GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe urmele lui Constantin Brâncoveanu - Mănăstirea Brâncoveni
Am trecut pe lângă ea de zeci şi zeci de ori, dar niciodată nu i-am dat importanţă. Mi-am zis în sinea mea că este o mănăstire ca oricare alta, recent construită, una din sutele sau chiar miile de biserici si mănăstiri ridicate după anul 1990. Chiar, citeam deunăzi că după Revoluţie au fost construite de patru ori mai multe lăcaşuri de cult decât spitale şi şcoli. O fi bine, n-o fi bine? Numai Dumnezeu ştie.
Pe drumul de întoarcere către casă, după scurta dar plăcuta incursiune la Baia de Fier, la pensiunea Tobo, am trecut pe lângă mănăstirea Brâncoveni, din judeţul Olt, şi ca de fiecare dată, nu m-am gândit să trec pe aici măcar câteva minute. Ajuns acasă, am dat uitării acest subiect, problemele de zi cu zi au luat locul celor legate de drumeţii, de munte, de relaxare. Până în urmă cu două-trei zile, când soaţa mea discuta la telefon cu o colegă de serviciu, iar aceasta îi spune că în curând va merge la mănăstirea... Brâncoveni! Cu mingea ridicată la fileu, nu mai rezist şi pun mâna pe tastatură, caut mănăstirea Brâncoveni şi... stupoare! Doamne, am trecut pe lângă un lăcaş de cult vechi de sute de ani, practic o filă din istoria noastră atât de zbuciumată.
Cum colega soţiei mergea la mănăstire singură, ne-am hotărât să mergem şi noi, propunându-i să ne însoţească, detaliile privind plecarea fiind stabilite rapid.
Am plecat chiar în dimineaţa acestei zile, pe la 08.45, soarele ne zâmbea timid, ameninţat de câţiva norişori, îndemnându-ne să pornim la drum.
Parcurgem repede cei aproximativ 80 de kilometri, cu trecere prin Caracal, apoi traversăm comuna Văleni, iar la ieşirea din aceasta, din DN 64 virăm la dreapta, conform indicatorului, pe un drum asfaltat, mai mergem cam 600-700 de metri, şi ajungem la mănăstire.
Aici, nici tipenie de om, oare am ajuns noi prea devreme? Nu, nu am ajuns devreme, am ajuns la timp pentru a asista cu smerenie la slujba de sâmbătă, la care, în afară de măicuţe, în biserică se mai aflau doar câteva persoane. Frumos mai cântau măicuţele! Vraja parcă ne cuprinsese pe toţi cei prezenţi, ascultam fascinaţi interpretarea lor. Deşi a durat o oră şi jumătate, parcă ar fi trecut doar 5 minute de la inceperea slujbei, aşa de repede s-a terminat! Hai, gata! Destul am bătut câmpii, hai să spunem câte ceva şi despre istoria acestui aşezământ religios.
Începuturile acestei mănăstiri se pierd în negura vremurilor, cel mai vechi document de atestare păstrat fiind un act de danie din 1583, din timpul domnitorului Mihnea Turcitul, in care se menţionează că acesta dăruieşte mănăstirii două mori de la Olteţ şi jumătate din satul Vlăduleni. În urma vindecării sale cu apa Izvorului Tămăduirii, care poate fi văzut şi astăzi, domnitorul Matei Basarab reface acest lăcaş între anii 1632-1634, construind turnul-clopotniţă, chiliile şi beciurile domneşti, în acestea fiind amenajat lapidariumul mănăstirii, unde în prezent sunt expuse coloane, ancadramente, pisanii şi pietre funerare aduse de la biserici şi mănăstiri demolate din Bucureşti, mai precis mănăstirile Văcăreşti şi Sf. Pantelimon.
În anul 1688, doamna Stanca, mama lui Constantin Brâncoveanu, reînhumează în pronaosul bisericii osemintele soţului său, Papa, tatăl domnitorului, ucis în anul 1655 la Bucureşti, dar şi pe ale bunicului acestuia, Preda, ucis la Târgovişte în anul 1658. Tot aici, după 44 de ani este înmormântată şi mama domnitorului, decedată la numai 66 de ani. În amintirea acesteia, Constantin Brâncoveanu, care s-a născut şi a copilărit pe aceste meleaguri, reface biserica mare în anul 1699, pictarea ei finalizându-se abia în anul 1704.
În anul 1700 a fost ridicată şi biserica-bolniţă, sau biserica mică, având hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil''. După moartea domnitorului Constantin Brâncoveanu, mănăstirea a fost ocupată în mai multe rânduri de trupe străine, în timpul ocupaţiei austriece, între anii 1721-1727 fiind transformată în cazarmă, şi eliberată numai în urma petiţiilor soţiei domnitorului, Marica Brâncoveanu, înaintate în repetate rânduri împăratului de la Viena. În anul 1837, biserica mare a fost grav avariată de un cutremur, fiind reclădită şi repictată în anul 1842, sub stăreţia lui Teodor din Trapezunt.
Viaţa de obşte din acest sfânt lăcaş, întreruptă la sfârşitul secolului XIX va fi reluată abia în anul 1952, datorită Prea Fericitului Iustinian Marina, tot în această perioadă preotul duhovnic Radu Diaconescu aducând aici icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica mare a mănăstirii, având hramul ,,Adormirea Maicii Domnului'', este construită în stil brâncovenesc, în formă de cruce, cu pridvorul deschis, susţinut de opt coloane din piatră. Uşa bisericii, din lemn de stejar, şi ancadramentul de uşă din marmură au fost sculptate în stil brâncovenesc de către artistul italian Giorgio Levino Pessena. În pridvorul bisericii, în partea stângă, odihnesc osemintele preotului Radu Şapcă din Celei, participant de seamă al Revoluţiei de la 1848, membru al guvernului provizoriu de la Islaz.
Catapeteasma bisericii este cea originală, având o sculptură bogat ornamentată, aurită, pictura acesteia datând din anul 1837, autorii fiind însă necunoscuţi. În stânga catapetesmei se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar în faţa acesteia, pe partea stângă, se poate observa racla cu sfintele moaşte ale mai multor sfinţi ai bisericii ortodoxe, precum şi o icoană a marelui domnitor Constantin Brâncoveanu, aceasta având în partea stângă jos un fragment din osemintele sale.
Aşa cum am mai precizat, în pronaos sunt înmormântaţi părinţii domnitorului, Papa Brâncoveanu şi Stanca, şi Preda, bunicul său. În grădină poate fi văzut şi astăzi Izvorul Tămăduirii, la o distanţă de aproximativ 25 de metri de acesta aflându-se biserica-bolniţă. Deasupra lapidariumului, în fostele case domneşti funcţionează un muzeu, în care sunt expuse diverse obiecte legate de viaţa religioasă, pe care din păcate nu l-am putut vizita, una din măicuţe spunându-ne ca în prezent acesta se află într-un proces de reamenajare.
Un amănunt important, legat de zonă: pe raza comunei Brâncoveni, la distanţă mică de mănăstire, pot fi vizitate ruinele Curţii Domneşti a domnitorilor Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu, din secolele XVII-XVIII, la care eu nu am mai ajuns, fiind în criză de timp.
Ce aş putea să mai spun după vizita la mănăstirea Brâncoveni? A fost o zi minunată, am vizitat o bijuterie a ortodoxismului nostru, iar de-acum încolo voi fi mai atent la detalii atunci când voi vedea sau discuta despre un aşezământ religios.
La plecare, am fost însoţiţi de inevitabila ploaie, cu care eu m-am întâlnit destul de des prin călătoriile mele. Oare @Admin o fi de acord să-mi schimb numele din Safta Radu în ,,Rainman''? :)
Vacanţe frumoase tuturor!
Trimis de Safta Radu in 14.05.16 19:15:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLATINA [OT].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Brâncoveni şi Vechea Curte Domnească, SLATINA [OT]" (nou-creată pe sait)
-
”Oare @ Admin o fi de acord să-mi schimb numele din Safta Radu în ,,Rainman''?
În cazul în care întrebarea nu era una de "coloratură" :-), poţi solicita schimbarea printr-un email trimis pe adresa webmaster@amfostacolo.roX (şterge X-ul de la final, e o măsură anti-bot)
@webmasterX - Mulţumesc pentru sfat, dar a fost doar o glumă, nu doresc să-mi schimb numele, am vrut doar să punctez într-o notă umoristică faptul că mă ,,lipesc'' mereu de ploaie, de câte ori plec pe undeva. Până la urmă, ploaia aduce noroc, nu?
Cum spuneai de minge ridicata la fileu, cred ca ar trebui sa-mi indrept privirea si spre niste lacase de cult de la mine din zona, pe langa care am trecut adesea nepasator. Desi sigur nu sunt coplesite de istorie precum cea despre care ai povestit asa de placut
Vacante frumoase si sa ne citim sanatosi.
@Safta Radu: Am reținut recomandarea ta de a vizita această biserică.
Îți mai recomand să vizitezi Complexul Brancovenesc de la Potlogi, proaspăt restaurate.
Colegul @tata123 a scris un articol foarte bun despre aceste locuri.
Da, recunosc sunt și un pic subiectivă, pentru că sunt locurile mele natale.
Îți doresc excursii frumoase cu mai puține ploi.
@Safta Radu - Bine Rainman! Așa cum m-am obișniut, o scriere cu multă simțire sufletească și cu poze pe măsură.
Și eu aștept Potlgii văzuți de tine!
VACANȚE ÎNSORITE!
Am citit cu mare placere articolul si nu am putut decat sa ma bucur de cele citite.
Avand in vedere ultimele luni intense in lecturarea multor articole care mai de care mai interesante, am realizat ca am si inceput sa ma uit mai atent in jurul meu si sa descopar intr-adevar locuri care merita studiate.
Avem multe locuri frumoase, ca si istorie sau ca si geografie astfel incat sa ne putem mandri cu adevarat, de aceea am votat acet articol cu mare placere, felicitari.
@Radu Tudoran - În sfârșit, pot răspunde la ecouri, am fost de serviciu, țara m-a chemat la datorie. Ce pot să spun? Mă bucur că am trezit în dumneavoastră dorința de a vizita cât mai multe obiective turistice de acest gen. Mulțumesc pentru urări, lecturare și vot. Vacanțe frumoase!
@ANILU - Voi vizita și Complexul Brâncovenesc de la Potlogi, dar nu știu când. Nu cred că am să mai scriu ceva despre acesta, @tata123 a făcut-o foarte bine, e un user de valoare. Mulțumesc pentru urare, lecturare și vot. Vacanțe însorite!
@Zoazore - Mulțumesc, Zoa, drăguță ca-ntotdeauna. Cu plecarea la Potlogi, cam greu în perioada următoare, nu știu ce să zic. Să ai parte numai de zile însorite!
@mishu - Mulțumesc pentru lecturare și pentru urări. Într-adevăr, lângă noi sunt locuri care chiar merită vizitate, locuri de care, din păcate mulți români nu știu, trebuie doar ca acestea să fie promovate, oamenii să afle de ele. Călătorii frumoase vă doresc!
@Safta Radu - Frumos articol și frumos loc de cultură și spiritualitate românească. Localitatea natală a lui Constantin Brâncoveanu a ocupat un loc important în viața domnitorului care a ridicat aici un palat aidoma celor de la Potlogi și Mogoșoaia. Din nefericire urmele sunt vagi... zidul păstrat fiind de la „palatul” înălțat de Matei Basarab... vezi aici amănunte: ziarullumina.ro/a-fost-od ... veni-92478.html.
Mi-au plăcut mult fotografiile din beciurile domnești (câtă rezistență în timp!) - acestea sunt cu atât mai importante cu cât aici se află acel lapidarium cu fragmente salvate din cele două lăcașuri de cult menționate în articol.
P.S. „Cunosc” Mănăstirea Brâncoveni de mai mulți ani (din fotografii și texte) dar anul trecut când am fost la Slatina nu am reușit să văd decât Mănăstirea Clocociov (vezi impresii) și Mănăstirea Călui (vezi impresii). Timpul nemilos nu ne-a mai permis abaterea către Brâncoveni (deși aveam notițele despre mănăstire cu mine). M-am bucurat de articol și fotografii. Safta și Anilu - mulțumesc pentru aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Mănăstirea Brâncoveni, o filă de istorie. — scris în 24.05.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Mănăstirea Brâncoveni – o vatră monahală domnească — scris în 11.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Manastirea Brancoveni-judetul Olt — scris în 17.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Brancoveni si Vechea Curte Domneasca - Comuna Brâncoveni, Olt — scris în 06.06.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ