Chiar in acest weekend am fost la Manastirea Tismana. De la Targu Jiu si pana la manastire sunt cam 35 de kilometri, pe care i-am strabatut in 40 minute, fara sa ne grabim. In drum spre satul Tismana vedem si indicatoarele ce ne indruma spre Hobita, unde e casa natala a lui Constantin Brancusi care se poate vizita.
Dupa ce am iesit din satul Tismana, am mai mers cativa km pana la manastire prin padure, pe langa râul Tismana. O parcare mare betonata gasim la intrarea pe domeniul manastirii. De aici urcam pe o alee pe jos si trecem pe langa spatii de cazare apartinand manastirii. In departare vedem turnul de la intrarea in ansamblul religios.
Manastirea Tismana este cea mai veche manastire din Tara Romaneasca unde se tin slujbe din secolul XIV pana azi. A fost infiintata de Sfantul Cuviosul Nicodim, ca si mrea Vodita si Prislop. Ajungem in fata intrarii si ramanem impresionati de turnul mare, de zidurile groase si turnurile din colturi; seamana cu o cetate.
In curtea destul de mica in care se afla plasata central biserica se plimbau o multime de pelerini. Florile ce inconjoara cladirile au culori frumoase. Am intrat in biserica mare, racoroasa și ne-am inchinat la icoane și racla cu moaste. Lăcasul religios este construit la 1378 si a fost reparat si imbunatatit de mai multe ori.
Ne-a plăcut pictura din biserica si icoanele din fata altarului. Candelabrul de alama din mijlocul bisericii este impresionant. Prima pictura a fost realizata in 1564 de pictorul Dobromir din orasul Targoviste. Am vazut-o in pronaos.
Am vizitat si muzeul manastirii; sunt multe obiecte religioase interesante si foarte vechi; acolo am mai vazut si o parte din picturile de la 1766. Am aflat ca langa manastire a fost ascuns, intr-o pestera, tezaurul Bancii Nationale a Romaniei in 1944 si se doreste organizarea unui muzeu acolo.
Merita sa vizitati manastirea Tismana, monument religios si de arta. Zona e foarte frumoasa si trecem prin padure, pe langa apa.
Trimis de mafteimarian in 20.09.14 20:40:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TISMANA [GJ].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mafteimarian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Aug.2017 Religie și Aur – Mănăstirea Tismana și Muzeul Tezaurului BNR — scris în 02.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Tismana: cele doua schituri — scris în 25.04.16 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- May.2015 Tismana — scris în 02.06.15 de oldmen din MANGALIA - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Manastirea Tismana — scris în 10.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2014 Manastirea Tismana un loc binecuvantat — scris în 31.05.14 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Manastirea Tismana – spiritualitate si modernitate! — scris în 15.07.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Manastirea Tismana — scris în 29.06.10 de ghitoca001 din CRAIOVA - RECOMANDĂ