ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Descoperă Dobrogea; în vizită la Mănăstirea Cocoș

TIPĂREȘTE

În ultimii ani, atunci când am căutat destinații pentru câte o ieșire scurtă, ne-am îndreptat tot mai des atenția către Dobrogea. Această zonă este accesibilă pentru noi, iar multitudinea de areale cu potențial turistic oferă suficiente variante pentru a petrece câteva zile de relaxare pe meleagurile dobrogene. Fie că vorbim despre una dintre stațiunile de pe litoral (poate Mamaia, poate Eforie Nord, de ce nu Techirghiol sau chiar Eforie Sud), fie că explorăm cu barca un colțișor din Delta Dunării ori că ne avântăm pe apă spre Gura Portiței, fie că alegem să vizităm Cheile Dobrogei sau să cutreierăm potecile din Munții Măcinului, toate aceste locuri ne oferă de fiecare dată suficiente motive să revenim acolo. Nici de cetăți nu duce lipsă Dobrogea, unele dintre ele fiind conservate cât de cât (vezi Enisala sau Histria), în timp ce altele pare că s-au scufundat într-o mare de nepăsare și de neputință.

O altă categorie importantă de obiective mai mult sau mai puțin turistice este reprezentată de lăcașurile de cult. Acestea se întâlnesc atât în partea de sud a Dobrogei (putând fi amintite mănăstiri precum Dervent ori Peștera Sfântului Apostol Andrei), în vreme ce nordul regiunii se poate mândri cu lăcașuri de cult precum Saon, Celic-Dere sau Cocoș. Despre Mănăstirea Cocoș mi-am propus să scriu de această dată, fiind un loc frumos pe care l-am vizitat anul trecut, într-o zi călduroasă de la începutul lunii iulie.

Ca poziționare, Mănăstirea Cocoș se află la câțiva kilometri distanță de localitatea Niculițel din județul Tulcea, iar accesul până la acest obiectiv se realizează atât dinspre Niculițel, cât și pe un drum secundar care pornește din drumul național. Noi am ales această din urmă variantă și am urmat direcția arătată de indicatorul plasat într-un loc vizibil, pe marginea DN 22. Drumul pietruit pe primii 5-6 kilometri a șerpuit printre podgoriile din zonă, iar porțiunea de final a drumului este asfaltată și trece printr-o frumoasă pădure de foioase. Am citit că în zonă cresc mulți tei și cred că mirosul este divin dacă ajungi pe acolo în perioada când teiul înflorește.

În câteva minute am ajuns la poarta mănăstirii și am parcat mașina pe unul dintre locurile amenajate special pentru acest lucru. Mai erau câteva mașini pe acolo, dar nicidecum vreo mare aglomerație. Perfect! Am coborât și ne-am îndepărtat câțiva pași pentru a putea admira clopotnița masivă, al cărei turn are 30 de metri înălțime și domină vizual împrejurimile. Partea inferioară a turnului clopotniță este amenajată sub forma unui gang ce permite accesul în curtea interioară. Porțile de lemn sunt înalte de câțiva metri și sunt meșteșugit sculptate, cu motive religioase și tradiționale. În partea de sus este realizat un cocoș sălbatic, trimitere evidentă la numele lăcașului de cult. De altfel, numele mănăstirii este legat de o legendă locală. Cândva, în trecut, pe dealul din vecinătatea mănăstirii s-a auzit cântecul unui cocoș sălbatic însoțit de o bătaie de toacă. Acest cântec se repetă din când în când, fapt confirmat de către unii călugări. În altă ordine de idei, un deal din vecinătate se numește Dealul Cocoșului, așa că există suficiente argumente pentru numele mănăstirii.

În ceea ce privește istoricul Mănăstirii Cocoș, prima atestare documentară datează din anul 1679, atunci când este menționată în acea zonă existența unui schit de sihaștri. În anul 1833, călugărul Visarion, ajutat de ucenicii săi Gherontie și Isaia, a răscumpărat o bucată de pământ de la musulmani și a ridicat un mic lăcaș de cult pe locul vechiului schit. Biserica a fost realizată din nuiele lipite cu pământ, fără turle și fără clopote (pentru a respecta legile musulmane în vigoare în acea perioadă). Construcția actualei biserici a început în anul 1910, apoi au fost realizate restaurări în câteva rânduri. Mai multe informații despre istoricul obiectivului puteți lectura aici sau aici.

Pășind pe aleea principală din curtea interioară a mănăstirii, am admirat brazii, trandafirii, gărduțurile vii, dar și numeroasele mușcate care se revărsau cu generozitate din ghivecele atârnate pe la grinzile clădirii din dreapta noastră.

Biserica mare a mănăstirii se află în partea centrală a curții; este o clădire în formă de cruce, prevăzută cu trei turle și fără picturi pe exterior. Este prevăzută cu un pridvor mic, deschis, unde pot fi admirate portretele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar în partea superioară este reprezentată Sfânta Treime. Impozanta biserică este un loc deosebit, mai ales prin faptul că pictura interioară este realizată recent în tehnica mozaic pe fond din aur. Picturile au o strălucire aparte, fiind bine puse în valoare de lumina care pătrunde prin ferestrele lăcașului de cult (cam prea multă poleială totuși - este strict o părere personală).

În biserică sunt expuse mai multe racle cu moaște ale unor sfinți; în stânga naosului sunt așezate patru racle, acolo aflându-se rămășițele a patru ”martiri”: Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos. Aceste rămășițe au fost descoperite în anul 1971, în localitatea Niculițel, în locul ce este cunoscut astăzi ca martirionul/cripta martirică sau Basilica paleocreștină de la Niculițel. Martirionul de la Niculițel a fost descoperit din întâmplare în anul 1971, atunci când o ploaie torențială a dezvelit cupola vechii cripte. Cercetările arheologice ulterioare au dezvăluit faptul că acolo a fost ridicată o basilică după jumătatea secolului al IV-lea, cu scopul de a-i cinsti pe martirii îngropați în cripta martirică. Altarul acelei biserici a fost amplasat chiar deasupra criptei, aceasta fiind practic un mormânt comun cu două nivele acoperite de o cupolă. La nivelul superior au fost descoperite rămășițele celor patru martiri (aflate în prezent la Mănăstirea Cocoș), iar al doilea nivel adăpostea rămășițele altor două persoane, numele acestora din urmă nefiind scrijelite pe pereții domului funerar (ca în cazul primilor). Cei care s-au ocupat de cercetările acestor vestigii arheologice nu au putut stabili cu exactitate data sau locul unde acești martiri au pătimit; se presupune doar că fost martirizați în vechea localitate Noviodunum, fie în timpul împăratului Dioclețian (anii 303-304), fie în timpul împăratului Liciniu (între anii 319-324, când au fost luate mai multe măsuri dure împotriva creștinilor). Mai trebuie precizat că cei patru martiri ale căror nume sunt cunoscute sunt menționați în calendarul ortodox pe data de 4 iunie, atunci când sunt cinstiți Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Poate că nu par atât de spectaculoase aceste descoperiri, dar ele evidențiază totuși începuturile creștinismului pe aceste meleaguri.

Mai multe detalii despre Basilica paleocreștină/martirionul de la Niculițel puteți lectura aici sau aici.

Revenind la prezentarea Mănăstirii Cocoș, voi mai adăuga faptul că după ce am ieșit din biserica mare ne-am mai plimbat preț de câteva minute pe aleile din curte. Am văzut și celelalte anexe mănăstirești, dar și corpul de clădire care adăpostește paraclisul cu hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae” (pisania menționează data de 30 mai 1911 ca moment de sfințire a paraclisului). La câțiva metri de actuala biserică este amplasat un monument care indică locul unde s-a aflat altarul primei biserici a mănăstirii (este vorba despre construcția realizată din nuiele lipite cu pământ, din anul 1833).

Ne-am îndreptat apoi agale către parcare și am plecat de pe acele frumoase meleaguri, propunându-ne să mai revenim cândva! Cine știe, poate chiar într-o perioadă în care teii din jur înfloresc, pentru a ne bucura de mirosul florilor de tei!

Ajuns la final de articol, recomand vizitarea Mănăstirii Cocoș din județul Tulcea! Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 25.05.19 19:48:19
Validat / Publicat: 25.05.19 22:42:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ISACCEA.

VIZUALIZĂRI: 1189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Mănăstirea Cocoș - biserica mare a lăcașului de cult.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.05.19 13:34:18]
»

Am vizitat Mănăstirea Cocoș în 2012, atunci când aplicarea mozaicului pe pereții naosului era abia la început, nu se finalizase la acel moment decât altarul și turla centrală. Totuși, spre deosebire de tine, mi-a plăcut și chiar am fost fascinată de strălucirea din prea plin aurită a icoanelor. De aceea, mă bucur că citind review-ul tău și contemplând pozele, am revăzut și eu mănăstirea terminată.

După Revoluție, Mănăstirea Cocoș și-a redobândit proprietățile, iar podgoria sa produce atât de mulți struguri, încât producția de vin poate acoperi nu doar propriile necesități liturgice, dar se constituie într-o importantă sursă de venituri. Dacă n-ai cumpărat măcar o sticlă de vin de la pangar, să știi că ai avut o mică pierdere, căci vinul acela este deosebit, cu adevărat binecuvântat de Dumnezeu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[26.05.19 18:56:42]
»

@mariana. olaru: Mă bucur că v-au plăcut fotografiile! Este un lăcaș de cult deosebit, amplasat într-un mic colț de rai. Nu, nu sunt un mare fan al bisericilor ”îmbrăcate” în aur, mai degrabă îmi plac lăcașele de cult care păstrează aerul acela modest, dar asta este doar -repet- părerea mea. Curtea mănăstirii este într-adevăr superbă, am fi putut sta ore întregi acolo pe o băncuță fără să ne plictisim.

Nu am cumpărat vin, dar vom reveni în zonă (în drum spre Delta Dunării) și poate că ne vom abate pe la Mănăstirea Cocoș încă o dată.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! O vară frumoasă vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cocoş [Niculițel]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054199934005737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1