GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În scurta plimbare prin Alba Iulia, zona istorică, am reușit să vedem și Muzeul Principia, un loc interesant și care nu necesită mult timp pentru a-l parcurge, mai ales dacă știi și puțin din istoria cetății. Situat în Piața Cetății, lângă Muzeul Național al Unirii și foarte vizibil din str. Mihai Viteazul, atrage oarecum privirile prin construcția modernă de sticlă și metal, aparent fără rost în această zonă istorică. De fapt sticla pe suport metalic protejează in situ pietrele vechi de aproape 2000 de ani a ceea ce a fost cândva o parte din castrul Legiunii a XIII-a Gemina, ce a staționat în zonă din anul 106 până în 268 când provincia începe să fie părăsită de romani.
După ce am făcut câteva poze în Piața Cetății, am scanat codurile celor două monumente, ne-am îndreptat spre muzeu pe sub porticul în stil roman care duce atât la partea acoperită, cât și la Lapidarium. Porticul se spune că marchează una din intrările secundare în clădirea Principia. Când am trecut de ușile de sticlă ne-a întâmpinat ghida simpatică. Am întrebat cât timp ne-ar lua vizitarea, nu știam cât se întinde muzeul. Cam 10 minute interiorul, “vă spun eu câteva cuvinte, vă prezint exponatele și vedeți și filmulețul care ține 3 minute”. Convenabil raportat la timpul meu. Plătim cei 10 lei de persoană și coborâm primele trepte.
Ne povestește pe scurt, după ce se asigură că avem un minim de cunoștințe despre locul unde ne aflăm, că ceea ce vedem sub cupola de sticlă este de fapt cea mai mare și importantă parte a clădirii comandamentului castrului roman permanent al Legiunii a XIII-a Gemina - principia- adică vedem camera tezaurului, birourile ofițerilor și o parte din sistemul de încălzire, hipocaustum.
Pe dreapta scării, cumva ar fi fost cea mai joasă cameră, camera tezaurului, “aerarium”, locul unde se păstrau banii pentru întreținerea castrului dar și soldele militarilor, chiar sunt expuși niște săculeți de bani din acea vreme. În această încăpere foarte bine păzită erau autorizați să intre doar doi militari. Deasupra acesteia, în camera sacră numită “aedes principiorum” se păstrau vulturul aurit, stindardele legiunii, sigiliile și statuia împăratului în funcție. Aflăm că romanii deveniseră destul de economi, statuile mari ale împăraților într-o anumită perioadă a imperiului, erau aceleași, doar le era schimbat capul când se alegea alt împărat! Acum în partea dreaptă a muzeului se află statuia lui Traian, cel care a cucerit Dacia și statuia lui Hadrian, cel care a pus bazele construcției de piatră a castrului de la Apulum, înlocuind pe cel de pământ. Toate aceste camere sunt înconjurate de birourile administrative ale comandamentului legiunii.
Pe partea stângă sunt alte birouri, “officium”, apoi “tabularium”, camerele arhivei legiunii unde nu pătrundeau decât anumiți ofițeri și tot aici este expus o parte a sistemului hipocaust dar și o fântână care, ne-a spus ghida, a fost săpată mult mai târziu, după retragerea romanilor.
După ce ne-a povestit frumos despre toate acestea, după ce l-a lămurit pe soțul meu privind partea de curățare a conductelor hipocaustului și a celor de canalizare, ne-a invitat să luăm loc pe pernuțele roșii și să urmărim un scurt filmuleț despre Legiunea XIII-a Gemina. În zona ecranului sunt câteva coloane și alte resturi de plăci și statui ce au fost descoperite în zona templului din castrul militar, dedicat zeiței Nemesis, după cum indică plăcuța votivă din piatră, o zeiță importată de romani, zeița printre altele a justiției divine.
Ce expune Muzeul Principia este doar o mică parte din castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina, nu poate fi decopertat mai mult căci deasupra se află clădiri cu rol istoric și încă funcționale cum ar fi Universitatea și cazarma. Ce cuprindea castrul de aici, de altfel o arhitectură și un proiect aproape identic cu toate castrele romane de iarnă, pentru o lungă ședere a legiunii, puteți citi pe pagina Muzeului Principia la capitolul Istoric.
În exterior, în zona Lapidarium, sunt expuse artefacte găsite cu ocazia săpăturilor locale, făcute din 2011 până de curând, dacă am reținut bine, capiteluri, plăci de pe monumente funerare, câteva resturi de statui, un vultur de marmură cu aripi întinse, resturi ale plăcilor din altarul zeului Serapis, zeu egiptean, o creație hibridă cum aveam să aflu mai apoi, foarte apreciat de împăratul Caracalla, fiul lui Septimius Severus, care a petrecut aproape doi ani la Apulum. Apoi sunt plăci cu inscripții despre familiile împăraților, alt vulturul, heraldic, multe alte artefacte care ne pot da o idee despre importanța pe care au dat-o romanii acestei zone de unde puteau supraveghea drumul metalelor prețioase spre Roma...
Legiunea de elită a romanilor, a XIII-a Gemina, singura care a staționat în Dacia chiar pe toată perioada de stăpânire romană, până în ajunul controversatei retrageri aureliene, a fost instalată aici, pe valea râului Maris, Mureșul de azi, cu un scop bine definit. Romanii au făcut tot posibilul să cucerească Dacia pentru bogățiile ei subterane, aurul și argintul în special, pe care l-au exploatat cu ajutorul pricepuților mineri iliri și munca silnică a mii de ocnași. Într-un articol mai vechi, Muzeul Aurului, scris după vizita făcută de noi cu prilejul întâlnirii AFA de la Cinciș în 2016, spuneam că din Dacia romanii au cărat, doar statul nu și soldații sau negustorii și funcționarii care și-au completat discret averile, cam 165 tone de aur și 300 tone argint, o cantitate suficientă pentru a salva imperiul de la dezastrul financiar, cam 2 secole! Iar Traian, recunosc chiar unii istorici italieni, a produs în Dacia cel mai mare jaf din istoria Imperiului Roman dar asta este altă poveste căci am citit și văzut multe comentarii care argumentează acest lucru și scrise nu de români ci de istorici din toată Europa. Despre legiunile romane și în special cea staționată aici, puteți citi zeci de pagini pe net, vă asigur că merită efortul, au fost armatele de forță ale imperiului, chiar dacă unele proveneau inițial din hoți, criminali, prizonieri de război. Plata pe care le-o dădea statul era suficient de mare pentru a-i face capabili de luptă dură, foarte disciplinați, constructori de drumuri, cetăți și poduri, apărători ai granițelor imperiului, loiali împăratului.
Dacă vizitați Muzeul Principia, aflați că multe artefacte din perioada ocupației romane și a staționării Legiunii a XIII-a Gemina, le puteți vedea și la Muzeul Național al Unirii, un loc pe care v-aș recomanda să-l vizitați dacă ajungeți iar la Alba Iulia.
Muzeul Principia este deschis zilnic, mai puțin luni, prețul biletului este acum 10 lei adult și 5 lei copil peste 6 ani cred. Merită să-i treceți pragul având în vedere că de aici, din zona castrului militar roman s-a dezvoltat cetatea Apulum și că, de ce nu, poate mulți dintre noi avem în codul genetic o urmă a Legiunii a III-a Gemina ????!
Trimis de elviramvio in 25.03.18 18:03:58
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.06851480 N, 23.57250040 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "(Alte) Muzee în Alba Iulia, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Constat din tot ceea ce citesc acum după întâlnire că am ratat multe locuri şi lucruri, aici în Alba-Iulia. Nu neapărat din vina mea, ci pentru că aşa a fost timpul, scurt şi cuprinzător! Concluzia: musai neapărat o revenire pentru a completa turul, pentru a vizita tot ce se poate! foarte frumos, foarte util.
Felicitări! votat cu drag!
Acum, am fost atenta sa votez doar o data... dar din toata inima!
@maryka:
Mulțumesc Marika. Dacă revii, cred că o zi plină, deci 2 nopți de cazare, ți-ar ajunge să vezi tot, muzee și cetate.
@DOINITA:
Mulțumesc mult, Doinița. Și eu mă încurc la votare, mai ales că multe articole le citesc prin tramvai sau metrou, uneori parțial ????
@elviramvio: Eu nu m-am incurcat ci doar simteam ca ar trebui sa votez de doua ori.
@DOINITA:
Am înțeles eu ce-ai vrut să spui, doar încercam să mă dau... modestă ????! Mulțumesc încă o dată!
@elviramvio:
”nu poate fi decopertat mai mult căci deasupra se află clădiri cu rol istoric și încă funcționale cum ar fi Universitatea și cazarma
= în articolul meu vezi impresii, în P10, și P20, se văd ruinile castrului. Dar, ne-a spus Mihaela, ghida noastră, că mare parte sunt și la... toaletă. Merită să dai 1 leu și să rezolvi două obiective. Pe bune, nu-i glumă!
@Zoazore:
Da, știu ce spui despre mărimea castrului militar, de toaletă însă nu știam că m-ai chemat tu la "Principia Parc" și am ratat vizita cu taxa 1 leu ????.
Când am scris articolul, aveam și ceva schițe care dovedeau cât de mare a fost castrul și cam pe unde s-ar întinde, asta ținând cont că romanii foloseau același plan de construcție și aceleași dimensiuni pentru fortărețele militare pe termen lung și pentru un număr fix de oameni (soldați, ofițeri, concubine, meseriașii liberți și ce or mai fi avut cu ei). Nu le-am mai încărcat, am considerat că nu-și au rostul.
Îmi închipui că ghida voastră a fost foarte bună și v-a spus o grămadă de chestii noi! Repetăm întâlnirea și facem schimb la excursii ????
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Principia» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Principia — scris în 01.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Castrul roman Apulum – Muzeul Principia — scris în 03.04.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ