GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul de artă al Craiovei în Palatul Jean Mihail - în căutarea lui Brâncuși
Am plecat la Craiova cu un scop precis… să vizitez Palatul Jean Mihail, devenit Muzeul de Artă al orașului și să împletesc fire de istorie cu fire de artă… visele mele de călător erau tulburate de emoția întâlnirii cu, Sărutul’’ lui Constantin Brâncuși -1907, prima sculptură modernă din lume, realizată la Paris.
Odată ce l-ai văzut pe Brâncuși la Philadelphia în Muzeul de artă, te va arde ca pe mine o sete mistuitoare și dorul de sculptorul român… am văzut acolo varianta patru a Sărutului în piatră, cea mai geometrică versiune a sa, o lucrare care reprezintă chintesența dragostei în artă… m-au săgetat lucrările celebre în două saloane, pe soclu scria Constantin Brâncusi, sculptor francez. (born in Romania).
L-am găsit pe Brâncusi si la Paris ascuns în atelierul lui de lângă Centrul Beaubourg cu multi ani în urmă... și acolo în studio era o altă variantă a sărutului.
Unde am aflat eu de existența sculpturii unicat din Craiova?… la Rotterdam în 2014, la Bojmans van Beuningen, cel mai mare muzeu de artă vizuală, unde Sărutul din Craiova poposea cuceritor pe meleaguri olandeze, în cadrul unei expoziții temporare, alături de Muza dormind, Măiastra, Mademoiselle Pogany, Pasăre măiastră, care zburaseră tocmai din Paris… am fost extrem de fericită si mândră de oltenii mei. :((
Craiova – Mergem înapoi pe firul timpului meu turistic, nu o să-mi moderez deloc superlativele la adresa Palatului/muzeu îmbrăcat din 2015, în haine renovate, elegante, pe bază de fonduri europene… iată-mă pe [b[ Calea Unirii , e puțin trafic duminical… înainte de ora 10.
Stau cu ochii pe o poartă mare, o adevărată operă de artă și intru în curtea palatului, salutând tăcut fațada exterioară minunată… parcă aduce cu un castel francez.
Bustul lui Theodor Aman, operă a sculptorului Ion Jalea mă invită la palat… el ține într-o mână o pensulă și o paletă în cealaltă, pe soclu e inscriptia Th. Aman 1831-1891.
Perla arhitectonică care dă Craiovei o notă de distinctie și eleganță mă atrage ca un magnet și curiozitatea mă face să scormonesc la ghiseul de intrare printr-o carte ghid, peste 30 de lei prețul… nu primesc pliant, că nu mai aveau în stoc.
Am șters puțin praful istoriei și am descoperit treptat povestea celui mai bogat boier oltean de origine macedoneană, care a avut parte de o reședință princiara.
Pe scările acestui palat au urcat meșteri zugravi francezi si italieni la început de secol 20, dar ce rost are să mă gandesc eu acum la materialele scumpe aduse de ei pentru a ridica resedința unui nabab.
Palatul de astăzi a fost ridicat între 1900 -1907 de un francez celebru, arhitectul Paul Gottereau , cel care a realizat si, Palatul Cec –ului din Bucuresti.
El a pus mâna lui talentată pe riglă și echer proiectând resedinta chiar în mijlocul orașului, la porunca lui Constantin Matei (1837-1908), un macedonean din sudul Dunării, care s-a stabilit în Craiova.
Constantin Matei a fost un om extrem de bogat… legenda spune ca latifundiarul ar fi cerut regelui Carol I permisiunea să aplice pe acoperis monezi de aur… regele i-ar fi răspuns ironic că ele trebuie puse în dungă... bine că moșierul a renunțat… nu stiu cum le-aș fi numărat.
Nababul moare însă de boală grea și nu mai apucă să trăiască în palat... cei doi fii ai acestuia Nicolae și Jean vor inaugura edificiul în 1909.
La moartea lui Nicolae în 1918, Jean Mihail va deveni unicul mostenitor, el va continua traditia tatalui său de a aduna o colectie impresionantă de artă europeană.
Jean Mihail (1875-1936) va dona statului român acest palat încărcat de istorie și evenimente, noroc cu vizita la Craiova ca nu puneam mâna pe lectură.
Palatul are elemente arhitectonice care apartin barocului târziu, el aminteste de Palatul Cheverney de pe Valea Loirei, văzut de mine acum două decenii…. la construcția lui meșterii au utilizat marmură de Carrara, proprietarul a adus cristale de Murano, mătăsuri din Lyon, obiecte de artă de la Viena, mobilier de lux pentru a decora sălile imobilului princiar… cert e că spațiul este fastuos, piesa de rezistență este scara monumentala principală… stau cu ochii pe sus la plafoane, luminatoare… observ pe traseu că stucatura este partial aurită… toate elementele denotă bunul gust.
Palatul are ferestre largi pentru a lăsa să pătrundă lumina soarelui, cea mai spectaculoasă cameră e Sala Oglinzilor … aici s-a semnat în 1940 cedarea de către Bulgaria a Cadrilaterului.
Mai multi regi au fost oaspeții palatului, arhivele îl menționează pe Carol I, dar și pe Ferdinand I în 1915, alături de regina Maria într-o vizită la Craiova.
In 1916 Palatul Jean Mihail a fost sediu al comandaturii germane pentru Oltenia în timpul primului război mondial.
De asemenea el a fost gazda presedintelui polonez Ignacy Moscinski și a mareșalului Ridz Simygli în 1939.
In 1943 are loc Saptamâna Olteniei, la care participă și Maresalul Antonescu, este momentul cand palatul îsi deschide portile pentru toti muritorii.
In clepsidra timpului îl găsim aici în 1944 pe maresalul Tito la butoanele de comandă ale operatiunilor militare pentru eliberarea Iugoslaviei.
In 1954 Palatul boieresc va devein Muzeul de artă Craiova , a cărui bază o reprezintă obiectele Fundatiei Alexandru si Aristitia Aman , constituită în 1908 și tablourile din Pinacotecă cu opera ale artei flamande, olandeze, italiene și franceze… donatiile oferite de N. P. Romanescu, fost primar al Craiovei și alte altor personalitati, vor completa mostenirea culturală a muzeului.
In perioada postbelică muzeul primeste opere de artă romanesti prin transfer de la Muzeul de artă al Romăniei.
„La Craiova m-am născut a doua oară’’ (Constantin Brâncuși)
Prima sală în care am intrat și am reușit să prind două poze foarte discret, până să apară un supraveghetor, e sala dedicată lui Constantin Brancusi…. o sală simplă cu 6 lucrări ale părintelui sculpturii… , Vitellius, Ecorseul, Cap de fata, Cap de băiat -1906, realizate de artist la Paris din ghips că nu erau bani pentru el să le toarne în bronz.
In 1907, după ce sculptorul pleacă din Atelierul lui Rodin, va fi realizat Sărutul, pe care -l văd în fața mea pe un soclu izolat… nu am cazut sub imperiul emotiei ca la Paris, unde rula odată un film documentar cu Brâncusi la Poarta Sărutului, pe un fond muzical divin, cu muzica romaneasca, care umplea sala și mi s-a făcut pielea de găină.
In sală e expusă și lucrarea Coapsa -1909 -1910, lucrată în marmură la Paris și una din cele două copii ale Domisoarei Pogany , cumpărată de muzeu în 1976 de la Octavian Mosescu.…. și să nu uit scaunul făcut de Brâncusi la Craiova, unde el a fost elev la Scoala de Arte și meserii.
Galeria de artă națională cu 11 saloane și holul de onoare debutează cu picturi religioase… am descoperit pictura lui Ion Tuculescu , născut la Craiova. (1910-1962). El detine în muzeu cea mai mare colectie personală din România, în urma donatiei făcute de sotia lui.
Din tablouri răzbate sensibilitate rurală și autenticitatea specific românească… gust culorile tari și vii și intru în dialog cu natura, dar si cu folclorul românesc… majoritatea tablourilor îmi sunt necunoscute - 30 Decembrie, A fost Odată, Copac în soare, Iarna în mahala, Interior țărănesc, Ouă roșii, Troița, Totem în câmp, etc.
Sunt în casa picturii românesti, defilând agale prin săli cu parfum artistic, în compania lui Constantin Lecca , brasovean stabilit pe plaiurile oltenesti… ajung în sala unde sunt expuse la loc de onoare operele lui Theodor Aman si mă familiarizez cu portretele familiei.
Gheorghe Tătărescu mă trezeste cu, Desteptarea Romaniei ‘’ și poposesc îndelung în sălile dedicate lui Nicolae Grigorescu … toate lucrările sunt o încântare pentru spectator, rămân uimită de numărul mare al operelor detinute de muzeul craiovean.
Am descoperit o versiune a tabloului Atacul de la Smardan , însă regalul vizual continuă cu peisaje idilice și portrete din lumea satului românesc… Cap de fată, Car cu boi, Țărancă cu maramă, Țărancă torcând... Păstorita… sunt lucrări pline de prospetime.
Stefan Luchian poetul plastic al florilor, un om cu un destin trist, deschide o
fereastră spre frumusetea naturii cu 10 lucrări –Tufănele de toamnă, Tigancușă cu buchet de flori, Anemone, Pastorita, Natură Moartă și altele.
Nicolae Tonitza mă surprinde într-un colt cu o serie de personaje -Calugarița, o compozitie de tensiune spirituală... Bust de tânară cu batic verde, un chip al unei fete ce aminteste de renasterea italiană… alături în grupaj mă delectez cu Peisaj Han la Mangalia, Cap de fată, Cap de fetiță și Portret de tânără… e un personaj cu o coafură interbelică si cu o atitudine provocatoare.
Pe site-ul muzeului nu apare Theodor Pallady un nume de rezonanță, el este considerat cel mai intelectual dintre artistii plastici români, tablourile lui sunt pline de frumusete sufletească și reusesc să imortalizez pe cameră o parte din lucrări –Flori albe în vas galben, Fata cu lalele, Nud în combinezon alb, Natură moartă cu rață, Vas cu crizantemă, Femeia în rochie galbenă, Nud în fotoliu albastru...
Am lăsat la final pe Iosif Iser , necunoscut persoanei mele… Peisaj, Autoportret, Odalisca, Arlechin și Arlechinada sunt tablourile din expozitia permanentă… mă atrage tema arlechinului si lumea spectacolului, personajele sunt cam triste și melancolice, artistul e considerat un interpret genial al ființei umane, scenele de viată surprinse sunt autentice.
Am prins în iunie 2017 finalul unei expozitii numită Cabinetul Colectionarului , flamanzi și olandezi de secol 17, nume de pictori despre care nu am auzit... observati vă rog lipiciul pe care îl au olandezii asupra mea... dacă nu merg în Olanda, vin ei după mine:((… am vizionat picturi istorice, scene de gen, portrete, peisaje și interioare de biserici din secolele 16 și 17… am primit si un pliant bogat cu 4 pagini și fotografii.
La ieșirea din muzeul de artă, ghida de la muzeu mi-a povestit de intentia Craiovei de a construi un Centru International Brâncusi , este vorba de un pavilion dedicat sculptorului, din fonduri europene, el va fi ridicat chiar în curtea muzeului.
Am fost curioasă și am citit recent prin presa lor locală despre acest proiect… sper să nu fie abandonat… ideea unui muzeu Brancusi nu e nouă... să vedem ce va fi... forma pavilionului din sticlă va fi o reinterpretare a lucrărilor lui Brâncusi, o compozitie avangardistă… dacă va fi realizat vreodată, merg a doua oară la muzeu… date mai multe ne pot da craiovenii.
Muzeul de artă al Craiovei e un monument minunat care pune în valoarea patrimoniul nostru național... mergeti acolo și nu veți regreta.
 
Tarif intrare muzeu - 10 lei, deschis marti–duminică.
Trimis de mireille in 07.11.17 17:57:10
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeele Craiovei, CRAIOVA" (nou-creată pe sait)
@mireille:
Foarte interesant articol. Am fost acolo cu ceva ani în urmă - aveam rude în Craiova - dar n-am știut atâtea amănunte despre acel loc pe care l-am vizitat o singură dată.
@elviramvio: multumesc... e un muzeu care nu prea a fost promovat nici pe site... chiar este o bijuterie de arhitectura, plin de comori ale picturii romanesti.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mireille: Aici a fost ceremonia în care ne-au făcut pionieri, acum 40 de ani .
Pe de altă parte, pe vremea comunismului această frumoasă istorie a clădirii era îngropată în spiritul sărac al acelor timpuri, astfel încât nu am cunoscut-o nici eu, deși treceam în fiecare zi pe lângă muzeu, în drum spre liceu... și cu toate că a găzduit unele din cele mai frumoase momente culturale pe care mi le aduc aminte din anii aceia triști de dinainte de Revoluție... unul dintre ele a fost chiar vizionarea unui film, întâmplător chiar "Castelele de pe Valea Loirei". Îmi amintesc cum m-am uitat la acel film, cu credința sinceră că nu le voi putea vedea vreodată...
Pe scurt, mulțumesc pentru revedere... viața mea actuală nu mi-a permis ca în vizitele foarte scurte pe care le-am făcut în Craiova să mai revizitez acest muzeu, într-adevăr emblematic pentru oraș.
@diacrys: multumesc pentru lectură și comentariu... mă bucur că articolul meu e vinovat de rostogolirea unor amintiri ascunse în oglinda copilăriei colorate .
Călătoria mea la Palatul Jean Mihaail, oaspetele permanent acum al Muzeului de artă mi-a îmbogătit și mie bagajul de informatii culturale, lasandu-mi impresii pretioase si solide. Cu certitudine voi pune in rama mea turistica, acest palat boieresc cu aer frantuzesc... a propos, ai reusit sa ajungi pe Valea Loirei?
@mireille: Doamne, Mireiile, m-ai fascinat!
O istorie atât de frumoasă, artistic îmbinată cu arta...
Nu, nici nu-mi găsesc cuvintele, încă visez!
Am vizitat cu mai multă vreme în urmă acest muzeu. Clădirea, Palatul Jean Mihail, m-a impresionat până să intru, apoi interioarele și operele de artă găzduite. Citindu-ți impresiile, mi-am reîmprospătat amintirile legate de vizitarea muzeului. Ca de obicei, relatarea ta este plină de informații prețioase. Pozele sunt foarte bune, și te întreb: ai putut să fotografiezi?
cand sunt bani si se vrea sa se faca ceva se vede. acum ceva ani era mai mare rusinea sa te gandesti ca ar fi muzeu...
cele 3 mari ale olteniei... arta, muzeul de istorie si cel de stiinte ale naturii chiar merita vizitate.
felicitari.
@Zoazore: multumesc pentru vizita, sunt onorata de zborul tău prin articolul meu... tu esti o pasăre rară, mă bucur că te-a incantat povestea artistică și istorică...
@mireille: Pai... mai rarut, asa, ca sa nu ma-nvat prea repede cu frumusetile.
@Rodel: multumesc pentru ecou si ma bucur ca ti-am împrospatat amintirile. Referitor la întrebarea cu pozele, raspunsul meu este confuz. Pe site-ul muzeului nu scrie că trebuie să plătesti taxă de fotografiat. Citisem anterior pe undeva că nu e voie să fotografiezi în cabinetul Brancusi, am prins doua poze fulger... apăruse domnul supraveghetor. In galeria de artă romaneasca am fost ghidata de o doamna amabila, care m-a lasat sa fac poze fara blitz... eu am aflat tarziu ca în Romania se plăteste taxă piperată pentru poze în muzee... no comment.
@mireille: Câte comori de artă sunt în muzeu și ce palat arătos le găzduiește! Mulțumim pentru descrierea amănunțită a acestei importante instituții de cultură românești.
Am citit și eu despre Centrul Brâncuși, lucrare adjudecată unei firme italiene care nu și-a dus la îndeplinire contractul, drept urmare Consiliul Județean Dolj se judecă acum cu italienii (gds.ro/Local/2017-11-09/c ... entrul-brancusi).
Chiar aseară, pe un post de televiziune, se vorbea despre un centru al artelor la București, proiect inițiat și promovat de dirijorul Christian Badea (stirileprotv.ro/cultura/r ... rd-de-euro.html). Cele 5 clădiri ar fi inspirate din operele de artă ale maestrului Constantin Brâncuși, punctul de rezistență fiin un turn de 50 de etaje sub forma Coloanei Infinitului.
Acum 7-8 ani am fost în interiorul Palatului Jean Mihail cu ocazia unei ședințe foto desfășurată la o nuntă.
@Cesere: multumesc pentru interes si ecou... oglinda culturala a Craiovei m-a surprins in mod placut... ai cu ce sa-ti umpli sufletul in centrul ei vechi...
am descoperit si bijuteria arhitectonica romaneasca unde este astazi Muzeul Olteniei, intr-o haina noua, renovata... mi-ai dat o idee, poate descriu cand voi avea timp si inspiratie si acest muzeu istoric, unde am prins expozitia Oltenia rediviva... am avut acolo parte de o lectie de istorie interesanta si de un ghidaj deosebit.
@tata123: multumesc pentru completari... da, sunt si eu la curent cu stirile pe care le-ai postat... ar fi minunat ca românii să aibă un centru cultural Brancusi... un lucru benefic pentru promovarea turismului românesc... să vedem cum se vor traduce visele în fapte concrete.
Banuiesc ca la sesiunea foto din palatul boieresc te-ai simtit in al nouălea cer...
@mireille: Nu am reușit încă să ajung pe Valea Loirei, dar este pe lista scurtă . Pentru mine toate călătoriile, mai ales cele pur turistice, sunt incerte, așa că nu știu nici din lista aceasta scurtă ce se va realiza și când.
Un sfârșit frumos de toamnă!
@mireille: Am citit cu plăcere și bucurie articolul, mai ales că știam câte ceva despre Palatul din Craiova.
Am o carte scrisă de istoricul Narcis Dorin Ion în 2003, numită „Castele, Palate și Conace din România” (vol. 1), căruia autorul i-a acordat acestui minunat Palat câteva pagini, și despre a cărui istorie am aflat ceva mai multe lucruri.
N-am ajuns în Craiova să-l vizitez, însă, când voi ajunge am să-l văd și pe el, dar și o altă clădire pe despre care autorul spune că seamănă mult, la interior mai ales, cu Palatul Jean Mihail, și anume casa magistratului și omului politic Gogu Vorvoreanu.
Felicitări pentru articolul tău frumos!
@doinafil: nu cunosc cartea... in muzeu, la ghiseu aveau doua carti la vanzare: palatul Mihail - emblema unei mosteniri culturale de Mihaela Velea si Muzeul de arta Craiova - Paul Rezeanu, nu le-am achizitionat...
Am vazut pe exterior doar casa Gogu Vorvoreanu, am scris despre ea cred, in articolul despre orasul Craiova, am postat precis si o poza... este o cladire ce seamana cu un palat, eleganta, ridicata acum 100 de ani, devenita sediul Mitropoliei din Oltenia... este situata pe Fratii Buzesti, era aproape de hotelul meu... din pacate am gasit portile de fier inchise mestesugit in weekend-ul meu.
@mireille: Un muzeu intr-un muzeu. Este un loc unde nu stii ce sa admiri mai curand, arhitectura sau exponatele, si cred ca a fost intradevar o experienta exceptionala.
Si apropos de doi dintre pictorii de seama ai Romaniei, anul trecut (spre rusinea mea) vizitez doua muzee minunate, Muzeul Theodor Aman si Muzeul Theodor Pallady.
Este atat de trist ca sunt atat de multe locuri frumoase in Bucuresti pe care din pacate nu reusim sa le vizitam.
Cat despre taxele fotoexista muzee mai micute unde si aceasta este una pe care sa ti-o poti permite si locuri unde taxa este chiar prohibitiva. este trist ca exista si manastiri unde chiar nu ai voie sa fotografiezi chiar si fara blit.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mireille: Ce frumusețe de palat! L-am vizitat în febr. 2013 cu ocazia unui Simpozion Brâncuși ținut la Tg. Jiu (eu în calitate de expozant- goblenuri de inspirație brâncușiană). Apoi s-a făcut deplasarea la Craiova, mai întâi la fosta Școală de Arte și Meserii, unde se află o ramă de oglindă sculptată de elevul C. Brâncuși (anexez foto), după care, această minune arhitectonică, pe cere pur și simplu, ”ați sorbit-o”! Atunci se făceau renovări palatului, dar fiind vorba de o delegație ni s-a permis intrarea, pentru a admira interioarele și atât.
@mishu: multumesc mult pentru lectura... eu mi-am propus pe viitor o tura in muzeele de arta din Bucuresti... taxele foto ma uimesc.
@mihaelavoicu: va multumesc mult pentru cadoul cu pozele arhitecturale si pentru interesul lecturii... din pacate nu am ajuns si la fosta scoala de arte si meserii, timpul meu a fost totusi limitat... mi-ar fi placut cu siguranta sa savurez niste goblenuri inspirate din arta lui Brancusi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Muzeul de Artă Craiova, un muzeu într-un muzeu — scris în 06.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Cand fugi de istorie dar se agata ea de tine – Muzeul Olteniei — scris în 18.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Constantin Brancusi si un muzeu ce ii cinsteste (dupa moarte) opera si viata — scris în 15.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 La Casa Băniei, răscolind printre amintiri... — scris în 05.12.21 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Lecţie de istorie în Muzeul Olteniei — scris în 16.04.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Casa Băniei sau Secția de Etnografie din Craiova — scris în 20.03.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ