ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2009
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 27.05.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Cozia

TIPĂREȘTE

Chiar dacă ideea de a vizita mănăstiri în concediu nu vă spune prea multe, Cozia va fi o alegere pe care n-o veţi regreta. Mănăstirea Cozia se află în mijlocul unui peisaj splendid, pe care îl puteţi admira liniştiţi din curtea din spate, tulburaţi poate doar de grupurile de turişti care se perindă în continuu.

Ajungeţi la Cozia pe vestitul drum de pe Valea Oltului, un traseu pitoresc prin munţi, un alt prilej de încantare a ochilor şi a sufletului. Trebuie menţionat că mănăstirea e un loc important pentru istoria medievală a Ţării Româneşti, pe care o puteţi cunoaşte mai bine la faţa locului decât din manuale.

Biserica mare cu hramul "Sfânta Treime" a fost construită din piatră albă tare, între 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân (care s-a preocupat permanent de înzestrarea şi înfrumuseţarea mănăstirii). Pictura a fost renovată în 1517, în vremea lui Neagoe Basarab, când s-a făcut şi fântâna care îi poartă numele (astăzi fiind cunoscută şi ca "fântâna dorinţelor").

Între anii 1706-1707, pe cheltuiala lui Şerban Cantacuzino, bisericii i-a fost adăugat pridvorul, s-a refăcut pictura din incintă şi s-au adăugat cerdacurile, chiliile şi s-a reconstruit havuzul cu apă din faţa bisericii. Pictura originală se păstrează în naos, unde sunt pictaţi Mircea şi fiul său Mihail în costume de cavaleri, iar în stânga se află portretul lui Şerban Cantacuzino.

Crucea de pe turlă este din timpul lui Mircea cel Bătrân, iar policandrele din naos şi pronaos au fost dăruite mănăstirii de domnitorul Constantin Brâncoveanu (care a construit şi pridvorul, denumit desigur "în stil brâncovenesc"). În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea şi al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugarită dupa moartea fiului ei. Piatra funerară a domnitorului este o copie a celei originale.

Alături de mănăstire a fost amenajat un muzeu în care sunt expuse monede, tipărituri vechi, obiecte şi podoabe de cult.

Mănăstirea a cunoscut şi momente neplăcute. Astfel, între 1879 - 1893 autorităţile o transformă în puşcărie, lucru ce-l face pe Mihai Eminescu să scrie un articol virulent în ziarul Timpul. Ulterior va fi şi spital, în orice caz mult mai apropiat de preocupările monahilor de aici. Un alt moment greu pentru sfântul lăcaş a fost perioada primului război mondial, când a devenit grajd de cai.

Aşezământul monahal a fost restaurat în întregime în anii '60 iar restaurarea a continuat şi după 1970, când s-a introdus încălzirea centrală, iar biserica a fost acoperită cu tablă de aramă.

Dacă aveţi drum pe Valea Oltului, nu uitaţi să treceţi şi pe la Mănăstirea Cozia, este cel mai vechi şi important monument de arhitectură din Ţara Românească! De asemenea, nu uitaţi să aruncaţi un bănuţ în fântâna dorinţelor şi nu rataţi câteva clipe de răgaz în curtea care te îmbie la linişte.


[fb]
---
Trimis de alela in 27.10.09 00:46:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2997 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gardul ce împrejmuieşte mănăstirea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

cupcake*
[28.10.09 21:56:42]
»

intr-adevar, manastirea cozia este deosebita, am fost acum cativa ani acolo si la biserica de lemn de la horezu, o excursie de o zi. totusi stiam ca nu ai voie sa fotografiezi inside, blitzul dauneaza picturilor, conform specialistilor

alelaAUTOR REVIEW
[28.10.09 23:19:58]
»

Sunt biserici sau mănăstiri în care ai voie să fotografiezi şi sunt în care nu ai voie. Totul depinde de locaşul de cult şi de natura picturilor. Există icoane neprotejate, unde clar nu ai voie foto, aici nu a fost cazul. Am întrebat în mod expres acest lucru. Şi nu se percepe vreo taxă pentru fotografiat, deci nu mi s-a îngăduit acest lucru pentru bani.

Costi
[25.01.10 13:14:20]
»

În general, orice pictură este afectată de lumină. Ca atare, fotografierea cu blitz-ul este interzisă şi în muzee şi în biserici.

În schimb, se pot face fotografii fără blitz, acolo unde iluminarea este suficientă. Dacă aparatul vă indică faptul că este absolut necesar blitz-ul, puteţi să încercaţi totuşi fără el, dar cu o expunere mai mare, dar în acest caz este absolut necesar un trepied. Însă nu orice aparat permite acest procedeu.

De altfel, de multe ori este de preferat să nu folosiţi blitzul, având în vedere că lumina acestuia nu "bate" decât pânâ la vreo 2 m, restul rămânând în întuneric, efect accentuat tocmai de blitz.

În privinţa mănăstirii, aş adăuga două lucruri.

Dacă vă duceţi vara, aveţi ocazia să admiraţi şi grădina cu flori, foarte frumoase şi diverse.

De asemenea, nu uitaţi să coborâţi până la malul Oltului, pe mica faleză din spatele mănăstirii, să admiraţi frumoasa privelişte, care probabil l-a inspirat pe Grigore Alexandrescu când a scris binecunoscuta poezie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[26.01.10 11:18:34]
»

As vrea sa imi confirmi Alela daca in manastire exista moastele lui Mircea cel batran, eu am vizitat-o cand eram copil si imi aduc aminte ca erau puse la vedere o parte din moaste si ni s-a spus ca daca atigeam locul deasupra ne purta noroc...

Eu asa am facut - eram copil si credeam tot ce se spunea - si in seara aceea am avut un noroc enorm, am castigat o gramada de bani!

Costi
[26.01.10 11:49:38]
»

@magdalena

Deşi întrebarea nu mi-e adresată, îmi permit să răspund eu.

Mănăstirea Cozia este ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, dar aici nu se găsesc moaştele ctitorului.

Din câte ştiu eu, acesta nu a fost deocamdată canonizat, deşi se discută pe tema asta.

În schimb, în pronaosul bisericii se găsesc mormântul lui Mircea cel Bătrân şi cel al mamei lui Mihai Viteazul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[26.01.10 12:58:35]
»

Multumesc! Poate ma lumineaza cineva pe partea asta, sau cand voi ajunge iar acolo o sa ma interesez de acest lucru.

webmaster
[08.03.13 18:47:27]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Cozia [Călimănești, VL]" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alela, Costi, cupcake*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cozia [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083356857299805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1