ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Radna – o capodopera insuficient cunoscuta!

TIPĂREȘTE

Orasul Lipova - jud. Arad. Multi au auzit de el dar tot atatia au trecut prin el ca vantul sau nu au avut ocazia sa vina in zona …... ; pentru altii trezeste fiori in amintirea zilelor de armata la acea Unitate Militara de Infanteristi pe unde ar fi trecut si Regele Mihai in tinerete…. dealtfel singurul aspect pozitiv cand pomenesti de unitate!

Nu e momentul sa vorbesc despre subiectul – unitate militara - pentru ca nu eu am trait acolo supliciul in anii 87 si 88, nu eu am fost umilita de ofiteri/subofiteri in fel si chip pentru ca eram studenta iar unii din ei se chinuiau de ani de zile sa intre la o facultate, nu eu cand veneam de la instructie gaseam la baie apa oprita, ma spalam o data la cateva zile iar hainele militare de pe mine de 2-3 ori pe an, nu eu aveam bataturi de la bocancii invechiti si rupti si care la marsurile de zeci de km imi sangerau atat de puternic pana imi amortea piciorul, nu eu taiam porcii din care doar o data (la juramant) am vazut bucatica de carne, nu eu de atunci resping mancarea de cartofi si urasc culoarea verde kaki … nu eu consider ca acele luni au fost cele mai de batjocuta din viata mea si ce e mai trist aceasta batjocura era considerata de ofiteri ca facand parte din maturizarea unui viitor barbat! Infiorator!!! … Toate astea le stiu de la cineva foarte apropiat care cand a scapat din acel Iad si-a jurat ca la Lipova nu mai calca in viata lui … insa cum Dragostea invinge toate obstacolele, acel cineva a vrut sa-mi arate in oras ceva divin, de o rara frumusete, ceva incantator, o capodopera arhitectonica unica – Sfanta Manastire „ Maria Radna „ cu hramul Maicii Domnului, situata aproape de malul Muresului… si gard in gard cu unitatea militara pomenita.

***

Mai 2010… Imediat cum ne abatem de la drumul principal… senina, imensa, maiestuoasa, doar partial renovata in exterior, originala si incantatoare pina la taierea respiratiei… apare Manastirea Radna de stil franciscan. „Inceputurile manastirii dateaza din jurul anului 1551, fiind intemeiata de calugarii franciscani veniti din Bosnia. A fost construita in etapa dintre 1727 si 1826, predominand elementele in stil baroc. Prima biserica a fost inaltata aici la 1520, intr-o perioada cand la sud de Mures, in Banat, domneau turcii. Acestia au atacat in repetate randuri asezarea, iar biserica a trebuit reconstruita de multe ori. La invazia turceasca asupra Lipovei, din 1695, biserica de la Radna a fost arsa din temelii, insa icoana Maicii Domnului a ramas intacta. Icoana era de origine italiana. Dupa ce turcii au fost alungati din Banat, o noua biserica a fost construita. Actuala biserica, inceputa in 1752 si terminata integral in 1782, este dominata atat in interior, cat si in exterior de stilul baroc. In 1911 ambele turnuri ale bisericii au fost inaltate cu 31 m in actuala forma. Cladirile si anexele care tin de manastire s-au construit in mai multe etape, intre secolele XVII-XIII. In interior se remarca altarul principal din marmora de Carrara, pe care este asezata icoana Sf. Maria, o lucrare in stilul Renasterii tarzii (sec. XVII). In spatele altarului se ridica un urias tablou al "bunei vestiri" de I. Roskovics (1891). In nava se gasesc opt altare in stil baroc, datand din secolul al XVIII-lea.” sursa click aici.

Anual se organizeaza aici in luna august, in preajma zilei de 15 august, pelerinaje si slujbe impresionante la care participa sute de oameni. Istoria ne vorbeste ca in trecut unii pelerini veneu cu barca pe Mures, de la mari distante, pentru a se ruga in acest loc sfant iar zona devenise una infloritoare din punct de vedere economic (in principal comert).

Scarile dispuse lateral ne creeaza senzatia ca intram intr-un adevarat palat. Ne intampina statuia Sf. Anton, unul dintre cei mai mari sfinti catolici recunoscut ca fiind dotat de Dumnezeu inca din viata cu puteri paranormale uimitoare, si in fata caruia spunem fiecare in minte cate o rugaciune/dorinta… cu increderea totala ca ne este auzita si inteleasa. Deja suntem muti de emotie... apoi patrundem in interior. Accesul este gratuit. Daca, precum spuneam, eram muti de emotie acum parca ne ia cu lesin… O pictura impresionanta ni se desfasoara in fata ochilor incat nu am cuvinte sa o descriu dar incerc - viu colorata si dispusa simetric in tablouri perfect realizate in stil renascentist. Intreaga noastra constiinta este transpusa brusc in plan astral/divin, picioarele ne poarta parca involuntar printre bancile interioare pentru a cuprinde cat mai multe „imbratisari” divine …. statuetele reprezentand personaje biblice sunt de o perfectiune uimitoare si cu o expresie a fetei impresionanta incat avem senzatia ca vor sa ne vorbeasca, liniste… da, multa liniste... inalta si cu o orga imensa... Ingenunchem, ne rugam.

Parcurgem apoi in interior un coridor paralel cu sala mare si unde plini de uimire constatam ca un perete intreg, dispus pe o suprafata de cca 50 mp, este plin de icoane (cateva sute) donate cu dragoste acestei manastiri de catre credinciosi! Gestul este explicat de implinirea rugaciunilor spuse cu evlavie de catre credinciosi iar acestia in semn de recunostinta din putinul lor au simtit nevoia sa daruiasca manastirii cate o icoana. Aproape pe fiecare vezi urme de pix sau biletele atasate exprimand multumire si recunostinta… Impresionant… asa ceva nu am mai vazut nicaieri si doar am fost in destule manastiri!

Iesim. Constatam ca in mod constant de cand am venit, manastirea este vizitata de turisti veniti din tara si parcurgem urcand cateva trepte pe aleea din spatele manastirii si care face accesul spre padure; aleea continua mult in padure. Aici statuete de o parte si alta a aleii ofera calatorului o imagine surprinzatoare si unica, fiecare din acestea reprezentand sfinti crestini care la vremea vietii lor prin exemplul personal si faptele ramase istorice si-au pus inevitabil amprenta asupra vietii crestine de azi! Evident mintea noastra este inundata de rugaciuni si in acelasi timp amaraciune… intreaga alee zace plina de buruieni, scarile de acces aproape distruse iar statuetele sunt neingrijite, decolorate si cu geamurile usilor unde pot fi puse lumanari, partial sparte. Incaperile care au apartinut candva maicutelor sunt azi goale (posibil doar pe perioada renovarii), imaginea posterioara a cladirii fiind una fara exagerare – jalnica.

Gandeam cu tristete! Doamne ce turism infloritor ar fi putut fi aici!!!

In partea fata alta incapere interesanta – plina cu multumiri incastrate/cioplite in piatra pe niste placute agatate frumos pe pereti si… lumanari aprinse… semn ca acei credinciosi zonali, preponderent catolici, poarta vie in suflet puterea recunostintei…

Se spune ca daca nu ai vazut America (SUA) oricat ai fi calatorit nu ai vazut nimic… ei bine, puteti vedea sute de manastiri din Romania… daca nu vedeti Radna… pierdeti!!!

Concluzia?

... intuiti raspunsul...

Va las sa vizualizati pozele care dupa aparerea mea sunt Superbe.

P. S. daca sunteti in zona, e pacat sa nu urcati si la ruinele unei cetati dacice medievale (Soimos) situata aproape de Lipova, undeva pe vf unui munte si ale carei ruine se vad din drum…


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 25.06.10 09:19:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Imagine de amnsamblu - Sf Manastire Radna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

dannek
[25.06.10 09:43:47]
»

Felicitari !

Acelasi stil inconfundabil!

Costi
[25.06.10 10:00:24]
»

Nu am văzut pozele (nu au fost încă validate), dar come back-ul tău este aşa cum ne aşteptam. Iar pentru mine, care am amintiri frumoase din zonă, este cu atât mai mult mai interesant.

Aş avea doar o mică observaţie.

Cetatea Şoimoş, cu varianta Şoimuş (click aici) este o cetate medievală, nu dacică, a cărei istorie se poate citi aici (click aici). În faţa cetăţii, în 1784 s-a desfăşurat una dintre cele mai importante lupte ale răsculaţilor lui Horea, Cloşca şi Crişan.

În plus, exista deja o categorie de impresii, la care se putea încadra review-ul: MANASTIRI din ARDEAL sau CRISANA, nu mai trebuia creată una nouă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[25.06.10 10:11:59]
»

Multumiri Costi pentru cuvenita indreptare. (mi se paruse si mie ciudat, dar am pus-o pe seama noilor descoperiri din zona... )

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.06.10 10:21:18]
»

... pentru ca nu eu am trait acolo supliciul in anii 87 si 88...

asta se intampla inainte de invazia romanilor (106-107 d.C.), nu?

mirelutzaAUTOR REVIEW
[25.06.10 10:22:03]
»

Multumiri si de la mine Costi... mi s-a parut mie ciudat sa fiu prima menbra AFA care scrie pe larg de manastire... ; scuze daca nu am incadrat-o corect... dar stie web6 ce trebuie facut....;

dragos - citeste cu ghilimele cuvantul supliciu . mea culpa ca nu le-am pus, dar acel cineva drag are si acum urme adanci in talpa piciorului de la ranile din acea perioada...aaa, si web6, please, pune tu o virgulita mica inaintea anilor 87 si 88, ca la mine la tastatura puturoasa se aseza doar pe jos. mersi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
presario
[25.06.10 10:48:11]
»

De aia ai intarziat la Haidu, acuma stim.

Am fost si eu pe la manastirea Radna si am fost la fel de impresionat.

pepsi70ro
[25.06.10 10:50:41]
»

Impresionant review, poze fascinante, felicitari pentru ca ai scos "la lumina" aceasta manastire, de care recunosc nici nu stiam.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[25.06.10 10:51:47]
»

ha ... da presario....acesta a fost motivul !

Admin
[25.06.10 10:58:03]
»

mutat la rubrica 'Manastirea Maria-Radna', deja existenta pe sait.

Costi
[25.06.10 11:04:20]
»

@mirelutza

În primul rând, îmi cer scuze anticipat, sper că intervenţia mea va fi înţeleasă corect, nu are nicio conotaţie răutăcioasă. O postez aici şi nu pe privat, pentru că poate fi utilă şi altora.

Înainte de a posta un nou review, este utilă o căutare a altora, pe acelaşi subiect, postate eventual anterior. Cu această ocazie se poate găsi o eventuală secţiune deja existentă şi nu se va mai crea una nouă, care să dea de lucru în plus webmaster-ilor şi aşa destul de aglomeraţi.

Pentru căutare, se poate folosi calea mai lungă, introducând în ferestrele din stânga-sus, de pe pagina de pornire a site-ului ţara, regiunea şi destinaţia, sau se poate folosi calea mai scurtă, introducând direct în fereastra de căutare rapidă numele locaţiei.

De exemplu, pentru subiectul acestui review, introducând cuvântul radna în fereastra de căutare rapidă, se găsesc cele două review-uri existente:acesta şi un altul, adăugat de curând: Manastirea Maria-Radna. Acelaşi rezultat se obţine şi pentru cuvântul-cheie de căutare Lipova.

...

În timp ce scriam, mi-a venit o idee, pe care o supun spre analiză pentru Admin. Eventual, acest ecou ar putea fi prima postare dintr-o temă deschisă pe forum, care să conţină sfaturi, tips & tricks, pentru utilizatori şi care să aibă şi un link pe portalul AFA. Mai ales că eu aş mai avea astfel de subiecte de dezvoltat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirelutzaAUTOR REVIEW
[25.06.10 11:12:01]
»

costi, am cautat la regiuni cum spui, dar excelenta ideea ca de acum sa dau la cautare rapida... mersi; o completare... cum sa ma supar eu pe pitesteanul meu Costi. ; si pssss, numai pentru tine... web6 nu e fetitza ci baietzel.

alinutzza140*
[25.06.10 12:00:52]
»

Frumos review-ul si foarte interesant si util.Recunosc ca nu stiam de aceasta manastire dar acum cu ajutorul tau mi-am facut o idee.

magdalena
[25.06.10 12:28:27]
»

Intr-adevar, un review frumos, niste poze superbe, chiar nu am vazut asa ceva, chiar mi-as dori sa vad pe "viu" si imi pare rau ca pentru restaurarea acestei capodopere nu exista bani.

Mare pacat!

Felicitari si din partea mea cu SB!

adrian2010
[25.06.10 13:46:34]
»

Si mie imi place foarte mult acesta manastire romano-catolica. De cand am intrat prima data stiam ca ma voi reintoarce pentru ca asa simteam pur si simplu ca nu pot trai fara sa o vad. Este o manastire fantastica! Cel mai mult imi place sa vizitez acel hol unde sunt tablorile! De fapt sunt doua holuri! Celalalt hol este cu un etaj mai sus de unde se poate intra si in cor!

Eu vizitez manastirea de doua ori pe an: o data cand se face pelerinajul ministrantilor si o data in septembrie!

Imi place foarte mult cum ai scris acest review! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgiana
[25.06.10 14:46:23]
»

@mirelutza,

Titlul mi se pare oarecum....gresit pentru mine!

''O capodopera insuficient cunoscuta!''!...........

Pentru ca este o manastire catolica,poate ca ortodocsii nu prea au luat-o in seama.Dar va asigur ca pentru catolicii din Ardeal si Banat,e locul unde ,macar o data pe an si ultimul necajit strange bani sa poate merge pana la Manastirea Radna!

Toti o iubesc!

Dar cea mai mare sarbatoare se tine in 6-8 septembrie,ziua Sfintei Fecioare Maria!

Care ii si poarta cu mandrie numele:Maria-Radna!

Ma bucur @mirelutza ,ca te-a impresionat atat de tare,dar nu stiam ca se invecineaza cu o unitate militara.

Statuetele din paduricea din spate,sunt exact cele din Bilblie,care simblozeaza ''Calea Crucii'',drumul pe care Issus a patimit si s-a jertfit pentru noi!Si pe care credinciosii in zi de sarbatoare il parcurg,in procesiune ,in semul credintei!

Imi doresc anul acesta si eu sa ajung in septembrie acolo,in ultimii ani nu eram in tara in aceasta perioada si nu am reusit si doresc sa scriu si eu un review frumos despre acest subiect si sa atasez poze din timpul sarbatorii.Nici nu va imagimati cat de frumos e atunci totul acolo!Si cat de multi pelerini vin din toate colturile tarii!

Iar acum,pentru ca pasii tai te-au purtat pe aceste meleaguri dragi mie,te voi binecuvanta si eu cu 400 de PMA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[25.06.10 16:24:04]
»

... pentru altii trezeste fiori in amintirea zilelor de armata la acea Unitate Militara de Infanteristi pe unde ar fi trecut si Regele Mihai in tinerete…. dealtfel singurul aspect pozitiv cand pomenesti de unitate!

În primul rând, nu este nicidecum singurul aspect pozitiv legat de unitate. Eu chiar am făcut armata (în '79, 6 luni) în această unitate şi, din cât am înţeles şi administratorul site-ului la fel, deci uite şi alte "aspecte pozitive"

Pe de altă parte, trebuie să-ţi spun că nu este o simplă "unitate militară de infanterişti". Înainte de al doilea război mondial a fost şcoală de ofiţeri şi, în legătură cu aceasta, sunt cunoscute luptele legate de apărarea zonei dintre Sîmbăteni şi Păuliş, în 12-20 septembrie 1944, de către elevii şcolii de ofiţeri din Radna (click aici), faptă comemorată de monumentul de la Păuliş (click aici).

După război, în timpul ocupaţiei sovietice, unitatea a fost folosită de armata sovietică (am găsit la un corp de gardă din exteriorul unităţii, unde am făcut şi eu de gardă, mai multe inscripţii ale unor soldaţi ruşi, ultimele de rămas bun, când au plecat din România, în 1956). Unitatea a devenit şcoală de ofiţeri în rezervă, până prin 1980, când a redevenit şcoală de ofiţeri activi.

În prezent nu ştiu ce statut mai are dar, în orice caz, unitatea nu a fost nicidecum una oarecare şi în niciun caz una care să-ţi dea fiori, aşa cum spui. Prin faptele de arme din toamna anului 1944 ale elevilor acestei şcoli, unitatea şi-a căptat pe veci un loc în panteonul virtual al neamului românesc.

Ecoul meu a fost inspirat şi de cel postat de georgiana, care nu ştie de acestă unitate militară gard-în-gard cu mănăstirea.

P.S. Nu ştiu cum a fost pentru alţii, dar când am făcut eu armata acolo, noi, elevii TR eram cei care-i "chinuiam" pe ofiţeri (subofiţeri nu existau decât la serviciile auxiliare) şi nu invers. E drept, eu am făcut armata după facultate (am fost ultima serie).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirelutzaAUTOR REVIEW
[25.06.10 17:40:27]
»

@georgiana - exact cum ai spus... manastirea e prea putin cunoscuta de ortodocsi... si as mai adauga eu, cu precadere din tara romanesca si moldova; nici macar eu care am absolvit o fac de teologie ort. habar nu aveam de ea...

@costi - e posibil sa fi existat si ani mai buni la aceasta unitate, dar anii la care am facut eu referire erau cei imediat anteriori Revolutiei din 1989 cand saracia si izolarea tarii au fost la apogeu... deci evident, nu avea cum sa fie bine si in armata... caci vorba aceea " somnul ratiunii naste monstrii! " Cat priveste istoria unitatii, faptele ei marete si x, y informatii care dau bine cand sunt expuse de oficiali... nu tin loc de foame, bun simt si educatia care lipseau in acea perioada aproape cu desavarsire la ofiteri/subofiteri..... Mmmmda, incerc sa-mi tin in frau degetele ca sa nu mai tastez dar vad ca se misca singure... ; stii ca stateau mai mult beti, ca vorbeau ingrozitor si aveau o ura vadita pe acei copii doar pentru ca erau studenti la Medicina/Politehnica/Arhitectura/Agronomie... dar hai, ma opresc... e inutil sa continui acest subiect absurd... nu? Of, totusi mor de nu o zic - stiai ca la Revolutia din 1989 comandantul unitatii (singurul apreciat de soldati, dar prea singur) a primit ordin ca scoata soldatii cu munitie si sa traga in multimea adunata la Timisoara? Ca acest comandant (nu-i dau numele) a ignorat ordinul si i-a trimis doar pe stradute laturalnice iar azi este trecut in rezerva si cel care a dat ordinul malefic e general activ? Frumos, Laudabil... cred ca e cazul sa traim doar cu amintirea copiilor din 1944 care au murit pentru tara... dar atat... ; aaaa, si o intamplare "haioasa"... la o aruncare cu grenada, nemernica nu a explodat... nici un ofiter nu a indraznit sa se apropie, le era Teama... un copil soldat a fost trimis in "groapa" de a inghetat tot plutonul cand au auzit ordinul si... noroc ca bombita era defecta! Gata, nu mai scriu pe aceasta tema... promit. Eu zic sa ne intoarcem la Cele Sfinte.

P.S. Se spune ca era mult mai bine la tanchistii care erau aproape de ei. ...deci , a nu se confunda .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterXY*
[25.06.10 18:49:38]
»

incerc sa-mi tin in frau degetele ca sa nu mai tastez dar vad ca se misca singure...

Vezi de ce era mai bine să-ţi fi ispăşit întreaga pedeapsă?

PS şi total off-topic: băutura era sport naţional în armată, atât printre ofiţerii activi, cât şi printre "tinerii bavarezi"...

mirelutzaAUTOR REVIEW
[25.06.10 19:14:36]
»

Singure, singure se miscau... dar conectate totusi la... Regulamentul AFA! Hai ca n-am mai sarit pe nimeni! Nu ma mai certa ....

artemisa24
[28.06.10 15:21:00]
»

bravo, mirelutza! pt. ca am fost si eu acolo cu voi, mi-am permis sa mai adaug cateva poze. superba manastire, intr-adevar si ma bucur ca ne-am oprit s-o vizitam. iti acord un binemeritat vot...

artemisa24
[28.06.10 15:23:59]
»

upsss. s-a incarcat o poza de 2 ori. rog a se sterge...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrian2010, alinutzza140*, artemisa24, Costi, dannek, domidoc, georgiana, magdalena, mirelutza, presario
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Maria-Radna [Radna, AR]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064983129501343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1