GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Cornet - popas pe Valea Oltului
In drum spre destinatia noastra de vacanta, Pensiunea Ana Marga vezi impresii, unde ne-am simtit minunat, a fost sa fie sa facem un popas initial neplanificat, dar pana la urma nu numai necesar, dar si binevenit: Manastirea Cornet.
Amplasare
Suntem pe teritoriul satului Tutulesti, comuna Racovita, judetul Valcea. Manastirea Cornet, cum scrie pe panoul de langa edificiu, sau Manastirea Cornetu, cum se gaseste informatia pe Google Maps, este situata pe DN7 la 44 km de Ramnicu Valcea si respectiv la 57 km de Sibiu, pe mereu spectaculosul si prea aglomeratul si din cand in cand blocatul drum national de pe Valea Oltului.
Daca sunteti cu masina, puteti parca gratuit pe marginea soselei, in spatiul amenajat in afara acesteia in dreptul acestui obiectiv.
Scurt istoric
Primele informatii despre Manastirea Cornet le citim de pe tabla indicatoare de la intrarea in curtea manastirii, anume monument istoric din secolul al XVII-lea, ctitor marele Vel Vornic Mares Bajescu.
Locul unde ne aflam era candva hotarul dintre Imperiul Habsburgic si Tara Romaneasca, aceasta manastire fiind cea mai nordic situata manastire ortodoxa din Valahia. In primul razboi mondial biserica a fost bombardata si mai tarziu refacuta.
Tunelul feroviar
Intrarea in curte se face aparent pe un pod, dar daca nu va uitati in dreapta nici nu realizati ca sunteti pe un pod. Daca va uitati si in stanga, realizati ca sunteti deasupra unui tunel fevoriar. Linia de cale ferata 201 (pe vremea cand mergeam cu trenul asa se numea, daca acum s-a renumerotat imi cer scuze) intra in tunel chiar in dreptul pasajului de intrare in curtea manastirii. Povestea acestui tunel este interesanta. Datorita defileului Oltului care se ingusteaza mult in aceasta zona stancoasa, pe care este ridicata manastirea, atunci cand s-a proiectat constructia caii ferate, s-a constatat, ca nu exista alta cale decat ca aceasta sa treaca prin locul unde este deja ridicata de cateva sute de ani manastirea. S-a pus problema stramutarii locasului de cult, in cele din urma clerul bisericesc a propus construirea unui tunel pe sub manastire. Un compromis, care presupunea daramarea chiliilor de atunci si saparea pe sub manastire a tunelului, dar pastrarea acesteia pe locul sau. Tunelul este la randul sau considerat monument tehnic protejat.
In istoria ei, integritatea manastirii a mai fost pusa o data in discutie, atunci cand s-a proiectat construirea hoidrocentralei de la Cornet. Initial aceasta urma sa fie in aval de manastire, in cele din urma ridicandu-se in amonte.
Descriere
Zidul foarte gros al ansamblului manstiresc de tip fortificatie este din piatra, poarta fiind una boltita. Curtea este o gradina in sine, curata, plina de flori si frumos ingrijita. Aleile sunt pavate partial cu dale, partial cu piatra de rau, iar cateva banci te invita la un popas.
Biserica este construita din piatra si din caramida, este inalta si are doua turle. Ne putem racori si potoli setea la fantana din curte situata in dreptul intrarii in biserica, fantana in mijlocul careia este ridicata o cruce din marmura.
Numele Cornet se pare ca se trage de la fructele numite coarne, in aceasta zona acestea gasindu-se coarne din belsug. In spatele zidurilor ansamblului, de partea opusa intrarii sau soselei, curge alene Oltul, care pe cat de lenes pare, pe atat de periculos este, avand numeroase ochiuri, care sunt periculoase pentru traversarea sa chiar si cu o mica ambaracatiune.
Biserica poarta hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul. Ea este pictata la interior, prima pictura datand de pe vremea ridicarii sale.
Astazi biserica este compusa din pronaos, naos si altar C (clasic ortodox) si are doua turle semete si inalte ce se inalta deasupra constructiei inalte la randul sau. Biserica este locuita de o obste de calugarite. In timpul vizitei noastre nu am intalnit niciun chip omenesc al locului, chiar si in biserica puteai lasa banuti si sa te autoservesti cu lumanari sau sa lasi un acatist. Nu era nimeni care sa ne bage in seama, dar asta nu ne-a deranjat, pentru ca nu ne-am propus un popas mai lung de 20 - 30 minute.
Va recomand sa faceti un popas si sa vizitati Manstirea de deasupra tunelului de cal eferata de la Cornet (u), daca nu ati facut-o pana acum.
Trimis de Dan&Ema in 02.09.16 08:20:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BREZOI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.38805170 N, 24.30107870 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Cornetu [Tuțulești, Racovița], BREZOI" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@Dan&Ema: Foarte frumos, de retinut, felicitari, votat cu placere.
@mishu: Stii, uneori, treci in mod repetat pe lang niste locuri, si nu stii ce se ascunde acolo sau ce ofera acestea. Nu pot cuantifica de cate ori am trecut pe langa Valea Oltului pe langa aceasat manastire si nu m-am oprit. Multi sunt sigur sunt in aceeasi situatie.
Acum popasul l-am facut din cauza Denisa si cum pe Valea Oltului nu poti opri asa aiuream, am ochit primul locsor propice dupa ce s-a solicitata pauza!
Si asa am ajuns la manastirea Cornet.
Poate altii vor ajunge pentru ca am scris eu. Sau @tata123.
@Dan&Ema: Ai foarte mare dreptate, si ni s-a intamplat si noua, asa ca te cred.
@Dan&Ema: Dan, știi că nu le am cu mănăstirile dar eu tot întreb: Cornet sau Cornetu? Nu prea înțeleg te rog să-mi explici când ai timp.
Plimbăreților, felicitări pentru vacanță!
@krisstinna:
Ambele denumiri exista in surse. Ba si o a treia : Manastirea Lovistei.
Despre plimbarile noastre, e de povestit. Trebuie sa imi fac curaj si timp sa povestesc. Asta a fost asa in drum si cum spuneam neprevazuta.
Multumesc de lectura si de apreciere.
Ieri tocmai am descarcat 350 poze din Tara Padurenilor dupa ce cred ca mai descarcasem vreo 100 cu 2 zile inainte. Si asta a fost numai o excursie, e drept lunga si bogata si speciala. Dar sa nu mai dezvalui in avans...
Inca o data multumesc
@Dan&Ema: În 2012 am reușit să vizitez și eu această mănăstire pe lângă care am „vâjâit” cu autoturismul de multe ori. Pe podul din fața intrării sunt doar vreo 3-4 locuri de parcare, e cam greu de oprit... un loc de parcare amenajat și mult mai larg se află la 30-50 m distanță de ansamblul monastic pe partea stângă (cum mergi spre Sibiu). O imagine deosebită asupra lăcașului de cult am avut de pe celălalt mal al Oltului, în drum spre mănăstirile noi construite în Țara Loviștei (vezi impresii).
Timp de aproape 100 de ani, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mănăstirea Cornetu s-a aflat sub administrația Eforiei Spitalelor Civile din București. Deși a fost mereu o mănăstire mai „sărăcuță” pe la 1900 deținea mai multe moșii: Muntele Corneșu, Muntele Mândra Stănișoara, o parte din muntele din Murgaș, terenul din jurul vetrei monahale.
E remarcabilă liniștea care te înconjoară în momentul în care pășești în curtea mănăstirii, zidurile și arborii izolează foarte bine - nici nu simți zgomotul produs de traficul intens de pe Valea Oltului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2012 Un monument de arhitectură românească – Mănăstirea Cornetu — scris în 02.02.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ