ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 20.01.13
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    25.00%
    Foarte nemulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    62.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Un loc frumos... dar romanesc

    TIPĂREȘTE

    Sa nu va mire titlul pe care l-am ales, locul este minunat, idilic as indrazni sa spun, dar... veti vedea imediat de ce am ales acest titlu.

    Ultima oara am fost la iezerul Ighiel acum doi ani, in 2011, dar l-am vazut prima oara in 2007.

    Venind dintr-o mica excursie in Austria, in imprejurimile Graz-ului, ne-am oprit ca deobicei la pensiunea Izvorul Muntelui din Ampoita, Alba, sau la mama Luta cum este mai bine cunoscuta.

    Sa nu uit, este esential pentru micul meu review; in Austria am locuit langa oraselul Seckau, de unde am facut mici excursii montane.

    Intr-una dintre ele, am vizitat lacul Ingeringsee. Ce sa va spun? Un locsor admirabil, cu un lac limpede si plin de pesti, marginit de munti si paduri de brazi.

    Pana aici nimic deosebit veti spune si nu va contrazic. Lacuri montane avem si noi si nu putine. Mirarea mea a fost una singura si anume faptul ca desi lacul era relativ departe de sosele si mai era si o dupa amiza ploioasa, din 20 in 20 de metri se gaseau cosuri de gunoi cu saci de plastic abia pusi. Cine schimba sacii si cand, nu va pot spune caci nu am vazut pe nimeni pe acolo.

    Dupa aceasta paranteza (cam mare), revin la subiectul review-ului, lacul iezerul Ighiel.

    Gazda noastra, mama Luta (dna. Ivascu), ne-a recomandat musai o vizita la iezerul Ighiel. Zis si facut. Ne-am suit in masina (ca tot romanu') si la drum!

    Totusi intre Ampoita si iezer sunt cam 25 de kilometri si parca nu ne-ar fi tentat mersul pe jos. Din comuna Ighiu un indicator cam neobservabil ne-a aratat directia spre lac si pe un drum care ar fi pus la incercare un SUV, darmite un Logan, am ajuns la iezerul Ighiel.

    Ce va pot spune? Lacul nostru era mai frumos de 10 ori decat lacul din Austria. Apele lui sunt de un verde ireal si credeti-ma ca in apele lui am vazut cei mai mari crapi ever. Da, sa nu va mirati! Am aflat ulterior ca in afara speciilor de pesti de lac montan au fost aclimatizati si crapi.

    Peisajul din jur face totii banii de motorina, pana la ultimul cent (sau franc), dar...

    Ei bine, de aici incepe specificul mioritic al lacului montan. Lacul si imprejurimile sunt de fapt o rezervatie naturala, botanica si faunistica. De fapt sunt si vreo 2-3 indicatoare sau marcaje, care te anunta ca esti intr-o zona protejata, fie ea si de interes judetean sau regional.

    Sa va spun ca pe indicatoare scria ca pescuitul este interzis? Sa va mai spun ca scaldatul si camparea sunt ilegale si se pedepsesc cu amenda? Mai are rost sa va spun ca era interzis sa faci focul in aria protejata?

    Tocmai ce v-am spus aceste lucruri, dar sa vedeti minune!

    Intr-o margine a lacului, erau vreo trei Dacii 1300 break. Nici o problema cu masinile, au fost mandria tarii noastre ani de-a randul.

    Problema cea mare era cu ocupantii lor sau cu turistii nostri. Intre masini se facuse un mare foc, cu gratarul aferent, care anunta distractia gastronomica ce urma sa vina.

    Barbatii erau cu unditele intinse in locuri strategice, femeile spalau vesela in lac, iar copiii destul de mari se indeletniceau cu scaldatul in lacul rezervatie naturala. Idilic as indrazni sa spun daca locul unde campasera "turistii' nu era plin de hartii, peturi de bere si alte amintiri de la alte gratare trecute.

    Aaaa, sa nu uit! Din casetofonul uneia dintre masini se revarsau decibeli de muzica "trendy", in care celor care ascultau fara sa vrea li se povestea ca cel care canta se distreaza cu fetele si arunca cu banii, ca sa moara dusmanii (sau padurarii) de necaz.

    Sper ca cei care cantau erau fratii Peste, nu de alta dar sa fi avut si pastravii din lac o mica multumire.

    In loc de final va spun ca iezerul Ighiel este mirific si depaseste in calitatea naturii lacul de langa Graz, dar ca daca cei de la Garda de mediu si-ar face datoria am avea numai de castigat. Si noi, turistii reali, dar si statul (prin amenzi).

    Pana atunci, sa auzim de bine si eu unul prefer lacul austriac. Si voi, credeti-ma!

    PS-las altor useri "placerea"de a posta fotografii cu gunoaie sau corturi,gratare etc.Am preferat sa pun cateva fotografii cu partea frumoasa a naturii si a ariei protejate Iezerul Ighiel.


    [fb]
    ---
    Trimis de mateimarian* in 30.01.13 21:21:51
    Validat / Publicat: 30.01.13 22:53:19
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IGHIU [AB]. A mai fost în/la: Cam peste tot, fara falsa modestie.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3802 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mateimarian*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 cred ca este cabana romsilva
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mateimarian*
    Alte impresii din această RUBRICĂLacul Iezer (Ighiel):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055938005447388 sec
    ecranul dvs: 1 x 1