ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Principia

TIPĂREȘTE URM de aici

După vizita muzeului Unirii din Alba Iuliavezi impresii m-am îndreptat spre muzeul Principia. În acest muzeu putem să ne facem o mică idee despre cum arăta o parte din castrul roman Apulum, și ne putem imagina stând acolo cum a fost la sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina.

Localizare muzeu

Muzeul Principia se află în Piața Cetății. Această piață se află în mijlocul cetății și este înconjurată de clădiri celebre. Palatul cu sala Unirii, Universitatea 1 Decembrie 1918, Cazarma Pionierilor și Palatul Principiilor Transilvaniei. Muzeul Principia se află într-unul din colțurile pieței. În piață se mai află grupuri statuare, o fântână arteziană din acelea moderne cu apă țâșnind din pavaj, clopotul Unirii, Statuia Legionarului Roman, și Monunentul Lossernau.

Orar și prețuri

Muzeul este deschis de marți până duminică între orele 9.00-17.00.

Costul unui bilet pentru adulți este 10 lei, pentru copii 6-18 ani 5 lei. Pentru copii sub 6 ani și persoane cu dizabilități nu costă nimic.

Despre muzeul Principia

Muzeul aflat într-o clădire modernă s-a deschis în 2015. Practic o parte din clădirea Principiei din castrul roman Apulum după ce a fost descoperită a fost excavată și acoperită cu această structură pentru a fi vizitabilă și pentru a feri de intemperii. Din păcate o mare parte a castrului se află fie sub străzile din jur fie sub fundațiile clădirilor, inclusiv sub universitate.

Bineînțeles că exponatele găsite în muzeu nu sînt doar din acest loc. Piesele au fost descoperite în zonă și au fost aduse aici în muzeu. Muzeul are și curte, practic o zonă delimitată din piață unde sînt expuse tot felul de vestigii romane, pietre funerare, inscripții, elemente de construcții.

Vizita mea

Clădirea muzeului este una modernă din sticlă și metal. Intrarea se face pe sub o poartă pompoasă pe care scrie Principia. Poarta este străjuită de un soldat roman îmbrăcat în toate cele necesare pentru luptă. Să nu vă fie teamă, soldatul nu vă atacă este din bronz și stă cam nemișcat.

În curtea muzeului (practic o delimitare a pieței cu balustrăzi) se află lapidariul . Vizita acestuia am lăsat-o la urmă. Un panou cu o hartă cu legendă ne oferă informații despre fostul castru roman și comandamentul legiunii a XIII a Gemina.

Când am intrat în clădire prezentatoarea muzeului tocmai finaliza un ghidaj la un grup de turiști. M-a întrebat dacă doresc să vizitez. Nemaiintrând nimeni a început prezentarea locului doar pentru mine, a urmat un scurtmetraj despre castrul roman pe un ecran după care am putut să vizitez în voie. Ghidajul a durat cca 10 minute, filmul încă 10.

Cele mai interesante și valoroase exponate sînt încăperile/clădirile din fostul castru roman care au fost excavate și conservate pentru muzeu. La stânga de la intrare vom observa o locuință cu toate încăperile necesare, inclusiv bucătărie, o fântână, pardoseala originală și hipocaustul sistemul de încălzire prin pardoseală a romanilor. Acest sistem de încălzire centralizată romanii l-au preluat de la greci și l-au folosit atât în locuințe, case cât și la termele romane. Practic undeva lângă/sub clădire exista un focar iar funul circula în canale pe sub pardoseli încălzind acestea. În fine în acest muzeu putem observa și admira hipocaustul-centrala termică a romanilor.

În partea dreaptă de la intrare vom putea observa un seif antic practic o cămară securizată unde își țineau romanii tezaurul, aurul, banii, etc. Dacă partea cu locuința a rămas cât decât original, partea cu seiful a mai fost renovat cu materiale noi dar sînt încă destule elemente de construcție originale. Din punctul meu de vedere a fost o restaurare reușită și s-a pus în valoare aceste descoperiri valoroase.

Zona delimitată din spate este împărțită parțial în zonă de expoziție și parțial în zonă de amfitetaru de unde vizitatorii stând pe niște perne pot urmări fie filmul de pe ecarnul imens fie un concert de pian live deoarece asta am văzut acolo în fața ecranului, un pian. Am înțeles că se organizează aici diferite evenimente inclusiv muzicale, expoziții temporare. În această zonă se află coloane, fragmente din construcții romane, statutete votive, statuia lui Marc Aurelius.

În zona de expoziție observăm exponate mai mici cum ar fi podoabe, amulete, accesorii, descrierea bucătăriei romane exponate fiind vase și tot felul de ustensile de bucătărie. Se mai observă fresce figurate, picturi murale din Domus.

Afară în lapidariu putem admira elemente din construcțiile romane, statuete votive, monumente funerare, statui. Cine nu dorește să viziteze muzeul poate admira lapidariul de afară, se pot observa foarte bine toate exponatele. Recomand vizita, rog WM să atașeze la început, mulțumesc. youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 01.11.23 20:47:22
Validat / Publicat: 02.11.23 06:07:29

VIZUALIZĂRI: 454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Muzeul Principia,exponate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.11.23 06:01:33]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Principia, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee în Alba Iulia]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[02.11.23 06:02:54]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZEAUTOR REVIEW
[02.11.23 06:52:59]
»

@webmaster: Mulțumesc

AZEAUTOR REVIEW
[02.11.23 08:00:25]
»

@webmaster: Da, este ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[02.11.23 15:37:38]
»

Mi-a plăcut tot ce ai scris despre muzeele din Alba Iulia!

Mi-ar fi plăcut să le vedem și noi, atunci când s-a făcut întâlnirea anuală AFA. Din păcate, eram „gripați” amândoi, la propriu și la figurat, aveam febră și n-am riscat un drum așa de lung, mai ales la vârsta noastră!

Dacă se va întâmpla să ajungem acolo, nu vom rata nici un obiectiv despre care ai scris! Felicitări!

adso
[02.11.23 17:09:35]
»

@AZE: Fain acest muzeu pentru iubitorii de pietroaie. Am fost acolo în 2019 și mi-a plăcut tare mult.

Ce am reținut eu de atunci: un castru roman (= cazarmă, sediu al unei legiuni) este un oraș în miniatură (cu suprafața de câteva hectare, 10-15, nu mai mult), fortificat, care adăpostește locuințele militarilor (= legionarilor), centrul de comandă (Principia / Praetorium = sediul ofițerilor / guvernatorului militar), precum și autorități civile într-un ținut care nu e complet sub autoritatea Romei (când ținutul e total pacificat, autorițățile civile se mută în orașe deschise).

Un castru are formă perfect dreptunghiulară, împărțit în patru sferturi de două străzi: Via Principalis (est-vest) și Via Praetoria (nord-sud). Principia se află chiar la intersecția acestora, în centrul castrului.

Actuala stradă Mihai Viteazul urmărește exact traseul fostei Via Principalis. Un fragment al anticei străzi este scos la lumină de către arheologi, la 50 de metri către est de muzeul descris în articol (în fața intrării pe Traseul celor trei fortificații).

Țin minte că ghidul din muzeu a insistat să vedem ca „pachet” aceste obiective, pentru a ne face o idee despre vechiul Apulum. Peste care s-au suprapus construcțiile medievale, strat după strat.

Foarte interesant a fost filmul care rula în muzeu, am înțeles multe chestii urmărindu-l.

AZEAUTOR REVIEW
[02.11.23 17:37:20]
»

@doinafil: Mulțumesc. Dar cel mai mult mi-a plăcut Muzeul Unirii. De și doar într-o singură secție ne putem documenta despre unire și evenimentele din Alba Iulia în rest este mai mult istorie și geografie denumirea a fost cea potrivită deoarece :

-se află în Alba Iulia, orașul unirii,

-se află față în față cu clădirea cu sala unirii. Că dacă nu era unirea în Alba muzeul se putea denumi de exemplu foarte simplu: muzeul orașului Alba Iulia.

Dar a fost foartă bună ideea de a amenaja și muzeul Principia, face parte din istoria orașului.

AZEAUTOR REVIEW
[02.11.23 17:41:04]
»

@adso: Și eu sînt iubitor de pietroaie????Cred că ai văzut cu cât interes vizitez ruine și mai ales ruine romane indiferent de țară. Pentru că romanii și-au cam pus amprenta peste tot doar în SUA, China și Australia nu au ajuns. Nu puteau naviga atât de departe????

Muzeul Principia ne prezintă doar un mic fragment din ceea ce a fost o dată Apulum. Am studiat cu interes harta orașului roman și am văzut ce pătrat era.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Principia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058422088623047 sec
    ecranul dvs: 1 x 1