ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Tismana

TIPĂREȘTE

In adevar, ea nu mai are seaman nici in aceasta tara, nici in alta, prin frumusetea locului si a asezarii, prin multimea apelor sale si itarirea pe care o are, ajutata si de ocrotirea zidurilor sale inconjuratoare” – acesta scria celebrul Paul de Alep in cartea sa dup ace a vizitat mamastirea Tismana in anul 1657.

Cum v-am zis in articolul despre Casa Memoriala Constantin Brancusi de la Hobita, inainte de a vizita acesta casa muzeu, am vizitat Manastirea Tismana. Drumul de la Ramnicu Valcea la Manastirea Tismana este urmatorul : Ramnicu Valcea – Horezu – Targu Jiu. De la Targu Jiu se merge spre Baia de Arama iar in dreptul localitatii Tismana se vireaza la dreapta si se urmareste drumul judetean pana la Manastirea Tismana. Acest drum judetean a fost renovat recent. Cand am fost in 2011 la manastire drumul era prost dar acum este foarte bun (intre timp a fost prin anul 2013 sau 2014 in noaptea de inviere la acesta manastire un fost premier al Romaniei din zona si probabil acesta este motivul asfaltarii drumului). Pe langa faptul ca asfaltul este foarte bun peisajul pana la manastire este unul deosebit, trecand printr-o padure de foioase, iar pe langa sosea curge incet la vale raul Tismana. Cum te apropii de parcarea manastirii observi mareata “creatie” catarata pe o stanca. Parcarea manastirii este mare, avand locuri amenajate si pentru autocare.

Coordonatele GPS al Manastirii Tismana sunt urmatoarele : N 45.04.59.34 si E 22.95.18.12.

Din parcare ca sa ajungi la manastire trebuie urcata o panta cam abrupta de vreo 300 metri. Chiar la baza pantei se afla un mic magazin de suveniruri si un WC public. Urcand mai departe, vedem pe partea stanga niste contructii noi, aranjate frumos, curate – sunt locuintele unde sunt gazduiti pelerinii care doresc sa ramana peste noapte la manastire. Dupa urcarea dealului ajungem in apropierea portii de intrare in manastire. Aici mai este amenajata o parcare dar nu stiu daca turisti au voie sa urce cu masina pana aici. Mai admiram odata priveliste inconjuratoare si ascultam jos in vale muzica compusa de cursul raului Tismana. Prima impresie care ti-o face manastirea este ca patrunzi intr-o fortareata cu ziduri groase, in mijlocul zidului aflandu-se un turn de aparare, astazi acesta este turnul clopotnita a manastirii. La baza turnului se gasesc doua porti mari de lemn armate cu benzi de fier, fapt care te duce cu gandul din nou la fortareata. Dupa ce trecem de poarta manastirii si facem cativa pasi in interior in fata ta apare mareata biserica manastirii, in partea stanga se gaseste magazinul cu obiecte bisericesti si suveniruri, locul de unde se pot cumpara lumanari si lasa acatiste. Inaint e de a intra in magazin iti poti potoli setea la un izvor cu apa rece cristalina ce vine din inima muntelui. Intorcandu-ne in cealalta parte adica la dreapte se observa sus la vreo 20 de metri pe pereti stancosi ai muntelui Starmina, pestera Sfantului Nicodim.

Manastirea Tismana este una din cele mai vechi asezaminte monahale din Tara Romanesca. Ctitorul manastirii este Sfantul Nicodim, care se spune a venit de pe Muntele Atos in acest loc pentru a construi o biserica. Prima biserica pe care a construit-o a fost din trunchiul unui lemn de Tisa, copac care crestea in aceea perioada in acesta zona. De la acest copac deriva si numele de Tismana. Biserica Manastirii Tismana a fost sfintita in anul 1377 si are hramul “ Adormirea Maicii Domnului “. Cuviosul Nicodim a infintat aici prima scoala din tara de caligrafi si copisti de carti bisericesti din diverse limbi. La Manastirea Tismana si-au gasit adapost si au ajutat la bunastarea ei aproape toti domnitorii Tari Romanesti, de la Radu Basarab la Mircea cel Batran, mai apoi Constantin Brancoveanu si multi alti. Tot aici la manastire Tudor Vladimirescu s-a adapostit si a organizat revolta antifanariota de la 1821 si tot aici aredactat si tiparit Proclamatia de la Pades.

Biserica este construita in stil bizantin, cu plan triconic, ziduri din piatra. Are trei turle, una pe naos, una pe pronaus si una pe pridvor. Dea-lungul timpului biserica a fost pradata si distrusa partial de mai ulte ori, la configurarea actuala ajungandu-se in anul 1855 in urma restaurari de catre arhitectul roman Carol Benesch.

Inainte de a intra in biserica te intampina o toaca metalica ce repezinta un vultur bicefal cu aripile deschise. In pridvorul biserici se gaseste mormantul ctitorului acestei manastiri Sfantul Nicodim, mormant care a fost sapat de acesta inainte de a murii. Pictura bisericii a fost facuta de mai multe ori, ultima data in anul 1944. Pictura repezinta sfinti in stilul bizantin. In interiorul bisericii se gaseste o racla din argint in care sunt expuse degetul aratator al Sfantului Nicodim, o cruce de plumb pe care o purta acesta la gat, precum si particele din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur si a Sfantului Ignatie.

Dupa ce iesi din biserica in spatele ei se afla Muzeul Manastirii. In acest muzeu se afla un adevarat tezaur ce cuprinde o bogata colectie de picturi, icoane vechi pictate pe lemn, carti vechi, obiecte din argint, haine preotesti vechi.

Dupa ce am terminat de vizitat si muzeul pitem sa admiram curatenia din curtea manastirii, toate lucrurile in curte erau puse la locul lor. Fiind luna aprilie cand am fost noi ultima data la acesta manastire, singurele flori ce se puteau admira erau cactusi de diferite marimi din curtea manastirii, in celelale anotimpuri trandafiri sunt vedetele acestei curti.

Cam atat despre acesta manastire.

Draga Webule stiu ca ar trebui sa postez si niste poze, dar nu le gasesc in calculator.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 10.01.16 22:57:39
Validat / Publicat: 11.01.16 01:30:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TISMANA [GJ].

VIZUALIZĂRI: 2665 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[11.01.16 11:12:19]
»

@zlatna - Mănăstirea Tismana, vechi monument religios, impresionează prin aspectul arhitectonic și poziționare geografică - fotografiile ce înfățișează complexul monahal (de culoare alb-roșu) situat în mijlocul unei „mări” de verdeață sunt superbe.

Abia aștept să ajung din nou pe meleaguri gorjene pentru o nouă incursiune la Tismana. Sunt interesat și de noul muzeu de lângă mănăstire: Muzeul Tezaurului de la Tismana. Se tot lucrează la amenajarea lui de câțiva ani, iar în toamnă se anunța deschiderea pentru public (adevarul.ro/locale/targu- ... 7b63/index.html).

Interesanta poveste a Operațiunii Neptun și planul muzeului le găsiți în pdf-ul atașat acestui comunicat al BNR: bnr.ro/Ceremonia-depuneri ... smana-9632.aspx.

Totuși observ că deschiderea muzeului pentru vizitatori se tot amână de la un anotimp la altul.

zlatnaAUTOR REVIEW
[11.01.16 16:03:26]
»

@tata123 - Zona unde este amplasata Manastirea Tismana este superba. Cred ca am fost de vreo patru ori la acesta manastire, si anul acesta pana acum nu avem in plan sa facem o vizita aici, dar daca se deschide si muzeul nu se stie , poate ne schimbam planurile.

As vrea sa ramanem odata in zona mai mult timp si sa colindam padurile din apropierea manastirii, sa mergem in sus pe malul raului Tismana.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Tismana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.4071249961853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1