GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In drumul nostru spre Pestera Polovragi am facut un popas la Manastirea Polovragi, un loc care mie mi-a inspirat multa liniste si pace interioara. Drumul spre manastire este bun, nu trebuie decat sa se urmareasca indicatoarele rutiere, iar la zidul manastirii este un loc de parcare larg unde se poate lasa masina fara nici o problema.
Din momentul in care pasesti pe poarta manastirii parca treci intr-o alta dimensiune temporala, una rupta complet de nebunia si agitatia cotidiana. Locatia manastirii este aleasa de catre ctitori intr-un cadru natural natural care parca, cu muntii in fundal, reprezinta o poarta de trecere spre o alta dimensiune spirituala. Nu vreau sa insist prea mult asupra istoriei manastirii, detalii legate de ctitorii ei si istoria trecuta si prezenta putandu-se gasi atat in postarile anterioare de pe acest site cat si si pe internet. Manastirea este construita pe un teren de cateva mii bune de metrii patrati, in afara zidului de aparare care imprejmuieste manastirea si celelalte cladiri care fac parte din complex, existand si o livada cu multi pomi si teren pe care la fel ca la alte manastiri, maicutele cultiva diverse legume pentru consumul propriu. Ca o paranteza plina de culoare, ghida de la Pestera Polovragi (despre care voi pomeni mai pe larg la postarea respectiva) a mentionat ca manastirea, inainte de venire comunismului in Romania, a fost de calugari care, pentru ca nu au fost de acord cu regimul nou instalat in Romania dupa al doilea razboi, au fost deportati in diferite puscarii pe motive dintre cele mai diverse, transformandu-se manastirea intr-una de maici care, din punctul de vedere al regimului comunist, sunt mai docile si mai usor de manipulat.
Am avut norocul ca in vizita uneia dintre cladirile complexului sa putem vorbi cu o maicuta in varsta care parca era desprinsa dintr-una dintre icoane si care, pentru cei dispusi sa asculte, iti spunea o multime de povesti de viata. In ciuda limbajului ei arhaic, mesajul desprins era mult mai patrunzator decat cel folosit de oameni plini de pretentii academice care in fraze pline de emfaza nu transmit, de fapt, nimic.
La sfarsit, nu pot decat sa va recomand sa vizitati acest obiectiv turistic, nu atat de cunoscut ca alte manastiri care si-au pierdut mult din transmiterea mesajului initial, dar care compenseaza din plin cu un sentiment pe care nu il veti mai simti prea des la vizitarea altor lacase de cult. Rog webmaster-ul sa ataseze urmatoarea melodie, daca se poate: http://www.trilulilu.ro/loveforyou/1706bcd3a54559
Trimis de cristisch2003 in 21.11.11 22:10:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si noi am avut norocul sa vizitam aceasta manastire anul trecut, primavara, cand erau magnoliile-n floare. Mi-a placut si cand voi mai avea ocazia sa ajung prin zona, voi mai opri sa o vad cum va arata dupa terminarea lucrarilor de renovare.
Despre acea maicuta batrana, cu chip blajin, pot spune ca si noi am intalnit-o si am stat cateva minute de vorba cu ea, in bisericuta cea mica. Ne-a aratat cimitirul din curtea manastirii, unde sunt ingropate celelalte maicute si unde dorea si ea, cand Dumnezeu va considera ca a sosit momentul s-o cheme la el.
Manastirea se afla chiar la intrarea in Cheile Oltetului. Mi-a placut review-ul tau, dar si fotografiile. Am si eu cateva, dar, din pacate nu am reusit sa scriu un review despre aceasta manastire pana in prezent, dar m-am bucurat sa-ti citesc randurile.
Într-adevar, locul în care se află amplasată Mănăstirea Polovragi este parca desprins din poveste. Peisajul în care se văd cei doi munţi, Parâng şi Căpăţânii, care parcă se îmbrăţişează, creează o atmosferă unică, iar drumul pe lângă mănăstire spre Peştera Polovragi şi mai încolo, adâncit în cheile Olteţului, este mirific, cunoscute fiind ca cele mai înguste din Europa.
O maicuţă precum spui tu, am întâlnit la Mănăstirea Ghighiu din Ploieşti, măicuţa Lavrentia, care s-a dus la cele sfinte.
Astfel de experienţe, ne pun pe gânduri şi ne ajută mai mult decât credem noi...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Dacii la Polovragi – Gorj — scris în 28.10.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Un colt din Gradina Edenului cazut in Oltenia — scris în 02.08.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mănăstirea Polovragi - loc încărcat de istorie și de spiritualitate românească — scris în 29.12.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mânăstirea Polovragi, veche de peste 500 de ani, dar nouă în frumusețea ei — scris în 21.11.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea Polovragi — scris în 25.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mănăstirea Polovragi şi alte locuri vizitate — scris în 19.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Mănăstirea Polovragi, loc binecuvântat. — scris în 05.08.13 de unq din BOTOȘANI - RECOMANDĂ