ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sinca Veche

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La drum!

Brasovul e-o “placa turnanta” a turismului autohton, spre locuri si mai interesante decat orasul propriu-zis. Poti s-o iei spre culoarul Rucar-Bran, spre prapastiile Zarnestilor, spre Poiana Brasov, spre Predeal sau spre Tusnad si lacul Sfanta Ana, sau spre cetatea Fagarasului. Nici nu mai stii incotro s-o apuci. Fiind o zi mult mai generoasa cu noi, si mai putin geroasa, am incercat un “3 intr-unul”, si-anume Sinca Veche-Cetatea Fagarasului si Albota.

Introducere in paranormal

Dar degeaba o pornim intr-acest voiaj ciudat, spre ceva necunoscut, daca nu va fac mai intai, o "incalzire" ca lumea, adica o introducere intr-o alta lume, mult contestata, cea a spiritelor. Eu am convingerea ca voi, oamenii cu pregatire stiintifica si cu picioarele pe pamant, nu credeti in miracole. In integrarea in absolut, marca Bivolaru, in meditatii transcedentale, in calatoria in timp, in “tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, lucruri care se produc, cel mai adesea in locurile cu o mare incarcatura energetica, locuri de care tara noastra este plina. Eu nu cred ca credeti nici in povestea cu baciul ce mana o turma de oi prin Padurea Baciului de langa Cluj, si care a gasit pe-acolo, printre doi pomi contorsionati, o poarta stelara si a disparut intr-o alta dimensiune, cu oi cu tot. Realitatea stiintifica ne spune insa ca, exista anumite locuri din natura, mai putin poluate, impadurite, de obicei situate la altitudini de peste 800 de metri sau pe malul marii (unde valurile marii si ultavioletele au numeroase efecte binefacatoare) sau locuri situate in unele statiuni balneare (precum Baile Herculane), ce beneficiaza de astfel de avantaje si au un surplus energetic si de aeroioni terapeutici (mai ales cei negativi), plus o incarcatura microbiana mai mica. Acestea sunt locuri de cura, cu o aura energetica mai mare. Dar mai exista si unele locuri izolate, care, fara a avea prea multe valente, nasc legende.

In spatii inchise, in camere de locuit, birouri sau in automobil, incarcatura ionica este mica, de doar 200-300 ioni/cm3. Padurea insa, mai ales cea cuprinsa intre 800 si 1200 metri altitudine, prin aerul sau proaspat, ozonat si cu o sumedenie de ioni, in special negativi are un efect antistres evident, linisteste organismul, stimulează respiratia, creste metabolismul si ne salta imunitatea pana-n tavan! In padure sau prin parcuri, concentraţia ionilor negativi atinge 2500-3000/cm 3 iar incarcatura microbiana e mult mai mica decat cea din spatiile inchise. Ploaia, deasemenea (ploaia care va veni si va potopi toate relele), sporeste si ea concentratia ionilor negativi, pana la 4000/cm3.

Se zice ca mai exista pe la noi prin tara si acei, asa-zisi ”noduli energetici”, locuri in care fluxul energetic cosmic se contopeste cu cel uman si implicit, "scutul" corpului nostru se fortifica. Locuri ce ne cresc puterea de aparare, ne vindeca de unele boli si ne fac sa fim mai linistiti si mai buni. Se pare ca, unul dintre aceste locuri, este Sinca Veche.

Misterele subconstientului

In pelegrinajele religioase, multi oameni stau zile-ntregi la rand, ca sa atinga un obiect sfant, o cruce sau niste moaste, fiind convinsi ca daca n-o fac, vor avea ghinion intregul an. Nu e un lucru rau. In acele momente, toate energiile pozitive ale omului, prin autosugestie, se acumuleaza in corp, si faptul ca acesta ajunge ca, intr-un final, prin sacrificii, sa-si indeplineasca dorinta, ii asigura liniste si confort, o buna bucata de vreme. E ca si cand, esti amarat sau deprimat si, in fiecare dimineata, timp de 2-3 saptamani, te-ai privi in oglinda si-ai pronunta timp de cateva minute, cu voce tare, cateva porunci de genul: “Sunt cel mai bun, cel mai puternic, cel mai frumos, voi reusi, voi invinge, nu ma las batut niciodata! ”. E suficient! Creierul nostru, cel putin in acest caz, e cam prostanac si ni se supune. Il putem insela usor. Il putem domina. El primeste niste comenzi si incepe sa reactioneze, dand si el, la randul lui, alte comenzi, spre niste substante ce exista latente in corp, ce incep sa actioneze si rezultatul pozitiv al acestor sedinte de autosugestie, este si el unul benefic. Incercati! Asa se intampla, spre exemplu, in cazul pelerinajului de la Prislop, acolo unde domneste energia binefacatoare a “sfantului Ardealului”, Arsenie Boca, la fel e si la Sinca Veche, unde inca simti prezenta stramosilor nostri, dacii, cei mai viteji dintre traci. E suficient ca sa crezi in minuni, chiar daca ele nu exista intotdeauna. Mai ales daca ai incredere in principalele tale “atu”-uri cu care te-a dotata natura-mama, mana si mintea ta, credinta care trebuie doar reimprospatata din cand in cand.

Puncte energetice

Exista locuri izolate sau chiar zone intinse in tara noastra, locuri in care, fiinta umana, resimte o stare de bine, de liniste si de echilibru sufletesc. Dacii au venerat aceste locuri, construind adevarate lacasuri de cult sau chiar altare, pe care aduceau ofrande zeului lor suprem, Zamolxes. Sunt locuri cu o incarcatura energetica benefica, locuri prin care pamantul comunica cu cerul, pe unde el „respira” si ne incarca si pe noi cu o farama din seva lui vindecatoare. A curs multa cerneala si au aparut multe pareri despre acest subiect, unii le-au luat drept bune, altii le-au incadrat in paranormal. Se zice ca tara noastra beneficiaza de unul dintre cele mai puternice scuturi energetice de pe planeta, poate mai puternic si decat cel de ozon al pamantului sau cel al navei Enterprise din serialul Star Treck. Lucru care nu e departe de adevar. Oriunde, pe la noi, mai exista (inca) paduri de conifere (brad, stejar), parauri limpezi si zglobii de munte, cu praguri acvatice, mini-cascade, valtori si bulboane sau locuri unde apa “se-mpiedica” de asperitatile pietrelor si-si imprastie ionii moleculelor componente prin aerul plin de oxigen, caderi mai mari sau mici de apa sau, la mare, valuri care se sparg “non-stop” de tarm, adevarate rezervoare de aeroioni, benefici existentei umane.

Tara noastra, multe secole un tinut agrar, fara industrie poluanta, este un loc in care nu ploua cu aur si diamante din cer dar natura ei este una dintre cele mai frumoase, variate si sanatoase din Europa. Sa nu uitam de multitudinea de lacuri, cascade, de paduri, de statiuni balneare si de zecile de mii de animale si pasari sau pesti (pelicani, vulturi, rasi, ursi, lupi, cerbi, caprioare, vulpi, veverite sau mistreti), un adevarat barometru viu al sanatatii si perfectiunii unui bio-ecosistem, pe care insa, noi astazi, incercam sa-l deterioram cu orice pret, zamislind o lumea bolnava. Si poate ca, tocmai de aceea, unele din ultimele refugii ale omului bolnav, raman tocmai aceste minuni pe care le savarsesc salasurile sfinte, precum e considerata azi si Sinca Veche.

Sinca veche

Despre Sinca veche, am mai scris aici - vezi impresii.

Fiind un pasionat de lecturile SF si paranormale, de-a lungul anilor, am parcurs mai toate zonele energetice ale tarii:Sfinxul, Babele. Varful Omu’, Sarmisegetusa Regia, Varful Toaca din Ceahlau, Padurea Baciului de langa Cluj si manastirea rupestra de la Sinca Veche. Si de data asta, am intrat in grota rupestra cu telefonul mobil (se spune ca nu e bine), dar am baut mai inainte apa din izvorul tamaduirii “Buna Vestire” (asta e bine) si am intrat singur, fara sa interferez cu energiile altora. De fapt, iarna, lume e prea putina pe-acolo prin grota sau pe la izvor. Cu alte cuvinte, erau conditii ideale pentru a avea o incarcare energetica maxima. Am stat destul de mult. Dar, nici acum n-am simtit nimic deosebit. Vreo furnicatura sau vreo stare de euforie. Am simtit doar liniste. Am urcat apoi si la bisericuta (schitul) Sfantul Nectarie din arealul rupestru, care era “full”, era slujba de duminica. Nu departe a aparut insa o imagine care m-a daramat. Atunci, am devenit intr-adevar euforic. In zare, au aparut muntii Fagaras inzapeziti. E imposibil sa ramai impasibil in fata celor mai marete cetati de granit ale tarii noastre. Apoi, pe niste lungi si frumoase alei, am coborat spre iesire. Si ce-am intalnit pe pacurs? Inca o imagine ciudata si incarcata de mister ce te surprinde, intrerupand monotonia aleilor. O imagine de piatra, stranie, o alta frantura dintr-o veche asezare, de mult disparuta sau, poate, doar un loc de ritual. Ce sa fi fost pe-acolo? Am inceput sa ma plimb printre bolovanii verzi. Totul pe-aici avea ceva din aerul straniu al povestirilor lui Hitchcock sau Sir Conan Doyle, care-si incepea romanul “Cainele din Baskerville”, descriind, friguroasa, neguroasa si strania locatie a povestirii sale, landul Baskerville, loc oribil cu evidente nuante de macabru, pe langa care cetoasa Londra, cu tot smogul ei gros de cateva mii de "Inches", prin care nu-ti vezi nici macar sireturile de la pantofi si poti cadea intr-un canal sau chiar in Tamisa in orice moment, era o bagatela. Aici la Sinca Veche, apar niste blocuri geometrice de piatra, ciudate si inverzite de vreme. Printre ele, apare si-un caine negru ca smoala. Care pare a fi paznicul stancilor. Ma trece un fior si am asa, o senzatie, ca aceste stanci cioplite, erau altare dacice de sacrificiu. E clar ca pe-aici au trecut dacii in urma cu doua milenii. E posibil ca-n acest templu, un mare preot dac, le dadea ultima impartasanie de “drum bun”, cu zambetul pe buze, (caci asa faceau dacii, izbucneau in hohote de ras, atunci cand porneau la lupta sau spre ceruri, in lumea lui Zamolxes). Am fotografiat mica padure de granit cu forme geometrice, ca sa va dati si voi cu parerea.

Unii considera templul de la Sinca Veche, drept un templu al minunilor. La fel ca si la Fontana di Trevi din Roma sau la "fantana rotunda" de la vila Tivoli din Sovata, unde, daca arunci o moneda peste umar si iti spui o dorinta, aceasta se va indeplini, si aici, in templul de la Sinca Veche, dorintele tale se vor indeplini. Doar ca aici, totul e gratis, e fara monede, la fel cum este si intrarea si vizitarea intregului areal al templului.

Final

Chiar daca pe moment, templul de la Sinca Veche, nu “m-a cutremurat deloc”, dupa tot acest periplu pe la Sinca Veche (si-apoi la Cetatea Fagarasului si Albota) m-a facut sa ma simt mai bine. Poate si pentru c-am evadat din aglomeratia si galagia unui oras mare, aflat in plina sarbatoare. Sau poate pentru ca simteam cum se pravalesc peste mine valurile de ozon invizibil ale crestelor Fagarasilor.

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 20.01.19 11:59:37
Validat / Publicat: 20.01.19 15:52:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV]. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 1670 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Sa fie oare niste altare de sacrificiu dacice?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.01.19 15:51:33]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Lucien
[20.01.19 18:02:47]
»

Am vizitat acum vreo doi ani acest loc și față de impresiile lui @dorgo constat dispariția uriașei prelate care la vremea respectivă acoperea întreaga intrare în biserica rupestră. Biserica este săpată în gresie moale și este de presupus că actuala configurație a grotelor este rezultatul unui șir de săpături făcute de-a lungul timpului, fiind săpate noi camere, sau desființate altele prin simpla doborâre a peretului despărțitor. Aceste lucrări, inevitabil, au dus și la dispariția unor eventuale însemne vechi care să susțină în vreun fel speculațiile privind trecerea pe aici a unor preoți daci sau sihaștri creștini. Totuși, alte simboluri, probabil mai recente, din care unul asemănător cu Yin-Yang (o clepsidra) precum si Steaua lui David au mărit confuzia privind istoricul acestui aşezământ care, în afară de denumirea cea mai potrivită de Biserica (sau Mănăstirea, dacă în grote au viețuit călugări) Rupestră de la Şinca Veche, mai este cunoscută şi sub alte denumiri: "Templul Ursitelor", "Mănăstirea Săpată în Piatră" sau "Templul de la Şinca Veche". În privința energeticii pentru care i s-a dus vestea în întreaga Românie (lume!?), şi eu am pățit exact ca @Dorgo: am stat minute în șir pe locul unde lentila ”turlei” concentrează enregiile universului, dar n-am simțit nimic special. Așa sunt unii, mai nesimțitori...

Numele de "Templul ursitelor" îl are deoarece în acest loc se împlinesc dorinţele celor care vin sa se roage. De asemenea, se zice că încărcătura energetică benefică se transmite asupra lucrurilor, astfel că unii oameni ar fi lăsat aici (peste noapte) și recuperat apoi mâncare, apă, îmbrăcăminte şi icoane.

tata123 🔱
[21.01.19 08:50:44]
»

@dorgo: „Mega-cunoscut” în țară ori „super-cunoscut” în străinătate, iaca că pe AFA abia acum ți-am acordat votul pentru Superbonus, cel cu numărul 20. Cred că generațiile de azi sunt mult mai „insensibile” la minuni și energii antice.

Totuși locul are un farmec al său prin complexul de biserici/locuințe săpate în rocă, izvorul cu apă rece, labirintul de pietre uriașe și, nu în ultimul rând, panorama către crestele munților. „Tradițiile” se formează atât de repede, obiceiurile apar ca ciupercile după ploaie și de cele mai multe ori se uită ideea de la care s-a pornit. Numai bine!

dorgoAUTOR REVIEW
[21.01.19 09:26:01]
»

@tata123 si @Lucien: Am gasit un videoclip care ofera mai multe explicatii (supozitii) despre Sinca Veche, loc in care mi se pare ca cel mai cunoscut lucru, e necunoscutul.

youtube

Am mai intalnit asemenea grote, situate langa o padure si langa o sursa de apa (lucruri esentiale pentru supravietuirea omului, mai ales pentru cel preistoric), in Cheile Turzii, Cheile Ordancusei, Cheile Varghisului sau pe Dunare, langa Cazane.

E posibil ca aceste grote sa fi fost folosite, dupa "homo sapiens", de pustnici, precum e azi grota (chilia) lui Daniil Sihastrul, situata langa o padure si un parau.

Apa si lemnul padurii erau absolut necesare pentru a supravietui si pentru confectionarea diferitelor obiecte sau arme de vanatoare iar padurea asigura lemnul de foc si hrana (fructe de padure si vanat).

Sinca Veche, e-un loc interesant si cu cat nimeni nu poate afirma mai nimic concret despre el, cu atat, el devine mai misterios.

mihaelavoicu
[21.01.19 21:28:34]
»

Natura este cel mai desăvârșit artist, așa cum este și cel mai desăvârșit medicament. Cumva, are și efect Placebo?

Numai bine!

dorgoAUTOR REVIEW
[22.01.19 09:21:40]
»

@mihaelavoicu: Natura are un efect terapeutic direct, nu placebo. Efectul placebo, incumba un mic truc si e legat tot de autosugestie si acest fapt e dovedit si el, de stiinta, de mult timp. Efectul are efect mai ales la "falsii pacienti". Un exemplu. Cineva, o pacienta, fara cunostiinte aprofundate farmaceutice, se plange de dureri pe care stii ca nu le are sau daca le are, le exagereaza. "OK, ii raspunzi, am primit tocmai acum niste medicamente grozave, care-ti iau durerea doar cand le vezi". Si te duci sa i le-aduci. Pacientul (a) incepe "deja" sa se simta mai bine, se linisteste doar la gandul ca cineva se va ocupa de "durerea" ei. I-aduci in loc de un oarecare antalgic clasic, (Antinevralgic, Codamin sau Algocalmin), niste vitamine frumos colorate si frumos ambalate. Ii spui, in timp ce le scoti din cutie, ca sunt direct de la firma-mama, din Germania sau din America. Incepi sa le si lauzi. Vitamina e rosie iar ambalajul e verde cu galben. Dupa o jumatate de ora, revii si-ntrebi pacientul (a), cum se simte. "Ooo, mult mai bine, nu mai aveti una si pentru maine? " Discutia, o aude si vecinul (a) ei, care pana atunci, n-avea nimic. "Valeleu maica, m-a apucat si pe mine o durere de ceafa, cred ca m-a tras curentul", imi dati si mie o bulina rosie? Ii dau. Efectul e acelasi. De fapt, la spitalul la care lucrez acum, am mereu la mine, o borseta cu tot felul de medicamente, ce rezolva "instant", orice problema, reala sau imaginara si toata lumea e multumita. Dar, nu e totul atat de simplu, adeseori, pe langa pastila rosie, mai trebuie adaugata si-o lunga discutie (sedinta de psihoterapie).

Intr-un anume fel, putem afirma ca si si obiectele sau salasurile sfinte, au un efect preponderent "placebo", de autosugestie.

Natura, nu te vindeca niciodata inselandu-te in stil "placebo", ea te vindeca "pe bune" printr-o terapie fizico-chimica, mult studiata si argumentata stiintific si nu doar pe moment, plus ca terapia ei, da adeseori dependenta, uneori pentru intreaga viata...

mihaelavoicu
[22.01.19 12:38:22]
»

@dorgo: putem afirma ca si si obiectele sau salasurile sfinte, au un efect preponderent "placebo", de autosugestie.

Aici am vrut să ajung. (Știam de efectul placebo). Întrebarea e dacă pietrele și coloșii aceia înverziți, acoperiți de mușchi și formele lor date de natură pot avea efect Placebo. Ai zice că sunt șlefuiți de o mână divină, precum Sfinxul în Bucegi. Am revenit pentru că îmi place cum explicați. Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[24.01.19 19:56:25]
»

@dorgo: Cred că la baza explicaţiei stă şi colaborarea medic- pacient. Dacă pacientul îl vede pe doctor ca pe al doilea Dumnezeu, el are încredere deplină în acesta şi chiar dacă nu e simulant şi efectiv îl doare ceva, îşi mobilizează energiile şi răspunsul e pozitiv la simpla pastilă placebo. Cunosc câteva cazuri în care încrederea, moralul şi gândirea pozitivă au infirmat pe durată lungă cele mai rezervate opinii.

În 2014, în reviewul meu despre Izvorul miraculos de la Sinca am scris:˝sunt sigură că poţi bea o damigeană din acestă apă dar dacă nu eşti convins fără a avea vreo îndoială asupra puterii miraculoase a ei, nu va avea niciun efect. Nu e vorba de fenomenul placebo ci de mobilizarea prin credinţă a tuturor resurselor interne ale organismului în luptă cu boala. Aşa cred că se explică şi vindecările miraculoase ale bolnavilor care vin să se roage la moaştele Sfântului Nectarie. Preoţii dau numeroase cazuri.˝

mihaelavoicu
[24.01.19 23:45:25]
»

@Michi: Eu nu cred decât numai în tratamentele medicale.

Michi
[25.01.19 08:44:19]
»

@mihaelavoicu: Bineînţeles că bolile sunt eradicate sau încetinite prin tratamente medicale, cu naturiste doar ca paleativ, dar moralul ridicat şi încrederea că te vei face bine (încredere în Dzeu, în acel ˝mie nu mi se poate întâmpla˝ sau pur şi simplu pentru că eşti optimist, face minuni). Cunosc doctori care spun unui aparţinător sau chiar bolnavului ˝mai are max un an de trăit˝, repetă sentinţa anul viitor ş. a. m. d. iar bolnavul se încăpăţânează să trăiască confortabil peste 10-11 ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Lucien, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & Templul rupestru de la Şinca Veche:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062416076660156 sec
    ecranul dvs: 1 x 1