ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pietrele buclucașe de la Muzeul Trovanților

TIPĂREȘTE

La nici 40 de km distanță de orașul Râmnicu Vâlcea, în perimetrul comunei Costești, într-o curbă în pantă, se află un versant din nisip care prin exploatare a scos la iveală un fenomen geologic uimitor – gigantice forme de nisip pietrificat, sfere finuțe sau ciudate plăsmuiri ale Naturii. Sunt așa numiții trovanți pe care tradiția din popor îi numește „pietre vii” – „pietre care cresc” , savanții le spun concrețiuni grezoase! , iar adepții teoriilor cosmice le atribuie origini extraterestre.

Trovanții reprezintă un proces interesant întâlnit în mai multe locuri din România, dar cel mai spectaculos ca formă și dimensiuni este arealul de la Costești din cariera de nisip. Certificat drept rezervație naturală geologică, Muzeul Trovanților face parte din Parcul Natural Buila-Vânturarița și are o suprafață de puțin peste 1 hectar.

Vis-a-vis de rezervație a fost amenajată o parcare pietruită, iar accesul în arealul trovanților a fost închis cu o poartă pentru a se stopa exploatarea necontrolată a nisipului. Vizitarea Muzeului Trovanților e gratuită și se face respectând o distanță de siguranță față de peretele abrupt de nisip.

E mult spus „muzeu” , e vorba doar de o expunere în aer liber a unor trovanți de mari dimensiuni, cei mici fiind luați de localnici în scop decorativ sau gospodăresc. Copilul care ne însoțea, după ce a făcut câțiva pași printre bolovani, s-a oprit și ne-a întrebat: „Unde e muzeul?” J

Un panou informativ de mari dimensiuni ne explică câteva lucruri pentru a înțelege ce vedem acolo: ce este o rezervație naturală, ce sunt trovanții și cum se formează ei, date despre rezervația de la Costești. De asemenea, sunt trecute regulile de vizitare, date de contactale asociației neguvernamentale care administrează arealul geologic și recomandări către alte obiective turistice din zonă.

Ne plimbăm liber printre aceste microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și stratificărilor de gresii și ne gândim la milioanele de ani necesare aglomerării punctuale a substanțelor minerale. Fir lângă fir de nisip, concentric uneori, straturi de nisip se tasează și formează ciudatele forme ale naturii. Formele trovanților diferă, nu o să vezi nici unul identic, cel mult asemănător. Cei mai „simpatici” sunt cei sferici sau sub forma cifrei 8, dar și cei cilindrici sau elipsoidali (ultimele două categorii au generat probabil și teoriile extraterestre).

Privim fiecare trovant și încercăm să ne închipuim cu ce seamănă: uite o ciupercă, un ou uriaș de dinozaur, o inimă etc. Examinăm „miezul” câtorva astfel de bolovani ce par feliați cu un cuțit imens.

Rezervația se vizitează în circa 20-30 de minute, incluzând citirea textelor de pe panou și ședințele foto obligatorii.

În acest context pandemic o vizită la rezervația naturală de la Costești amplasată cum altfel decât în aer liber este relaxantă și odihnitoare; am fost singuri în „muzeu” timp de 20 de minute, după care a mai apărut un cuplu pornit în căutarea „pietrelor vii” . Celor care nu au văzut niciodată asemenea forme geologice – acești bolovani-gigant – le recomand să se oprească câteva zeci de minute la trovanții de la Costești. Fenomenul geologic e interesant, vizita e gratuită, accesul facil.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.11.20 16:21:18
Validat / Publicat: 04.11.20 18:27:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Rouă pe o pânză...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52000 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.11.20 18:27:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[04.11.20 18:56:20]
»

Poza P11 ar trebui să fie selecționată pentru un concurs de fotografii! Este foarte frumoasă!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.11.20 12:19:03]
»

@doinafil:  Mulțumesc frumos! Fotografia menționată e drăguță, dar din punct de vedere tehnic nu e chiar reușită

Am văzut în ultimele săptămâni în câteva articole o mulțime de imagini deosebite, incredibile unele chiar​ (după aprecierile mele), din păcate nu au fost votate decât cu 7-8-10 voturi. Cred că meritau mai mult, dar fiecare utilizator are propriile scări de valori și preferințe. Asta e!

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
k-lator
[05.11.20 19:37:10]
»

@tata123:  Am vizitat doar trovanții de la Ulmet-Bozioru din jud. Buzău - sau” Babele de la Ulmet” cum mai sunt ei cunoscuți - și am fost impresionată de modul în care natura a reușit să creeze aceste forme incredibile. Îmi amintesc cum am constatat cu uimire ce perfecte erau fracturile, dintre straturile de siliciu, pe care le-au suferit unii dintre trovanți.

​Când pășești prin arealul nisipos în care se află trovanții pietrificați și cenușii ai senzația că ești într-un peisaj nepământean.

​Merită cu prisosință să ai o astfel de experiență și articolul tău mi-a confirmat încă odată acest lucru. Felicitări!

Să auzim numai de bine! ​   

Daisy Petal
[06.11.20 11:19:36]
»

Când am vizitat trovanții, anul trecut, în nisipul carierei erau unul sau doi trovanți care mai aveau puțin-puțin și se desprindeau. Nu-mi dau seama din poze dacă mai sunt încă prinși în carieră sau dacă s-au desprins. Pozele surprind foarte frumos” muzeul” , chiar mai frumosc decât mi-l amintesc. Nu numai P11 este frumoasă, ci toate celelalte sunt la fel de frumoase. Votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.11.20 21:07:22]
»

@k-lator:  Urmăresc și eu o fereastră de timp să trag o fugă la Ulmet la „babe” . am văzut multe fotografii pe Internet de acolo și îmi plac cum arată acele „ozn-uri” . Dacă la Costești trovanții au majoritar forme sferice și derivate, la Ulmet-Bozioru predomină forma elipsoidală. Minunățiile Naturii sunt împrăștiate pe tot teritoriul României, trebuie doar să le descoperim.

​Mulțumesc pentru vizită și ecou. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.11.20 21:14:09]
»

@Daisy Petal:  Și eu am oprit a doua oară la „muzeu” la diferență de ani buni, îmi aduc aminte că în trecut erau mai mulți trovanți prinși parțial în peretele de nisip. Acum se observă doar o jumătate de sferă în partea de sus a malului și câțiva bolovani imenși de piatră căzuți la bază.

Trovanții gigant de la Costești reprezintă un obiectiv turistic aparte, ceva inedit; putem situa în aceeași categorie coloanele de bazalt de la Racoș ori Detunatele din Bucium-Apuseni​.

Mulțumesc! Să auzim numai de bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, doinafil, k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072636127471924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1