ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul memorial „Nicolae Bălcescu”

TIPĂREȘTE URM de aici

În această perioadă Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu" situat în Valea Bălcească (din comuna Nicolae Bălcescu - Vâlcea) se află într-un amplu proces de restaurare-reabilitare și punere în valoare. În aceste condiții, muzeul suspendă toate activitățile cu publicul.

În programul nostru turistic vâlcean din aceasta vară, scurt, dar amănunțit proiectat și punctat, Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu" nu figura. Știam de existența lui, văzuserăm de nenumărate ori indicatorul de pe E81, din apropierea localității Milcoiu, care informeaza că la doar 5 km se află Conacul Bălcescu, dar am apreciat că nici de această dată nu vom avea timpul necesar pentru a ne abate până acolo.

La întoarcere, aflându-ne în Frâncești unde vizitaserăm Mănăstirea "Dintr-un lemn", având în intenție a scurta deplasarea, am decis să nu revenim la DN67 pentru ca mai apoi să continuăm spre Râmnicu Vâlcea, ci să urmăm drumurile locale până la ieșirea la E81, aproape de Milcoiu. Ne-am ajutat și de telefon configurându-ne traseul. Observând că vom trece foarte aproape de Valea Bălcească, satul în care se află Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu", am decis să facem și acolo o oprire. E adevărat, sistemul ne avertizase că este posibil ca muzeul să fie închis, dar nu mai conta. Prea eram în apropiere. Trebuia să-l vedem măcar la exterior.

Din Frâncești, de lângă Mănăstirea "Dintr-un lemn", prin Băbeni, Munteni, Pleșoiu, Predești, continuăm spre Valea Bălcească. La un moment dat, remarcăm cu surprindere că bornele kilometrice de pe marginea drumului nu ne mai indicau nume de localități, ci "Muzeul N. Bălcescu 5 km", apoi "Muzeul N. Bălcescu 4 km" … și tot așa, de parcă muzeul devenise localitate. Era prima oară când vedeam așa ceva pe drumurile noastre publice.

La indicator, virăm la stânga și ne angajăm pe un drumeag pietruit, cam zdruncinător - e drept, destul de scurt. Am oprit în fața porții alături de care un panou mare ne informa că monumentul de arhitectură din prima jumătate a sec. XIX - Conacul familiei Bălcescu - este închis. Așadar, GPS-ul nu se înșelase. Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu" se află într-un amplu proces de restaurare-reabilitare și punere în valoare. Alte două panouri alăturate ne dau mai multe detalii. Cât timp vor dura aceste lucrări? Incert, unul dintre panouri menționează data de 31.08.2021 (noi am fost acolo la 09.09.2021), iar celălalt specifică faptul că termenul de execuție a lucrărilor prevăzut în autorizație este de 24 de luni (data începerii execuției lucrărilor - 11.09.2020, data finalizării lucrărilor - 07.04.2022).

Pe schele, dincolo de prelatele zdrențuite ale șantierului, vedeam muncitorii la lucru. Într-o margine a curții, un grup de persoane - probabil restauratorii - erau la o ședință de lucru. Am trecut ușor pe lângă ei privind și fotografiind conacul de la distanță.

Bisericuța de lemn din Gâltofani mă atrăgea cel mai mult. Nu era mascată de schele și în plus avea în partea de sud două monumente funerare pe care voiam să le văd de aproape. Nu am întâmpinat nici o restricție în timpul scurtei noastre vizite acolo, dar la plecare, un tânăr - presupun că un ghid - ne-a ieșit în cale și zâmbind, ne-a întrebat: "Doriți să vizitați? " Bineînțeles că am fi dorit, dar știam că nu se poate. Ne-a spus că se preconizează ca lucrările să fie finalizate anul următor, dar nu la data planificată, ci mai târziu. Și asta o știam pentru că… așa merg treburile la noi. Mai încetișor. Cu amabilitate, ne-a dat totuși câteva detalii despre conac și despre ceea ce vom putea vedea în interior atunci când vom reveni.

Despre Conacul Bălcescu n-am să spun decât ceea ce știam de mai înainte de a ajunge acolo. Conacul din Bălcești a fost reședința familiei Bălcescu. Începuturile sale datează din 1828 (alte surse spun că datează din 1824) când Iancu Bălcescu și Zinca (mama lui Nicolae Bălcescu) pun piatra de temelie a unei construcții cu un singur nivel. În timp, au urmat mai multe adăugiri și transformări, cele mai ample lucrări fiind executate în perioada interbelică de strănepotul de frate al lui Nicolae Bălcescu, Radu Mandrea, care construiește etajul dând construcției înfățișarea pe care o vedem și noi astăzi. În martie 1948 acesta donează conacul statului român în scopul creării unui "loc de odihnă şi de creaţie" pentru scriitori şi artişti, aşezământ care - până în 1968 - va purta numele "Căminul Nicolae Bălcescu". Ulterior, conacul a fost transformat în muzeu.

Nu voi spune nimic despre stilul și nici despre structura arhitectonică a conacului. Aștept să-l vizitez și în interior, după care - probabil - voi reveni cu detalii. Am reținut că merită această vizită, conacul etalând frumoase interioare specifice celei de-a doua jumătăți a sec. XIX, dar și mărturii despre viaţa şi activitatea marelui revoluţionar Nicolae Bălcescu.

Despre Biserica din Gâltofani - paraclis de curte boierească având la început doar naos și altar, se știe că datează din 1865. După construirea bisericii de zid, biserica de lemn din satul Gâltofani a fost abandonată. Apreciind vechimea și valoarea sfântului lăcaș, în 1938, Radu Mandrea din neamul Bălceștilor i-a făcut unele reparații. Mult mai târziu, în 1974, directorul de atunci al Memorialului "Nicolae Bălcescu", Horia Nestorescu Bălcești, a avut inițiativa de a transfera bisericuța de lemn de la Gâltofani în parcul conacului, acolo unde o vedem și astăzi. După strămutare a fost adăugat pronaosul din lemn și turla.

Lângă bisericuța de lemn se pot vedea mormintele Sevastiței Bălcescu, al lui Barbu Bălcescu, precum și al altor rude.

Nu am intrat în biserică, mai multe materiale de construcție stivuite în pridvor mărturisind faptul că lăcașul încă se află în renovare. I-am dat ocol, am observat ferestrele minuscule (două în peretele sudic, una în cel nordic şi una la est, în altar), nici una dintre ele nedepășind cu mult dimensiunile unei file A4. Absida altarului este poligonală. Interiorul bisericii, dar și aspectul său exterior atunci când lucrările de renovare se vor fi terminat sunt motive de a păstra în continuare Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu" pe lista mea de opțiuni turistice. Iar când voi reveni, voi avea grijă să fie tot într-o zi de vară sau de toamnă frumoasă pentru că parcul și pădurea din apropiere sunt motive în plus.

Despre Nicolae Bălcescu, despre această personalitate marcantă a neamului nostru, cel care - împreună cu Ion Ghica, Christian Tell şi Cezar Boliac - a pus bazele societăţii secrete "Frăţia" cu rol principal în organizarea revoluţiei paşoptiste, cel care a insistat pentru introducerea şi punerea în practică a punctului 13 al Proclamaţiei de la Islaz (referitor la împroprietărirea ţăranilor), cel care în timpul revoluţiei a deţinut funcția de ministru de externe, apoi a fost unul dintre cei patru secretari ai guvernului provizoriu, știm că a desfăşurat și o intensă activitate publicistică.

"Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul, viitorul. O naţie fără istorie este un popor încă barbar şi vai de acel popor care şi-a pierdut religia suvenirurilor" - spunea Nicolae Bălcescu.

După revoluţie, Nicolae Bălcescu a fost nevoit să ia calea exilului pentru totdeauna. S-a stabilit lângă Paris, unde a lucrat intens la opera sa "Românii supt Mihai Voevod-Viteazul". Am citit această carte. O primisem ca premiu la încheierea unui an școlar și încă o avem la casa părintească din Neamț.

Cel mai impresionant moment al vieții marelui revoluționar este anul 1852 când - grav bolnav - a încercat să revină în ţară. Nu i s-a permis. A sosit cu vaporul la Nicopole, unde și-a revăzut familia, după care s-a îndreptat spre sudul Italiei în căutarea unui climat mai blând, favorabil afecțiunilor sale pulmonare. La 29 noiembrie 1852, la numai o lună de la sosirea sa la Palermo, Nicolae Bălcescu s-a stins din viaţă într-o cămăruță a Hotelului Alla Trinacria, trupul fiindu-i înhumat în cimitirul Mănăstirii Capucinilor.

Circuitele turistice din Sicilia organizate de agențiile românești (și nici ghizii lor) nu amintesc de faptul că la Palermo se află casa în care și-a trăit ultimele clipe revoluționarul român Nicolae Bălcescu. Chiar dacă nu este mare lucru de văzut - doar o statuie și o plăcuță memorială fixată pe o clădire (un fost hotel modest, amplasat lângă port, în imediata vecinătate a promenadei) - dacă ajungeți la Palermo, căutați acel loc!

Aștept finalizarea lucrărilor de renovare la Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu" și revenirea mea acolo pentru că vreau să văd ultima fotografie a revoluționarului român, precum și schița traseului urmat pe Dunăre, atunci când i s-a refuzat întoarcerea în țară. Cineva mi-a povestit că în muzeu poți vedea testamentul lui Nicolae Bălcescu semnat la 29 noiembrie 1852, la Palermo, copia actului de deces, precum și o pictură care înfățișează înmormântarea sa pe pământ străin, departe de patrie.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 08.10.21 18:26:31
Validat / Publicat: 08.10.21 18:59:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 804 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Muzeul memorial Nicolae Balcescu - Biserica de lemn de la Galtofani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.10.21 18:58:41]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu [Valea Bălcească], RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianicAUTOR REVIEW
[08.10.21 19:14:17]
»

@webmasterX: Da, pozitionarea pe harta este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[09.10.21 10:45:51]
»

@iulianic :Chiar dacă n-ai vizitat muzeul Nicolae Bălcescu, ne-ai adus informaţii importante despre personalitatea sa. Stiam că a murit la Palermo. Pe vremuri, Ioan Grigorescu în emisiunile sale din ciclul ˝Spectacolul lumii˝a avut una consacrată lui Nicolae Bălcescu, ale cărei rămăşiţe le-a căutat în catacombele din Palermo care erau un fel de groapă comună dar cu plăcuţe de identificare. Nu a găsit numele lui Nicolae Bălcescu. Ulterior s-a descoperit că nu a fost îngropat la groapa săracilor cum s-a scris, ci transportat la mânăstirea Capucinilor, specializată în mumificări. Mumia lui se poate vedea și astăzi în galeria acelei mânăstiri, cu mențiunea: "Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei"( Wikipedia).

Apropo de seriale TV, nu mă pot abţine să compar emisiunile culturale ale lui Iosif Sava, Ion Grigorescu sau Dan Hăulică cu ce se dă acum şi numai la România educată nu contribuie.

iulianicAUTOR REVIEW
[09.10.21 13:16:51]
»

@Michi:

Chiar dacă n-ai vizitat muzeul Nicolae Bălcescu…

Am vizitat Muzeul memorial "Nicolae Bălcescu", dar nu am intrat în interior din cauza lucrărilor de renovare care se fac la conac. Am fost acolo mai mult decât alții care nici nu calcă pe la obiective, dar scriu despre ele. Ghidul - sau ce o fi fost tinerelul cu care am schimbat câteva vorbe în curtea conacului - ne-a povestit câte ceva despre interior, dar nu avea rost să detaliez în articolul meu. Am spus că aștept vizita viitoare.

Cât despre locul în care se află rămășițele pământești ale revoluționarului român, Wikipedia nu pare a avea un punct de vedere prea clar.

Într-un loc ne spune: A murit la Palermo, dar nu a fost îngropat la groapa săracilor cum s-a scris, ci transportat la mânăstirea Capucinilor, specializată în mumificări. Mumia lui se poate vedea și astăzi în galeria acelei mânăstiri, cu mențiunea: "Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei".

Iar în alt loc ne spune: În anul 1977, antropologul Cantemir Riscuția a făcut parte dintr-o delegație română plecată la Palermo pentru a descoperi locul în care se spunea ca ar fi înmormântat Bălcescu. Totul pornise de la mărturia unui marinar, care credea ca trupul românului mort în exil se afla în galeria de mumii a călugărilor capucini. Riscuția a analizat 2.000 de schelete, dar nici unul nu se potrivea trăsăturilor lui Nicolae Bălcescu. Într-un final, s-a considerat că românul fusese înmormântat într-o groapă comună. Trupul lui Nicolae Bălcescu nu a mai fost scos la lumină.

Mai multe amănunte, unele chiar interesante, pot fi aflate din articolul semnat Bouleanu Elisabeth, "Ce s-a întâmplat cu osemintele marelui revoluționar Nicolae Bălcescu. De ce au eșuat toate tentativele de aducere în țară", articol publicat în ziarul Adevărul, 13 iulie 2017.

Personal, mi-ar fi plăcut ca osemintele lui Nicolae Bălcescu să fi fost găsite, aduse în țară și reînhumate în curtea conacului, alături de sora sa, de fratele lui și de celelalte rude.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Memorial Nicolae Bălcescu [Valea Bălcească]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07803201675415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1