Dupa ce am strabatut muntii, vaile si localitatile banatene, ajungand in Oltenia, pe partea stanga a soselei, dincolo de raul Olt, am zarit o manastire!
Nu stiam de ea si ne-am hotarat sa mergem s-o vedem! Oricum, pentru noi nu conta cate zile facem pana la mare! Am trecut podul peste Olt si am ajuns.
Este vorba de Manastirea Turnu, aflata intr-un loc retras, pe malul stang al Oltului, sub muntele Cozia, la 2 km de Manatirea Cozia. Ne-am cumparat un pliant cu informatii generale, ca sa avem idee despre ea si am intrat sa o vedem. Asa am aflat ca in trecut, intre sec xv-sec xvI aici s-au retras cativa calugari de la Manastirea Cozia, care au trait in colibe de lemn si in saracie. Dintre acesti caluguri au fost si Daniil si Misail care au trait in chilii sapate in stanca.
Denumirea manatirii vine de la un turn masiv, de pe vremea romanilor, de pe o stanca numita"Piscul lui Teofil". In urma a 3 cutremure a suferit anumite deteriorari, dar incet, a fost refacuta. A suferit si de pe urma unui mare incendiu, care a distrus clopotnita, biserica si mai multe case, care au fost refacute ulterior.
Manastirea este foarte frumoasa, arhitectura este romaneascasi picturile in stil autohton. Dar fiind retrasa, are ceva special.
La intrare se afla si o biserica veche, care a fost ridicata in secolul al XVIIlea, de fostul episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, avand hramul la sarbatoarea"Intrarea Maicii Domnului in biserica".
Biserica noua a fost ridicata in jurul anului 1900 de catre, Gherasim Timus avand hramul la sarbatoarea "Schimbarea la fata".
In apropierea acestei manastiri se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman ”Arutela”, stânca de piatra numita ”Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.
Am vizitat manastirea cu mult drag, apoi ne-am indreptat sa cautam un loc de campare, noi fiind cu corturile dupa noi si deja incepea sa se insereze. La iesire din Valcea am gasit un loc mai retras si am poposit acolo. Am montat corturile, si bineinteles ca am pregatit un gratar, iar la sfarsit si un foc de tabara, ca doar eram la padure si lemne erau din belsug, nu?
Pe la ora 24 ne-am culcat si a inceput o ploaie strasnica, iar corturile noastre nu erau tocmai de '' de 5 stele'', dar nu ne-am speriat, pentru ca fusesem la manastire si ne rugasem sa avem un concediu minunat si nu se putea chiar asa repede Dumnezeu sa ne intoarca spatele! Dar ne doream un concediu cu peripetii!
A trecut noaptea, iar dimineata ne-am strans ''casa'' si am plecat spre mare, cu multa veselie! Asa ca, am vizitat si o manastire, am dormit si la munte, in mijlocul naturii, cum ne place noua, celor de la bloc, si-am ajuns si la mare!
Ce mai, le-am imbinat pe toate!
Trimis de ciocani elena* in 05.07.10 15:19:44
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ciocani elena*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.28766500 N, 24.30904600 E - neconfirmate încă
Faine poze!
Dar am o curiozitate:in poza nr 2 ,ce era in sticla cu eticheta albastra ,in dreapta pozei,la baiatul in sort ??Cumva apa sfiintita de la Manastirea Turnu?/??
Merci,categoric nu era apa sfintita.Banuiesti tu ce era,nu?
Povestesti foarte frumos! Cred si eu ca ati avut o vacanta reusita!
Pozele sunt exceptionale!
Bravo! De la mine punctaj maxim!
Mutat la rubrica "Manastirea Turnu [jud Valcea]" (nou-creata pe site)
- Aug.2018 Cu Dumnezeu, in mijlocul naturii — scris în 03.11.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Mănăstirea Turnu din Parcul Național Cozia, Călimănești, jud. Vâlcea — scris în 13.04.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Mănăstirea Turnu situată la poalele muntelui Cozia — scris în 20.12.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 O oaza de liniste — scris în 20.07.15 de ialec din IERNUT [MS] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Staţiunea Cãciulata. Ce vizitãm ŞI astãzi. — scris în 14.03.15 de vega06 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Turnu — scris în 01.06.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Un colţ rupt din rai Mânăstirea Turnu — scris în 17.10.11 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ