ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Costeşti - locul mai cunoscut pentru 'mineriadă', decât pentru 'pietrele care cresc'

TIPĂREȘTE

Aşa cum spuneam, la baza colinei unde s-au fugărit acum vreo 13 ani minerii cu jandarmii, se află rezervaţia naturală a trovanţilor din jud. Vâlcea. Nu e singurul loc din ţară unde 'cresc pietre', dar din câte ştiu (adică puţine), aici e cel mai accesibil. Mai precis, cam la 200 de metri de şoseaua naţională (DN 67), la doar câţiva km de Horezu, este împrejmuit cam un hectar de teren unde se găsesc aceste minuni ale naturii.

Ce e un trovant, puteţi afla fie din Wikipedia, fie chiar din saitul oficial al rezervaţiei. Dar ce simţi privindu-i, nu puteţi citi niciunde, trebuie musai să faceţi un popas acolo, să vă plimbaţi printre ei, să mergeţi până la poalele carierei de nisip, din care fie vremea, ploile, zăpezile topite, vântul, fie oamenii care nu respectă rezervaţia şi mai vin la luat nisip, mai scot din când în când la iveală câte unul nou. Exact asta am făcut şi noi - i-am privit din toate unghiurile, le-am făcut poze, ba chiar eu am mers puţin pe o albie de pârâu de primăvară, printre arbuştii ce împrejmuiesc zona, şi am mai găsit şi acolo câteva 'exemplare' chiar ceva mai drăguţe, acoperite cu muşchi fiind.

Ce m-a întristat - ca aproape peste tot în ţara noastră - murdăria pe care unii care probabil mai trăiesc încă în epoca formării acestor vestigii geologice o lasă peste tot pe unde trec, în ciuda amenajărilor create pentru depozitarea deşeurilor şi a îndemnurilor repetate la păstrarea curăţeniei... Din fericire (halal fericire!), aici cantitatea nu este (încă) de neînlăturat. Sper ca vizitatorii viitori să apuce şi ei să vadă minunile din nisip cimentat.

Cam asta e tot pe anul 2012... LA MULŢI ANI tuturor colegilor de sait, cititorilor mei, şi lui Cornel care ne-a adunat pe toţi la un loc!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 28.12.12 23:17:03
Validat / Publicat: 29.12.12 04:39:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 2104 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul trovanţilor [Costeşti] - dealul de nisip de unde au apărut toţi trovanţii de aici şi din care încă mai ies la lumină alţii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12799 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

valimi
[29.12.12 07:54:10]
»

O descriere mult prea sumara, totusi, Dragos, bine ai venit in comunitataea AFA, mai asteptam de la tine si alte impresii despre calatoriile tale mai mult sau mai putin sprancenate.

Data viitoare nu ne mai trimite la wikipedia, ca ne descurcam si singuri. L-ai mai trimis tu pe unul si pe urma adusese toata wikipedia pe AFA.

MCM
[29.12.12 10:29:26]
»

Despre trovanti am auzit si eu cu cativa ani in urma. I-am "vizitat" pe cei de la Ulmet de Buzau (la cca 15 km de Parscov). In afara de faptul ca sunt cam aceleasi pietre ca cele din Costesti, mai mult sau mai putin, ce mi-a placut au fost legendele legate de aparitia lor. Una dintre ele spunea ca sunt pietre vii care se hranesc cu nisip si fac pui vii - pietrele mai mici de langa cele mari. Ca se maresc dupa ploaie. Ha. Si ca se misca in timpul noptii. Unii sateni, care cred ca trovantii sunt aducatori de noroc, au adus in batatura un asemenea pietroi. Si el a stat. N-a fugit inapoi la rudele lui.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050599098205566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1