ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Templul dorinţelor – mister şi energie

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns la Complexul rupestru de la Şinca Veche într-o frumoasă zi de sâmbătă plecând de la pensiunea din Moieciu de Jos unde ne petreceam minivacanţa de Sfânta Maria. Scopul declarat al acestei minivacanţe a fost pentru odihnă, relaxare şi încărcarea bateriilor, dar ispitele s-au ţinut scai de capul meu, neexistând zi fără propuneri de plimbări de tot felul, dar am rezistat destul de bine zic eu, o zi de odihnă, o zi de plimbare, aşa, alternativ. Nu refuz bine invitaţia de a vizita două mănăstiri din Bran, când amicii vin cu o nouă propunere: Şinca Veche. Recunosc că nu ajunsesem acolo până atunci, deşi auzisem şi citisem destul de multe, suficient cât să îmi trezească interesul şi dorinţa de a vedea cu ochii mei ce şi cum.

Un prieten a venit cu argumentul suprem şi convingător pentru mine, amintind de legenda conform căreia orice dorinţă pusă într-un anumit loc din grota respectivă se va îndeplini negreşit, iar pentru mai multă siguranţă scrii dorinţa pe un bileţel pe care îl plasezi apoi într-una din crăpăturile din pereţi :D, totodată reproşându-mi, pe bună dreptate, că am putut merge să-mi pun o dorinţă tocmai la Casa Fecioarei Maria de lângă Efes, aflată la puţin peste o mie de kilometri de Bucureşti, dar refuz o plimbare de câteva zeci de kilometri în ţara mea. În zadar i-am precizat că degeaba am fost eu în 2009 la Maryemana şi că de atunci tot aştept ajutorul divin :D şi un motiv suficient să revin la Efes în semn de mulţumire, pentru că nu s-a lăsat până nu m-a convins că nu mă costă nimic să mai fac o încercare. Mai mult chiar, băiatul gazdelor a confirmat că din cele trei dorinţe pe care şi le-a pus cu ocazia vizitei precedente la Templul Dorinţelor, două se impliniseră deja, iar a treia era în curs de „rezolvare” şi că se oferă să ne ghideze vizita din ziua următoare. Decizia a fost luată, urma o nouă zi de plimbări prin împrejurimi.

Imediat după micul dejun luat la pensiune, la cafea, facem ultimele planuri şi numărăm doritorii. De unde cu o seară înainte abia încăpeam în două maşini, în final, am rămas doar patru care am pornit la drum, pentru ceilalţi tentaţia unei pizza în Bran şi „vizitarea” bazarului de lângă Castel părând mai importante.

Am preferat să merg cu maşina unei amice care ştia drumul, mai aveam şi doi ghizi de nădejde, foarte buni cunoscători ai drumurilor şi ai locurilor, astfel că pentru mine a fost cel mai relaxant drum pentru prima dată după mulţi ani, putând să admir în voie peisajele care mi se derulau prin faţa ochilor, fără obligaţiile unui copilot, gen ochii pe GPS, urmărirea tuturor indicatoarelor posibile etc. Chiar mi-a plăcut mult. Mai fumam o ţigară, mai făceam câteva poze, fără nicio grijă, toate într-o atmosferă veselă bine întreţinută de mai tinerii mei companioni.

Drumul

Traseul ales la dus a fost: Moieciu de Jos – Bran – Predeluţ – Zărneşti – Poiana Mărului – Şinca Nouă – Şinca Veche, aproximativ 50 kilometri, iar la întoarcere am variat puţin din Zărneşti spre Plaiul Foii şi apoi prin Tohanul Nou – Bran şi apoi Moieciu de Sus pentru a lua masa.

Din Şinca Veche un indicator spre stânga ne-a îndrumat spre Mănăstirea Rupestră, pe un drum surprinzător de bun, cu sens unic în cea mai mare parte a sa.

Ajunşi la Templu, am găsit o parcare foarte plină, cu multe maşini parcate în afara acesteia pe marginea drumului, dar noi ne-am continuat drumul spre Schitul Şinca Veche, parcarea de aici de sus fiind chiar foarte liberă, deşi am văzut şi vreo două autocare cu turişti aflaţi în pelerinaj, din fericire, aflați la finalul vizitei.

Vizita noastră a început astfel de sus. Am intrat în curtea Schitului. Programul de vizitare este 08.00-20.00, cel puțin vara. Ne-am continuat drumul pe o alee îngrijită până la mica mănăstire construită pe niște piloni. Aceasta are hramul Sfântului Nectarie Taumaturgul din Egina, vindecătorul şi de minuni făcătorul, o construcție nouă din 2005-2006, inițial locuită de o obște de călugări, iar din anul 2009 de măicuțe. Fragmente din moaştele Sfântului Nectarie şi ale altor sfinţi sunt păstrate într-o raclă în interiorul bisericii.

Am aprins lumânări, am dat acatiste pentru cei adormiţi şi ne-am pregătit bileţelele cu dorinţe :D.

La intrarea în biserică am găsit de vânzare diverse obiecte religioase frumos realizate. Eu am cumpărat doar lumânări, magneţi de frigider şi o brăţară. Am admirat şi sistemul de clopote aflat în faţa intrării.

O dată terminată vizitarea mănăstirii, am început drumul la vale spre grotă, pe aleile cu pietriş alb, bine îngrijite, urmărind indicatoarele. La coborâre, drumul este foarte uşor de parcurs şi plăcut, deoarece străbate o pădure, este umbră şi răcoare. Ne-am mai oprit şi la un magazin de obiecte şi cărţi religioase, „construit” în interiorul unei movile de pământ acoperit cu iarbă, pe care aproape nu-l observasem.

M-au surprins megaliţii acoperiţi de muşchi, cu inscripţii ciudate, de neînţeles pentru mine, aceştia amintindu-mi de cei văzuţi recent în zona Primorsko din Bulgaria cu ocazia vizitării sanctuarului tracic de la Beglik Taş – vezi impresii – în mai anul acesta. Plăcuţa de atenţionare cu „Loc sfânt. Vă rugăm, nu profanaţi! ” nu a făcut decât să-mi confirme bănuielile.

Ne-am continuat coborârea până la Izvorul Buna Vestire, a cărui apă foarte rece ne-a ostoit setea. Se spune că apa acestui izvor ar avea proprietăţi miraculoase, vindecătoare pentru orice boală. Posibil. Am văzut numeroase persoane care umpleau mai multe sticle şi chiar bidoane mari cu apă din acest izvor.

Cel din urmă obiectiv vizitat l-a constituit tocmai Mănăstirea Rupestră Şinca Veche, cunoscută şi sub denumirile de „Templul Ursitelor” sau „Templul Dorinţelor”, existând credinţa că dorinţele curate puse în interiorul acesteia se vor împlini negreşit. Originea acesteia este destul de controversată, atribuindu-i-se o vechime de 7000 ani, însă mult mai probabilă ar fi varianta a două biserici săpate în piatră datând din secolul al XVIII-lea, din perioada interzicerii bisericilor ortodoxe, a prigonirii ortodocşilor în scopul convertirii populaţiei din zonă la catolicism.

Grota era acoperită de o prelată cu scopul protejării construcţiei de intemperii, bârnele de lemn încercând susţinerea acesteia evitând surparea. Cu toate aceste măsuri, intrarea în grotă se face pe proprie răspundere, vizitatorii fiind avertizaţi asupra riscului căderii de pietre. Aprinderea lumânărilor în interiorul grotei este strict interzisă.

La capătul coridorului principal se află altarul primei biserici şi tot aici se află şi „turla” bisericii, la capătul căreia se poate vedea cerul. Se pare că aceasta este zona în care unii vizitatori se pot încărca cu energie :D. Eu am propriile idei şi reţineri vis a vis de fenomene şi practici de acest gen. Companionii mei erau însă de altă părere, astfel că, după vizitarea grotei, i-am aşteptat afară, nedorind să le tulbur concentrarea şi transferul energetic =)).

În partea dreaptă era un alt altar, de parcă peretele care despărţea două biserici săpate în piatră s-ar fi surpat, rezultând o singură biserică, dar cu două altare. Pe perete am distins clar un chip uman, steaua lui David cu şase colţuri şi simbolurile yin şi yang.

Contrar spuselor celor care au fost acolo înaintea mea, mie toate fotografiile mi-au ieşit clare, neblurate şi fără alte elemente în plus faţă de cele observate de mine cu ochiul liber. Plină de speranţă, am ascuns şi eu un bileţel într-una din fisurile din pereţii grotei, poate poate măcar de această dată mi se va împlini dorinţa.

M-am răcorit din nou cu apa rece de la izvor şi m-am aşezat cuminte afară pe o băncuţă la umbră în aşteptarea celor cu care venisem şi care mai aveau ceva energie de captat. Totuşi, se pare că o parte din energia din „grota dorinţelor” a ajuns şi la mine şi m-a ajutat să urc cu mare uşurinţă, având în vedere lipsa mea de antrenament, tot drumul înapoi spre Schit.

Recomand vizitarea complexului de la Şinca Veche atât celor pasionaţi de fenomene paranormale, energii misterioase şi altele asemenea, cât şi celor care îşi doresc doar o plimbare plăcută şi liniştită într-un loc frumos şi bine îngrijit.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nicole33 in 12.11.18 06:09:34
Validat / Publicat: 12.11.18 06:50:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].

VIZUALIZĂRI: 5279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Templul dorințelor - mister și energie - Biserica Rupestră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81400 PMA (din 66 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[12.11.18 08:09:31]
»

Neata!

Hai ca a inceput sa va placa sa mergeti pe la tot felul de locuri mistice! Bravos! Foarte frumos!

Cu noi se vede treaba ca a-ti inceput la Beligk Tas,in Bulgaria, sunt curioasa ce mai urmeaza?!

Am mai citit cateceva despre Manastirea rupestra Sinca Veche, dar recunosc ca vizitarea ei este o 'dorinta' mai veche de-a mea.

Pup fata frumoasa!

Zoazore
[12.11.18 09:09:53]
»

@nicole33: Frumos articol, scris cu traire!Bravo, Tiza!

Totuşi, se pare că o parte din energia din „grota dorinţelor” a ajuns şi la mine şi m-a ajutat să urc cu mare uşurinţă, având în vedere lipsa mea de antrenament, tot drumul înapoi spre Schit.

= Woow! Deci te-ai lamurit ca functioneaza? Tare mi-as dori si eu s-ajung ACUM acolo!

Cu dorinta cum stai! Se prefigureaza indeplinirea?

Da, inca e un loc bine ingrijit, dar placuta aia cu "Nu profanati" ma doare. N-ar fi trebuit sa fie acolo! Trebuia subanteleasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008
[12.11.18 14:56:16]
»

@nicole33: FELICITĂRI pentru articol si fotografiile minunate!

Am fost și noi pentru a doua oară acolo, în luna septembrie... nu am avut timp să mai povestesc, dar dorința de a mă reîntoarce acolo este vie.

Este locul meu de reculegere preferat, cu multă liniște, energii, stare de bine.

Locul este foarte bine îngrijit, estetic amenajat, este unic.

Călătorii plăcute!

webmaster
[12.11.18 20:18:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33AUTOR REVIEW
[12.11.18 21:07:11]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult!

nicole33AUTOR REVIEW
[12.11.18 21:23:50]
»

@adrianbogdan:

Hai ca a inceput sa va placa sa mergeti pe la tot felul de locuri mistice! Bravos!

Este valabil doar pentru mine . Soţul nu m-a însoţit în această excursie, preferând să se relaxeze la pensiune.

Sunt foarte curioasă, îmi plac legendele şi poveştile de acest gen, dar nu cred orbeşte în ele. Din acest motiv încerc să mă conving personal, la nivelul meu de percepţie, în legătură cu ce este într-un loc sau altul.

Cu noi se vede treaba ca a-ti inceput la Beligk Tas, in Bulgaria, sunt curioasa ce mai urmeaza?!

La Beglik Taş mi-a plăcut maxim. Dacă nu eraţi voi, nu ajungeam acolo, deşi mai fusesem de alte şase dăţi în zonă, o dată chiar în Primorsko.

Am ceva în plan, tot la noi în ţară, dar posibil prin primăvară.

Categoric MERITĂ şi îţi recomand oricând o plimbare la Mănăstirea Rupestră, dar preferabil când este plin de flori şi este totul verde în jur. Şi aştept impresiile tale după vizitare.

Mulţumesc pentru vizită şi ecou!

nicole33AUTOR REVIEW
[12.11.18 21:39:19]
»

@Zoazore:

Deci te-ai lamurit ca functioneaza? Tare mi-as dori si eu s-ajung ACUM acolo!

Şi da şi nu

Cu siguranţă, după o vizită la Templul Dorinţelor impresiile tale ar diferi de ale mele şi ştii bine la ce mă refer.

Am fost patru, iar companionii mei chiar credeau cu tărie în energia pozitivă cu care te poţi încărca acolo. Eu sunt mai reticentă cu chestiile pe care nu mi le pot explica ştiinţific cât de cât, mă ştii doar.

Cu dorinta cum stai! Se prefigureaza indeplinirea?

Negativ .

Articolul este scris din august, dar l-am finalizat şi postat trei luni mai târziu după o dezamăgire în acest sens. Sunt încăpăţânată şi refuz să mă resemnez, chiar dacă realizez că nu fac decât să mă îndepărtez tot mai mult de împlinirea dorinţei. Dar eu insist în continuare .

Se pare că locul arată tot mai bine an de an din cele povestite de amicii care merg des aici. Erau mai multe asemenea plăcuţe, dar şi curăţenia era respectată, iar turiştii se comportau decent.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[12.11.18 22:19:19]
»

@Dana2008:

Am fost și noi pentru a doua oară acolo, în luna septembrie... nu am avut timp să mai povestesc, dar dorința de a mă reîntoarce acolo este vie.

Te înţeleg perfect pentru că şi eu îmi doresc să revin acolo.

Spre ruşinea mea, abia azi am ajuns să citesc articolul tău despre vizita la Şinca Veche din 2016. Nu ştiu cum de îmi scăpase la momentul scrierii lui.

Cu o seară înainte am intrat pe AFA să văd ce s-a scris despre Templul Dorinţelor. Am văzut că sunt multe articole, dar nu am vrut să citesc/recitesc atunci niciunul, pentru a nu mă lăsa influenţată în vreun fel. Am citit doar numele colegilor care au fost acolo înaintea mea, toţi "de încredere"

Este locul meu de reculegere preferat, cu multă liniște, energii, stare de bine.

Locul este foarte bine îngrijit, estetic amenajat, este unic.

Din punctul de vedere al curăţeniei, îngrijirii atente şi al esteticii (vezi coşurile de gunoi frumos mascate în coşuri de nuiele sau aleile), am fost foarte plăcut surprinsă. Plăcut m-au surprins şi oamenii de acolo, vizitatori ca şi mine, prin comportamentul absolut civilizat şi decent, adecvat vizitării unui asemenea loc.

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dana2008, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & Templul rupestru de la Şinca Veche:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096094846725464 sec
    ecranul dvs: 1 x 1