și istorioare din Transilvania, culese de un etnograf. Redau una din ele: Tavanul bisericii. Decorațiile de pe tavanul unei biserici săsești sunt pline de tâlc. În partea din spate, deasupra balconului (unde stă tineretul) sunt desenate flori înmugurite; mai spre mijloc, florile au ajuns la maturitate; iar, pe măsură ce ne apropiem de altar și bătrânețe, florile sunt înlocuite de gânduri și mâini îndreptate spre Dumnezeu.

Biserica evanghelică fortificată din Cincu. Este localitatea care urmează după Cincșor, a jucat rol administrativ pentru un timp – aici își aveau sediul autoritățile ce conduceau Scaunul Cincului și diferite bresle meșteșugărești. Am fost impresionați de pasiunea ghidului, un om de 77 de ani (Constantin B. – numărul de telefon este afișat pe ușă), care se dedică îngrijirii monumentului și conducerii turiștilor prin toate cotloanele bisericii, inclusiv în turnul de 60 m înălțime. Timp de două ore și jumătate am vizitat biserica fortificată și am ascultat istorisirile ghidului, am admirat altarul în stil baroc de prin anii 1500, încuietorile ușilor, simbolurile masonice și orga (vezi impresii).

Întâlnirea cu americanii de la Cincu. După cum știți în arealul acestei localități se află un poligon de luptă al forțelor terestre întins pe dealurile cu fânețe. Pe șosea observasem o cisternă ciudată ca formă de culoarea nisipului din deșert. Apoi am observat amplele lucrări ce se desfășurau pe dealuri – se amenaja o șosea dedicată tehnicii de luptă; erau angrenate la lucru camioane și excavatoare de culoarea nisipului. Am fost opriți la un moment dat de un soldat echipat aproape ca de război, cu pistolul la brâu – ieșeau în șosea camioane care erau spălate cu furtunul cu apă din cisterna ce o văzusem mai înainte. Upsss… uite și negri la manșa de control a excavatorului de lângă șosea…. mmmm, uite sunt americani! – au steagul USA pe uniformă. Peste 10 minute ne întâlnim și cu un Humvee dotat cu antene lungi condus de un soldat negru, echipat cu cască, cu geamurile închise – ne-am salutat, a răspuns zâmbind. Uite că au sosit și americanii!

Biserica evanghelică fortificată din Merghindeal. Intrăm în județul Sibiu și următoarea oprire o efectuăm la circa 100 m de șoseaua principală, lângă zidurile altui lăcaș fortificat. Deoarece timpul ne presa nu am căutat numărul de telefon pentru a intra în incintă, am preferat să admirăm elementele de fortificație din exterior, plimbându-ne 15 minute în jurul zidurilor. Turnuri teșite, ziduri cu metereze, un turn clopotniță fortificat și prevăzut cu galerie de lemn sub acoperiș, inscripții care atestă anul reparațiilor – le vedem în cadrul complexului fortificat construit începând cu secolul al XIII-lea la Merghindeal.

Biserica evanghelică fortificată din Dealu Frumos. După doar 4 km ajungem în Schönberg, așezare întemeiată de sași tot prin secolul al XIII-lea. Tot atunci a fost construită și biserica și cetatea țărănească – punct de adăpost în cazul invaziilor. În interior se află camere de locuit și pentru provizii; de asemenea, de pe la 1600 în cetate a funcționat școala satului. Am poposit și aici 20 de minute înconjurând fortificația aflată chiar pe marginea drumului național. Nu am văzut vreun număr de telefon afișat pe undeva iar poarta masivă blindată cu metal și ținte era încuiată. Turnurile defensife ale cetății și turnul înalt de peste 20 m seamănă izbitor cu cele de la Merghindeal. O tufă de bujori parfumați întregește imaginea cetății albe; alături un pâlc de maci roșii ca sângele constituie un cadru bun pentru o fotografie; vechi case săsești înconjoară biserica fortificată. Pe dealul de lângă sat se află o tăbliță care ne informează că ne aflăm în centrul României (Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării). Măsurători recente au „mutat” însă centrul geografic al țării în apropierea orașului Făgăraș (vezi aici amănunte: transilvaniareporter.ro/r ... entrul-romaniei).

Biserica evanghelică fortificată din Agnita. Ajungem și în orașul Agnita oprindu-ne în fața clădirii Muzeului „Valea Hârtibaciului” – e zi de sâmbătă și e închis (are un program ciudat, sâmbăta și duminica fiind închis). Mutăm autoturismul în fața primăriei orașului și pornim pe o stradă laterală către podul peste râul Hârtibaciu pentru a ajunge la biserica fortificată. Admirăm fortificația de pe pod și observăm vegetația ce o înconjoară din toate părțile. Din păcate, atunci când ajungem lângă turnul de acces ne dăm seama de starea de degradare în care se află monumentul, precum și faptul că nu vom putea vizita biserica, totul fiind închis. Nucleul de secol al XIII-lea a fost combinat ulterior cu elemente din stil gotic, apoi renascentist și baroc. Ne-am plimbat prin curtea înierbată, am privit turnurile breslelor (cizmari, dulgheri, croitori). Biserica tip hală, întărită cu contraforți și turn prevăzut cu galerie exterioară, a trecut prin mai multe lucrări de refacere și reparații de-a lungul timpului. Zidurile au fost demolate în secolul al XIX-lea. În imediata apropiere a bisericii fortificate, în aceeași curte chiar, se află localul Școlii „G. D. Teutsch” (episcop evanghelic al Transilvaniei în secolul al XIX-lea).

Acesta a fost periplul nostru pe la 5 biserici fortificate săsești, o incursiune în istoria transilvană, în viața comunităților rurale și urbane săsești. Chiar dacă am vizitat efectiv doar 2 monumente, traseul a fost unul pitoresc, fortificațiile încă se țin bine pe picioare, ghizii au fost oameni de nădejde. Vom reveni pe meleaguri transilvane, mai avem de admirat și alte biserici fortificate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.09.16 13:48:17
Validat / Publicat: 21.09.16 16:03:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].

VIZUALIZĂRI: 1360 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Satul Cincșor privit din turnul-clopotniță al bisericii fortificate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[21.09.16 16:16:55]
»

@tata123: Foarte frumos, votat cu mare placere.

maryka
[21.09.16 17:40:18]
»

Foarte frumos! Sunt atât de pitorești aceste sate, doar știți ce mult îmi plac și mie, inclusiv bisericile și cetățile. Doar timp de -aș avea să pot vedea mai multe! Când merg în aceste sate am cumva senzația că m-am întors în timp. E atât de multă liniște! Iar ce văd din poze, sunt în stare bună, ba chiar par renovate. Asta nu poate decât să ne bucure. Așa că am citit cu mare plăcere, pozele frumoase, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.16 11:10:43]
»

@maryka: Mulțumesc, satele transilvane au un farmec aparte. Sașii și-au construit așezările lângă un fir de apă, au ridicat o biserică pe care au înconjurat-o cu ziduri și turnuri de apărare, și-au zidit case maricu ferestre acoperite de obloane și porți înalte - o societate solidă, guvernată de reguli stricte. Richișul mi-a plăcut foarte mult, ca să dau un exemplu.

@all: O altă istorisire adunată din Transilvania în broșura menționată în articol, Despre statul la poartă:

Noțiunea de timp este un concept modern, relativ recent, apărut în mediul urban. Într-o comunitate rurală tradițională era de neconceput să ai „timp pentru tine”, în care să faci ce vrei și cum vrei. De sărbători te odihneai, dar în nici un caz în intimitate, sustras ochilor și urechilor vigilente ale comunității. Ar fi fost de-a dreptul dubios să nu ieși duminica pe banca din fața porții tale sau a vecinului, să nu comentezi, să nu dai binețe trecătorilor, să nu râzi la glume sau să clatini din cap împreună cu ceilalți. Ar fi fost ca și cum te-ai fi autoexclus din comunitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[22.09.16 12:49:42]
»

@tata123:

Da. Așa este confirm pe deplin. Eu stau într-o astfel de localitate, fost sat până acum vreo 10 ani, acum oraș, am scris și un rw, stau pe o astfel de stradă. Sigur că ne-am modernizat, dar casele vechi și mari săsești au rămas, cu porți înalte, cu oameni la poartă, mai puțini cei drept și numai cei mai în vârstă. Cartierele noi au încercat să ne readucă la realitate, însă pe străzile vechi se simte parfumul epocii trecute. Mie mi se pare minunată această îmbinare, vechi și nou, nu te lasă să uiți trecutul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008
[23.09.16 11:33:19]
»

Felicitări pentru articol!

Duminică, 11septembrie a. c., am trecut și noi pe șoseaua aceasta în drumul nostru către casă dinspre Păltiniș.

Am oprit și am făcut fotografii cu panoul care ne înștiințează că suntem în centul tarii. Emoționant! Eram în Dealul Mare și a fost ceva interesant și pentru copilul nostru că ne aflăm în acel punct. Noi nu am vizitat biserica fortificată pentru că nu era inclusă în programul nostru în acea zi.

Felicitări și pentru fotografii!

Călătorii plăcute!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.09.16 12:27:08]
»

@Dana2008: Mulțumesc pentru aprecieri. E o senzație plăcută să știi că ai trecut prin centrul geografic al țării, deși cercetătorii afirmă acum că acel punt este situat undeva lângă orașul Făgăraș. Cu vreo 2-3 ani în urmă citisem pe un blog despre călătoriile unei persoane în toate punctele extreme ale României (Horodiștea, Zimnicea, Sulina, Beba-Veche).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[04.03.17 00:33:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Agnita și împrejurimi» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, maryka, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Agnita și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13335204124451 sec
    ecranul dvs: 1 x 1