GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Foarte multi au auzit de Manastirea Tismana si o viziteaza, dar sunt putini cei care se incumeta sa ajunga la Schitul Cioclovina de Jos, si mai putini cei care doresc si reusesc sa ajunga la schitul Cioclovina de Sus.
Impreuna cu un grup de copii am decis sa urcam la cele doua schituri.
Lasand masinile in parcarea Manastirii Tismana, am purces mai departe pe jos, urmand drumul asfaltat, circa 1 km pana in dreptul unui indicator care ne indruma pe o poteca umbrita de fagi si castani comestibili. Poteca este marcata cu triunghi rosu, deci nu va puteti rataci. Pe toata lungimea traseului pana in varf, din loc in loc, sunt prinse pe copaci bucati de lemn pe care sunt scrise pasaje dintr-o poveste.
Dupa circa 2-3 km de urcus, se ajunge intr-un luminis unde este un izvor si schitul Cioclovina de Jos. Schitul este amintit documentar in anul 1660. In anul 1715 se construieste actuala bisericuta. Aici ne-a intampinat o maicuta care, la auzul vestii ca vrem sa urcam mai departe, ne-a rugat sa luam cateva sticle cu apa aflate langa izvor si sa le ducem sus la maicute.
Dupa inca o ora de mers pe cararile mai inguste si mai solicitante fata de prima parte, iata-ne ajunsi.
Sus am fost intampinati de cele doua maicute cu un pahar de apa rece, biscuiti si curmale caramelizate. Stand jos si odihnindu-ne care pe unde a putut, am ascultat de la maicuta Bartolomea istoria acestui schit construit acum mai bine de 300 ani.
Este la altitudinea de 970 m. Este ctitoria lui Nicodim Egumenul si a jupanului Patru Obedeanu. Bisericuta este construita din piatra (sparturi de stanca) si caramida. Are 7 m lungime si 3 m latime. Biserica a fost parasita si ruinata de multe ori, forma actuala capatand-o dupa revolutie cand a fost restaurata, pictata si populata de maicuta Bartolomea. Biserica sihastreasca poarta hramul „Schimbarea la fata”.
Apoi am fost poftiti in biserica unde am fost miruiti si ne-a fost inmanata o cruciulita sfintita din partea maicutei.
Am plecat de acolo cu gandul sa revenim cat mai curand la acele locuri minunate.
Trimis de DanTal74 in 25.04.16 21:49:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TISMANA [GJ].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanTal74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelente recomandările.
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 54&ridAnt=68181
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@DanTal74 - Trecând peste faptul că mă așteptam să citesc ceva despre Mănăstirea Tismana - un lăcaș ortodox de mare tradiție, pe care l-am vizitat și eu cândva și despre care am citit mult - articolul tău m-a surprins prin noutățile pe care ni le transmite în doar câteva rânduri. Știam de existența celor două schituri, dar nu am ajuns niciodată acolo. Am analizat imaginile încercând să înțeleg cât de dificil este traseul în urcare. Frumos, marcat și presărat cu povești am văzut că este.
”… ne-a rugat sa luam cateva sticle cu apa aflate langa izvor si sa le ducem sus la maicute.
Să înțeleg că la schituri apa este o problemă? E bine de știut. Poate că, în locul altor danii - mai mult sau mai puțin folositoare acolo, sus - ar fi mai nimerit un pet cu o apă bună.
@DanTal74 - Cadrul natural e de poveste parcă pe acele meleaguri. Sunt binevenite aceste impresii proaspete despre cele două schituri, puțin cunoscute de vizitatorii Tismanei și mai puțin „călcate” de pașii pelerinilor. Felicitări pentru această excursie.
De multă vreme aceste lăcașuri de cult sunt pe lista locurilor de vizitat (alături de Schitul Locurele de lângă mănăstirea Lainici). Traseul pare potrivit de greu, probabil cu anumite porțiuni mai dificile. Care a fost timpul efectiv petrecut în această incursiune, de la plecare din parcare și până la întoarcere? Problema apei la schitul de sus am citit-o în mai multe articole de-a lungul timpului, toți pelerinii ce urcă spre Cioclovina de Sus fiind rugați să ducă câteva sticle de apă.
@DanTal74 - Mi-aţi luat-o înainte (glumesc!) cu rw-ul, că de vreo 2 luni nu reuşesc să-l termin! De vizitat, am făcut-o in septembrie 2015!
Am nişte fotografii cu merii plini de rod, de înghiţit în sec privindu-le!
Nu ştiu acum dacă să mai încarc sau nu şi rw-ul meu, mai ales că e... mai lung decât al dv, cam cât drumul până la schitul de sus! (Până la cei 970m ai vârfului sunt de urcat... 6 km!!!)
@iulianic La schitul de sus nu e apă, e de-adevăratelea chiar în vârful muntelui! La schitul de jos, chiar în arealul acestuia, pe cărarea care pleacă de acolo la celălalt schit, este izvorul de unde se duce apă la schitul Cioclovina de Sus. Măicuţa Vartolomeea îi zice "Izvorul dragostei"...
PS Se spune că cel care va reuşi să urce măcar o dată în viaţă până la schitul de sus, va fi iertat de păcate!
Este o drumeţie care merită făcută, este natura în frumuseţea ei nealterată! Dar să ştiţi că e destul de solicitant urcuşul, uneori foarte abrupt!
@Lyssys - Mulțumesc, am înțeles! E bine de știut atât problema cu apa, cât și dificultatea drumului în urcuș. Cât despre faptul că s-a mai scris sau tocmai s-a mai scris despre vizita la cele două schituri, ce are a face? Fiecare scrie în felul lui, fiecare are pozele lui... mai ales că totul s-a petrecut în alt anotimp. Așteptăm, mai ales că ne promiți povești lungi și fotografii frumoase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Religie și Aur – Mănăstirea Tismana și Muzeul Tezaurului BNR — scris în 02.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Tismana — scris în 02.06.15 de oldmen din MANGALIA - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Manastirea Tismana — scris în 10.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Mănăstirea Tismana — scris în 20.09.14 de mafteimarian din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Manastirea Tismana un loc binecuvantat — scris în 31.05.14 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Manastirea Tismana – spiritualitate si modernitate! — scris în 15.07.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Manastirea Tismana — scris în 29.06.10 de ghitoca001 din CRAIOVA - RECOMANDĂ