GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Oltețului, spectaculoase, abrupte și cele mai înguste din Europa... wow!
Pentru că nu ne-am sinconizat cu ora de intrare în vizitarea peșterii Polovragi (vezi impresii) ne-am plimbat prin Cheile Oltețului.
Imaginea Cheilor, din depărtare, se vede ca o despicătură între doi munți: M-ții Parângului și M-ții Căpățânii. Acestea sunt localizate în com. Polovragi și fac parte din Rezervația naturală a județului Gorj care se întinde pe o suprafață de 150 ha. Se poate ajunge acolo pe DN 67 dinspre Râmnicu Vâlcea spre Târgu - Jiu. Prin Chei drumul este în stare bună. Cheile sunt separate de cursul învolburat al râului Olteț.
Lungimea Cheilor este de aprox. 2,2 km., distanță pe care am parcurs-o cu mașina până în capăt, după care eu m-am întors pe jos ca să pot savura minunățiile naturii, să mă bucur de zgomotul Oltețului care pe alocuri cade în mini cascade, numai bune de imortalizat. Oltețul are albia la câțiva metri sub sosea, se aude, dar nu se vede din mașină, numai în anumite locuri.
De la șosea până la mini cascadă este amenajat un traseu in aval, dotat cu scări metalice amplasate din loc în loc, astfel încât să facă coborârea mult mai ușoară și accesibilă tuturor persoanelor, nu numai sportivilor, alpiniștilor. Noi nu am coborât pentru că nu știam dacă băiatul nostru este capabil să coboare scările, fiind mai micuț, dacă nu cumva îi este frică... rămâne pe data viitoare aventura!
A coborât pe jos prin Chei și fiul meu, până a acuzat dureri de picioare și atunci s-a urcat în mașină cu taică-său, care conducea încet pe lângă mine. Din loc în loc, când îi spuneam că văd ceva spectaculos, căuta un refugiu ca să poată lăsa mașina, să admire și el peisajul... dejavantajul șoferului!
Am vrut să simt bucuria de a străbate Cheile mergând pe jos prin ele, la fel am făcut și prin Cheile Bicazului. Cu mașina treci mult prea repede și nici nu poți să te bucuri de piscurile și formele fascinante ale Cheilor.
La un moment dat, Cheile se culcă ușor peste șosea, și treci ca printr-un tunel parțial deschis. Muntele prezinta din loc in loc mai multe cavitati in peretele sau abrupt.
În alt loc, albia răului Oltețului se îngustează atât de tare, încât ai impresia că munții vor să se unească, ca să-l împiedice să treacă, lăsându-i mai puțin de un metru.
Chiar vis-a- vis de intrarea în Peștera Polovragi, sunt amplasate scări metalice care coboară destul de abrupt până la râul Olteț, într-un hău, având balustradă și trepte doar în prima parte, până la punctul de belvedere, apoi treptelor le iau locul stâncile și bolovanii.
Dacă vă încumetați să coborâți, trebuie să aveți încălțăminte adecvată, care nu alunecă și fără tocuri. Peisajul văzut de jos spre amonte este superb! De sus nu poți vedea atât de bine din cauza vegetației abundente și auzi sunetul puternic al râului care curge grăbit, cărând cu el ramurile și trunchiurile copacilor care au îndrăznit să-i stea în cale. Merită să încercați coborârea, cu grijă și ajutor de la persoanele cu care vă deplasați, veți reuși!
Temperatura în Chei este destul de joasă, în jur ce 10°C, trebuie să aveți o haină de care anterior intrării în Chei nu ați fi avut nevoie (noi am fost în 28 iulie).
După ce am ieșit din peșteră ne-am mai plimbat iar prin prin Cheile Oltețului. Nu ne mai săturam de imaginile care ne umpleau sufletul de bucurie, eram toți cu zâmbetul pe buze, o stare de beatitudine ne-a cuprins, eu nu vroiam să plec... știam că va dura foarte mult până să le revăd... un an, doi...
Vă recomand să parcurgeti pe jos, dacă se poate, această minune a naturii Cheile Oltețului, imaginile care se vor dezvălui privirii, vă vor umple sufletul de bucurie si mintea de amintiri pretioase. Merită experiența!
Trimis de Dana2008 in 18.11.17 12:28:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.20490000 N, 23.77857600 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cheile Oltetului - nu am vazut altele mai frumoase.
P12 -frumi
P20- dragalasi
Studiat poze si citit cu mult drag.
@Dana2008: Si eu, care credeam ca doar Sohodolul poate taia respiratia! Vad ca si Oltetul are acelasi efect de wow!
E fain ca-l iei pe pusti cu voi! Poate prinde si el drag de natura!
Splendid peisajul, frumosi oameni l-au vizitat!
@Dana2008: Wow a fost și pentru noi când am ajuns în chei, chiar dacă era în luna mai.
Foarte mult ne-a plăcut și nouă.
Cred că ați făcut același traseu ca noi. Cazare la Andreea și după aceea plimbare prin zonă. Și sunt multe de văzut în zona Olteniei de sub munte.
Frumoasă plimbare. Frumoși și voi.
Pentru așa plimbare eu te-am răsplătit cu SB-ul meritat.
Felicitări.
Toate cele bune.
Felicitări
@adrianbogdan: mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Mulțumesc mult pentru complimente, ești o scumpă!
Pupici!
@ANILU: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Da, am avut aceeași parcurs intr-o zi ????!
Abia astept să ne reîntoarcem acolo si la pensiunea Andreea de asemenea!
Noi am umblat mult, prin zonă, acum abia am început să scriu.
Am citit ce ai scris și tu... e minunată zonă.
Mulțumesc mult pentru complimente ????!
Călătorii plăcute!
@Zoazore: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Micuțul vine cu noi și culmea în august la anul merge în tabără la pensiunea Baia de fier.
Mulțumesc mult pentru complimente ????!
@Dana2008: Intr-adevar sunt niste chei atat de frumoase, spectaculoase, dar nu le-as mai strabate prea curand pe jos. Cel putin pana nu se schimba ceva la modul de acces/vizitare.
Am fost cred ca prin luna august, acum cativa ani. O perioada secetoasa, ca dealtfel cum sunt mai toate verile in ultimul timp. Lipsa de inspiratie si dorinta noastra de a ne plimba pe jos, cum ar fi normal, prin aceste frumuseti ale naturii, ne-a facut sa lasam masina undeva la intrarea in chei si sa plecam in plimbare pe jos.
Proasta alegere. Pai praf si nisip fin ce am inghitit de la masinile ce treceau grabite pe langa noi prin chei, probabil spre "traditionalele" si emblematicele gratare ale romanului iesit in natura, la iarba verde, in poienile de mai sus de chei.
În P20 ziceam că e frăţiorul tău, nu copil.
Mi-a plăcut reviewul ptcă mi-a adus aminte că am înnoptat acolo la o cabană acum 100 de ani (adică juma´) şi dimineaţa m-au trezit nişte zgomote suspecte. Un urs umbla la sacoşa noastră de mâncare pusă la rece într-un cui. Am aşteptat să termine de mâncat după care a plecat.
La cheile Sohodolului ne-a prins o vijelie, am părăsit cortul şi a doua zi am trecut prin apă care se umflase şi depăşise podeţul.
@Dana2008: De la mare, la munte
După articolul Irineid, adică După albastru, am vizitat verdele. Spectaculoase chei, le-am văzut în toate cele patru anotimpuri, hainele cheilor erau diferite dar la fel de frumoase.
Frumoase și pozele, frumos povestit!
Și... ești frumoasă în orice culoare, rozul te prinde bine
@Dana2008:
Imi amintesc cu mare drag de Cheile Oltetului si sunt sigur ca voi reveni.
Felicitari pentru plimbarea pe jos prin chei, merita din plin. Coborirea la firul apei este intr-adevar mai abrupta acolo dupa pod unde candva s-au montat si niste scari.
Din pacate drumul din chei este strabatut de multe masini grele care la vale vin incarcate cu lemn, pacat ca se defriseaza in halul asta zona mai inalta.
Felicitari pentru aricil. Pentru poze si plimbare. Numai de bine! ????
@Dana2008: Felicitari pentru drumetie, articol si, cum altfel, pentru minunatele poze!
Am fost prin chei de mai multe ori si am amintiri frumoase. Poate cele mai frumoase sunt din 2010, cand am fost cu baiatul cel mic, sau din 2012, cand am fost cu un prieten. De fiecare data locurile si-au pastrat frumusetea si au meritat plimbarea. Evident ca plimbarile au fost numai pe jos, masina ramanand mereu in parcarea de langa manastire. De altfel in 2010, drumul era blocat chiar la intrare, langa gardul manastirii. In 2012 se circula cu masina pana la intrarea in pestera, de unde pentru a se intoarce trebuiau sa mearga in amonte inca doi kilometri, in zona unde se fac gratarele. In drumetia din 2012, doamnele au intrat in pestera si au luat cu ele aparatul de fotografiat. Cum pana la intrarea in pestera mai era cam o jumatate de ora, am plecat cu prietenul meu, in sus, pe chei pentru a vedea cat mai mult posibil. Din pacate in albia Oltetului era foarte putina apa, dar ne-a ajutat pentru ca ne-am intors pe cursul apei, cu gandul de u urca din albie la scarile din fata pesterii. Asa am avut ocazia de a merge prin portiunea cea mai ingusta, acolo unde peretii cheilor par ca se unesc. Senzatia este formidabila si as incerca-o si atunci cand nivelul apei mai acopera ceva din bolovanii din albia raului. Regret ca am lasat aparatul foto sotiei, pentru ca poze din pestera mai aveam destule din 2010, dar pe jos, prin albia raului nu am niciuna.
Va recomand tuturor celor care ajungeti acolo, sa nu va opriti din drumetie la poarta pesterii si sa va multumiti cu admirarea cheilor de pe scarile care sunt in fata pesterii. Alocati macar inca o ora, cel putin, pentru a admira niste locuri pe care le veti tine minte toata viata!
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Senzațional ecou!!!
Doar citindu-l mi-a apărut zambetul și sufletul meu era acolo în Cheile Oltetului vizualizand același spațiu îngust de care povestești că l-ai parcurs pe jos... "Aventura și natură"... și mie îmi place să descopăr, să simt natură aproape... dacă erai cu noi, ne-am fi încumetat la mai multă aventură cu așa un ghid priceput!
Nici nu m-am gândit că se poate trece prin acel spațiu îngust!
În plimbarea mea pe jos nu m-am înecat în praful mașinilor, treceau rar și atunci foarte încet că nu prea era loc de viteză. Mâini mari cu lemne nu am prins.
Călătorii plăcute!
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
@Dan&Ema: mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Plimbarea este memorabilă și merită din plin tot efortul!
Camioane cu lemne nu am prins cand am fost noi, dar dacă ar fi trecut pe lângă
mine, mi-ar fi stricat starea de euforie... îi detest pe cei care taie pădurile nejustificat, adică fură aurul verde.
Și la noi la cabană coboară într-una camioane cu lemne. ????
Vom merge dacă totul este ok și la anul acolo pentru că este un loc care merită explorat... mai avem multe de văzut!
Pe curând!
@krisstinna: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Mulțumesc mult pentru complimente! ????Vara aceasta s-a purtat rozul! ????
La anul când intenționăm să ajungem iar în zonă vom prinde același anotimp, adică în concediul din vară.
Sunt convinsă că sunt frumoase Cheile orice haină ar purta.
Călătorii plăcute!
Pe curând! ????
@Michi: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Ce aventură palpitantă... nu v-a înghețat sângele în vene???
În nebunia mea cred ca l-aș fotografia... dacă nu aș fi paralizată de frică!!!
Mulțumesc mult pentru complimente... nu mai sunt um copil dar înca simt totul cu bucuria unui copil.
La Cheile Sohodolului nu am fost... urmează.
Calatorii plăcute și multă sănătate!
@Dana2008: O drumetie minunata si intradevar aceste locuri trebuie strabatute la pas pentru a putea admira natura in toata maretia ei. Foarte frumos ca faceti aceste drumetii in familie, flacaul tau are ce prinde de la tine.
Un articol minunat si poze superbe, la care s-au alaturat niste ecouri minunate.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Sunt peisaje de vis și obiective turistice minunate în zona Baia de fier.
Sperăm să îi insuflăm juniorului dragostea noastră pentru natură și respectul față de aceasta, pentru tot ceea ce ne oferă acesta, noi trebuind doar să îi facem loc în cotidian.
Călătorii plăcute și spor la scris si citit!
@Dana2008: Frumoase fotografii și o incursiune în natură de neratat în zona Olteniei de sub Munte. „Tăietura” în munții Parâng și Căpățânii se observă de la mare depărtare, chiar din drumul național. Cheile Oltețului, de lungime medie, sunt spectaculoase prin înălțimea pereților și îngustimea canionului format de apa învolburată.
Nu știu care sunt cele mai înguste chei din România, titlul fiind disputat între Cheile Oltețului și Cheile Bistriței Oltene (situate nu departe). Cert este faptul că ambele sunt impresionante, măreția Naturii fiind de necontestat.
@tata123:Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Trebuie să vizităm și Cheile Bistriței Oltene, abia aștept. Mai avem multe frumuseți atât naturale cât și construite de oameni, de văzut în zonă.
Îți mulțumesc frumos pentru sfaturi, precum cel din ecoul anterior!
Aceeași tăietură impresionantă în munți se observă din depărtare și în cazul Cheilor Turzii, pe care le-am parcurse pe jos de asemenea. Îmi plac Cheile, sunt spectaculoase.
Călătorii plăcute! Pe curând!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Cheile Oltețului - farmec, mister, frumusețe — scris în 18.04.24 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Apr.2017 La plimbare prin Cheile Oltețului și la Peștera Polovragi — scris în 06.05.17 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Cheile Oltetului — scris în 02.12.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Cheile Oltetului – cel mai ingust canion din Romania si din Europa — scris în 05.12.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ