ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul de Artă Craiova, un muzeu într-un muzeu

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul anterior, vezi impresii, spuneam că am văzut câteva din obiectivele turistice din Craiova printre care și Muzeul de artă amenajat în Palatul Constantin Mihail din Calea Unirii, 15, el însuși un muzeu, despre ele voi spune câteva cuvinte acum, aici.

Palatul Constantin Mihail, întâlnit și sub numele de Palatul Jean Mihail este un Muzeu de arhitectură în stilul academismului francez cu elemente de baroc târziu, este una dintre cele mai frumoase clădiri din România, este o adevărată bijuterie arhitecturală ce datează de la începutul secolului 20.  

Lucrările începute în anul 1898 de latifundiarul şi politicianul Constantin (Dinu) Mihail au fost finalizate în 1909 de Jean și Nicolae, fii lui, pentru ca mai apoi, Jean, ultimul moștenitor al averii familiei, unul dintre cei mai bogați români ai vremii, să-l doneze statului. Din anul 1954 în Palat funcționează Muzeul de Artă al orașului Craiova. În anul 2015 au fost finalizate ample lucrări de consolidare și reabilitare la exterior cu păstrarea stilului architectural original.

Maiestuoasa clădire se vede de departe dar frumusețea ei poate fi admirată cel mai bine din curtea Muzeului. Intrând în Curte ne-am oprit mai întâi la Bustul pictorului Theodor Aman, operă a sculptorului Ion Jalea, turnat în bronz în anul 1962, omagiu adus pictorului crescut și școlit în Craiova.  

Am privit și pozat Fațadele bogat ornamentate, cu Ancadramente deosebite la ferestre, cu balcoane cu Feronerie artistic lucrată, cu Corpul central ce pare atașat clădirii și o Logie centrală pe latura sudică, amândouă cu coloane. Pe Acoperiș se remarcă cele trei Cupole piramidale.  

Palatul impresionează și prin Interiorul lui unde, în Holul monumental, pe Scara de onoare din marmură de Carrara, „Conu Dinu” , cum era numit politicianul,  își are doar bustul. Am admirat Candelabrele din cristal de Murano, Stucatura aurită, Plafoanele pictate, Pereții tapisați cu mătase de Lyon, Luminatoarele cu vitralii, Oglinzile, dintre ele două imense oglinzi vieneze din cristal ce datează de pe vremea construirii palatului amplasate în Sala Oglinzilor cea mai spectaculoasă din cele 29 de încăperi ale Palatului.  

Muzeul da Artă 

Muzeul poate fi vizitat zilnic între orele 12 și 18 accesul fiind permis până la ora 17:30 contra unei taxe de 15 lei, seniorii, studenții și elevii achită câte 8 lei. În prima miercuri din lună vizitarea Muzeului este gratuită, gratuită fiind și intrarea la vernisajele expozițiile temporale amenajate în Muzeu. Mai multe detalii se pot afla pe site-ul Muzeului muzeuldeartacraiova.ro sau pe FB, la numărul de telefon +4 0251 412 342 sau la e-mail info@muzeuldeartacraiova.ro.  

La înființare Muzeul cuprindea colecțiile Galeriei de artă „Alexandru și Aristia Aman“, care includea lucrări din pictura română, multe pictate de Theodor Aman, fratele lui Alexandru, și pictură universală, lucrări grafice românești și străine, și bogata Colecție de tablouri europene a lui Jean Mihail, în anii următori fondul muzeului fiind mărit permanent. Astăzi Muzeul adăpostește circa 9.000 de exponate, multe dintre ele aparținând celor mai cunoscuți pictori români, șapte fiind opera marelui sculptor Constantin Brâncuși, lucrările expuse fiind împărțite în trei secțiuni, „Arta europeană” , „Artă românească“și „Constantin Brâncuși” . Permanent este prezentă în Muzeu și o Expoziție temporară.  

Am intrat în imensul Hol unde sunt expuse câteva din operele sculptorului Gheorghe Anghel printre care Bustul lui Mihai Eminescu și Statuia lui Theodor Pallady, am trecut prin Expoziția temporară „Retrospektiva Mircea Novac” amenajată la parterul Palatului, Expoziție ce propune o perspectivă de ansamblu asupra operei artistului, urmărind evoluția carierei acestuia în cei peste 40 de ani de activitate artistică.

Am urcat apoi Scara de onoare, l-am salutat pe ctitorul acestui Palat și am început vizita Colecției „Аrtă Românească” , prima văzută fiind la Sala Icoane unde sunt expuse mai multe Icoane, obiecte de artă ce reprezintă „darul Bisericii către ochiul omenesc indicând prezența lui Hristos” . Sunt Icoane cu autori necunoscuți ce amintesc de cele nefăcute de mână omenească, să ne amintim că prima Icoană a fost ștergarul pe care se imprimase în mod miraculos chipul lui Hristos. Sunt expuse o Poartă Împărătească și un Sfeșnic din secolulul 18 și alte câteva obiecte de cult tot așa de vechi. Am mers apoi în Sala Pictori Anonimi, Primii pictori de șevalet unde am văzut câteva Tablouri pictate de Iosef August Schoefft în a doua jumătate a secolului 19. Am trecut în Sala Constantin Lecca unde sunt expuse un „Autoportret” și mai multe „Portrete” urmată de Sala Theodor Aman în care l-am găsit pe marele pictor, „Bust” turnat din bronz patinat de sculptorul Karl Storck. La loc de cinste sunt expuse „Portretele Pepica Aman, Alexandru Aman și Aristia Aman” , mama, fratele și cumnata pictorului dar și „Tabloul Solii turci aduc daruri lui Mihai Viteazul” .  

În Sala Nicolae Grigorescu sunt expuse 24 de picturi, printre care „Tablourile Atacul de la Smârdan, Car cu boi, Vedere din Câmpina, sau Peisaj din Barbizon” realizate în diferite etape din viața pictorului și în zone geografice diferite. A urmat Sala Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Iosif Iser cu „Florile lui Luchian” , „Fetele lui Tonitza” și „Arlechinul lui Iser” , dar și alte tablouri ale celor trei pictori și apoi Sala Gheorghe Petrașcu unde este prezentată tematica preferată a pictorului, Dobrogea, „Piață la Turtucaia” și „Giamie la Mangalia” , dar și peisaje, portrete, flori. Următoarea a fost Sala Theodor Pallady cu câteva din Nudurile pictorului, dar și alte opere ale sale. În Sala Eustațiu Stoenescu am văzut printre altele un „Autoportret” și imagini craiovene din perioada pictorului, „Piața Elca” , „Țigani la drum” , iar în Sala Ion Țuculescu, fiu al Craiovei, „Autoportretul cu frunză” și alte câteva piese.  

Am mers apoi la Sala Oglinzilor pe care am văzut-o doar din ușă, când Am Fost Acolo se înregistra un concert al Corului Liceului de Arte. Avea și un dirijor foarte simpatic care a venit să ne salute și am aflat că are un an și câteva luni. Pentru a nu deranja, am fotografiat și filmat foarte puțin din ușă.  

Ultima oprire în incinta Palatului a fost la Colecția Constantin Brâncuși ce deține șapte din operele gigantului sculpturii moderne. Am văzut doar trei, patru dintre ele, Domnișoara Pogany „Zâna cea bună a sculpturii abstracte”, arhetipul figurii umana din arte modernă, Sărutul cunoscută în istoria artei ca prima sculptură modernă din lume, Orgoliu prima sculptură modelată în manieră romantică și turnată în bronz și Coapsa (Torsul) ultima sa operă de factură „clasică”, fiind plecate la Timișoara, „Capitala Europeană a Culturii 2023”, și expuse la Muzeul de Artă de acolo.

Am văzut mai întâi Ecorșeul, cunoscut și ca Jupuitul, sună mai românește,  turnat în ghips colorat în anul 1902 sub minuțioasa îndrumare a medicului Dimitrie Gerota, după care a mai turnat și altele, fiind singurul exemplar ce se păstrează intact. Impresionează minuțiozitatea execuției de parcă artistul ar fi reprezentat fiecare fibră musculară. Am mers apoi la Vitellius, bustul lui Aulus Vitellius Germanicus, împarat roman în anul 69 d. Hr., din aprilie până în decembrie, bust modelat în gips în anul 1898 când urma cursurile Academiei de Arte Frumoase din București. Este considerată prima operă muzeală a lui Brâncuşi, a fost apreciată pentru portretul psihologic realizat, sunt vizibile urmele modului său de viață și expresia plină de trufie și cinism a ochilor și a gurii. În decembrie același an a fost premiată de către conducerea Academiei bucureştene cu Menţiune de Onoare. Cea de-a treia prezență a fost Cap de Copil, modelul fiind un copil nevăzător care vizita zilnic Atelierul. Turnat în bronz în anul 1906 surprinde cu finețe expresia întrebătoare și ingenuă a copilului, cu ochii lui ce privesc fără să vadă.

Colecția „Аrta Еuropeană” , pe care nu am văzut-o prezintă vizitatorilor lucrări ale școlii de pictură olandeză, flamandă, italiană și franceză.  

Am părăsit Palatul Mihail dar nu și Muzeul de Artă pentru că am mers, în aceeași curte, la Centrul „Constantin Brâncuși” inaugurat în septembrie 2022 ce cuprinde un Pavilion de beton și o Prismă de sticlă.  

Pavilionul este o amenajare subterană din beton cu o suprafață de 1.200 metri pătrați, un spațiu multifuncțional în care sunt prezentate cu mijloace audio video Proiectele arhitecturale brâncușiene rămase în stadiul de schiță, Colecția Brâncuși a Muzeului craiovean și o selecție de informații constituite într-o Cronologie biografică – artistică ce cuprinde Fotografii și filme din „Arhiva Centrului Pompidou” din Paris, de la „Muzeul Național de Artă și Muzeul de artă Craiova” și de la „Ansamblul Monumental Târgu Jiu” . Aici sunt expuse și câteva grinzi recuperate din demolarea Atelierului sculptorului din Montparnassul parizian și aduse în țară în anul 1972 după ce România refuzase cu ceva ani în urmă „moștenirea Brâncuși” . V. G. Paleolog, critic de artă și agricultor de seamă, prieten bun al sculptorului, artizanul acestei recuperări, voia să reconstruiască pe pământ românesc măcar fațada Atelierului din Paris, dar nu a reușit nici măcar să le vadă expuse, au fost expuse 50 de ani mai târziu în actualul Centru Brâncuși.  

Privindu-le mi-am amintit de „Atelierul Brâncuși” văzut cu peste 30 de ani în urmă în Paris, lângă Centrul Pompidou.  

În Pavilion sunt organizate și alte activități, conferințe, expoziții, …, în această perioadă este amenajată Expoziția ECLECTIC 2.0 unde expun studenți și absolvenți ai Departamentului Foto-Video de la Universitatea Națională de Arte București.  

Am ieșit din Pavilionul și am mers la Prisma de sticlă, înaltă de peste 12 metri ce protejează un Ovoid realizat din lamele de sticlă suprapuse, al cărui miez conturează silueta cunoscutei Sculpturi Pasărea Măiastră, ce se văd bine din interiorul prismei. Este interpretare dată de arhitectul Dorin Ştefan celor două opere brâncușiene.  

Aici am părăsit și Muzeul continuându-ne plimbarea întreruptă cu circa o oră și jumătate în urmă.  

Chiar dacă nu am văzut toate exponatele brâncușiene a fost o vizită plăcută, am văzut multe opere de artă cunoscute doar din poze, vreau să merg la Craiova și în primăvară pentru a vedea Parcul Romanescu înverzit, Casa Băniei și nu în ultimul rând Colecția Brâncuși completă. Mergeți acolo și nu veți regreta!

 


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 06.01.24 19:53:33
Validat / Publicat: 06.01.24 21:36:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 636 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Craiova, Palatul Constantin Mihail, Tavan și Luminator în Holul de la parter
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[07.01.24 21:44:38]
»

Excepțional palat, cu un articol pe măsura frumuseții lui!

Abia aștept să merg și eu la Craiova, să-l văd și cu ochii mei!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.01.24 07:50:26]
»

@doinafil: Mulțumesc frumos! Acest palat și muzeul lui merită cu prisosință! Cu drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Craiovei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080654144287109 sec
    ecranul dvs: 1 x 1