ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea rupestră Șinca Veche

TIPĂREȘTE URM de aici

 

” … orice casă este zidită de cineva, iar ziditorul a toate este Dumnezeu” (Evrei 3,4)

Pentru sejurul nostru la pensiunea Stella Drăguș (vezi impresii) ne-am făcut de acasă planuri privitoare la ce obiective turistice din apropiere am putea vizita.

Pe listă se găsea și mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, așezământ monahal ortodox străvechi din Țara Făgărașului, cu atestări documentare abia din sec. XVIII, ” loc sfinţit şi binecuvântat de Dumnezeu, datorită ostenelii şi rugăciunii săpate în piatră de către călugării care s-au nevoit în mănăstirea rupestră, în timpul prigoanei religioase din Ardeal, din secolul al XVIII-lea” (conf. site-ului manastirea-sincaveche.ro).

La obiectivul amplasat relativ aproape de Brașov (50 km.) și Făgăraș (20 km.) se accede din DN 73A, iar din centrul localității Șinca Veche se intră pe DJ 104E și după cca. 1,5 km. se ajunge la mănăstire.

Am ajuns aici dimineața într-o zi de mai, iar cerul senin cu câteva” scame” de nori ne dădea speranța unei zile minunate (și așa a fost). 

Oprim în parcarea de la poalele dealului Pleșu, din fața intrării principale, parcare neamenajată dar suficient de mare. Un al doilea loc pentru parching, amenajat, asfaltat, fiind la cca. 1500 m de acesta, spațiu aflat pe creasta dealului.

Poarta masivă din lemn aflată la intrare, ascunde cumva privirii ce se află în spatele ei și ne transmite mesajul că dincolo de ea se află o altă lume, mistică, tăcută, plină de evlavie.

Prima impresie după ce am pătruns în curtea complexului, este creată de imaginea deosebit de frumoasă dată de păduricea înconjurătoare, în care este ascunsă vederii mănăstirea rupestră și noul schit de maici, ne va fi întărită și amplificată pe măsură ce străbatem spațiul monahal, înconjurat de un decor natural încântător, cu alei acoperite cu piatră delimitate de mici garduri din împletitură de nuiele și poteci de pământ, care șerpuiesc printre copaci și străbat păduricea purtându-te peste tot în curtea ansamblului monastic. Din loc în loc sunt plasate buturugi din lemn, pentru odihna celui care a venit aici ca pelerin sau turist.

Este liniște, simplitatea și frumusețea locului, la care contribuie din plin respectul celor ce viețuiesc și trudesc aici, față de natură inclusiv prin utilizarea materialelor naturale (piatră, lemn) la construcțiile durate aici, te cuceresc deîndată, armonia locului nefiind tulburată de nimeni și nimic.

Un indicator fixat pe un copac ne arată drumul” spre GROTĂ” . Urcăm alene pe aleea pietruită ce duce la ansamblul celor două bisericuțe săpate în piatră (gresie nisipoasă), construcție cunoscută sub denumirea de Grota sau Templul Ursitelor. Pentru protejarea de intemperii a gresiei în care sunt săpate bisericuțele (gresia nisipoasă este un material ușor friabil) ansamblul este acoperit cu o construcție din lemn. Tot cu același scop, protejarea gresiei, accesul în interior se face pe podețe de lemn. 

Interiorul cuprinde mai multe încăperi săpate în piatră: intrarea/holul, pronaosul, naosurile primei și celei de-a doua biserici, altarele celor două biserici, anexele primei biserici (ce a servit drept trapeză) și a celei de-a doua biserici, turla și clopotnița. Turla sau turnul din piatră, asemănător unei turle de biserică fără acoperiș, este o construcție deschisă spre cer, ce face legătura cu exteriorul și implicit cu Dumnezeu, astfel încât spațiul de rugăciune să primească lumină de sus.

Toate încăperile sunt tăiate, scobite în gresia nisipoasă, au pereții încrustați cu tot felul de sculpturi ciudate sau desene și, pentru a rezista degradării produsă de condițiile meteo, aproape în toate încăperile sunt montați stâlpi de sprijin a tavanelor și pereților.

Privim cu smerenie spațiul ce a servit desfășurării vieții monahale și parcă auzim rugăciunile vechilor sihaștri care au viețuit și au nevoit pe aceste meleaguri.

Cu timpul bisericile rupestre s-au degradat sub vitregia evenimentelor istorice” dar și a vremii, actuala formă a construcției rupestre apărând după anul 2005 când au început lucrări importante de excavare manuală, nu mecanică pentru a preveni distrugeri iremediabile la o structură alcătuită din material atât de sfărâmicios, a aluviunilor și nisipului rezultat din eroziune de sute de ani, aducându-se în acest mod la lumină ceea ce putem vedea azi.  

Părăsim vechiul spațiu monahal, nu înainte de a bea câte o gură de apă de la Izvorul Buna Vestire și ne îndreptăm spre Paraclisul Sf. Nectarie și corpul de chilii, ansamblu situat undeva în spatele bisericuțelor rupestre, spre creasta dealului. 

Parcursul nostru spre schit trece pe lângă magazinul de obiecte bisericești, o construcție săpată în munte, cu o ușă mititică ce dă impresia că e căsuța unor pitici.

Este o ctitorie nouă ce ființează din anul 2006, anul sfințirii de către ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, fiind o obște de maici, iar schitul poartă hramul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Egina” grabnic ajutător în suferinţe şi boli grele” . 

Mottoul review-ului: ” … orice casă este zidită de cineva, iar ziditorul a toate este Dumnezeu”  este preluat de pe o placă plasată la paraclis, de unde mai aflăm că acest locaș de cult ortodox a fost ridicat în 4 luni de către Fundația Ortodox-Culturală” Maica Sfântă-Bucuria Neașteptată” prin donatorii săi, fiind ” înzestrat cu toate cele trebuincioase trăirii și slujirii obștei monahale” .

În capelă se află un mic altar și iconostasul precum și două racle din argint cu relicve sfinte, printre care și o părticică din moaștele Sf. Nectarie (de aici și hramul paraclisului) și un mic fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Întregul ansamblu monahal este deosebit de frumos în simplitatea sa. Vizitându-l vei fi cuprins de liniște într-un loc plin de armonie, încărcat de tradiții străvechi, unde natura a creat un cadru aflat într-un echilibru perfect cu mediul înconjurător.

Dacă nu ați vizitat locul merită din plin să o faceți pentru că, în mod cert, nu veți regreta.

Drumuri bune și excursii frumoase!


[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 12.06.24 14:09:54
Validat / Publicat: 12.06.24 15:10:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȘINCA [BV]

VIZUALIZĂRI: 202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Turnul interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[12.06.24 17:13:33]
»

Am fost și noi acum o lună și ceva. Interesantă locația dar parcă totuși prea pustie, cel puțin la momentul vizitei noastre.

Personalul de acolo (măicuțele) erau cam reci și tăioase în discuții. Lipsa indicatoarelor sau a unui traseu definit ne-au dat bătăi de cap până am ajuns la mănăstirea construită, adică cea din dreapta de pe deal. Cea de piatră este mai ușor accesibilă, fiind chiar la poalele dealului.

Votat cu drag. Am zis să scriu și eu dar nu mi-am găsit timpul necesar, nici răbdarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
[12.06.24 18:51:35]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc pentru vot și ecou!

Și când am fost noi nu era foarte multă lume și a fost bine deoarece am putut vizita în liniște obiectivul.

Toate cele bune!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.06.24 16:04:59]
»

@Mitica49: Un loc aparent încărcat de mister căruia i s-au atribuit diverse „puteri” iar ipotezele care mai de care mai ciudate încă se transmit în massmedia de tot felul.

Am fost și eu acolo în 2016 (vezi impresii) când promovarea acestui loc era destul de accentuată. În jurul bisericilor rupestre plutesc legende, dar cercetările continuă...

Starea de conservare este destul de „instabilă” , dacă pot spune așa. Încă din perioada interbelică acest complex religios era menționat în presă, într-un articol turistic subliniindu-se degradarea acestuia: Dacă vrei poţi admira mănăstirea săpată in pământ dela Şinca Veche, pe cale de a se pustii cu totu, ... (Dimineața, iunie 1935)

Drumul asfaltat ce urcă la parcarea de sus este meandrat, dar oferă priveliști minunate.

Mulțumim pentru articol și fotografii.

Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
[13.06.24 19:45:30]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc pentru vot și ecou!

Înainte de a scrie review-ul, la documentare, am tras cu ochiul la ce s-a mai scris pe AFA și am citit articolul dvs.

Mulțumesc în aceeași măsură pentru informațiile suplimentare, ca întotdeauna, competente și utile.

Michi
[14.06.24 19:59:08]
»

@Mitica49:Stiam că l-am văzut de două ori, stiam că am şi scris despre Templul rupestru, aveam în faţa ochilor imagini din fotografiile făcute dar pace să găsesc reviewul. Când l-am citit pe al tău şi am văzut si fotografiile puse mi-am reamintit cu plăcere de acest loc. Faţă de ce văzusem eu, din fotografiile tale reiese că s-au făcut ceva amenajări în zece ani.Până la urmă mi-am găsit reviewul scris în 2014, ce să-mi mai amintesc din el după 10 ani? Tot mai bună a fost împrospătarea adusă de tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
[14.06.24 21:28:38]
»

@Michi: Sărut mâna doamna Michi!

Mulțumesc mult pentru vot și ecou!

Mă bucur că rewievul meu v-a readus aminte despre vizita făcută acolo.

O seară bună!

nicole33
[14.06.24 23:41:26]
»

@Mitica49:

Am fost şi eu acolo în august 2018 în timpul minivacanţei de Sfânta Maria petrecută la o pensiune din Moieciu.

Eu am prins acolo aglomeraţia de pe lume.

Oprim în parcarea de la poalele dealului Pleșu, din fața intrării principale, parcare neamenajată dar suficient de mare. Un al doilea loc pentru parching, amenajat, asfaltat, fiind la cca. 1500 m de acesta, spațiu aflat pe creasta dealului.

La data vizitei mele parcarea din vale era arhiplină, oamenii îşi parcaseră maşinile inclusiv pe marginea drumului, astfel că am fost nevoiţi să folosim parcarea din vârful dealului unde am găsit locuri pe alese.

Chiar dacă eu eram nerăbdătoare să ajung mai repede la Templul Dorinţelor, am început vizitarea complexului cu mănăstirea cea nouă şi plină de flori, coborând apoi aleile spre "Grotă". Mai dificil mi s-a părut drumul de întoarcere, doar în urcare, pentru recuperarea maşinii.

Dacă nu ați vizitat locul merită din plin să o faceți pentru că, în mod cert, nu veți regreta.

Aşa este, am fost acolo şi tot aş mai merge

Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
[15.06.24 08:24:50]
»

@nicole33:

Mulțumesc pentru vot și ecou!

Vizita noastră a fost în mijlocul săptămânii, nu era nici o sărbătoare așa că am parcat la intrarea principală și am vizitat complexul în ordine istorică, ca să zic așa.

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & Templul rupestru de la Şinca Veche:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10687494277954 sec
    ecranul dvs: 1 x 1