GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Schitul Crasna – judeţul Gorj, frumosul este la el acasă
Si această mânăstire acest schit am avut plăcerea de a o vizita în miniconcediul ce l-am petrecut pe plaiuri gorjene în luna octombrie, fiind cazaţi în Rânca, la pensiunea Valea Mariei. După ce am vizitat mânăstirea Icoana din satul Cărpiniş (click aici) ne-am continuat drumul prin satele comunei Crasna, iar în centrul localitaţii Ungureni am dat de un indicator care ne arată că mai aveam de parcurs 2 km până la mânăstire.
In dreapta porţii se află o cişmea zidită din piatră cu o cruce din marmura albă.
Intrăm pe poarta mare, din lemn, sculptată în stil gorjesc şi mergem pe o alee pietruită spre mânăstire. De-o parte şi de alta acestei alei sunt livezi îngrijite de pomi fructiferi şi stupi de albine, aliniaţi soldăţeşte.
Denumirea localităţii Crasna vine din slavonă care înseamnă „frumoasă”, ceea ce explică zona deosebit de frumoasă în care se află mânăstirea.
Aici aflăm că de fapt suntem la Sfântul Schit Crasna, situat la poalele munţilor Parâng, la 30 km est de Târgu Jiu şi 15 km vest de oraşul Novaci.
Pe tăbliţa de la intrare citim că acest schit este monument istoric, atestat documentar pentru prima dată în anul 1486. La sfârşitul secolului al XVI-lea apare documentar pentru prima data biserica din lemn, închinată Sfântului Nicolae, unde se rugau câţiva călugări retraşi de lume. In anul 1636 apar primele chilii ale călugărilor şi se începe la construcţia noii biserici din piatră de râu şi cărămidă. Ctitorul bisericii este Dumitru Filişteanu, proprietarul satului Crasna, văr cu doamna Stanca, soţia lui Mihai Viteazul.
Textul pisaniei care se află la intrarea în biserică spune că:
“Cu vrerea Părintelui, a Fiului şi a Sfântului Duh, eu, robul lui Iisus Hristos, jupânul Dumitru cel mare cu feciorii lui i-au dat lui Dumnezeu şi n-am cruţat avuţia ce au zidit această Sfântă mânăstire în zilele bunului voievod Matei Basarab Valeat (7145) 1637 luna septembrie ziua 24″.
Datorită infuenţei bizantine biserica a fost iniţial sfiinţită fără pictură, împodobită fiind numai cu icoane. Mult mai târziu a fost pictată de Grigore Zograf şi fiul lui, astfel pe pereţii bisericii apar portretele lui Matei Basarab Voievod şi al lui Stefan, Mitropolitul Tării Româneşti.
In timpul domniei regelui Carol al II-lea se fac importante reparaţii de restaurare a bisericii şi ale chiliilor. După anii 1990, prin grija Mitropolitului Olteniei acad. dr. Nestor Vornicescu, au loc lucrări de renovare a întregii mânăstiri, păstrându-i-se configuraţia şi arhitectura iniţială.
Biserica este impresionanta datorita picturilor autentice, deosebite. Pereţii exteriori sunt albi cu un brâu de cărămidă roşie sub streaşina, sub formă de arcuri. Biserica are o singură turlă asezată deasupra naosului, sub forma octagonală, cu opt ferestre înguste. In interior, naosul şi pronaosul sunt spaţioase, despărţite de un zid înalt. Pridvorul bisericii este închis cu ziduri groase, pictate.
Am fost impresionaţi de catapeteasma, care este cel mai vechi obiect al mânăstirii, fiind autentic, al bisericii iniţiale. Este din lemn sculptat poleit cu foiţe din aur.
In paraclis am fost să ne închinăm la racla de argint cu moaştele a mai multor sfinţi cum ar fi Sfinţii Martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Filip, Camasie sau Sf. Mucenic Nectarie. Am petrecut câteva clipe în interiorul bisericii unde ne-am rugat pentru linişte, pentru sănătatea trupească şi sufletească a noastră şi celor dragi nouă.
In curtea plină de verdeaţă, într-un colţ era o cişmea din piatra şi marmură pe care scria:
„ Cel care este de la Dumnezeu, ascultă cuvintele lui Dumnezeu „
In spatele cişmelei, într-un foişor construit din piatră cu şase coloane în stil brâncuşian, am găsit o fântână cu apă rece ca gheaţa, care ne-a potolit setea.
Această mânăstire părea pustie, nu am întâlnit nici un călugar, probabil fiecare era prins cu treburile gospodăreşti precum şi cele bisericeşti.
In spatele chiliilor, mânăstirea este înconjurată de pădure, astfel cei care vin aici găsesc o oază de linişte şi un popas pentru rugăciune. Chiar dacă ne aflam în mijlocul toamnei, curtea mânăstirii era plină de trandafiri înfloriţi şi de gazon cu iarbă verde şi proaspătă.
Recomand acest locaş sfânt celor care vor să fie mai aproape de Dumnezeu si celor care vor să găsească un strop de linişte sufletească.
Cei care vor să afle mai multe detalii despre mânăstire, click aici.
Trimis de corinne in 23.11.10 18:25:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRASNA [GJ].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinne); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.18412600 N, 23.51798900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Draga mea ma bucur ca sunt prima persoana care recompenseaza munca ta. Foarte frumos ai descris manastirea. Astept sa vad si pozele.
Cuvinte foarte frumoase despre aceasta manastire! Un loc foarte potrivit pentru linistea sufleteasca! Astept pozele, dar pana atunci un vot pentru excelenta descriere!
frumoasa descrierea facuta manastirii, se vede ca ti-a placut in mod deosebit... citind review-ul tau imi propun ca atunci cand voi ajunge in zona sa nu ocolesc acest lacas! felicitari!
Foarte frumoase impresii dar si locatia merita toata lauda, nu? ! Si iar simt ca-mi pare rau ca nu am reusit sa onorez si eu premiul de la Ranca... cine stie, poate reuseam sa calc si eu pragul acestei manastiri descrise atat de "viu" de tine. Felicitari!
Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!
Cautam doar o melodie cu naiul fermecat al lui Gheorghe Zamfir si am gasit-o pe aceasta... si 400 pma in traista
Va multumesc pentru aprecieri!
Daca sunteti in zona, nu evitati sa vizitati cele doua manastiri din comuna Crasna: Manastirea Icoana - o manastire de maici si Manastirea Crasna - manastire de calugari, care sunt atat de diferite si care va vor impresiona una prin simplitate si cealalta prin istoria ei!
Multumesc web13 pentru melodie!
Cu siguranta n-am sa ratez recomandarile tale cand voi mai fi prin zona. Felicitari!!!
N-o fi ele atat de vechi si n-or avea zidurile de aparare atat de imbibate de istorie ca si cele din Nordul Moldovei, dar manastirile din Sudul tarii au farmecul lor aparte, iar vazute prin prisma unui review atat de frumos, farmecul le sporeste.
Felicitari!
Nu am stiut despre aceasta manastire, imi pare rau ca nu am vizitat-o pentru ca in vara am fost in zona aceea. Felicitari pentru povestire si pentru pozele atasate!
Am auzit de ea, dar nici nu stiam unde este, daca nu citeam review-ul tau, foarte frumos scris.
Felicitari si multumesc, am mai invatat ceva!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 Schitul “Sfântul Nicolae” Crasna – o oază de liniște — scris în 08.06.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Mănăstirea Crasna – Gorj: liniște adevărată — scris în 14.03.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Schitul Crasna « Sf. Nicolae » - un loc binecuvantat de Dumnezeu — scris în 07.09.11 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ