GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din Hateg, la indicatia localnicilor despre stradutele pe care trebuie sa merg pana ies din oras, am intrat pe un drum judetean. drumul destul de sinuos, prin sate intortocheate, este tapetat cu cateva gropi. la un moment dat, drumul se ingusteaza, avand loc doar o singura masina. noroc ca exista din loc in loc refugii de asteptare, dar trebuie sa fii atent, pentru ca nu tot drumul ai vizibilitate buna. desi manastirea nu este departe de hateg, la circa 12-13 km, faci cam o jumatate de ora pana acolo.
Asa am ajuns la poalele muntelui unde este asezata manastirea prislop.
Cu toate ca parcarea era destul de mare si destul de goala la acea ora, cativa confrati si-au parcat masinile pe iarba, in afara parcarii, numai ca sa fie la umbra copacilor. deh, sa nu se incinga tabla.
Intrarea in curtea manastirii se refacea si reamenaja.
la vreo 50 de metri dupa poarta, doua maicute (de fapt o maicuta si o novice) dadeau femeilor saluri de pus pe cap, care trebuiau returnate la iesire.
Toata curtea fremata de maicutele care munceau si care mergeau de colo pana colo cu treburi. de fapt, se autogospodaresc. Curtea este frumos amenajata, iarba verde si grasa, iar paraul care strabate lacasul are o mica portiune amenajata.
Manastirea este frumoasa si ingrijita. prima ctitorie se pare ca este atestata in urma cu peste 600 de ani, manastirea fiind pana acum reconstruita de doua ori. Aici se afla icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni. am intrebat si am aflat ca aceasta icoana este scoasa numai la sarbatoare. Tot aici, se spune ca izvorul are puteri tamaduitoare si ca apa nu se "strica", adica o poti pastra ani de zile avand acelasi gust. si intradevar, apa rece din izvor are un gust foarte bun.
Manastirea Prislop este asociata in prezent cu parintele Arsenie Boca, fost staret al manastirii, considerat al treilea ctitor al acesteia.
Mergand in sus pe munte, pe cararea din padure de-a lungului firului de apa, ajungi la mormintele celor care au slujit manastirea. Intr-o oaza de verdeata si lumina, la mormantul Parintelui Arsenie Boca, inconjurat de o multime de flori aduse (buchete sau ghivece), era aglomeratie. Se spune ca aceste flori sunt tot timpul inflorite si nu se ofilesc.
In tot acest lacas simti parca ceva divin care te inconjoara. Sentimentul este unic si minunat. Chiar daca trebuie sa faceti un mic ocol, manastirea nefiind pe drumul principal, mergeti pentru ca merita.
Din pacate, in interiorul manastirii, inclusiv curte, nu ai voie sa fotografiezi, acesta fiind motivul pentru care nu am facut fotografii. recunosc ca nici nu am vrut sa fac poze pe furis. Totusi, atasez o fotografie gasita pe net cu mormantul Parintelui Arsenie Boca.
Trimis de cosminp in 13.01.10 13:57:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cosminp); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63166454 N, 22.85028800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multe idei proaste in turismul religios romanesc: una dintre ele fiind aceea de a nu da voie sa fotografiezi!!!
La manastirea Ciolanul, BZ, mi s-a replicat "ca de-aia cade vopseaua din fresce, din cauza blitzurilor..."
Cosminp, mai ai 50 pct de la mine! Bv!
gushpi, sunt incaperi in biserici, manastiri, muzee, in care nu ai voie sa fotografiezi. acolo se pastreaza un climat special pentru picturile de pe pereti, tablouri, etc.
si tocmai de aceea omu' trece peste aceste restrictii si fotografiaza si fara blitz, daca are o camera mai dichisita.
sa vezi la luvru in camera in care este mona lisa...la intrare afise ca nu ai voie sa fotografiezi si inauntru o mare de oameni (80% galbeni) si o mare de blitzuri.
cred ca inca se mentine deviza "nu ne vindem tara", dar nu se mai afiseaza.
asta e prostie..lasa lumea sa fotografieze si sa duca imaginea mai departe ca asta e cea mai buna reclama.
imaginea vazuta face de o mie de ori mai mult decat povestea.
hmmm... e totusi o urma de adevar in interzicerea fotografierii cu blitzul a frescelor si picturilor: lumina puternica (avand si o 'alunecare' spectrala pronuntata spre UV! ) estompeaza, distruge, in timp, culorile. asadar eu unul inteleg rostul acestor interdictii. ce nu inteleg, sunt 3 lucruri:
- pe nesimtitii care ignora interdictia;
- interdictiile puse in locuri unde NU se justifica (de pilda, exterioare, unde oricum lumina soarelui este suficienta! ).
- interdictiile nepermisive: daca DOAR blitzul provoaca daune, lasa-i pe cei ce stiu, pot si au cu ce sa faca poze FARA blitz sa-si imortalizeze ceea ce le-a placut din ce au vizitat... in schimb, celorlalti sa li se confiste camerele! [: emoticon infuriat: ]
PS: la Ciolanu nu am vazut totusi ca nu e voie sa faci poze (nu spun ca nu ar scrie pe undeva, ci doar ca eu n-am vazut afisul! ) ; cu toate astea, ceva 'din mine' nu m-a lasat sa fac poze in interiorul bisericilor. in schimb pe dinafara, am facut cateva forografii
Ma bucur ca cineva a ajuns si pe acolo, eu de loc ma trag din Hateg... daca am sa scotocesc putin prin poze s-ar putea sa gasesc niste fotografii cu interiorul manastirii ca si cu mormintele (nu stiu daca ai ajuns pana acolo)... putin mai sus de mormantul parintelui Arsenie Boca. Mai toate calugaritele sunt inmormantate acolo iar locul este plin de divin, de liniste si multa pace sufleteasca.
Avem ce vedea si in tara si ma bucur ca printre picaturi gasim putin loc si pentru asemenea excursii.
nu am urcat mai mult decat mormantul parintelui Aresenie Boca..se vedea ca un luminis, pentru ca nu mai aveau copii rabdare.
data viitoare cand vom merge poate putin mai repede si copii vor fi mai mari.
daca sunteti in zona hunedoarei ar trebui sa va faceti timp si pentru acest obiectiv. una din cele mai vechi manastiri din tara noastra ctitorita de sfantul nicodim in anul 1405. unul din cele mai interesante locuri din tara hategului si unde se mai simte prezenta spirtuala a parintelui arsenie boca.
asezarea este pitoreasca si drumul interesant. din hunedoara sunt cam 18-20 km si pentru pasionatii automobilismului ar fi interesant sa stie ca acesta este traseul etapei de raliu din tara hategului se trece de silvasul de sus si apoi avem de parcurs o portiune cu o singura banda, cu refugii din loc in loc.
intr-adevar fotografiatul este interzis. nu am inteles totusi interdictia de a fotografia in spatiul liber asa ca mi-am permis totusi sa fac cateva pozitii, ca amintire. voi atasa cateva fotografii.
acesta ar trebui sa fie un punct obligatoriu de relaxare si reculegere a oricarui trecator prin acea zona.
Multa lume se roaga la mormantul parintelui Boca. Mormantul este intotdeauna plin de flori, fie iarna, fie vara.
Am vazut persoane care plangeau in hohote la crucea mormantului.
Sunt bancute asezate in jurul mormantului unde stai si te rogi...
Am fost uimita sa vad cata lume se perinda pe acolo.
Dragos: nu era interdictie, dar tanti bisericoasa era infuriata mai ceva decat o gogoasa...
Aparatul meu are optiune de fotografiat "muzeu": deci setarile sunt numai bune de captat imagini in lumina putina (si o folosesc ori de cate ori cred ca deranjez pe cineva cu blitzul meu) - iar toate aparatele au posibilitatea dezactivarii blitzului, deci ar putea fi scris ca este interzis fotografiatul cu blitz!!!
Sau mai bine: da nene 3-5 lei si bucurate de ce vezi acum si mai tarziu...
Noi am fost lasati sa facem fotografii la Prislop, am fost rugati doar sa nu fotografiem maicutele si novicele.
Le-am inteles, e dreptul lor la intimitate.
Frumos, educational si destul de clar explicat totul.
Am scris si la un alt rw, plec si eu pe 30.11 si doream ceva informatii, nu ca nu am citit "tone" inainte insa doream si de pa AFA.
Am gasit, am citit cu interes si din respect am votat.
Multumesc
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Prislop [Hunedoara]" (nou înfiinţată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Arsenie Boca, Prislop și Securitatea — scris în 08.04.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Mai facem ceva si pentru suflet — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La Părintele Arsenie, pe timp de pandemie — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Reculegere la Manastirea Prislop — scris în 19.08.18 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2018 Chemarea spre acest colț de paradis a fost făcută de glasul inimii — scris în 06.05.18 de adriananicoleta din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mănăstirea Prislop, pelerin la mormântul Părintelui Arsenie Boca — scris în 17.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 O calatorie din suflet, pentru suflet — scris în 09.05.16 de dianagiurgiu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ