GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Costeşti - locul mai cunoscut pentru 'mineriadă', decât pentru 'pietrele care cresc'
Aşa cum spuneam, la baza colinei unde s-au fugărit acum vreo 13 ani minerii cu jandarmii, se află rezervaţia naturală a trovanţilor din jud. Vâlcea. Nu e singurul loc din ţară unde 'cresc pietre', dar din câte ştiu (adică puţine), aici e cel mai accesibil. Mai precis, cam la 200 de metri de şoseaua naţională (DN 67), la doar câţiva km de Horezu, este împrejmuit cam un hectar de teren unde se găsesc aceste minuni ale naturii.
Ce e un trovant, puteţi afla fie din Wikipedia, fie chiar din saitul oficial al rezervaţiei. Dar ce simţi privindu-i, nu puteţi citi niciunde, trebuie musai să faceţi un popas acolo, să vă plimbaţi printre ei, să mergeţi până la poalele carierei de nisip, din care fie vremea, ploile, zăpezile topite, vântul, fie oamenii care nu respectă rezervaţia şi mai vin la luat nisip, mai scot din când în când la iveală câte unul nou. Exact asta am făcut şi noi - i-am privit din toate unghiurile, le-am făcut poze, ba chiar eu am mers puţin pe o albie de pârâu de primăvară, printre arbuştii ce împrejmuiesc zona, şi am mai găsit şi acolo câteva 'exemplare' chiar ceva mai drăguţe, acoperite cu muşchi fiind.
Ce m-a întristat - ca aproape peste tot în ţara noastră - murdăria pe care unii care probabil mai trăiesc încă în epoca formării acestor vestigii geologice o lasă peste tot pe unde trec, în ciuda amenajărilor create pentru depozitarea deşeurilor şi a îndemnurilor repetate la păstrarea curăţeniei... Din fericire (halal fericire!), aici cantitatea nu este (încă) de neînlăturat. Sper ca vizitatorii viitori să apuce şi ei să vadă minunile din nisip cimentat.
Cam asta e tot pe anul 2012... LA MULŢI ANI tuturor colegilor de sait, cititorilor mei, şi lui Cornel care ne-a adunat pe toţi la un loc!
Trimis de Dragoș_MD in 28.12.12 23:17:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.13789370 N, 24.06799210 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O descriere mult prea sumara, totusi, Dragos, bine ai venit in comunitataea AFA, mai asteptam de la tine si alte impresii despre calatoriile tale mai mult sau mai putin sprancenate.
Data viitoare nu ne mai trimite la wikipedia, ca ne descurcam si singuri. L-ai mai trimis tu pe unul si pe urma adusese toata wikipedia pe AFA.
Despre trovanti am auzit si eu cu cativa ani in urma. I-am "vizitat" pe cei de la Ulmet de Buzau (la cca 15 km de Parscov). In afara de faptul ca sunt cam aceleasi pietre ca cele din Costesti, mai mult sau mai putin, ce mi-a placut au fost legendele legate de aparitia lor. Una dintre ele spunea ca sunt pietre vii care se hranesc cu nisip si fac pui vii - pietrele mai mici de langa cele mari. Ca se maresc dupa ploaie. Ha. Si ca se misca in timpul noptii. Unii sateni, care cred ca trovantii sunt aducatori de noroc, au adus in batatura un asemenea pietroi. Si el a stat. N-a fugit inapoi la rudele lui.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Trovanți — scris în 03.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Muzeul Trovanților - Costești — scris în 21.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Merita efortul — scris în 28.06.21 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Pietrele buclucașe de la Muzeul Trovanților — scris în 04.11.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 TROVANTII de la COSTESTI – fiinte vii cu care impartim planeta — scris în 02.10.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 La pas printre trovanții mari și mici (I) - Rezervația Naturală ”Muzeul Trovanților” de la Costești — scris în 13.12.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Muzeul bizar de la Costești — scris în 21.08.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ