ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 [ani]

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Schitul Crasna « Sf. Nicolae » - un loc binecuvantat de Dumnezeu

TIPĂREȘTE

« Rugati-va si atunci ca sa simtiti nu-i greu si-n cer si-n jurul vostru si-n voi pe Dumnezeu »! (indemn prezent pe o cruce din incinta ansamblului manastiresc)

Multa lume cunoaste acest lacas sfant sub denumirea de Manastirea Crasna, insa, pentru a nu face confuzie cu Manastirea Crasna din jud. Prahova, am ales denumirea oficiala prezenta pe placuta de la intrarea in acest monument istoric si care il dateaza ca fiind din 1636, desi in primele documente istorice se mentioneaza atestarea acestuia chiar din 1486, dupa cum se desprinde din istoricul prezent in incinta lacasului de cult. Diferenta de ani este explicabila, avand in vedere ca mai intai a fost o bisericuta din lemn, inlocuita ulterior cu cea din bolovani de piatra de rau si caramida.

Schitul Crasna se afla la poalele muntilor Parang, chiar in comuna Crasna si se poate ajunge pe un drum frumos (DJ 665) ce lega orasul Novaci de Bumbesti Jiu (15 de km). Bucuria parcurgerii drumului a fost cu atat mai mare cu cat ne-am oprit sa vizitam si Manastirea Icoana inainte, aflata la numai cativa kilometri de schit, despre care am povestit aici.

Schitul este amplasat intr-o zona deosebit de frumoasa, bogata in vegetatie si copaci ai caror crengi par sa te atinga.

Inainte de a intra in perimetrul acestuia, am respirat aerul proaspat si ne-am bucurat de verdele ierbii peste care stateau asezate frunze ruginii, semn ca toamna era in drepturi.

Dupa ce am trecut de poarta de lemn frumos cioplita cu motive populare romanesti, am intrat in ansamblul manastiresc inconjurat de un gard alcatuit din pietre de rau.

Schitul a fost ctitorit pe timpul domniei lui Matei Basarab, chiar de catre proprietarul satului Crasna, Dumitru Filisanul, nepotul Marelui Ban al Olteniei Dobromir, var cu doamna Stanca, sotia Domnului Mihai Viteazu, dupa cum ne informeaza istoricul acestuia.

Trecand pe sub clopotnita schitului, am zarit o bisericuta alba, construita in stil bizantin, infrumusetata din brauri si arcuri din caramida rosie in registrul superior si acoperita cu acoperis din tabla. Casetele cu picturi sterse din exterior ne divulga ca acest schit a fost demult lasat uitarii, pictura interioara in aceeasi nota intregindu-ne parerea. Realizata in fresca, dupa sfintirea bisericii, asa cum este obiceiul bizantin, pictura interioara, reprezentand sfinti si scene biblice, vie altadata, acum intuneca bisericuta si creaza o atmosfera rece. Singurele “pete de culoare” sunt date de icoanele frumos realizate si care par sa fie donate in ultima vreme.

Numai catapeteasma inalta pana la bolta si frumosc sculptata in lemn si poleita pe alocuri cu foi din aur mai aduce aminte de frumusetea de altadata. Sub pictura ce il infatiseaza pe Isus rastignit pe cruce se afla Matei Voda ingenunchiat (in partea dreapta) si Mitropolitul Stefan (in partea stanga).

Ultimele reparatii si restaurari importante ale schitului s-au facut cu mai bine de 70 de ani in urma, cand a fost rectitorita chiar de catre Gh. Tatarascu, fost prim ministru si consilier regal, la vremea aceea schitul imbogatindu-se si cu numeroase obiecte de cult (dupa cum am desprins de aici).

Acum, insa, doar acoperisul bisericii si al chiliilor pare sa fie inlocuit «proaspat ». In biserica se afla si mormantul lui Ion Tundrea, unul dintre ctitori, cu greu incercand sa desprind ce scrie pe placuta ruginita parca si invechita de vreme. De asemenea, putem gasi o racla de argint cu parti din moastele Sf. Mucenic Nectarie si ale altor sfinti.

Pridvorul mi s-a parut a fi adaugat ulterior, lucru vizibil de la distanta, prin faptul ca biserica pare fi facuta din doua bucati, insa nu stiu daca nu cumva acest lucru a fost dorit de la inceput. Si daca tot am amintit de pridvor, acesta are doua intrari si este lipsit de ferestre care sa il lumineze, dar este pictat in totalitate inauntru.

In rest, am fi vrut noi sa stam de vorba cu cineva, dar nu am zarit nici-un calugar in incinta, iar daca ar fi sa ne gandim ca au fost ani in care numai un singur calugar vietuia la Schit, atunci nu e de mirare sa nu gasim pe nimeni, poate nici acum nu sunt prea multi retrasi aici.

Am plecat convinsi fiind de faptul ca daca biserica nu exceleaza ca valoare arhitectonica ori artistica, ea transmite totusi aceeasi insemnatate crestinilor, iar locul fericit de natura in care este amplasat Schitul este ideal pentru cateva clipe de liniste si ragaz, pentru momente de reculegere si rugaciune in tihna...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 07.09.11 14:00:12
Validat / Publicat: 07.09.11 16:21:31

VIZUALIZĂRI: 2293 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Jud. Gorj - Schitul Crasna « Sf. Nicolae » , poarta ansamblului manastiresc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

santana*
[07.09.11 21:22:32]
»

Frumos loc cu verdeaţă unde nu există nici întristare, nici suspin...

RobertCodescu
[09.09.11 18:36:15]
»

Sincer şi pe mine mă confuzasei cu titlul acestui review, fiindcă (recunosc) crezusem că te refereai la Mânăstirea Crasna!

Acum că am citit reviewul şi-am văzut pozele pot să spun că sunt mult mai edificat în legătură cu diferenţele (MAJORE) dintre schitul şi mânăstirea CRASNA.

Sper că îţi dai seama că NU m-am putut abţine să nu-ţi acord cele 900 PMA de care dispuneam în momentul de faţă!!!

FELICITĂRI!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[18.09.11 19:20:41]
»

@santana

Frumos loc cu verdeata unde nu mai exista suspin

Si unde vom fi scapat definitiv de-al tranzitiei chin

Unde vom ajunge cu totii, caci toti suntem datori

Cu un bilet doar "dus" spre-o lume pierduta-n nori

Acolo-i singurul loc in care muritorii devin nemuritori

sandrutza21
[25.10.11 20:10:06]
»

Foarte frumoasa descrierea si pozele!!! Cu proxima ocazie vom trece pe acolo!

webmaster26
[17.12.15 08:04:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea (Schitul) Crasna [Crasna-Ungureni], RÂNCA / NOVACI" (deja existentă pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, sandrutza21, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea (Schitul) Crasna [Crasna-Ungureni]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060355186462402 sec
    ecranul dvs: 1 x 1