GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Arena Platoș - Ski, chiar dacă nu-i ninsoare!
Ce să faci cu 2 schiori dornici de adrenalină, dar fără pic de zăpadă?
Noroc cu oameni gospodari şi cu iniţiativă care au reuşit să revigoreze o zonă cu tradiţie, o zonă turistică, foarte uşor accesibilă. Noile pârtii, Arena Platoş, sunt de 4 ani „The best of Păltiniş” şi au făcut ca întreaga zonă să se umple de cabane şi vile. Vechile pârtii au rămas în semi-paragină, aşa cum se întâmplă în toată ţara când nu coincid interese de privatizare...
Ştiţi cum este: dacă nu ai siguranţa unui loc, te duci la derută, dar te uiţi întâi pe webcam. Zis şi făcut: Deva-autostradă-Sibiu-Păltiniş, lejer, o oră jumătate. Cazare perfect rustică între buşteni, la Cabana Rustic (descrisă separat!) şi... în 10 minute suntem pe pârtie.
Ce este Arena Platoş?
Un platou modern de zăpadă naturală sau artificială (atunci când nu ninge), cu 5 pârtii care satisfac preferinţe de la 3 la 83 ani. Schi, snowboard, fun park (trambuline), şcoli pentru toate vârstele, pârtie de săniuţe, 4 teleski-uri moderne cu scannere, o muzică plăcută (fără porcării, manele, etc), totul lejer şi bine organizat.
Dar s-o luăm cu încetinitorul:
Aici e locul unde se ajunge pe tocuri (unii ar râde) direct din şosea, poţi sta toată ziua pe ele şi poţi închiria un sezlong să stai la plajă. Văzând însă copii de 3 ani care zboară pe pârtie, cred că te va arde să laşi cuiele, să te înfigi în clăpari, apoi să optezi pentru ski sau snowboard. Este un centru mare de închiriat care satisface orice gust (vezi foto tarife). Băieţii de acolo îţi recomandă, îţi aleg şi îţi reglează skiurile. Peste drum, mai este o baracă cu echipament de închiriat. După ce te-ai dotat, îţi cumperi un card pentru drumuri nelimitate valabil ziua (între orele 10-17; după ora 17.01 nu mai poţi trece) şi separat pentru nocturnă (ora 17-22), îl pui în buzunarul din stânga şi se va scana automat la toate teleski-urile din platou. Nocturnă nu este în fiecare zi (vezi tarife). Sunt şi carduri cu număr limitat de drumuri (10-15) valabil mai multe zile, la toate orele. Mai sunt oferte de moment, pe care e bine să le consulţi de acasă, pe site. Teleskiurile merg întruna, nu ai de aşteptat. Sunt 2 camere Web pe care le poţi consulta de acasă ca să vezi dacă nu-i foarte cald (caz în care nu este nici zăpadă artificială).
Notă: cu card bancar poţi achita teleskiul şi închirierea echipamentului. La terase plăteşti cu cash.
Copiii şi-au pus skiurile, au băgat cardul în buzunarul stâng (30 lei pentru zi/ 35 pentru nocturnă) şi... vaaaleaaa!!! pe toate pârtiile. N-am mai avut treabă cu ei decât când li s-a făcut foame sau sete. (Costul afisat a inclus doar inchirieri si teleski pentru 5 zile, cu diferite oferte)
La domeniul culinar sunt 3 chioşcuri cu: clătite de toate felurile, mici, grătare, pâine prăjită cu untură şi ceapă, bogracs, ciorbă în pâine, etc la preţuri de 3-5 lei. Vin fiert, ceaiuri, espresso, un shot de jagermeister, etc te încălzesc pe interior... Astea se pot servi pe mesele de lemn de afară sau în barul rotund (apreski) de la baza pârtiilor. Tot aici există şi un fel de baracă-fastfood unde se mănâncă bine şi ieftin (are un orar ciudat, în sens că nu şti când e deschis). Dacă vrei ceva mai sofisticat şi renunţi la 1 oră de ski, pentru amiază, îţi recomand 2 restaurante din apropiere: Perla Păltinişului sau Victoria (la 3 minute de mers pe jos).
Pentru săniuţe este o pârtie laterală (stânga cum privesti din strada), pe un drum forestier de cca 1 km, cu sărituri uşoare, pe care nu prea se învesteşte zăpadă artificială. Dacă te uiţi pe webcam îţi dai seama dacă trebuie să iei săniuţele sau nu. Dacă nu, este un drum perfect pentru dezmorţire.
Descrierea platoului:
Dintr-o coamă lină orientată aprox E-W, ca un platou uşor înclinat, cu pârtie pe coamă, coboară alte 4 pârtii de cca 600m fiecare:
-2 pârtii paralele, de-o parte şi de alta a 2 teleskiuri lipite, de dificultate medie-uşoară, spre est (peste deal de complexul principal, care nu se văd din şosea).
-o părtie de dificultate medie, cu 2 trambuline mici pe margine, unghi de 45 grade, direcţie SE-NW, cu un teleski ce duce până în coamă.
-o pârtie uşoară, direcţie SE-NW, cu teleski. Paralel cu ea, este Aleea cu Poveşti pentru cei mai mici. O alee cu 2 căsuţe, zâne, vrăjitoare, animale, personaje-păpuşi din poveşti.
-Separat, lângă centrul de închirieri, mai este o pârtie de cca 100 m lungime, foarte lină, tracţiune cu cablu, unde este şcoala baby-ski.
Mereu sunt concursuri, evenimente, festivaluri, etc.
Pentru cei cazaţi în Sibiu, sau cei fără maşină, există microbuze SKI-BUS (vezi foto orar). Internet nu este local, ci doar daca ai pe stick, pentru ca prinzi toate retelele mobile.
E ciudat, dar în acelaşi timp plăcut, să vezi munţii cu păduri verzi de brad iar tu să schiezi pe un petec de zăpadă... Am filmat şi am făcut o mie de poze. Peisaj cu soare şi cu nori, nocturnă...
Trimis de csibicip in 24.02.14 23:37:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PĂLTINIȘ [SB].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (csibicip); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze foarte bine realizate. Foarte bun și review-ul. Deși locuiesc în Sibiu, n-am mai fost în Păltiniș de vreo 3 ani, după ce ani la rând, atât vara, cât și iarna, îmi rezervam câte o săptămână de vacanță în Păltiniș. Nu departe, la 4 km distanță, se află Șanta, cândva tabără pentru elevi, un loc mai izolat, mai puțin circulat și unde nu se schiază, dar de mine preferat surorii mai mari, Păltinișul. Puncte forte: aerul puternic ozonat, liniștea deplină, peisajul superb, izvoare cristaline. Și iată că am trasat o imagine idilică pe care n-o mai regăsești în mult mai comercialul Păltiniș.
@Rodel: Îţi răspund cu întârziere pt că am lucrat în IT şi reduc cât mai mult posibil timpul din faţa PC-ului.
Pozele le-am făcut cu un Nikon D5100 folosind filtru de polarizare, pt că era soare+zăpadă.
Ai dreptate, referitor la „comercial”. Multe locuri au devenit kitsch. Daca privesc în ansamblu şi Arena Platoş are partea ei de kitsch: tipe pe toc care fac poze la odrasle cu Ipod-ul, şmecheri cu maşini care merg la agăţat pe lângă pârtie, barul plin cu lume care mai mult stă în bar. Totuşi nu sunt prea mulţi şi totuşi au o scuză: sunt tineri şi e „necesar” la ei unele chestii. În rest, lumea îşi vede de schiat, copiii de la 3 ani zboară pe pârtie, chiar şi adulţii învaţă.
Peste tot în lumea asta este ying-yang pentru că aşa trebuie să fie. Noi alegem: unde este prea mult kitsch, nu mergem, iar unde putem vedea lucruri plăcute, chiar dacă au câţiva pigmenţi neplăcuţi, căutăm să ne energizăm pozitiv cu ceea ce unii se străduiesc să facă de calitate.
Cred că nu e bine să fi prea exigent. Mi-a plăcut muzica, mi-au plăcut copiii, modernizarea, cabana de buşteni unde am stat, prietenii pe care mi i-am făcut. În facultate aveam o vorbă: „cine vrea să danseze, dansează şi pe buletin de ştiri! ”
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2021 [Arena Platos] Modest — scris în 30.01.21 de ux118518 din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă
- Mar.2019 Cu schiurile în rodaj, pe o pârtie nouă (pentru mine) - Arena Platoș — scris în 23.03.19 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Dec.2016 ARENA PLATOS – mini-domeniu, maxi-management si maxi-marketing! — scris în 13.01.17 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ